StoryEditorOCM
Splitugroza za zdravlje

Susjedi Splićanina proživljavaju horor: ‘Dvorište mu je dupkom puno smeća, stanovi su nam puni miševa...‘ A tek smrad...

Piše Petra Klarić
9. ožujka 2024. - 07:02

Užasan smrad, miševi i štakori samo su neki od problema s kojima se već dugi niz godina bore susjedi čovjeka koji živi u ulici Vrh Lučac. On je u svom dvorištu stvorio pravo odlagalište otpada, ali nije to ilegalno odlagalište kakva po Splitu viđamo svakodnevno, situacija je ovdje puno ozbiljnija i predstavlja pravu ugrozu za zdravlje. 

Radi se o dvorištu koje je dupkom puno smeća, kada to kažemo mislimo doslovno, smeće je sada u razini s ogradom koja ograđuje samu parcelu. Pri samom dolasku na spornu lokaciju zapljesne vas neugodan miris otpada, a to je samo uvertira u ono što susjedi ovog čovjeka svakodnevno proživljavaju.  

image

Smeće u dvorištu u ulici Vrh Lučac

Josko Šupić/Cropix

Za priču smo saznali putem plakata koji su polijepljeni po cijelom kvartu. Na njima su stanari požalili na cijelu situaciju i naveli da su više puta kontaktirali nadležne službe, ali na njihove upite nikada nije odgovoreno. Odnosno, nije im odgovoreno sve dok mi nismo poslali novinarski upit, ali krenimo od početka. 

image

Jedan od plakata

Split/SD

Neugodni mirisi i beštije šire se kvartom

Kako bismo vidjeli o čemu se točno radi, zaputili smo se na spornu lokaciju. Dočekao nas je tamo jedan od stanara i prvo nam pokazao dvorište. Moramo priznati da nas je prizor šokirao, dvorište je bilo do vrha puno otpada.  

Da bi stvar bila gora, ne radi se samo o građevinskom otpadu ili plastici, već o miješanom komunalnom otpadu, što znači da tamo ima i hrane. Stanari kažu da svoj kućni otpad odnesu na obližnji kontejner, a sutra ga vide na hrpi otpada u susjedovom dvorištu. Zbog toga je ovo dvorište postalo pravi rasadnik miševa, žohara i sličnih beštija koje ne viđamo rado u svom domu.  

Doduše, susjedi ovog mini deponija sa svim tim beštijama bore se svakodnevno, prvi dojam je da su na njih već i oguglali.  

Ipak, kada s njima uđete malo dublje u priču, shvatite da oni već godinama u vlastitim nekretninama zapravo ne mogu voditi normalan život i zbog toga su na rubu živaca. Da ne spominjemo da svi koji tu žive mogu zaboraviti na bavljenje ikakvom turističkom djelatnosti. 

image

Smeće u dvorištu u ulici Vrh Lučac

Josko Šupić/Cropix

Prozor ne mogu otvoriti jer će im miševi ući u stanove, o boravljenju na svojim balkonima uopće ne razmišljaju zbog neugodnog mirisa, ali i zato što su im po balkonima pobacane kocke za miševe i razno razne trapule kojima pokušavaju suzbiti invaziju ovih glodavaca. 

Ako iz svojih stanova slučajno otiđu na neko duže vrijeme, u njima ih dočeka cijela kolonija miševa. Ne pomažu ni zaštitne mreže na prozorima jer miševi i njih izgrizu, a u tim groznim uvjetima žive i mala djeca. Pri ulasku u jedan od stanova na svoje smo oči vidjeli i mišji izmet. Na prskanje zgrade protiv žohara potrošili su stanari već stotine eura, ali sve bez većeg uspjeha jer ne tretiraju uzrok problema, a to je sporno dvorište.  

Nadležne službe nemaju sluha 

Zbog ovog problema stanari Lučca i Radunice okupili su se u WhatsApp grupu, a sve kako bi zajedničkim naporima pokušali riješiti ovaj dugogodišnji problem. Kontaktirali su više puta Grad Split (poslali su im ukupno tridesetak upita, što elektroničkom poštom gradonačelniku i komunalnom redarstvu, što u pisarnici), Sanitarnu inspekciju, Parkove i nasade, gradski kotar Lučac Manuš, policiju, vatrogasce... 

Rezultat toga je da im iz Grada nikada nije odgovoreno (do našeg upita), iako su po Odluci o komunalnom redu dužni naložiti vlasniku da parcelu očisti, a ako on to ne napravi imaju pravo učiniti to o njegovom trošku. Da bi stvar bila luđa, gospodin koji tamo skladišti otpad uopće nije vlasnik spomenute parcele. 

Ipak, odgovor od Grada, odnosno Odsjeka za redarstvo, stanari su dobili samo dan nakon što smo mi Gradu uputili upit vezano za ovu situaciju. Kakva slučajnost. U odgovoru priznaju da su upoznati s “gorućim dugogodišnjim problemom” i da bi kroz desetak dana trebalo biti vidljivo uklanjanje otpada od strane počinitelja. To je bilo 21. veljače. 

S problemom su zaista upoznati jer su na istoj lokaciji otpad uklonili s dijela javne površine na kojoj se on, uz ovu hrpu u dvorištu, ranije nalazio. No, poučeni prijašnjim iskustvima i ignoriranjem, stanari nisu uvjereni u to da će se ovaj problem zaista riješiti. 

image

Pogled na smeće s obližnjeg balkona

Josko Šupić/Cropix

- Nažalost, spominjući činjenicu da ste svjesni problema, kako ga lijepo i ispravno nazivate dugogodišnjim, priznajete da ga niste sposobni riješiti ili da vas nije briga za njega. Dakle, morate izabrati jedno: a) nismo sposobni b) nije nas briga. Napomena: moguće je zaokružiti oba odgovora – napisali su stanari u odgovoru Gradu i dodali da je žalosno što se službe jedino preko medija može tjerati da odgovore građanima. 

Osim službenim putem, stanari su problem pokušali riješiti i osobno s čovjekom koji to smeće skuplja. Ponudili su mu da oni to  očiste bez ikakvog troška za njega, ali on je to odbio. 

image

Smeće u dvorištu u ulici Vrh Lučac

Josko Šupić/Cropix

Rješenje još nije ugledalo svjetlo dana

Inače, radi se o starijem čovjeku koji hoda sa štakom, on u taj dvor ne može ući normalno već se metalnim ljestvama penje preko ograde i preko te hrpe smeća ulazi u svoj dom. Susjedi se pitaju kako je on uopće zdrav s obzirom na to u kojim uvjetima živi.  

Od maila u kojem je navedeno da bi problem trebao biti riješen kroz desetak dana prošlo je već dva tjedna. Dan više prošao je otkad smo mi poslali novinarski upit, ali na njega još nismo dobili odgovor, iako smo ga po zakonskom okviru već trebali dobiti. 

Prije pisanja teksta još jednom smo provjerili situaciju na terenu, u slučaju da se uz malo zakašnjenje možda nešto ipak napravilo. Nažalost, stanari su nam rekli da je na Lučcu sve po starom. 

- Sve po starom, samo je smeće uleglo zbog kiše pa može složiti još koji sloj – rekao nam je u srijedu jedan od stanara. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:12