StoryEditorOCM
SplitFALI OSOBLJA

Vrhunac je sezone u splitskom KBC-u: ‘Pokrpali smo se nekako, ali smjene su na granici izdržljivosti‘

Piše Split SD
9. kolovoza 2023. - 09:38

Splitski KBC skrbi o gotovo milijun i pol ljudi, a u ljetnim mjesecima i o turistima. Osoblja fali, a na natječaje za posao se kažu, nitko ne javlja, piše N1. Trenutno izdržavaju pritisak, no pitanje je do kada.

Na hitnom prijemu je najteže – pogotovo u sezoni kada pacijenti postaju i turisti.

“Sada imamo povećani priljev pacijenata, otprilike 15 do 20 posto više posjeta na račun stranih državljana i ta brojka se u našem OHBP-u kreće između 250 do 400 pacijenata dnevno”, rekao je Josip Krnić, ansteziolog i pročelnik OHBP-a u KBC-u Split.

“Već tamo od ožujka se nama povećava broj bolesnika. Broj turista i stranih i domaćih gostiju grada i županije negdje krajem petog mjeseca. Mi već sada imamo porast broja naših bolesnika do 30, 35 posto”, rekla je Milka Barbarić, glavna sestra OHBP-a u KBC-u Split.

A za sve zahtjeve potrebno je osoblje koje će pacijente na vrijeme primiti i pregledati. Uspjeli su se posložiti da sve funkcionira, no pitanje je do kada.

“Pa nekako smo se uspjeli pokrpati s tim da ne koristimo godišnje odmore. Smjene su na granici izdržljivosti. Doduše, ima nešto kolegica koje su na bolovanju, koja su opravdana. Još uvijek nismo pukli, ali bilo bi dobro da nas je više”, dodala je.

Splitski Hitni prijem u ljetnim mjesecima skrbi o gotovo milijun i pol ljudi. Neki se žale da se čeka i do nekoliko sati, no u bolnici kažu da to baš i nije tako.

image
Duje Klarić/Cropix

“Vrijeme ulaska pacijenata s lakšim ozljedama u internističku obradu traje do 2 sata što je standard u cijelom svijetu, tako da nije čudno da na hitnom prijemu vidite gužve”, rekao je Josip Krnić.

A gužve su na odjelu za transfuziju uvijek dobrodošle. Zbog nestašica krvi prošlog su tjedna bili na korak do otkazivanja operacija.

“To se nije dogodilo, na sreću. Mi smo pozvali darivatelje, odazvali su se, tako da smo taj val nestašice ovaj put prebrodili”, rekla je Slavica Dajak, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Potreba za krvlju je najveća u ljetnim mjesecima, pa i dalje pozivaju na dobrovoljno darivanje. Borisu je danas prvi put, a neki su već postali i veterani.

„Ja ne samo da dajem krv nego i trombocitne pripravke od kojih se rade ti specijalni serumi za malu djecu i ljude koji imaju leukemiju. I to je neko zadovoljstvo”, rekao je Boris.

Upravo takav tip pripravka danas je darivao Špiro. Za njega nisu svi kandidati, a za ovo je dobro djelo potrebno sjediti 70 sati.

“Kad su mi kazali za koga idu ti pripravci, odlučio sam da sada češće dajem trombocite nego punu dozu krvi”, rekao je Špiro Radunić, dobrovoljni darivatelj.

Nestašice i poteškoće u nabavci lijekova, prvenstveno antibiotika, otežavale su i rad ljekarne u bolnici, no to se kažu za N1, na pacijente nije odrazilo.

“Pacijenti su svoje terapije na vrijeme i pravilno dobili i nadam se da će tako i ostati”, rekla je Marija Stipić, farmaceutkinja u bolničkoj ljekarni KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:53