StoryEditorOCM
Hrvatskasavjeti zaraženima

Haraju crijevne viroze, mnogo je zaraženih, neki se žale na jake bolove; Iz bolnice uputili poruku građanima

Piše Vijesti SD
18. ožujka 2024. - 13:37

Zdravstvenim ustanovama javlja se sve više pacijenata koji se žale na jake bolove u želucu i crijevima te povraćanje i proljev.

Riječ je o čestim i uobičajenim proljetnim crijevnim virozama, a liječnici upozoravaju na važnost pridržavanja higijene i pranja ruku, pogotovo kod djece, kod koje se crijevne viroze brzo šire te podsjećaju i na važnost nadoknade izgubljene tekućine, javlja Dnevnik.hr.    

Županijska bolnica u Čakovcu pacijentima je uputila nekoliko savjeta u slučaju crijevnih infekcija, koje se očituju povraćanjem, proljevom, povišenom tjelesnom temperaturom i bolovima u trbuhu.

"Najvažnija je dobra nadoknada tekućine, probajte uzimati tekućinu na usta žlicu po žlicu. Za to postoje razne otopine koje će vam preporučiti ljekarnici u ljekarni. Postoje probiotici koji se daju u stanjima crijevne infekcije i oni se također mogu kupiti bez recepta.

U slučaju proljeva postoji lijek koji ide na recept, a zove se racekadotril i može se uzimati do sedam dana za smirivanje proljeva. Kod djece su trenutačno aktualne crijevne infekcije uzrokovane rotavirusima ili adenovirusima, pa ne zaboravite na pravilnu higijenu ruku.

Puno zdravlja želimo svima i čuvajte se", poručili su iz županijske bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:19