StoryEditorOCM
SplitDobro smo i prošli

Zbraja se šteta od posljedica olujnog nevremena: na sreću nije velika, ‘platila‘ klupica, stablo, brodice...

Piše Božidar Lončar
6. studenog 2023. - 13:18

Izgledalo je dramatično, ali Split je "prošao lišo". Tako se može opisati stanje u gradu nakon nevremena ovog vikenda. Pod vodom je bio cijeli grad od Rive do Žnjana, spašavale su se brodice, lebić je lomio grane, a dežurne službe su, kao i uvijek, imale pune ruke posla. Splićani kao Splićani su i u nevremenu imali vremena za "ljetne radosti" i šalu pa su se, unatoč (ne)vremenu, kupali na Matejuški, Firulama i Bačvicama. Jugo je pa nije ni hladno, rekli su.

Zenta je od "Kalafatića" do bazena na "Pošku" bila potopljena, odlomljena je betonska klupa i dio obale od naleta bujice. Iz "Kalafatića" su nam odgovorili kako nema nikakvih šteta i da građani na štekatu uživaju u lijepom danu. Možda im je potopljena "Buba" tema razgovora.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević nam je rekao kako "nitko nije prijavio štetu na plovilima".

- Dio kamenja u starom dijelu luke je izašlo iz ležišta i to ćemo sanirati. Zabilježili smo štetu u Segetu i Zaostrogu. Par konopa i lanaca, ormarić je bio pod vodom – odgovorio nam je Domagoj Maroević.

Išćupan beton

Na susjednoj plaži kod bazena "Poška" bujica je nosila kontejnere, kabine za presvlačenje, iščupan je beton... Moglo se i na "picigin baciti" na platou. Direktor "Splitske obale" Marijan Ciprijan nam je "zbrojio štetu":

- Odlomljena grana, tamaris, klupa se izvrnula, ali nisam dobio informaciju da je riječ o nekoj ozbiljnijoj šteti. Komad betona se odvalio s platoa, to smo očekivali jer je plato u lošem stanju. Prošle godine smo uložili sredstva u obnovu i krenuli smo u projekt sanacije platoa. Možda iduće godine krenemo u sanaciju – rekao je Marijan Ciprijan.

Vlasnici brodova na Matejuški su na vrijeme zaštitili svoja plovila od veće štete. Unatoč tome, dva su vlasnika pretrpjeli štetu, odgovorio nam je predsjednik Športsko-ribolovnog društva "Lubin" Gordan Buljubašić koji je upozorio Grad kako "Riva tone i propast će s južne strane":

- Riva se i dalje podriva, vidimo da tone i propast će cijela s južne strane, ali je to do Grada. Pisali smo već gradonačelniku i upozoravali Lučku kapetaniju. Jednom je plovilu pukao konop i udario u drugog, a još je jednog otpuhalo jugo. Bio je lebić ali smo odmah upozorili naše članove da idu vidjeti brodove i malo olakšaju konope kako bi bila manja šteta – kazao je Gordan Buljubašić.

image

Usljed jakog juga koje je puhalo proteklog vikenda nastala su znatna oštećenja ne Matejušci i šetalištu na Zenti.
 

Paun Paunović/Cropix

Na Zvončacu su vatrogasci reagirali na dojavu o potopljenim podrumskim prostorima hotela "Jadran" na Zvončacu. Iz hotela su nam rekli kako je bila potopljena strojarnica bazena pod ingerencijom "Sportskih objekata".

- Uslijed nevremena i prodora mora u prostor ispod tribina Športskog centra "Bazeni Zvončac" intervenirala je Vatrogasna postrojba Grada Splita zajedno s timom Javne ustanove "Športski objekti - Split". Nije utvrđena materijalna šteta i u kratkom vremenu prostor je ispražnjen od vode. Na ostalim objektima Javne ustanove nije bilo prodora vode - odgovorili su nam iz Javne ustanove "Športski objekti - Split".

Vjetar čupao stabla

U dijelovima grada nešto dalje od mora lebić je kidao grane i tresao stabla. U petak su u psećem parku na bedemu "Cornaro" u prostoru pod konzervatorskom zaštitom odlomljena dva stabla koja, na sreću, baš kao i u srpnju nisu nikoga ozlijedila, rekla nam je Lara Arapović Bonačić, predsjednica kotara Grad.

- Još dvi velike grane/stabla su pala na bedemu u pasjem parku jutros. Srećom nitko nije stradao. Očito su neka stabla bitnija od drugih pa se o nekima vodi briga a o nekima ne. Kotar je tražio da se prostor Bedema stavi pod redovito održavanje Parkova i Nasada jer trenutno nije, nego samo "po potrebi". Grana s vrata je uklonjena a ovaj veliki dio stabla je ostao do "smirivanja vremena" – napisala je Lara Arapović Bonačić u objavi u Facebook grupi "Get Getanima".

image
Facebook grupa "Get Getanima"

Kotarevi, potrudite se!

Direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević nam je odgovorio kako "Parkovi i nasadi" "pristaju na redovito održavanje parka, ali da se kotarevi moraju izboriti da im Grad osigura novce, a ne oni sami".

I na Gripama u Dubrovačkoj ulici je vjetar nagnuo stablo koje se naslonilo na susjednu krošnju radi čega su pozvani vatrogasci koji su u nedjelju osigurali perimetar do dolaska "Parkova i nasada" koji su u ponedjeljak procijenili stanje sigurnim, rekao nam je predsjednik Gradskog kotara Gripe Karlo Pilko. Iako nedjelju navečer sigurno nije bilo lako pronaći parking.

- U svemu ovome ima nešto i lipote dok nema velike štete – komentar je na Facebooku koji možda i najbolje opisuje razmišljanje prosječnog Splićanina ovog vikenda. Štete za većinu, nasreću, nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:10