StoryEditorOCM
Više od sportatata ili ne?

Legendarnome Brazilcu ne daju mira ni u grobu; Ovo nismo očekivali, iskopat će tijelo legendarnog Pelea da bi...

Piše Marija Čović
23. siječnja 2024. - 20:56

Žena koja tvrdi da je Peleova tajna kći zatražila je ekshumaciju njegova tijela kako bi se DNK analizom utvrdilo je li brazilska nogometna legenda zaista njezin otac.

Maria do Socorro Azevedo dala je upute svom odvjetniku da zatraži ekshumaciju gotovo pet godina nakon što je prvi put pokrenula postupak utvrđivanja očinstva.

image

Pele je sahranjen 3. siječnja prošle godine AFP

Caio Guatelli/Afp

Umro prije testiranja

Prema riječima odvjetnika Marcosa Fernanda dos Santos Souse, prvi su testovi bili negativni, ali je DNK test pokazao “veliku vjerojatnost” krvne veze između Pelea i 60-godišnje Marije. Dos Santos Sousa je kazao kako sada nema druge mogućnosti nego zahtijevati ekshumaciju Peleovih posmrtnih ostataka kako bi se situacija razjasnila.

Legendarni nogometaš, koji je preminuo 29. prosinca 2022. u dobi od 82 godine u bolnici u Sao Paulu nakon višestrukog zatajenja organa vezanih uz komplikacije tumora debelog crijeva, u svojoj je oporuci predvidio mogućnost da ima još jedno dijete. Suglasio se s DNK testiranjem, ali je preminuo prije nego što je ono obavljeno. Pele se ženio tri puta i službeno ima sedmero djece, uključujući jednu pokćerku.

image

Radi posthumnog DNK testiranja traži se ekshumacija Peleova tijela koje počiva u mauzoleju na devetom katu groblja Memorial Necropole Ecumenica u Santosu AFP

Miguel Schincariol/Afp

Maria do Socorro Azevedo javno je o tvrdnjama da je Peleova kći govorila u brazilskom televizijskom programu, a tvrdi kako nije zainteresirana za njegov novac. Prvi put je DNK testiranje odlučila tražiti 2019. godine kad je radila kao kućna pomoćnica u Sao Paulu. Kaže kako njezina pokojna majka nikad nije slavnom nogometašu rekla da je zatrudnjela nakon što su imali kratku aferu u Sao Luisu u brazilskoj saveznoj državi Maranhao.

Pele je 30 posto svog bogatstva ostavio svojoj udovici, trećoj supruzi Marciji Aoki, 60 posto je trebalo biti razdijeljeno između njegove djece, a preostalih 10 posto na dvoje unučadi. U vrijeme smrti njegovo se bogatstvo procjenjivalo na oko 90 milijuna eura.

image

Posljednje Peleovo počivalište u mauzoleju groblja Memorial Necropole Ecumenica u Santosu AFP

Nelson Almeida/Afp

Pravo na ostavštinu

Dvoje njegove djece, Edinho Nascimento i Flavia Christina, suglasili su se s DNK testiranjem nakon što su pročitali Peleovu oporuku. Ukoliko Maria do Socorro Azevedo u konačnici bude priznata kao njegovo osmo dijete, imat će pravo tražiti dio ostavštine podijeljen između njezine braće i sestara.

Augusto Miglioli, odvjetnik Peleove obitelji, kazao je kako će se obitelj usprotiviti zahtjevu za ekshumacijom na temelju činjenice da test koji je već prije napravljen pokazuje da Maria nije njegova kći.

Peleu je 2022., prije njegove smrti, naloženo da se obavi DNK testiranje kako bi se utvrdilo je li Marijin otac, testiranje nije obavljeno zbog zdravstvenih razloga, ali je slavni nogometaš u oporuci naveo potrebu za utvrđivanjem očinstva.

Pele, pravog imena Edson Arantes do Nascimento, sahranjen je 3. siječnja prošle godine u mauzoleju koji je kupio 19 godina prije na groblju Memorial Necropole Ecumenica u Santosu. To groblje drži Guinnessov svjetski rekord kao najviše groblje na svijetu, ima 32 kata i sadrži oko 16.000 grobova.

Peleov mauzolej, koji se prostire na oko 200 četvornih metara, nalazi se na devetom katu jedne od zgrada koje čine groblje, s njegova se prozora pruža pogled na stadion Santosa, kluba u kojemu je proveo veći dio fantastične karijere tijekom koje je osvojio i tri titule svjetskog prvaka s Brazilom, do danas je jedini nogometaš kojemu je to uspjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:16