StoryEditorOCM
Strani nogometkakav rasplet

Napustio je klupu Zambije zbog skromnog duga, sad je stigla presuda FIFA-e, Asanoviću moraju isplatiti ogroman novac

Piše Jurica Radić/SN
26. kolovoza 2023. - 13:31

Zambijski nogometni savez dužan je po pravomoćnoj presudi FIFA-e isplatiti milijun USD svom bivšem izborniku Aljoši Asanoviću! Vijest ima prizvuk senzacije s obzirom na to da je poznato kako je slavni hrvatski reprezentativac krajem rujna prošle godine napustio klupu Zambije zbog skromnog duga od 40.000 USD. Međutim, nepunu godinu dana kasnije Asanović u rukama ima presudu iz sjedišta FIFA-e sa čitavih milijun USD odštete - pišu Sportske novosti.

- Hvala mom odvjetniku Davoru Radiću što je završio ovaj pravni proces, ali žao mi je što nisam u Zambiji imao mogućnost obaviti posao do kraja – kazao nam je Asanović.

Nevjerojatno zvuči da su Zambijci zbog minornog duga došli do situacije u kojoj će Asanoviću morati platiti kompletnu naknadu štete za ugovor koji nije ostvaren u cijelosti. Naime, Asanović je u siječnju 2022. potpisao četverogodišnji ugovor na dužnosti izbornika Zambije, ali kako je devet mjeseci kasnije zbog dugovanja napustio svoju funkciju, njegov odvjetnik, Splićanin Davor Radić pokušao je naplatiti dugovanje i tu je počela priča sa nevjerojatnim happy endom za Asanovića.

Zambijci su platili 25.000 od početnog duga, dok su preostalih 15.000 USD zanemarili. Međutim, Asanovićev odvjetnik se nije predao. Inzistirao je na isplati preostalog dugovanja, a kada su se Zambijci oglušili, odvjetnik Radić tužio je Nogometni savez Zambije za kompletnu štetu koja je nastala s posljedicama prekida dugogodišnjeg Asanovićevog ugovora.

Za pravu filmsku priču pobrinuli su se potom Zambijci koji su prema FIFA-e odaslali kontratužbu sa potraživanjem u iznosu od 1,2 milijuna USD navodeći da Asanović nije dolazio na posao šest tjedana nakon 30. srpnja kada je Zambija poražena u dvoboju sa Mozambikom. Obje tužbe stigle su u Zurich, ali samo je jedna prihvaćena, Asanovićeva.

Pravomoćno, u cijelosti, pa su Zambijci zbog konačnog duga od 15.000 USD došli do plaćanja odštete od milijun dolara. Bez prava žalbe, bez mogućnosti odlaska na CAS u Lausannei, sa preciznim rokom isplate! Asanović će ovim pravnim ishodom postati jedan od najskupljih izbornika Afrike, a samo je devet mjeseci radio na klupi Zambije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:33