StoryEditorOCM
SportFOTO: BIOGRAD "POLUDIO" ZA AUSTRALSKIM NOGOMETOM

Profesionalni klub Norwood oduševljen pripremama, s Hrvatima se priprema i utakmica!

Piše Ivica GJERGJA
25. listopada 2018. - 23:56
Norwood.JPG

Da bi malo približili igru koja se zove australski nogomet i što je to potražili smo i dobili objašnjenje. To je momčadski sport koji se igra s 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135 - 185 metara, a široko 110 - 150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju i koristi neke elemente iz nogometa. To je australski nacionalni sport, te je najpopularniji sport uz kriket, ragbi i nogomet u Australiji. Nastao je u Melbourneu odakle su i najpoznatiji klubovi.

Ovih dana u Biogradu točnije na terenima HNK Primorca pozornost prolaznika, domaćih ljudi zaokupljaju upravo dečki i cure koje treniraju australski nogomet. Domaćin im je hotel Ilirija, a kada si u Biogradu onda je sve za pet, pa je tako i kod njih. Tamo je profesionalni klub australskog nogometa Norwood. Biti će na pripremama tjedan dana, a iskoristiti će priliku i obići zanimljivosti ovog kraja i biogradskog podneblja. Također će odigrati prijateljske utakmice s našom muškom Croatian Knights i ženskom Croatian Queens reprezentacijom. Hotel Ilirija im je domaćin te se pohvalno o osoblju i prijemu izražavaju svi.

Čovjek koji nam je na neki način domaćin je naše gore list Tomislav Cvetko, koji nas je upoznao s ovim sportom i kazao:

- Australski nogomet je izvorni australski sport i to je daleko najpopularniji i najgledaniji sport u Australiji. U Biogradu treniramo, a 28. listopada na terenu HNK Primorac odigrati ćemo u 13.30 sati dvoboj Norwodove ženske momčadi i Hrvatske ženske reprezentacije, a nakon toga, u 15 sati odigrati će se utakmica muških ekipa. Ove godine, Norwood obilježava 140. obljetnicu postojanja što ga čini jednim od najstarijih australskih klubova, posjetio je Hrvatsku i popularizirao ovaj sport. On u svom vlasništvu ima 30 naslova te je drugi najtrofejniji klub iz Južne Australije. Norwood nastupa u South Australian National Football League (SANFL), a ove godine stigao je do Grand Finala u kojem je doživio poraz od North Adelaidea. Pak Norwoodova ženska momčad natječe se u ženskoj inačici lige (WSANFL) te je ujedno i njen prvi osvajač. Ove godine momčad je sudjelovala u finalu spomenute lige, upoznaje nas Tomislav.

- Kako ste vi dospjeli kod njih?

- Sa Norwoodom je uspostavljena veza 2016.godine kad je njihov skaut pratio našu reprezentaciju na europskom prvenstvu (EU Cup-u) u Lisabonu koje smo i osvojili te godine. Ja sam bio kapetan reprezentacije i najbolji strijelac prvenstva pa su me upitali bi li došao u Adelaid, da igram za njihov klub. Pristao sam i zadnjih godinu i pol dana tu sam treniram i igram australski nogomet. Tijekom vremena smo došli na ideju da bi Norwood mogao doći i došao je u Hrvatsku u sklopu mini priprema i team buildinga te da odigra neke utakmice protiv naših muških i ženskih reprezentacija. No još je jedan razlog dolaska a to je da ovdje ima talenata koji igraju australski nogomet kao Ana Barišić, naša reprezentativka koja bi mogla krenuti s nama, priča nam Tomislav.

Prije Tomislava saznali smo bio je i igrao australski nogomet Josip Habljak, ali u Sturt Football Club, isto iz Adelaida, kazuje nam Tomislav.

Kako se igra Australski nogomet?
 Australski nogomet (popularno zvani footy, odnosno, aussie rules) vrsta je nogometa u kojoj sudjeluju dvije ekipe od po 18 igrača i 4 zamjene. Igra se na ovalnom terenu dimenzija 135m-180m dužine, do 110m-150m širine. Utakmica se sastoji od 4 četvrtine po 20 minuta čiste igre. Svaki izlazak lopte izvan granica terena rezultira zaustavljanjem vremena. Gol se postiže udarcem lopte nogom kroz srednje vratnice gola i donosi ekipi 6 bodova. Udarac unutar vanjskih vratnica donosi ekipi 1 bod, kao i udarac u bilo koju vratnicu. Igra počinje podbacivanjem lopte na sredini terena, a lopta se po terenu može prenositi i rukom i nogom, u bilo kojem smjeru. Svakih 15 metara, igrač mora loptu potvrditi (odbiti loptu od poda, slično košarci). Dodavanje rukom izvodi se tako da igrač šakom izbija loptu postavljenu u drugoj ruci, bacanje je strogo zabranjeno. Dodavanje nogom najbitniji je dio igre jer u slučaju uspješnog hvatanja lopte (eng., mark), igrač ima pravo na slobodan udarac. Pritom lopta ne smije pasti na pod, niti je itko od igrača smije dotaknuti. Protivnički igrač zaustavlja se rušenjem na pod (eng., tackle). Igrač se ne smije hvatati (ili udarati) iznad ramena i ispod pojasa. U protivnom se sudi prekršaj i sudac dodjeljuje loptu igraču na kojem je napravljen prekršaj. Strogo je zabranjeno guranje protivničkog igrača rukom u leđa, te namjerno podmetanje.

 

Uspjesi hrvatskog australskog nogometa!
Evo uspjeha Croatian Knightsa, hrvatske muške reprezentacije u Australskom nogometu. Hrvatska je jedna od naj uspješnijih i najtrofejnijih europskih reprezentacija od 2008. godine kada su počeli nastupati na europskim prvenstvima te su do sad osvojili dvije zlatne medalje, tri srebrne i četiri brončane, a od čega je posljednja bronca koja je „stigla" prije 2 tjedna na netom završenom Europskom prvenstvu u Irskoj (Corku). Uz to smo i aktualni svjetski prvaci u Diviziji B australskog nogometa što smo postigli prošle godine na Svjetskom prvenstvu (IC Cup) u Melbourneu.(Inače u Hrvatskoj ima šest klubova muških).
Ženska reprezentacija, Croatian Queens, je puno mlađa i najveći uspjeh je imala 2016. u Lisabonu kad su zauzele 3. mjesto na Europskom prvenstvu.
27. travanj 2024 05:59