StoryEditorOCM
HajdukSpektakl za HNL

Perišić, Kalinić, Kleinheisler, veliki posao Hajduka, ali i opasna lutrija, pričamo o 19 minuta, evo o čemu se radi

Piše Frane Vulas
23. siječnja 2024. - 08:39

Hajdukov dosadašnji prijelazni rok je za HNL okvire spektakularan, naravno dok još nema zvučnih odlazaka koji bi osjetnije oslabili momčad. Jer najavilo se i na skupštini kluba, ako bude dolazaka bit će i odlazaka. Ne računamo u tu priču odlazak Ivana Dolčeka u Slovačku, iako se tih navodno 300 tisuća eura odštete za igrača kojem na ljeto ističe ugovor čini dobar posao.

Da su predsjednik Uprave Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius u lovu na toliko željeni naslov prvaka doveli samo Ivana Perišića, pa neka je ozlijeđen, napravili bi odličan posao. Vrime je, ali nije mu još vrime. Treba s njim biti strpljiv. Dogovorena je suradnja na sezonu i pol. Međutim, vratio se prema očekivanju na Poljud i Nikola Kalinić, još jednom. A iz Panathinaikosa je do kraja sezone posuđen mađarski internacionalac Laszlo Kleinheisler. Tri jaka igrača stigla su na Poljud. Sve skupa prema dostupnim informacijama za nula eura odštete. Čeka se još lijevi bočni kao zamjena za ozlijeđenog Darija Melnjaka jer Ismael Diallo je na Afričkom kupu nacija. Ali ima i jedna ‘caka‘, jer predobro je to da bi bilo sve baš tako glatko. Podatak koji svakako zadaje glavobolju treneru Mislavu Karoglanu i njegovom stručnom stožeru. U zadnja četiri mjeseca, od ozljede Omišanina, njih trojica zajedno Perišić, Kalinić i Kleinheisler na travnjaku su u službenim utakmicama provela tek 19 minuta.

Logika kaže, da nije tako, bilo bi ih mnogo teže, neke vjerojatno i nemoguće dovesti (Kleinheislera). U redu, Perišić je ionako ranije najavio povratak na Poljud. Bilo je sve samo pitanje ‘tajminga‘. Dogodila se teška ozljeda, koja je sve malo ‘pokvarila‘. Ali Perišić je ‘jack pot‘ za SuperSport HNL i s jednom zdravom nogom. Kalinić je bio slobodan igrač nakon razlaza s Hajdukom ljetos, pola godine je pauzirao, prvi dio sezone. Kleinheisler nije bio uopće u planovima Panathinaikosa u prvom dijelu sezone. No, zajednički nazivnik im je što su sva trojica trenutno uglavnom poprilično ili potpuno izvan prave natjecateljske forme.

image

Laszlo Kleinheisler

Goran Šebelić/Cropix

Jasno je odavno da na Perišića ne treba računati prije barem travnja. A i kada se vrati trebat će dozirati njegovu minutažu. Prvo će ulaziti s klupe. Trebat će ga čekati. Ove sezone njegov doprinos neće biti onakav kakav bi inače igrač takvog kalibra, dokapetan hrvatske reprezentacije i donedavni član Tottenhama (posuđen je do kraja sezone), mogao dati. Iduće sezone, ako sve bude u redu, mogao bi dati više. Perišić lovi i nastup na Euru, ali i formu za Euro u lipnju i srpnju.

Kalinić je bio u specifičnoj situaciji zbog toga što je pola sezone pauzirao. Nakon što nije bio u najužim planovima prethodnog trenera Ivana Leke, na kraju prošle sezone je otišao iz kluba, ali nije definitivno objesio kopačke o klin. Nakon promjene na klupi Mislav Karoglan razgovarao je s njim, vratio se Kalinić. Međutim, i Kaliniću će trebati vremena i utakmica da se vrati u idealnu formu. Ne zaboravimo, ni prije kraja prošle sezone nije imao veliku minutažu u Hajduku. Uloga mu je bila minorizirana, što je i bio glavni razlog rastanka. Dakle, objektivno stanka je čak i duža od pola sezone koliko je formalno bio udaljen od travnjaka.

Kalinić je potpisao za plaću od jednog eura. A onda je predstavljanju Omišanina koji je od Tottenhama posuđen potvrđeno da će istu ‘plaću‘ od Hajduka primati i Perišić. Dvije klase – dva eura.

image

Lukša Jakobušić i Nikola Kalinić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Za razliku od Perišića koji je stradao na treningu u drugoj polovini rujna i Kalinića, Kleinheisler nije bio ni ozlijeđen ni ‘uvrijeđen‘. Jednostavno tadašnji trener Panathinaikosa Ivan Jovanović, prethodnik Fatiha Terima koji je preuzeo štafetu između Božića i Nove godine, nije ‘vidio‘ Mađara. Ukupno je tijekom sezone Kleinheisler na travnjaku proveo samo 77 minuta. Nijednom nije startao, a ako izbacimo tri ulaska s klupe u kvalifikacijama Lige prvaka u kolovozu, od ozljede Perišića u zadnja četiri mjeseca odigrao je tek 19 minuta. Kleinheisler poput Perišića također sanja Euro, lovi formu i mjesto u reprezentaciji Mađarske za nastup na završnom turniru u Njemačkoj.

Kroz pripreme je Karoglan davao prilike Kleinheisleru i Kaliniću. No, dodatan problem su svakako i jako kratka pauza, tek četrdesetak dana između dvije utakmice, i stoga i kraće pripreme. To svakako ne ide u prilog igračima koji tek love punu fizičku spremnost natjecateljsku formu, jer se ista uglavnom više održava. A moguće su i ozljede. Dok ni sami drugi dio sezone ne traje dugo, četiri mjeseca, u lovu na titulu neće biti puno vremena za čekanje. A što se tiče Perišića će tek za mjesec-dva krenuti postupno vraćanje momčadskim treninzima, pripreme za puni povratak na teren. Zato objektivno treba i malo stati na balun, pojedinačna očekivanja generalno svesti u nešto realnije okvire, pogotovo u početku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:16