StoryEditorOCM
Strani nogometnogometna europa

Šokantni remi Reala i Atletica, Inter, Panathinaikos, Arsenal i Lyon slavili u velikim derbijima

Piše hina
4. veljače 2024. - 23:04

U velikom gradskom derbiju Real Madrid i Atletico Madrid su na stadionu Santiago Bernabeu pred 76.732 gledatelja odigrali 1-1 nakon što su gosti izjednačili u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Bio je to četvrti "El Derbi Madrileno" ove sezone, pri čemu treći u manje od mjesec dana. U rujnu je Atletico u ligaškom ogledu slavio sa 3-1, potom je Real sredinom siječnja pobijedio sa 5-3 nakon produžetaka u polufinalu Superkupa, da bi se "Rojiblancosi" osvetili 18. siječnja u četvrtfinalu Kupa kralja eliminiravši Real Madrid sa 4-2, također nakon produžetaka. Ovoga puta završilo je 1-1.

"Kraljevski klub" je poveo golom Brahima Diaza u 20. minuti. Diaz nije trebao startati od prve minute, međutim nakon što se za vrijeme zagrijavanja ozlijedio Vinicius Junior, mladi španjolski veznjak je dobio priliku koju je sjajno iskoristio.

Domaćin je u nastavku susreta imao jošp nekoliko prilika i mogao je ranije zaključiti susret, ali nije uspio. Gosti su u 48. minuti prvi put zatresli suparničku mrežu. Antoine Griezmann je ubacio iz kornera, a Stefan Savić glavom pogodio za 1-1. Međutim, sudac Jose Sanchez je poništio gol nakon asistencia VAR-a jer je Saul ometao golmana Andrija Lunina. Ipak, Atletio je uspio izjednačiti u trećoj minuti sudačke nadoknade. Savić je ubacio jednu dugačku loptu, Memphis Depay je prebacio loptu do Marcoa Llorentea koji je glavom kraj zbunjene Realove obrane zabio za 1-1. Hrvatski kapetan Luka Modrić je za Real zaigrao od 76. minute.

U ranije odigranom susretu skorašnji suparnik zagrebačkog Dinama u Konferencijskoj ligi, Real Betis je pred 53.000 gledatelja odigrao 1-1 protiv Getafea. Bila je to nervozna utakmica sa skoro 30 prekršaja i čak 11 žutih kartona.

Gosti su poveli u osmoj minuti golom Masona Greenwooda iz jedanaesterca kojeg je skrivio Abner. Jaime Mata je u 23. minuti bio korak do izjednačenja, no pogodio je stativu. Ipak izjednačio je Isco, također iz kaznenog udarca u 35. minuti.

U nastavku susret je bilo nekoliko zanimljivih situacija na obje strane, ali ne i golova. Zanimljivo, utakmica je trajala ukupno 108 minuta, odigrano je po devet minuta nadoknade u oba poluvremena.

Domaći sastav više od rezultata brine ozljeda Isca, koji je zamijenjen u 82. minuti utakmice i šepajući je napustio teren.

Betis je ovim rezultatom zadržao osmu poziciju sa 35 bodova, dok je Getafe dvije stepenice niže sa 30 bodova. Rela Betis i Dinamo uskoro će igrati u 16-ini finala Konferencijske lige. Plavi prvu utakmicu igraju u Sevilli 15. veljače, a uzvrat je sedam dana kasnije u Zagrebu.

Celta Vigo je na gostovanju pobijedila Osasunu sa 3-0 upisavši prvu pobjedu u posljednja četiri kola.

Gosti su poveli u 24. minuti nakon brze kontre koju je u pogodak pretvorio Jorgen Strand Larsen na asistenciju Lucasa de la Torrea.

Samo minutu kasnije zamijenili su uloge. Larsen je bio asistent, a De La Torre je pogodio za 2-0. Konačnih 3-0 postavio je Anastasios Douvikas u sudačkoj nadoknadi utakmice. Za Osasunu je hrvatski napadač Ante Budimir odigrao cijeli susret.

Osasuna se nalazi na 12. mjestu sa 26 bodova, dok je Celta na 16. poziciji sa 20 bodova, tri više od zone ispadanja.

U prvom nedjeljnom susretu Villarreal i Cadiz su odigrali 0-0.

Na vrhu ljestvice je Real Madrid sa 58 bodova, dok je Girona druga s dva boda manje. Barcelona je treća sa 50 bodova, dok Atletico na četvrtoj poziciji ima 48 bodova.

Vodeći sastav talijanskog nogometnog prvenstva Inter povećao je svoju prednost u odnosu na drugi Juventus na četiri boda zahvaljujući minimalnoj 1-0 (1-0) domaćoj pobjedi u međusobnom susretu igranom u Milanu.

Do pobjede je Inter stigao i uz malu dozu sreće jer je jedina lopta koja je završila u mreži bio nesretni autogol Gattija u 37. minuti. Tom autogolu prethodio je pokušaj atrakcije Pavarda koji je želio zahvatiti loptu "škaricama", ali ju je promašio, a nakon što je lopta odskočila od tla na nju su krenuli Thuram i Gatti. Thuram je trznuo glavom, no nije ju zahvatio dok je potom lopta pogodila Gattija u prsa i odsjela iza leđa Szczesnyja.

Ovom pobjedom Inter je stigao do 57 bodova, dok je Juventus ostao na 53, a usto Inter je odigrao i susret manje. Treći je Milan sa 49 bodova.

U derbiju 20. kola francuskog nogometnog prvenstva Lyon je pobijedio Marseille sa 1-0 osvojivši važne bodove u borbi za prvoligaški spas.

Bila je to prva pobjeda Lyona nakon dva uzastopna ligaška poraza, te prva pobjeda u posljednja četiri međusobna ogleda. S druge strane OM je upisao prvi poraz u Le Championnatu u posljednjih devet kola.

Gosti su mogli do vodsta već u prvim sekundama utakmice, kada je Amine Harit opalio s centra pogodivši vratnicu šokiranog Anthonyja Lopesa. Bio bi to sasvim sigurno jedan od najbrži golova u povijesti nogometa.

Lyon je poveo u 37. minuti golom Alexandrea Lacazettea koji je s poda u gužvi zabio za deseti gol ove sezone u prvenstvu. Lacazette je imao još dvije sjajne prilike u 43. minuti. U prvom pokušaju je pogodio stativu, a njegov drugi pokušaj je obranio Pau Lopez.

Najbliže izjednačenju gosti su bili u 79. minuti kada je Pierre-Emerick Aubameyang već svladao Anthonyja Lopesa, no loptu je s gol crte izbio Ainsley Maitland-Niles.

Hrvatski nogometaš Duje Ćaleta-Car odigrao je cijesli susret za Lyon, dok Dejan Lovren nije ulazio u igru. Lyon je trenutačno na 15. mjestu sa 19 bodova, tri više od zone ispadanja, dok je OM na osmoj poziciji sa 29 bodova.

U ranije odigranom susretu Brest i Nica su odigrali bez golova, pa drugoplasirana Nica i dalje ima tri boda više od Bresta.

Četvrti je Lille koji je pobijedio Clermont sa 4-0. Lille je sav posao obavio u prvom dijelu postigavši sva četiri gola, a strijelci su bili Jonathan David (10, 38), Benjamin Andre (24) i Edon Zhegrova (40).

Toulouse je na gostovanju porazio Reims sa 3-2. Gosti su nakon prvog dijela vodili sa 3-0 golovima Christiana Mawissa (11), Shavyja Babicka (31) i Thijsa Dallinga (45+2-11m), dok je Reims u nastavku tek smanjio poraz s dva gola, a strijelci su bili Teddy Teuma (49) i Sergio Akieme (90+1).

U prvom nedjeljnom susretu nogometaši Monaca ostali su bez očekivana tri domaća boda nakon što su odigrali 1-1 protiv Le Havrea.

Oba pogotka su postignuta unutar samo tri minute drugog poluvremena. U 63. minuti Ben Yedder je doveo Monaco u vodstvo, ali je već u 65. minuti Fofana postao domaći tragičar ovog susreta. Zatresao je vlastitu mrežu i s tih 1-1 je okončan ogled.

Na ljestvici je i dalje vodeći PSG koji ima 47 bodova. Drugoplasirana Nica ima 39, Brest ima 36, a Lille i Monaco imaju po 35 bodova.

U najvećem grčkom nogometnom derbiju Panathinaikos je pobijedio Olympiakos sa 2-0 približivši se vodećem PAOK-u na tri boda zaostatka.

Golove za pobjedu atenskog sastava zabili su Bernard (25) i Alexander Jeremejeff (60). Hrvatski nogometaš Tin Jedvaj je odigrao cijeli susret za pobjednički sastav. 

Aktualni prvak AEK je pobijedio Asteras sa 4-2.

Tragičar utakmice bio je branič Asterasa, bivši BiH reprezentativac Ervin Zukanović koji je zabio dva autogola u prvom poluvremenu. Zukanović je u 26. minuti glavom zatresao vlastitu mrežu, na 2-0 je povećao Ezequiel Ponce, da bi Zukanović u 43. minuti još jednom svladao vlastitog vratara.

Jose Bartolo je u posljednjim trenucima prvog dijela smanjio iz jedanaesterca, no Levi Garcia je u 77. pogodio za 4-1. Konačnih 4-2 postavio je Juan Miritello u 90. minuti. Domagoj Vida nije nastupio za atenski sastav, dok je novo pojačanje pridošlo iz zagrebačkog Dinama Robert Ljubičić, dobio priliku od 79. minute.

PAOK je osvojio tri boda porazivši kao gost Atromitos sa 2-0. Grčki lider je susret riješio u posljednji minutama golovima Stefana Schwaba u 89. minuti i Ioannisa Konstanteliasa u trećoj minuti nadoknade. Dominik Kotarski je branio za PAOK.

Kifisija je na gostovanju sa 2-1 pobijedila OFI, a za pobjednički sastav su nastupila dva hrvatska igrača Luka Capan do 90. minute, dok je Dario Čanađija ušao u igru u sudačkoj nadoknadi.

PAOK vodi na ljestvici sa 50 bodova, AEK ima 48, Panathinaikos 47, a Olympiakos 41 bod.

U derbiju 23. kola engleskog nogometnog prvenstva Arsenal je na svom terenu svladao Liverpool sa 3-1 (1-1).

Domaći su do prednosti stigli u 14. minuti nakon što je Oedegaard sjajno proigrao Havertza koji je izašao sam pred Alisna koji mu je obanio udarac, ali lopta se odbila do Sake koji je bio koncentriran i zatresao mrežu.

Uslijedile su nevjerojatne obrambene pogreške, u trećoj minuti nadoknade prvog dijela Raya nije na vrijeme izašao pokušiti loptu koju je gradio Saliba, a potom se ona odbila od Gabriela u mrežu. No, u 67. minuti gosti su uzvratili poklon, Van Dijk je sada gradio loptu za svog vratara, Alison ju je, pak, u pokušaju ispucavanja promašio te ostavio Martinelliju prazan gol što Brazilac nije propustio.

Konačnih 3-1 postavio je Trossard u drugoj minuti nadoknade drugog dijela nakon krasne solo-akcije proturio je loptu kroz noge Alisona.

Drugi Arsenal sada ima 49 bodova, dva manje od vodećeg Liverpoola. No, treći Manchester City ima 46 bodova i dvije utakmice manje od kojih će prvu odigrati u ponedjeljak kod Brentforda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:49