StoryEditorOCM
SportJOŠ JEDAN ZADARSKI VATRENI KOJEG JE SVIJET DOBRO UPOZNAO

Šime Vrsaljko na meti najvećih europskih klubova

16. srpnja 2018. - 12:59

Selo do sela , Nadin i Zagrad , dva reprezentativca Hrvatske, dvojica nogometnih junaka, Šime Vrsaljko i Danijel Subašić, pravi susjedi, prijatelji i vitezovi sporta u Ravnim Koratima .

Šimina priča nimalo se ne razlikuje od one koju je u svojem odrastanju imao Luka Modrić, vizionar, virtuoz i čarobnjak na travnjaku! Imao je Vrsaljko nepunih osam godina kad se pojavio na prvom treningu Zadra, na stadionu na Stanovima i odmah je upao u oko onima čiji je posao bio vidjeti ima li u "malome ono nešto ". I bijaše tako ! Ozbiljnost u radu je bila zadivljujuća, teško se to moglo povezati s godinama koje je tada imao. Valja istaknuti i psihološku stabilnost s kojom je vrlo brzo postao kompletan igrač. Ukratko, visoka razina znanja i funkcionalno motoričkih sposobnosti za svoju dob, mogla se osjetiti pod prstima. Dok je u kadetskom uzrastu igrao u Zadru podosta ga se koristilo u veznom redu, upravo zbog njegovih izraženih taktičkih sposobnosti željelo se da što više bude u kontaktu s loptom. Uvijek je imao odličan osjećaj za ubačaj, o čemu baš svjedoči lpta koju je u polufinalu s Englezima uputio prema Ivanu Perišiću kao početak predivne priče koja je završila pobjedom i povijesnim trenutkom hrvatske nogometne istine.

Ono čime bismo još mogli povezati Šimu i Luku, jest gola istina o tomu kako ih je u jednom trenutku iznimno slabo procijenio Hajduk, po drugi put su "promašili cijelu loptu"! I onda su se " bijeli" , kad je o Šimi riječ krenuli pravdati kako zbog nejga ne žele narušiti dobre odnose Zadra i Hajduka. Ali je brzo reagirao Dinamo, odnosno, Zdravko Mamić je na terenu imao svoje ljude, jedan od njih je Jozo Bandić, koji je Vrsaljka uočio na turniru u Vodicama. Nosio je Šime, dres Hajduka, i to kao posuđeni igrač iz Zadra, te je "zapaprio" Modrima, zabio im je gol za titulu. Bio je to njego prvi trofej u karijeri... I tu nije kraj, Šimine veze s Hajdukom i Dinamom ,jer je za jedne i druge nastupao na jakim međunarodnim turnirima.

Vidjevši kako se na Poljudu nećkaju , Šimu je otac Mladen nekad vrsni igrač Zadra, primio je sina za ruku i zaobilaznim putem otišao prema Maksimiru. Jest, uredno su izvukli brisovnicu iz Zadra , jer su iskoristili mogućnost koja im se nudila, odnosno, odlučeno je da se Šimu upiše u Željnizničku školu u Zagrebu. A to je zanimanje za koje se nije mogao školovati u zadarskim srednjim školama, čime mu se otvorio put prema zvijezdama. Ali do prve postave Dinama nije se moglo bez trnja ..Kao iznimno darovit, Vrsaljko je još kao junior prebačen u Lokomotivu. I ne može se pohvaliti debijem, jer je Rijeka s šest prema nula pregazila njegovu novu momčad. Igrom sudbine , seniorski debi u Dinamovom dresu, imao je kontra Croatije Sesvete, u vatru ga je ubacio Krunoslav Jurčić i opet je palo šest golova , ovoga puta u mreži koju nije branio Šime. Odlično se snašao u Dinamu, pa je put u inozemstvo bio nova nogometna trasa, odabrao je Genou, iza toga Sassuolo, nakon čega je krenulo zanimanje europskih klupskih nogometnih velikana.

Priča je bila osobito užarena uoči Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. Na veliko se u talijanskim medijima, krenulo govoriti kako se još jedan Zadranin nalazi pred realizacijom "posla života". Osobito uvjerli bio je Tuttosport, s tvrdnjom kako se i Milan se uključio u bitku za Vrsaljkov trasnfer iz Sassuola. Nije se ni Juventus skrivao kao klub koji već dulje vrijeme cilja prema Šimi. Milanov glavni operativac Adriano Galliani pratio je Vrsaljka još otkako je ovaj bio u Genoi, te je bilo potpuno izvjesno kako će na ljeto poslati i službenu ponudu za transfer., govorilo se o devet milijuna eura, što dovoljno kazuje o kvaliteti hrvatskog reprezentativca. Međutim , to nije bilo prvi puta da se ime Šime Vrsaljka vezuje uz nekog od giganata europskog nogometa. Svojedobno se spominjao interes velike Barcelone koja ga je htjela kao moguću zamjenu za Danija Alvesa, a govorilo se i o Bayernu, Interu...

Šimina osobna iskaznica
Šime Vrsaljko rođen je 10. siječnja 1992. godine u Rijeci. Prvi trener bio mu je Zoran Vujčić, nekadašni igrač Hajduka, Rijeke i Zadra, potomo ga je preuzeo Damir Čačić. Prošao je Vrsaljko sve mlađe nacionalne selekcije (ukupno 42 nastupa), a za A reprezentaciju je debitirao kod Slavena Bilića 9. veljače 2011. u prijateljskoj utakmicu protiv Češke (pobjeda Hrvatske 4:2). Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije Uvijek vjerni 2010. godine dodijelio mu je nagradu za najveću mladu nadu. Svjetsko prvenstvo u Rusiji mu je već četvrto veliko natjecanje nakon EP-a 2012. i 2016. te SP-a 2014. U ljeto 2013. godine, preselio se na drugu stranu Jadrana , točnije Genou , gdje se zadržao godinu dana. Novi talijanski klub postao mu je potom Sassuolo čiji je dres nosio dvije sezone. Od prije dvije godine član je Atletico Madrida s kojima je prošle sezone osvojio Europsku ligu. Smiješi mu se i naslov prvaka Svijeta!
 Ponosni suprug i otac
Šime je u jeku priprema uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, nakratko napustio reprezentativnu bazu, riječku Rujevicu i uputio se prema Zagrebu. Razlog je bio više nego opradan , jer je njegova supruga Matea , nedugo nakon njegovog dolaska u zagrebačku privatnu polikliniku i rodilištu Podobnik rodila sina im Bruna. Šime i Matea upoznali su se u još u školskim danima, dok su u brak stupili lanjske godine.
Nakon nogometa u - vinograd?
Vrsaljkova obitelj kako je već rečeno potječe iz sela ispred kojeg se prostire 320 hektara vinograda na čuvenom Nadinskom blatu. I što je još zanimljivije, djed njegove supruge , Josip Ćelić također se bavi vinogradarstvom i podrumarstvom. Onda nikoga ne bi trebalo začuditi ukoliko bi se Šime, slično kao i legendarni igrač Barcelone Andreas Iniesta okrenuo njegovanju vrhunskih sorti grožđa, odnosno vina.
 
Premijera s Bilićem
Šime Vrsaljko je pod ravnanjem ondašnjeg izbornika Slavena Bilića prvi put osjetio kako kuca srce ispred seniorskog reprezentivnog dresa. Onda je istim putem nastavio Ante Čačić, kojeg se može "debelo" vezati uz Vrsaljkove, jer je trenirao Šiminog oca Mladena u Zadru.
26. travanj 2024 11:27