StoryEditorOCM
Više od sportagasi bagere

Velika Gorica i mali Split, Vlada tamo daruje zemljište HNS-u, a Split na margini zbog ‘Robin Hooda‘ iz Banovine

Piše Hina, P.S.
19. svibnja 2023. - 14:55

Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) država je darovala građevinsko zemljište u Velikoj Gorici, površine oko 92 tisuće metara četvornih i vrijedno 4,2 milijuna eura, radi izgradnje sportskog rekreacijskog centra - nogometnog kampa.

HNS je podnio zahtjev za darovanjem kako bi se na njemu izgradila četiri nogometna igrališta, multifunkcionalna sportska dvorana s ugostiteljskim sadržajima za smještaj i prehranu sportaša i drugih korisnika kampa, a dužan je nekretninu privesti namjeni u roku od pet godina, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na sjednici Vlade u petak obrazlažući odluku.

Istaknuo je pritom da je Grad Velika Gorica jučer donio izmjene i dopune urbanističkog plana kojima je omogućeno da se na toj nekretnini izgradi nogometni kamp.

Sport je djelatnost od posebnog interesa za državu, naglasio je Bačić, a nogomet aktivnost koja doprinosi boljoj zdravstvenoj slici stanovništva Hrvatske te je najpopularniji sport koji trenira najveći broj djece.

Uz to, hrvatski nogomet i nogometna reprezentacija prepoznatljivi su hrvatski brend u svijetu i svojim iznimnim uspjesima znatno pridonese promidžbi Hrvatske, naveo je Bačić obrazlažući odluku.

- Želio bih zahvaliti na aktivnostima HNS-u, a posebno gradonačelniku Velike Gorice koji je vrlo promptno i brzo usuglasio sve potrebne akte na području grada Velike Gorice kako bi se ovaj projekt mogao realizirati - dodao je.

Istovremeno, Split je na čekanju. Ne mislim na Poljud, nego na kandidaturu za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine. Ako su vam one pomalo apstraktne, radi se upravo o ovome. Da se Igrama privoli Vlada na investiranje u Split, bilo izravno, bilo darovanjem parcela koje će se privesti svrsi. I da se to dogodi brzo, u roku, na vrijeme. Za sport, ali i građane generalno.

No, Za razliku od Velike Gorice, Split ima jedan ogroman minus. Koji? Gradonačelnika Ivicu Puljka.

Ne njega kao osobu, profesionalca, djelatnika Grada. O tome se može diskutirati, argumentirati priču, donijeti svatko svoj sud. Ovdje je njegov ‘krimen‘ odnos prema Vladi, ili vladajućoj stranci, HDZ-u. Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, član je HDZ-a. Puljak, pak, stalno odapinje strelice, češće nego Robin Hood u svoje vrijeme, prema HDZ-u.

I onda? Hoće li biti Europskih igara? Hoće li se graditi? Obnavljati?

- Mi ćemo uložiti koliko uloži Puljak - rekao nam je u povjerenju jedan od insajdera.

U prijevodu, malo. Premalo za domaćinstvo. Premalo za novi zamah Splita. Velika je Gorica, Split očito mali. Priča o Igrama još čeka svoj epilog, ima optimista, ali i onih koji ne vjeruju u pozitivan rasplet. Čekamo neku službenu reakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:39