StoryEditorOCM
Crna kronikaDOLIJAO ŠVERCER

Turčin odvalio rampu na granici u Imotskom: pun kombi migranata koštat će ga 36.000 eura, isplatit će ih u ćeliji

Piše K. M. B.
17. travnja 2024. - 13:41

Mladi Turčin požalio je što se prihvatio prijevoza migranata u Hrvatsku jer ga je "imotska ruta" koštala slobode sljedeća tri mjeseca. Kako nema 36.000 eura, koje mora platiti prema presudi zbog kršenja Zakona o strancima, odradit će ih u zatvorskoj ćeliji.

Uhićen je početkom ovog tjedna kada su policijski službenici Postaje granične policije Imotski na svom području zaustavili kombi vozilo kojim je upravljao 23-godišnji državljanin Turske. U kombiju je prevozio više osoba za koje je utvrđena sumnja da su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku.

Svi su odvedeni u postaju te je nad vozačem provedeno kriminalističko istraživanje, a nad putnicima, devet državljana Sirije i Turske, postupak sukladno Zakonu o strancima.  Utvrđena je sumnja kako je mladi Turčin, ranije istoga dana na području Vinjana Gornjih oštetio rampu na državnoj granici na mjestu gdje ne postoji stalna policijska ni carinska kontrola.

image
Denis Jerković/Cropix

Kako saznajemo, nije se provezao kroz spuštenu rampu već je prilikom prolaska dignute rampe zakačio kombijem donji kraj i odvalio je iz ležišta. Stoga će se protiv njega podnijeti kaznena prijava redovnim putem zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari.

Nadalje, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja Zakona o strancima,  23-godišnjak je doveden na nadležni Općinski prekršajni sud. Optužni prijedlog ga tereti za pomaganje državljanima treće zemlje u nezakonitom prelasku državne granice te u tranzitu preko državnog područja kada je državljanin treće zemlje nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku.

Rješenjem suda je na licu mjesta kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 36.000 eura. Kako nije mogao platiti izrečenu kaznu, zamijenjena je kaznom zatvora u trajanju od 60 dana. Sa suda je odveden u zatvor na splitskim Bilicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:42