StoryEditorOCM
SplitSELE LI ILI NE?

Zgrada splitskog HZZO-a treba hitnu obnovu, a još uvijek se ne zna najvažnija stvar: ‘Tamo je pravi ćumez, ne valja...‘

Piše Ivica Marković
27. veljače 2024. - 15:06

Iako je na nekim portalima izišla vijest kako se "zgrada" Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) seli sa Zapadne obale i odlazi na Dračevac, izgleda da to nije istina. Naravno, ne bi se selila zgrada, već dio zaposlenika i to oni koji rade na prvom katu te zgrade.

No, kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, nitko još uvijek ne seli i oni u splitskom HZZO-u ništa ne znaju o seljenju, odnosno "nisu dobili nikakvu obavijest".

Priznaju da su određeni pregovori o seljenju u tijeku i to već šest mjeseci, međutim ništa još nije definirano.

O ovom "seljenju" smo mi već i pisali početkom listopada prošle godine kada je, tada cijeli Split govorio "HZZO seli se sa Zapadne obale u Loru, a tamo (na Zapadnoj obali) će se graditi hotel".

To je rečenica koja je tada kružila Splitom i "zazivala" iseljenje Zavoda koji na Zapadnoj obali boravi od 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je zgrada i sagrađena. Izgleda, kako je bilo tada, tako je i sada. Od preseljenja, barem za sada neće biti ništa.

Naš izvor u HZZO-u, s kojim smo razgovarali priznaje kako bi se prvi kat zgrade, u kojoj egzistira HZZO morao pod hitno urediti jer "ne valja grijanje, ne valja hlađenje, ne valjaju ni sanitarni čvorovi i to jedan pravi ćumez".

Ako se i bude privremeno selila zgrada, to zasigurno neće biti zbog gradnje hotela, već zbog njenog uređenja, koje je prijeko potrebmo.

image
Jakov Prkić/Cropix

O gradnji nekakvog hotela nije bilo ni riječi, jer je zgrada u kojoj se nalazi HZZO u vlasništvu više subjekata. Naime, vlasnici zgrade u kojoj se nalazi HZZO, su tvrtka "Jadroplov", Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i oni sami, a dio vlasništva otpada i na SDP. Najveći vlasnik zgrade je "Jadroplov", potom HZMO, HZZO, a tek na kraju SDP.

Dakle, onoga koji jednom u budućnosti bude htio tu graditi hotel, što mnogi zazivaju, čekat će golem posao da sve zainteresirane strane, odnosno vlasnici zgrade budu zadovoljni ponuđenim, kako bi prvenstveno zgradu nekom prodali.

Međutim, u zgradi na Zapadnoj obali, u kojoj se nalazi HZZO uskoro bi ipak mogli raditi mašklini, pikameri, lopate... i to iz jednostavnog razloga jer postoji plan renoviranja u kojemu se nalazi HZZO, budući da ljudi rade u lošim uvjetima.

Da bi se taj prostor uredio potrebno je iseliti sve zaposlenike koji rade u njemu, a za to je potrebno, negdje, nekada, pronaći oko tisuću kvadratnih metara adekvatnog prostora u koji bi se preselili zaposlenici HZZO-a koji rade na prvom katu zgrade. Potreban im je prostor koji bi "progutao" 35 privremenih kancelarija.

I zaista, svi oni koji su barem jednom bili na prvom katu te zgrade uvjerili su se kako se radi o lošem i neprihvatljivom prostoru za rad, a kao najveći problem je, što vrlo često, taj što pucaju cijevi pa se stalno nešto krpi, a i ljeti je nesnosno vruće.

Inače, od 60-ih godina prošlog stoljeća, na zgradi su se samo mijenjale betonske ploče s fasade, koje su počele otpadati, pa su predstavljale opasnost za prolaznike, a prije 15-ak godina uređen je i prostor u kojemu se nalazi šalterska služba HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 09:17