StoryEditorOCM
SportZAPOČELI UPISI U AIKIDO KLUB ZADAR

Nenad Vertovšek: "Djecu ne učimo samo tehnici, već i kako reagirati na fizičke i verbalne prijetnje"

Piše Ivica Gjergja
2. listopada 2018. - 23:20

Od danas, utorka 2. listopada krenuli su upisi u Aikido školu za djecu i mlade Aikido kluba «Zadar», škole koja postoji već 19. godina. Podsjetimo da je to bila prva i dugo vremena jedina u Hrvatskoj, Aikido škola za mlade uzraste od 6 do 12 godina. U tijeku je okupljanje djece i mladih u grupu, gdje se prolazi kroz specifični program kojim se djeci i mlađem uzrastu približavaju načela ove japanske borilačke vještine, koordinacije pokreta i vještine kretanja i disanja, razvijanja smirenosti, samopouzdanja i koncentracije. Poseban dio su igre za razvijanje kooperativnosti i timskog rada u skladu s principima aikida.

- Aikido škola za djecu i mlade bila nam je cilj od početka rada Kluba - 1987. godine, priča nam voditelj Kluba Nenad Vertovšek, pa smo započeli s njom 1999. godine, također prvi u Hrvatskoj. Djeca su trenirala zajedno sa starijima ali i odvojeno uz zaseban program, temeljen na sličnim iskustvima starijih i sličnih škola u Japanu, SAD-u i Europi. U programu djecu ne učimo samo padovima ili tehnikama, već podučavamo i kako u toj dobi reagirati na verbalne ili fizičke prijetnje. U današnja nasilna vremena cilj je učiti djecu da ne odgovaraju odmah i samo agresijom ili povlačenjem u sebe. Dugoročno i primjereno jest poduprijeti ih da smireno i samopouzdano odgovore i suoče se sa stvarnošću u kojoj, nažalost, kao i kod odraslih, ima sve više napetosti, nasilja i agresije. Aikido razvija i karakter a tu su i posebne igre i zadaci koji razvijaju kreativnost i timski rad. Osim toga mali vježbači u sportskoj dvorani Medicinske škole proći će i malu školu osnova japanskog jezika. U Aikido školi za djecu i mlade - koja je polazište za kasniji rad mladih s odraslim aikidokama - osnova je vježbanje borilačke vještine neagresivnim pristupom gdje se djeca uče tehnikama samoobrane bez upotrebe suvišne sile, rekao nam je Vertovšek.

Treninzi Aikido škole za djecu održavat će se u dvorani Medicinske škole utorkom i četvrtkom od 19,30 do 20,30 sati.

Podsjetimo da je Zadarski Aikido klub bio i prvi klub u Hrvatskoj gdje se organizirano počelo vježbati Shin shin toitsu aikido stil u Hrvatskoj, još od 1987. godine, pa će tako u ovoj sezoni treninga i ući u svojevrstan za Aikido rijedak jubilej - 31 godinu okupljanja, vježbanja i promicanja Aikida. Tzv. zadarska škola Aikida ima već dugu tradiciju i gdje je vježbao i stasao niz instruktora i hrvatskih majstora. Treninzi ove japanske borilačke vještine za odrasle i starije članove - koji uključuju uz tehnike, vježbe disanja i meditaciju i vježbe i rad s bokken-om i jo-om (drveni mač i štap) počeli su također od početka listopada, kao i upisi novih članova. Održavaju se također u dvorani Medicinske škole „Ante Kuzmanića“ utorkom i četvrtkom od 19,30 do 21 sat, kao i subotom u hangaru Aikido kluba Zadar i Karate kluba „Forum“ u okviru sportskog centra „Franko Lisica“ (iznad Glazbene i Medicinske škole).

Sve podrobnije informacije na mob. 091 337 7776 i na www.aikido-zadar.hr

24. travanj 2024 21:33