StoryEditorOCM
Splitigra vode i svjetla

U splitskoj školi izložen dosad neviđeni božićni ukras - vodena jelka! ‘Ona je plod eksperimenata i moderne tehnologije‘

Piše Frano Kiso
4. prosinca 2023. - 18:17

Ako ste se u ponedjeljak slučajno našli u prostorijama Graditeljsko-geodetske tehničke škole, mogla vas je iznenaditi prava pravcata božićna čarolija. Inače mirne i disciplinirana hodnike ispunila je blagdanska glazba, miris kolača i vesela graja srednjoškolaca.

U pitanju je QuAdvent, maštovito imenovan zajednički projekt četiri srednje škole povodom kojeg su svoj velebni atrij okitili božićnim dekoracijama, adventskim kućicama i glavnom atrakcijom - vodenom jelkom.

- Ovo vjerojatno nije viđeno u svijetu - kaže nam Marko Klarić, profesor stručnih arhitektonskih predmeta i idejni začetnik tekućeg božićnog drvca.

- Htjeli smo napraviti priču s elementima vode i svjetla. Radili smo brojne eksperimente, koristili moderne tehnologije te surađivali s kolegama s obližnjeg fakulteta. Tu su i naši vrijedni učenici koji su se većinom sami prijavili za sudjelovanje u projektu - prepričava ponosni profesor.

image
Frano Kiso/Privatan album

Jedan od njih je i vidno raspoloženi maturant Toni Luković koji je rado surađivao na ovoj adventskoj manifestaciji.

- Samoinicijativno sam se uključio i želio sam dati svoj doprinos školi - kaže budući geodetski tehničar i naglašava vrijedan rad svojih kolega:

- Uživali smo, bez rada i discipline nema napretka. Stekli smo mnoge vještine i primijenili brojna tehnička znanja, a u cijeloj ovoj priči najviše pamtim naše zajedništvo.

Više od 50 učenika od početka aktualne školske godine radi na ovom božićnom projektu i nije im bio problem u svoj raspored uvrstiti još jednu izvanškolsku aktivnost.

- Cilj nam je edukacija, primjena znanja i druženje, da učenici ne bježe van odmah nakon školskog zvona - veli nam Filip Relja, ravnatelj Graditeljsko-geodetske tehničke škole.

- Na ovom zadatku učenici su naučili mnogo stvari o hidraulici, 3D printanju, arhitekturi i tehničkoj izradi bazena. Potpora im je bio i domar Milan bez kojega ništa ovo ne bi bilo moguće - dodaje Relja.

image
Frano Kiso/Privatan album

Druga strana ovog hvalevrijednog božićnog događaja je i promocija novog školskog lista prigodnog imena ‘Molior‘ (lat. izgraditi). Ravnatelj smatra kako je riječ o posebnom trenutku za Graditeljsko-geodetsku tehničku školu jer predstavlja novu stranicu u njenoj bogatoj povijesti.

- Ovaj list sadrži mnogo fotografija, ilustracija i informacija o provedbi različitih projekata, volontiranju, otvaranju izložbi, posjetima i svemu što se događa u našoj zgradi i oko nje. To je prilika da se javnost bolje upozna s događanjima i postignućima naše škole - govori ravnatelj.

U časopisu ćete naći mnoštvo tema koje su obradili učenici-novinari zajedno sa svojim profesorima. Tako možete pročitati njihova iskustva s Erasmus razmjene, dojmove s ekskurzije, analize mostova i intervju sa sportskom legendom, Blankom Vlašić.

image
Frano Kiso/Privatan album

Inače, manifestacija obuhvaća i izložbu unikatnog namještaja koju su priredili učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, a Prirodoslovna i III. gimnazija uredile su svoje adventske kućice i na njima će se moći pojesti kolači i kupiti prirodni proizvodi.

Tko god kaže da je u školi dosadno, da su učenici nezainteresirani i profesori monotoni, očito nikad nije posjetio ovu školu i osjetio njen poletan entuzijazam i veseli blagdanski duh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:03