StoryEditor
Splitna kome štede?

Zamjenica Hrgović: ‘Vrtić Ružmarin bi kasnio i da nismo smanjili sredstva.‘ Kristina Vidan: ‘Jad i bijeda, samo glume da rade u interesu djece!‘

Piše Tanja Giovanelli
6. listopada 2020. - 21:03
Jelena Hrgović Tomaš Duje Klarić/Cropix

"Ušteđenih" 10 milijuna kuna, koliko je dogovorom vijećnika HDZ-a i HGS-a na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća skinuto s predloženih 100 milijuna kuna planiranog kreditnog zaduživanja, ne znače i kašnjenja pri dovršavanju projekata koji ostaju zakinuti, odnosno vrtića, garaža i cesta u izgradnji – tvrdi zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, koju smo pitali kako će se dogovorena rezanja odraziti na građane.


Njezino će pojašnjenje prvenstveno umiriti najmlađe s Trstenika, koji s nestrpljenjem iščekuju useljavanje u nove prostore tamošnjeg vrtića "Ružmarin", koji je spomenutim pregovorima ostao bez planirana tri milijuna kuna.


– Radovi će se nastaviti odvijati ugovorenom dinamikom, a odgoda će se odnositi isključivo na plaćanje, za što smo imali i ranije indikacije. Naime, radovi na lokaciji od početka kasne jer je u startu bilo pritužbi na postupak javne nabave, koje smo morali obraditi, a i sam je izvođač zatražio pomicanje roka zbog tehničkih razloga koji se uglavnom odnose na teškoće pri nabavi materijala uzrokovane koronom – navodi Jelena Hrgović Tomaš.

Manevarski prostor

Prema njezinim riječima, predloženi rok za dovršetak radova na ovom objektu s 8. listopada prebačen je na 15. prosinca, no kako ga izvođač nije prihvatio, kao najizgledniji rok nameće se siječanj iduće godine, te će, dodaje, učiniti sve da do kraja tog mjeseca, a najkasnije u veljači, vrtić i zaživi.


Budući da se obveza plaćanja od 60 dana nakon dovršetka radova time, kako tumači, prebacuje u iduću financijsku godinu, Gradu ostaje "dodatni manevarski prostor" za pokrivanje ovog troška. Spomenuta će se ušteda slično, kaže, reflektirati na garaže u Vrazovoj ulici i na Mertojaku, gdje će se radovi također neometano nastaviti, pa se nameće pitanje zašto su isti projekti uopće bili uključeni u prijedlog zaduživanja.


Da se moglo i pametnije, smatraju u oporbi, nazivajući dogovor farsom, a kreditno zaduženje neopravdanim financijskim rizikom u vremenima krize.
– U HDZ-u su zaduženje pravdali kako se radi o već preuzetim ugovorenim obvezama. Za njih su u trenutku ugovaranja, kod izrade proračuna za 2020. godinu, morala postojati temeljna sredstva, pa moje pitanje glasi – gdje su pare?

Kako je moguće da tih sredstava odjednom nema. Ja i naš gradonačelnik Andro Krstulović Opara kao da ne živimo u istom gradu – on je retorički potkovan, i možda ima dobre namjere, ali djeluje u polusivoj zoni – uime SDP-a ističe vijećnica Aida Batarelo, dodajući kako je, ipak, lijepo vidjeti da aktualna vlast nastavlja neke projekte iz sfere predškolskog i školskog odgoja, na kojima je, kao zamjenica gradonačelnika, i sama svojedobno sudjelovala, kada je također naslijedila projekte svojih prethodnika.
– To je jedini način da se nešto konkretno i napravi – smatra Batarelo.

image
Aida Batarelo 
Duje Klarić/Cropix


Neozbiljnim je dogovor o konačnom iznosu zaduženja ocijenio i HSLS-ov vijećnik Tonći Blažević, ističući kako se "o milijunima građana razgovaralo kao o kruškama i jabukama".


– Mislim da dogovorena cifra nije ozbiljno sagledana niti su prioriteti pametno određeni. U ovom bi se trenutku svaka kuna morala dva puta okrenuti prije nego se potroši. Nitko ne bi zamjerio da se s pojedinim projektima i malo kasnilo. Bolje i to nego da ulazimo u nova zaduženja, kada, s obzirom na situaciju, ne znamo što nam donose idući mjeseci, koji bi u svakom pogledu mogli biti intenzivni – ističe Blažević, a s njime se slaže Mostov vijećnik Ante Čikotić, koji kaže da do kreditnog zaduženja nije trebalo ni doći.

image
Ante Čikotić
Nikola Vilić/Cropix

Pokazivanje mišića

– Ovo je bila idealna prilika da se pažljivije sagledaju rashodi, a ne stvaraju novi troškovi. To je isto kao da vam se plaća smanji, a vi nastavite trošiti kao i prije – upozorava Čikotić, dodavši kako su vijećnici već godinama taoci loših odnosa koalicijskih partnera, dok su građani njihove žrtve.


Iz spomenute perspektive situaciju sagledava i vijećnica Kristina Vidan iz stranke Pametno, koja smatra kako je glasanje bilo samo predstava za javnost.

– To što se događa je jad i bijeda, vijećnici HDZ-a i HGS-a pokazuju mišiće i glume da rade u interesu djece, međutim, jedini koji profitiraju su članovi obitelji Kerum. Grad je već dovoljno dugo izložen hobotnici Kerumovih koja grabi resurse, koči razvoj i predstavlja prijetnju za opće dobro. Pitanje je što su gospodin Kerum i klika dobili – smatra Vidan, koja ističe kako je pravi dogovor – ostao u sjeni.

image
Kristina Vidan
Vladimir Dugandžić/Cropix
DO KRAJA GODINE

Natječaji i za vrtiće na
Pujankama i na Žnjanu
Kako doznajemo od zamjenice Hrgović Tomaš, Grad do kraja godine planira raspisati natječaje za izradu projektne dokumentacije za izgradnju vrtića Pujanke, i to uz tamošnju školu, a najkasnije početkom 2021. godine i vrtića na Žnjanu, za koji lokacija još uvijek nije osigurana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. studeni 2020 07:30