StoryEditorOCM
KošarkaDogađa se svima

Što imaju zajedničko Blanka Vlašić i Kobe Bryant? Smijali smo se našima, a pogledajte blamažu Amerikanaca

Piše Frane Vulas
12. ožujka 2024. - 12:13

Snebivali smo se kada su na otkrivanju novih ploča posvećenih splitskim olimpijcima 2016. godine na vidjelo izašle nevjerojatne pogreške. Osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Tonči Stipanović je tada postao Tonći, a na ploči posvećenoj Blanki Vlašić je očito umjesto brončane medalje iz Brazila bilo prvotno napisana srebrna (dodana onoj srebrnoj iz Pekinga 2008.). Pa je to naknadno prije otkrivanja ploča popravljano, ali tako da je sve to skupa bilo vidljivo, da je ploča izgledala nakaradno. E, pa nešto slično pošlo je za rukom i Amerikancima.

Prije nešto više od mjesec dana ispred Crypto.com arene u Los Angelesu, dvorane u kojoj igra NBA momčad Los Angeles Lakersi, otkriven je spomenik u čast prerano preminulog jednog od najboljih košarkaša svih vremena Kobea Bryanta. Otkrivanju su prisustvovali njegova udovica Vanessa i djeca.

image
AFP

Otkrivena je brončana statua u čast Bryanta, u pozi s podignutom rukom i prstom u kojoj je ostao zapamćen nakon što je zabio 81 poen u okršaju Lakersa s Toronto Raptorsima 2006. godine, u 122:104 pobjedi. To je drugi najveći broj koševa postignut od strane jednog igrača u jednoj NBA utakmici. Rekorder je Wilt Chamberlain koji je zabio 100 poena u pobjedi Philadelphia Warriorsa 169:147 nad New York Knicksma 1962. godine. Uz brončani kip su i uklesani u mramoru i podaci o utakmici. Međutim, njemački novinar Andre Voigt objavio je u nedjelju kakve su se sve pogreške potkrale na tom spomeniku.

image

Vanessa i Kobe Bryant

AFP

U dijelu spomenika gdje se navode podaci o susretu španjolski košarkaš Toronta Jose Calderon postao je Jose Calderson, a bivši igrač Lakersa Von Wafer je preimenovan u Voma Wafera. Čak je tipfeler pronađen i u riječi ‘decision‘ (odluka), napisano je ‘decicion‘. Nevjerojatno. Nadmašili su i greške sa Zapadne obale splitske gradske luke. Fotografije možete pogledati OVDJE.

Lakersi su u ponedjeljak potvrdili kako već nekoliko tjedana znaju za to i da će se pogreške sa spomenika uskoro ispraviti. No, ovo bi trebao biti tek prvi od tri kipa koji će biti podignuti u čast Bryanta. Dakle, ovo je i upozorenje za budućnost. Kip je visok čak 5,79 metara, a težak 1841 kilogram.

Peterostruki NBA prvak Byant poginuo je s kćeri Giannom u padu helikoptera početkom 2020. godine kao i još sedam osoba. Imao je samo 41. godinu. Čak 18 puta bio je izabran u All-Star momčad, u tome su ga nadmašili samo LeBron James i Kareem Abdul-Jabbar. Cijelu NBA karijeru proveo je u Los Angeles Lakersima.

image

Blanka Vlašić

Jakov Prkić/Cropix
image

Tonči Stipanović

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:15