StoryEditorOCM
Više od sportaSLOBODNA U KRAKOWU

Splitski taekwondo junaci ‘metu‘ sve pred sobom, hoćemo li dobiti priliku gledati ih i u njihovome Splitu?

Piše Iva Majić
27. lipnja 2023. - 13:34

Europske igre u Krakovu, najveće sportsko natjecanje ove godine na "starom kontinentu", već je došlo na pola puta. Drugi je tjedan igara, neki sportovi su već završili, medalje se podijelile, a dio natjecatelja vratio svojim domovinama. Deset odličja za sada ima Hrvatska, od kojih čak sedam iz taekwondoa. Apsolutna dominacija naših predstavnika u ovom sportu, a posebno kluba Marjan, u koje je otišlo pet medalja, dakle pola za Lijepu Našu.

Međutim, dojam je kako ove igre u hrvatskoj javnosti prolaze nekako neopaženo, a zapravo bi trebale biti od velikog zanimanja, posebno gradu Splitu koji je potencijalni domaćin 2027. godine. Dobar dio građana, nije ni upoznat o kakvom se natjecanju radi, što je i za očekivat, budući da je ovo tek treće izdanje Europskih igara.

Bačena rukavica Aziji

Natjecanje je to, koji za cilj ima u Europi, svake četiri godine, napraviti igre koje će biti popularne i nositi jačinu onih koji postoje na nekim drugim kontinentima, primjerice u Aziji. Također, pokušava se osmislit način u kojem bi se nekoliko sportova, posebno onih manje popularnih, objedinilo u jedno natjecanje, u želji da publici i navijačima, sve to skupa bude zanimljivije i pristupačnije.

Tako u sklopu ovog natjecanja, određeni sportovi imaju ekipna prvenstva Europe, poput primjerice atletike i juda, a neki i ona "normalna", kao što je kajak na mirnim vodama. Navijači i zaljubljenici u sport, na jednom mjestu, imaju priliku pogledati nadmetanja na nekoliko "borilišta".

"Male olimpijske igre za Europu", nitko se neće naljutiti ako tako kažemo, jer to zapravo ove igre i jesu, odnosno organizatori se trude da budu. Najveća jačina natjecanja za sve sportaše je primarno u tome što služe kao kvalifikacije ili dodatni bodovi za onaj najveći cilj svakog od njih, a to su Olimpijske igre. Tako je primjerice, hrvatski taekwondoaš Ivan Šapina, koji je jučer osvojio zlatnu medalju na igrama, osigurao sebi dodatnih 40 bodova na rang ljestvici za Pariz.

Novi objekti

Nisu samo sportaši i navijači, dobitnici ovakvog novog natjecanja. Naravno da su i organizatori, odnosno domaćini, koji imaju priliku kroz igre sagraditi neke nove stadione, dvorane, bazene, ili pak obnoviti postojeće. Ne moramo ni objašnjavati što su sada već davne Mediteranske igre u Splitu donijele u grad pod Marjanom.

A hoće li za četiri godine ponovno jedna velika manifestacija u "najsportskiji grad na svitu"? Jasnog odgovora još nema, ali saznat će se uskoro, jer zastava domaćinstva po koncu zatvaranja ovih igara se moram nekome predati…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:34