StoryEditor
Crna kronikanepravomoćna presuda

Smiljana Srnec proglašena krivom za ubojstvo sestre Jasmine čije je tijelo skrivala u zamrzivaču, dobila 15 godina zatvora

Piše Jutarnji list
30. lipnja 2020. - 14:49
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Varaždinski Županijski sud donio je nepravomoćnu presudu u slučaju ubojstva u Palovcu koje je šokiralo Hrvatsku. Smiljana Srnec proglašena je krivom za smrt svoje sestre Jasmine Dominić te osuđena na 15 godina zatvora.

Određena joj je maksimalna zatvorska kazna, a u nju joj se uračunava vrijeme provedeno u zatvoru. Mora platiti i 22.000 kuna sudskih troškova.

O ubojstvu svoje sestre Smiljana Srnec nije puno govorila. Kroz suze je na sudu rekla da joj nikad ne bi učinila ništa nažao, govorila da su se slagale i da joj jako nedostaje još i danas. Psihijatri su je označili kao manipulatoricu, a tužiteljica kao osobu koja je sposobna ubiti, optužiti druge da bi “spasila svoju kožu”.

Jučer je održan posljednji sraz optužbe i obrane. Više od sata Irma Bagarić, zamjenica županijske državne odvjetnice, i čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnec, iznosili su svoje argumente za optužnicu i protiv nje.

Podsjetimo, Smiljana Srnec (45) optužena je za ubojstvo svoje sestre Jasmine, koje se dogodilo prije 20 godina, nakon čega je do veljače prošle godine Jasminino tijelo bilo skriveno u zamrzivaču u kući Smiljane Srnec u Palovcu. O tom su slučaju pisali i svjetski mediji, a slučaj škrinja jedan je od najintrigantnijih u hrvatskoj enciklopediji zločina.

Ključni detalji "slučaja škrinja" u Palovcu

1. 2000.
Prema tvrdnji optužbe, Jasmina Dominić ubijena je neutvrđenog dana tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu s najmanje pet udaraca tupotvrdim predmetom, a njezino tijelo sakriveno je u zamrzivač.

2. 16. 8. 2005.
Katarina Dominić, Jasminina majka, prijavljuje nestanak kćeri policiji u Čakovcu.

3. 12. 9. 2005.
Policija o okolnostima nestanka kćeri razgovara s ocem Martinom. On kaže da ga je Jasmina zvala u rujnu 2000., a i mjesec dana ranije, i tražila dozvolu da ide raditi na brod.

4. 16. 2. 2019.
Oko podneva otvara se škrinja u Novoj 29 u Palovcu i otkriva se tijelo. Policija dolazi i počinje očevid. Navečer odvode Smiljanu u policiju i do danas je 500 dana u pritvoru.

5. 11. 7. 2019.
Nakon istrage podignuta je optužnica. "Krunski dokazi" su DNK i biološki trag, a tužiteljstvo je ukupno pobrojalo 35 dokaza. Odbijen je prigovor obrane na optužnicu.

6. 15. 10. 2019.
Počelo je suđenje. Na pitanje smatra li se krivom o optužnici Smiljana je odgovorila: - Ne smatram se krivom.

7. 14. 5. 2020.
Iznijela je kratku obranu u kojoj je rekla da nije ubila sestru i da je žrtva ogovaranja i lažnih optužbi. Njezina obitelj, osim kćeri Katarine, koristila je blagodat i nije svjedočila.

8. 24. 6. 2020.
Obrana i optužba iznijele su završne riječi. Tužiteljica smatra da je dokazala optužbu, obrana traži oslobađajuću presudu.

9. 30. 6. 2020.
Sudac Tomislav Brđanović objavio je nepravomoćnu presudu.

(Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 11:59