StoryEditorOCM
SplitNOVO RUHO

Zablistali poznati bedemi u centru Splita, pogledajte kako su uglancani; očišćeno obraslo bilje, maknute cigle...

Piše Split SD
27. studenog 2023. - 19:06

Iz Banovine obavještavaju kako je završena posljednja, 3. faza konzervatorsko-restauratorskih radova na renesansnim gradskim bedemima u Ulici kralja Tomislava, koji su spajali Vrata Pisture na vrhu Bosanske ulice s bastionom Zorzi (Civran) na uglu Ulice kralja Tomislava i Marmontove ulice.

- U arheološkim radovima potvrđeno je i postojanje kazamata, prostorije unutar bedema za smještaj obrambenog topništva, koji datira iz 1503. godine kada se zidine ojačavaju gradnjom novog pokosa i kazamata pred izravnom prijetnjom turske vojske.

image
Grad Split

Nakon što je očišćen mikrobiološki obraštaj s bedema, uklonjen je i viši obraštaj, te provedeno mehaničko i kemijsko čišćenje kamena. Uklonjene su i nestabilne i oštećene sljubnice, veće ispune zidane opekom donjeg dijela bedema zadržane su i ožbukane, a od žbuke su očišćena mjesta u gornjem dijelu bedema.

Prema konzervatorskim smjernicama neka su mjesta ožbukana, a neka nadomještena umjetnim kamenom. Izvršena je i razgradnja i uklanjanje dijelova zidanih opekom na kojima su se radile rekonstrukcije kamenog bloka od prirodnog kamena.

Uklonjen je i oštećeni sloj raslojenih kamenih blokova. Svi nadomješteni blokovi, te dodatno obrađeni dijelovi nedostajućih formi na kamenoj plastici tonski su ujednačeni s okolnim tonom površine kamenog materijala, kako ne bi bitno odstupali u tonu od patine okolnih blokova - navode u splitskoj gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:14