StoryEditor
Crna kronikaužas u šupi

Privedene majka i dadilja iz pakla: dok je majka sezonski radila u Puli, dadilja se iživljavala nad njezinim dvogodišnjim sinčićem

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Marin Dešković / JL
9. srpnja 2019. - 20:37
privodjenje

'Tražim dadilju' - rečenica je koju je od listopada 2018. godine po društvenim mrežama iz mjeseca u mjesec objavljivala 24-godišnja Zagrepčanka.

Nije ni slutila da će ju potraga za dadiljom za koju je jednom čak naznačila u oglasima da je poželjno da je 'starija gospođa u mirovini' odvesti s druge strane zakona s obzirom da je u konačnici njezinog dvogodišnjeg sinčića "čuvala" te zlostavljala 20-godišnjakinja u nehumanim uvjetima i na skroz neprimjereni način, piše Jutarnji list.

Užas koji je dječak s dadiljom proživljavao više od mjesec dana u skučenoj, unajmljenoj šupici zgrade od desetak kvadrata bez prozora u jednoj zgradi u zapadnom dijelu Zagreba otkrio se nakon što se dadilja susjedi obratila za pomoć jer je dječak imao vidljive ozljede koje je hitno trebalo sanirati.

U Klaićevoj bolnici su mu otkrili prijelom nadlaktične kosti a detektirali su i dva starija prijeloma obiju podlaktica, no ono što je najviše zaprepastilo sve je niz hematoma i ožiljaka na dječakovu tijelu koje bude sumnju da potječu od gašenja opušaka.

O tome što se dogodilo, majka je doznala u Puli gdje je sezonski radila, a dadilju je navodno trebala platiti oko 1000 kuna mjesečno pokrivši pritom i troškove hrane te najma prostorije.

Rezime neprimjerenog odgoja dječaka su dvije kaznene prijave - protiv majke i dadilje zagrebački policajci podnijeli su prijave za zanemarivanje djeteta i zloporabu njegovih prava, a dadilja će se susresti i s optužbom da je dječaku nanijela i teške ozljede.

I dok majci prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora, dadilja je u daleko većem problemu jer za ono što ju se trenutno tereti, a ako joj se i sudski dokaže krivnja, mogla bi provesti iza zatvorskih rešetaka od jedne do osam godina.

Tužiteljstvo je za njih predložilo istražni zatvor koji im je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu i odredio i to zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Kako neslužbeno doznajemo, obje su negirale povezanost s ozljedama dječaka.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić osvrnula se na ponekad nepromišljene poteze samohranih majki i mladih obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece.

- Apeliram na sve da se obrate institucijama za savjet i pomoć. U ovom slučaju bolje bi bilo da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom" rekla je ministrica Murganić.

 

Inače, zagrebački Centar za socijalnu skrb bio je u toj obitelji po rođenju djeteta i još nekoliko puta nakon toga. Ravnateljica centra Tatjana Brozić Perić odmah nakon otkrića je ispričala da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu. U tijeku je još uvijek sveobuhvatna obiteljska procjena nakon koje će donijeti određene odluke i sudu predložiti mjeru upućivanja djeteta u određenu instituciju na neko vrijeme.

Na upit novinara je li se išta ranije moglo primijetiti, dodala je još da ne jer Centru za socijalnu skrb nikakve nepravilnosti nisu bile dojavljene a radi kojih bi otišli na teren i izvidili situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 13:36