StoryEditor
Hrvatskahdz-ov moćnik

Bivša ravnateljica Parka Paklenica svom prethodniku omogućila da pet godina nezakonito ‘pegla‘ službenu karticu. Uz to mu je plaćala i studij?!

Piše PSD
12. siječnja 2021. - 12:33
Josipa Marasović i Zoran Šikić na suduJure Mišković/Cropix

Bivša ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica Josipa Marasović pravomoćno je osuđena jer je svom prethodniku Zoranu Šikiću omogućila korištenje službene kreditne kartice i nakon što je iz Uprave parka prešao na funkciju HDZ-ovog državnog tajnika u Ministarstvo kulture, piše Telegram.

Na novom radnom mjestu Šikić je potrošio nešto više od 50 tisuća kuna na navodnu reprezentaciju Nacionalnog parka, a Josipa Marasović iz službenog mu je budžeta platila i poslijediplomski studij. Ukupno je Nacionalni park Paklenica oštećen za 81.246,94 kune.

Nezakonito trošio pet i pol godina

Presuda stiže punih 15 godina od Šikićeva odlaska iz Nacionalnog parka Paklenica. Uz odobrenje Josipe Marasović službenu karticu peglao je sve do 2011., odnosno preko pet godina, kaže sud.

Vrhovni sud objavio je da je gospođi Marasović potvrdio uvjetnu kaznu – osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Onih 80 tisuća kuna, što ih je Šikić potrošio, sada sama mora vratiti državi.

Zašto Šikić nije proglašen krivim?

Prvotno je u ovom slučaju bio optužen i Šikić, no tužiteljstvo je kasnije odustalo od dijela optužnice koji se odnosio na njega. Kažu kako nisu uspjeli naći dokaze protiv njega, odnosno nisu mogli uvjeriti sud da je bio svjestan da kao pomoćnik i kasnije državni tajnik u Ministarstvu kulture nezakonito koristi službenu karticu Nacionalnog parka Paklenica.

Josipa Marasović čak je uvjeravala sud kako je Šikić opravdano koristio službenu karticu svog bivšeg radnog mjesta i da je na novoj funkciji radio u interesu Nacionalnog parka Paklenica. i on sam na sudu je izjavio: “Novac je potrošen u dobroj namjeri, za taj kraj i Hrvatsku”.

Evo gdje je karticu koristio Šikić

Prema podacima iz pravomoćne presude, Šikić je nezakonito karticu koristio od 5. travnja 2005. do 22. srpnja 2010., i to u Hrvatskoj i u inozemstvu. Plaćao je u ugostiteljskim objektima, na benzinskim postajama i u dućanima. Računi što ih je platio iznose ukupno 57.246,94 kune.

Josipa Marasović pokušala se izvući od odgovornosti za plaćanje poslijediplomskog studija Šikiću, objašnjavajući kako je to javna ustanova Nacionalni park Paklenica omogućavala i drugim svojim djelatnicima. No, Šikić u to vrijeme više nije bio djelatnik parka, pa sufinanciranje njegovog studija s 24 tisuće kuna jednostavno nije bilo zakonito.

Kako je u knjigovodstvu evidentiran trošak školovanja

Sud je uočio još jedan zanimljiv detalj. Naime, u knjigovodstvu Nacionalnog parka Paklenica trošak Šikićeva školovanja bio je evidentiran kao drugi dohodak, odnosno kao “troškovi plaćeni preko ugovora o djelu”. Sud je uočio kako to nije bio slučaj kod prikazivanja sufinanciranja troškova doškolovanja drugih djelatnika Nacionalnog parka.

Iako je tužiteljstvo tražilo strožu kaznu za gospođu Marasović, Vrhovni sud je ocijenio kako će upravo uvjetna sankcija biti dostatna poruka njoj, ali i ostalima, da se klone činjenja kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 12:43