StoryEditorOCM
SplitDeficitarni kadar

Splitski Promet traži 20 vozača, ne moraju imati iskustvo, i još im dignuo plaće! ‘Prije si za ove pare mogao više...‘

Piše Božidar Lončar
2. travnja 2024. - 07:43

Gradski javni prijevoznik "Promet" kontinuirano traži vozače još od listopada prošle godine. U tijeku je peti natječaj u kojem traže 20 njih bez radnog iskustva. Zatvorio se prošli i istog dana otvorio novi natječaj ili bolje reći produžio za još mjesec dana.

image
Screenshot/Promet Split

Rekli bismo očekivano, s obzirom na to da se vozni red reducirao početkom godine zbog manjka vozača. Tada je na bolovanju bilo 23 od 329 vozača. Stanko Sapunar, direktor "Prometa", je u više navrata ponovio kako tvrtki nedostaje 10 do 15 vozača, a cilj ih je zaposliti 40. Uz bolovanja, "Promet" mora nadomjestiti i one koji idu u mirovinu. Početkom godine ih je otišlo 4, a 12 će ih još do kraja 2024. ispuniti uvjete za odlazak.

Cilju je sve bliži jer se u gradskom prijevozniku zaposlio 31 vozač od 15. srpnja 2023., odnosno, od kada je postao direktor, iznio nam je podatak. 

image

Stanko Sapunar

Joško Šupić/Cropix

Porast za 100 eura

Kako je "Promet" uspio zaposliti ovoliko ljudi? Uz sigurnost posla u gradskoj firmi, tu je definitivno i - plaća. Ona je išla gore u prosjeku za 100 eura, potvrdio nam je direktor informaciju koju smo načuli.

- Posljednje podizanje plaća rezultat je kolektivnih pregovora koji su okončani u veljači ove godine s posebnim naglaskom na vozače. Ovo su bili prvi pregovori od srpnja 2023. od kada sam Predsjednik Uprave –  kaže Sapunar.

- Prosječna neto plaća vozača prije pregovora iznosila je cca 1.300,00 € uključujući sve dodatke iz kolektivnog ugovora. Prosječna neto plaća vozača za siječanj i veljaču (nakon pregovora) iznosi cca 1.470,00 €, također uključujući sve dodatke iz kolektivnog ugovora – dao nam je direktor podatke.

Stresan posao, kazali su u više navrata vozači prilikom razgovora s nama. U usporedbi s vozačima "Čistoće" gdje je svatko htio raditi, "Prometovci" još zaostaju. U tvrtki pod rukovodstvom Ivice Karoglana vozači "Čistoće" imaju prosječnu neto plaću 1590,40 eura s 19 prekovremenih sati i prosječno isplaćenim putnim troškovima u iznosu od 75,20 eura. 

image
Vojko Bašić/Cropix

‘Vozimo svašta, plaće iste radija ne radija‘

Vozač s kojim smo pričali nam je potvrdio kako je u prošloj godini primao 1.300 eura neto za dvokratni rad svaku subotu i nedjelju iako nema djece pa time i prava na druge dodatke:

- Sada sam na drugoj liniji na kojoj radim manje, a plaća je ostala nepromijenjena. Ne vozimo više isto, vrte nas u krug pa vozimo svašta. Stariji kolege kažu kako je prije bila plaća 5.000 kuna pa si s njom moga više nego sad - rekao je u razgovoru.

image
Tom Dubravec/Cropix

Unutar "Prometa" bilo je, kako doznajemo od izvora, žalbi i ljutnje zbog nepravedne raspodjele plaće. Nekome se piše manje, iako odrade više, dok se drugima upisuje rad nedjeljom i praznicima iako ga - nisu odradili! Čak su se spominjali i odvjetnici, no nitko nije htio javno progovoriti. Iz "Prometa" smo dobili tada dobili odgovor kako žalbi na neisplatu prekovremenih sati nisu imali.

image
Joško Šupić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:17