StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Struka upire prstom u tvrtku čije područje potencijalno truje Split! ‘Dvije su stvari ključne za zagađenje zraka...‘

Piše Petra Klarić
12. veljače 2024. - 20:18

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Splita jednoglasno je izglasan Kratkoročni akcijski plan kojim je propisano sedam mjera za smanjenje onečišćenja zraka u Sjevernoj luci, odnosno u obližnjem gradskom kotaru Brda.

Prvi dio ovog dokumenta sastoji se od analiza mjerenja zraka na dvije mjerne postaje u sklopu gradskog kotara Brda, na kojima je izmjerena veća količina čestica arsena nego je dozvoljeno, a druga na mjere koje bi trebale biti provedene.

image
Joško Šupić/Cropix

Nakon analize potencijalnih onečišćivača u okolici, utvrđeno je da je potencijalni izvor na području kojem upravlja tvrtka "Luka" d.d. Ovim planom određeno je sedam mjera, neke organizacijske, neke tehničke - kazala je voditeljica plana Elvira Horvatić Viduka iz tvrtke "Ekonerg".

Kako je Horvatić Viduka otkrila, za onečišćenje su ključne dvije stvari. Prva je to što se na prostoru luke stvara prašina koja sadrži štetne čestice, a druga je ona klimatska, točnije bura koja onda tu prašinu raznosi na područje Brda.

image
Nikola Vilić/Cropix

Tomislava Šutu, HDZ-ovog gradskog vijećnika, zanimalo je koje je dugoročno rješenje za problem onečišćenja zraka, pošto su vijećnici danas pričali o kratkoročnom planu.

image
Nikola Vilić/Cropix

Mogu reći da će Grad Split nastaviti s kontinuiranim mjerenjem s većom vremenskom pokrivenosti. Sve što je Grad mogao iskoristiti, iskoristio je. Inspekcija je ta koja subjektima može propisati sve moguće mjere, od zabrane rada, do davanja dozvola... - odgovorila mu je Daniela Šegvić iz gradskog Odjela za zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Davor Matijević, SDP-ov gradski vijećnik, problematizirao je što se plan radio po dopisu iz Državnog inspektorata, a ne po izvornoj dokumentaciji.

- Dakle, ključno je pitanje je li Grad Split u konačnici dobio tražene informacije od Državnog inspektorata Republike Hrvatske o rezultatima nadzora i poduzetnim radnjama na području Sjeverne luke, s obzirom na odstupanja u vrijednostima određenih onečišćujućih tvari prilikom mjerenja kvalitete zraka?

image
Paun Paunović/Cropix

Ako nije, je li se Grad Split žalio Povjereniku za informiranje nakon što je Državni inspektorat u srpnju 2023. godine Rješenjem odbio Zahtjev Grada Splita za pristup informacijama? - zanimalo je Matijevića.

image
Nikola Vilić/Cropix

Šegvić mu je odgovorila da je Plan donesen sukladno zakonu, a za sve drugo potrebno je da Državni inspektorat dostavi podatke.

Plan je donesen sukladno zakonu, inspekcija je jedina koja trenutno može donijeti neke mjere. Za ostalo su potrebni podatci i dostava podataka. Grad je tražio od inspekcije sve podatke, u prvom stupnju smo odbijeni, žalba je kod povjerenika za informiranje i očekujemo njihov odgovor. Ovlaštena tvrtka analizirala je sve podatke koje smo imali, i očitovanja inspekcije, ali iz njihovih dopisa – odgovorila mu je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:46