StoryEditorOCM
Splitzavršen projekt

Splitska udruga pokazala kako se bori protiv raka; pala i milenijska fotka, nema tko nije sudjelovao, čak i turisti...

Piše Nataša Bakotić
3. listopada 2023. - 10:02

Završnom konferencijom na Hvaru i snimanjem milenijske fotografije na prvi dan listopada – Mjeseca borbe protiv raka – završen je projekt "Prevencijom do zdravlja žene" Kluba žena liječenih na dojci iz Splita u suradnji s udrugom građana "Vita Pharos" iz Jelse.

Projekt se provodio od lipnja 2022. godine, a unutar 17 mjeseci njegova trajanja održana su četiri okrugla stola, šest radionica, konferencije u Splitu i na Hvaru, te dvije javne akcije – "Dan narcisa" u Splitu, na Hvaru, Šolti i Visu te "Zapleši za zdravlje" u Splitu.

image
Klub žena liječenih na dojci

Brojni stručnjaci iz različitih područja ženama su dali značajne informacije o tome kako očuvati zdravlje, ali i kako se nositi s bolešću, jer je cilj projekta povećanje znanja i svijesti žena na području Splita i otoka Hvara, Visa i Šolte o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i uvođenja zdravih životnih navika u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije raka.

image
Klub žena liječenih na dojci

Listopad je mjesec u kojem se dodatno želi probuditi svjesnost o važnosti pravovremenih pregleda dojki, potaknuti žene na brigu o sebi, ali isto tako pružiti ruku podrške i suosjećanja svim oboljelima, izliječenima, te onima koji se tek suočavaju s ovom dijagnozom, poruka je iz Kluba žena liječenih na dojci koji sa ženama radi već 27. godinu.

Upute sa zvonika

Na završnoj konferenciji zanimljive radionice održale su psihoterapeutkinja Luči Lončar, nutricionistica Ivana Gugić Ordulj, dr. Rafaela Gudelj, te Madlene Grančić koja je govorila o važnosti fizičke aktivnosti.

image
Klub žena liječenih na dojci

No, svakako najzabavniji dio završne konferencije bile su pripreme i snimanje milenijske fotografije ispred crkve sv. Stjepana na hvarskom trgu. Bila je to 860. milenijska fotografija koju snima Šime Strikoman i četvrta na Hvaru.

Dok je on sa zvonika davao upute kako će se žene "složiti" u ružičastu vrpcu – simbol borbe protiv karcinoma, na trgu je vladalo sjajno raspoloženje. Dijelile su se majice i brošure, a ženama iz udruga vrlo brzo su se priključili i brojni domaći ljudi koji su se tu zatekli nakon mise.

Čim su shvatili da se radi o projektu vezanom za zdravlje vrlo rado su se priključili i turisti – Japanci, Brazilci, Indijci, Koreanci... – odjenuli su ružičaste majice, strpljivo stajali u "vrpci" i još zapjevali hajdučku himnu koju su povele Splićanke. Tako je priča dobila baš onu dimenziju kakva treba svakoj osobi u teškoj životnoj situaciji koju bolest nosi sa sobom – dobro raspoloženje i optimizam.

image
Klub žena liječenih na dojci

Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020." iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda.

"Prevencijom do zdravlja žene" je projekt koji provodi Klub žena liječenih na dojci iz Splita u suradnji sa udrugom građana "Vita Pharos" iz Jelse.

image

Prevencijom do zdravlja žene

Klub žena liječenih na dojci

Trajanje projekta je 17 mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 57.391,45 eura (432.415,86 kuna). Projekt UP.02.2.1.08.0285. je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 48.782,73 eura (367.553,48 kuna) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 8.608,72 eura (64.862,38 kuna).

Kupite ‘Cvit za nju‘

Mjesecu borbe protiv raka svojom se akcijom pridružila i splitska pekara "Babić" koja cijeli mjesec u ponudi ima kruh "Cvit za nju". U celofanu je i obilježen znakom ružičaste vrpce, a 0,25 eura od svakog kruha uplatit će na račun Kluba žena liječenih na dojci Split.

Klub se inače priprema za jesensko i zimsko razdoblje tako što nastavlja s tjednim fizičkim aktivnostima za žene, na raspolaganju im je i savjetovalište u kojem gostuju različiti stručnjaci. Jednom mjesečno sa ženama će radionice i pojedinačne razgovore raditi psihologinja, a uključena je i nutricionistica koja će pomoći naučiti pravilan pristup prehrani, osobito uz uzimanje lijekova i terapija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:12