StoryEditorOCM
Hajdukpogled u retrovizor

Pala je SAO, past će i PAO-K! Kao i u vrijeme ‘Oluje‘ 1995. godine opet se Hajduk sastaje s grčkim klubom

Piše Frane Vulas
6. kolovoza 2023. - 13:52

Ovih dana kada se obilježava obljetnica ‘Oluje‘, a ususret utakmicama Hajduka i PAOK-a u kvalifikacijama Konferencijske lige, prisjetili smo se kako su se te 1995. godine, nekoliko dana poslije spomenute vojno-redarstvene oslobodilačke akcije, također iščekivale utakmice ‘bijelih‘ i grčkog kluba. Tada je europski protivnik Hajduka bio Panathinaikos, u kvalifikacijama Lige prvaka. Momčad s Poljuda nažalost nije tada uspjela i drugu godinu zaredom igrati u grupnoj fazi Lige prvaka, poslije 0:0 u Ateni odigrala je 1:1 na uzvratu koji se zbog Oluje i oslobađanja tzv. SAO Krajine morao igrati u Rijeci. Nakon što su ‘bijeli‘ sezonu ranije dogurali do četvrtfinala u kojem su eliminirani od Ajaxa tko zna kakva bi u scenariju prolaska kontra PAO-a bila budućnost ‘bijelih‘, može se o tome samo nagađati. U svakom slučaju poslije toga je klub krenuo silaznom putanjom.

U subotu se s naglaskom na centralnu proslavu u Kninu obilježavao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. A mi smo se sjećajući se sa sportskog aspekta tih dana 1995. godine prisjetili i jednog našeg teksta (autora Marka Bilića) i naslova tih dana. U najavi prvog susreta s Panathinaikosom, a na krilima Oluje, u Slobodnoj Dalmaciji je tog 8. kolovoza 1995. godine izišao legendarni naslov s tadašnjom porukom Torcide: ‘Pala je SAO, past će i PAO!‘. Taj je naslov potpisniku ovih redaka, tada samo navijaču, sada i novinaru, ostao urezan u memoriju za sva vremena.

Nažalost, tada ipak nije pao PAO. Grci su pritisnuli UEFU-u, uzvrat se pod obrazloženjem sigurnosnih razloga morao igrati u Rijeci. Nije Hajduku tada pomogla ni Kantrida puna Torcide, zbog gola u gostima dalje je prošao Panathianikos iako je Hajduk vodio još od pete minute pogotkom Igora Štimca. Zanimljivo, taj Panathinaikos koji je po svemu bio pobjediv je te iste sezone dogurao sve do polufinala Lige prvaka gdje ga je izbacio Ajax, i to nakon što su Grci slavili u prvom susretu u Amsterdamu.

Evo nas sada 28 godina kasnije, u isto vrijeme nakon ‘Oluje‘. Nije PAO, ali mogao bi pasti PAOK.

image

Četvrtfinale Lige prvaka Hajduk - Ajax 1995. godine

Arhiva HNK Hajduk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 07:55