stdClass Object ( [id] => 1382317 [title] => Ne bi se reklo na prvu, ali sve desne stranke zajedno daleko su odmakle svim lijevima; dobile su više od milijun glasova [alias] => ne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li se Hrvatska doista nagnula udesno?

HDZ je nakon dva mandata na vlasti osvojio 109 tisuća glasova više nego prije četiri godine. U uvjetima visokog odaziva birača od 63 posto, to je popriličan uspjeh. Bez Domovinskog pokreta ni HDZ ni SDP ne mogu složiti buduću Vladu. A i jedni i drugi morat će dati velike svjetonazorske koncesije ako žele ući u brak s radikalnom desnicom. Rastao je i Most, ne samo po broju mandata, nego i po broju osvojenih glasova. Uporno inzistiranje na borbi protiv korupcije i koalicija sa Hrvatskim suverenistima očito su im se isplatili.

Je li to definitivan znak da već dva izborna ciklusa Hrvatska skreće udesno?

Ne, ako se samo gleda broj glasova koje su dobili glavni akteri. S jedne strane HDZ, s druge strane SDP i Možemo, koji su se i prije izbora izjasnili da će ići u postizbornu koaliciju. HDZ je u srijedu dobio 730 tisuća glasova. SDP sa 538 tisuća i Možemo sa 193 tisuće glasova zbrojeno imaju više od HDZ-a. Odnosno 731 tisuće glasova. Točno 1886 glasova više od HDZ-a.

Ova računica, međutim ne znači da je ljevica u Hrvatskoj jača od desnice. U jednadžbi, naime, nedostaju dvije prilično snažne desne opcije koje su na izborima dobile visokih 25 mandata. To su Domovinski pokret i Most.

Promijenjena perspektiva

Ako se dakle pogleda koliko su ukupno dobile stranke desnice, a koliko ljevice, onda se perspektiva potpuno mijenja. HDZ, DP, Most, OiP Karoline Vidović Krišto i HSP ukupno su osvojili milijun i 140 tisuća glasova. A Rijeke pravde, Možemo, Radnička fronta i Socijaldemokrati 761 tisuću glasova. Ljevica je u minusu gotovo 380 tisuća glasova. Klatno se nagnulo na suprotnu stranu.

Za Matu Mijića, konzervativnog analitičara koji je na ovim parlamentarnim izborima savjetovao nekoliko kandidata desnih opcija taj omjer nije iznenađenje.

---

image

Mate Mijić: Hrvatska je stabilno i dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike

Darko Tomaš/Cropix
---

- Hrvatska je stabilno i, rekao bih dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba i tu naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike pa je razlika u stvari manje zamjetna u svakodnevnoj politici. Išao bih toliko daleko i rekao da je biračko tijelo dominantnije desno, a javne politike uvjerljivo lijeve – ocjenjuje Mijić.

I pritom upozorava na jedan zanimljiv problem.

- Što se tiče broja birača, ruralni nam krajevi propadaju, što bi trebalo ići na ruku ljevici, ali nam i stanovništvo ubrzano stari, a stariji su ljudi, neovisno na kojoj se strani spektra osobno vide, u pravilu konzervativniji – smatra naš sugovornik.

Često se zbog tog i sličnih argumenata izvlači zaključak da je Hrvatska konzervativno društvo, no to, prema njegovim riječima, baš i ne stoji.

- Mi smo tradicionalno društvo u kojemu i desnica i veći dio ljevice poštuje tu našu kulturnu i običajnu podlogu koju progresivna ljevica gleda stubokom promijeniti i zato joj je prostor za rast ograničen – mišljenja je Mijić.

Rezervu ima i prema tezi da birači na izborima skreću na ovu ili onu stranu.

- Ne mislim da društvo od izbora do izbora skreće ni tamo ni ‘vamo. Problem je ljevice to što im je stožerna stranka mrtva, samo nitko nije objavio osmrtnicu – ističe Mijić.

Najslabija karika

Već treći izborni ciklus zaredom SDP se u tradicionalnoj podjeli na desno i lijevo pokazao najslabijom karikom. Ta je stranka godinama bila u egalu s HDZ-om. Kada je 2007. Ivica Račan preminuo, čak ih kratkotrajno osjetnije i pretekla. Posljednji trzaj imali su na izborima 2015. kada je tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović – puno više plašeći birače Tomislavom Karamarkom, a puno manje zahvaljujući rezultatima vlastite Vlade - uspio mobilizirati dio tradicionalnog lijevog bazena.

No otkako je na čelo HDZ-a došao Andrej Plenković, SDP iz izbora u izbore sve više tone. Tako je 2016. HDZ dobio 36,56 posto, a SDP-ova Narodna koalicija 33,47 posto glasova. Četiri godine kasnije na korona izborima 2020. omjer je bio 37,26 prema 24,87 posto.

Ni ovoga puta u SDP-u nisu uspjeli naći recept za Plenkovića. HDZ je osvojio 34,32 posto, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde unatoč snažnom pogurancu predsjednika Republike Zorana Milanovića samo 25,14 posto glasova. Uz to, lijevo krilo su potpuno prepustili stranci Možemo, koja je dobila devet posto glasova.

- Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada. Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas – ističe politički analitičar Jerko Trogrlić. Naglašavajući pritom da će, ako je formira SDP, ta Vlada trebati biti još desnija, jer će desne stranke koje u nju uđu prema svojim biračima trebati pokazati pojačanu vjerodostojnost.

- Posljednja Plenkovićeva Vlada u ekonomskom je smislu bila ljevija nego ijedna do sada, ako se gledaju socijalne mjere, Istanbulska konvencija, odnos prema zaštiti žena, nacionalnih i seksualnih manjina. Bila je to poprilično centristička liberalna vlada. To je bila želja i za idući mandat, no nedostajalo je nekoliko mandata da se to dogodi – naglašava Trogrlić.

Skretanje udesno je, prema njegovim riječima, bilo neminovno. Samo je pitanje hoće li se ono dogoditi na ovim ili idućim izborima.

- Desnica je definitivno ojačala. Na ovim izborima 25 je mandata desnije od HDZ-a. Most i DP bili su prisutni u svih 10 izbornih jedinica. Zajedno s HDZ-om to je ukupno 86 zastupnika. To je samo po sebi znakovito. Desnica je definitivno kvalitetnije komunikacijski odradila priču i očito pred biračima imala bolju ponudu, zato i imaju takav rezultat – upozorava Trogrlić.

U toj se priči, smatra naš sugovornik, stranka Možemo strateški dobro postavila.

- Oni ne žele u vlast i to je svima jasno. Oni su čekali tri izborna ciklusa da pobijede u Zagrebu, ovo su im tek drugi izbori na nacionalnoj razini. Njima u ovom trenutku odgovara i desnija vlada, jer se oni prema njoj planiraju postaviti kao jedina alternativa – naglašava Trogrlić.

---

image

Jerko Trogrlić: Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada.
Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas

Luka Gerlanc/Cropix
---

Naredni izbori

Njegova je procjena, međutim, da s Andrejem Plenkovićem kao premijerom i u desnijoj vladi ne treba očekivati divljanje desnice u Hrvatskoj kao što je bilo u vrijeme Tomislava Karamarka.

- Imamo šansu da desna vlada ne bude poput one u Mađarskoj, nego neka za većinu građana probavljivija verzija – zaključuje Trogrlić.

A kako će ova prevaga prema desnici s parlamentarnih odraziti na one europske, pa i predsjedničke izbore koji će se održati tijekom ove godine?

- Za sljedećih dvoje izbora glavni podražaj za birače lijevo od centra može biti značajnija participacija Domovinskog pokreta u HDZ-ovoj vladi. Odvije li se taj scenarij, ljevica će imati na čemu graditi svoju mobilizaciju. Budući da je na tim izborima cijela država jedna izborna jedinica, i logistički će im biti nešto lakše – ocjenjuje Mijić.

Trogrlić pak smatra da će Milanović, ako ne uspije formirati Vladu i postati premijer, na predsjedničkim izborima imati određeni problem.

- Do sada je Milanović imao desniju retoriku od Plenkovića. Ako bi vladu sastavio HDZ, ona bi bila desnija nego do sad, i s tim će se Milanović onda morati nositi. S druge strane, stavom da želi ići s DP-om i Mostom Milanović je narušio svoj imidž na ljevici. Ako ne uspije sastaviti vladu on će postati veliki gubitnik i morati će naći izlaz iz te situacije – zaključuje Trogrlić.

---

image

Davor Ivo Stier

Damjan Tadić/Cropix
---
---

Bolje da je SDSS uz
Plenkovića, nego uz Vučića

HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier u petak je iznio prilično znakovito tumačenje onoga što se na ovim izborima dogodilo. Ako se zna da je on pripadnik desne stranačke struje, i da je bio dio ekipe koja je na unutarstranačkim izborima planirala pobijediti Plenkovića, njegove riječi su još zanimljivije.

- Birači su poslali poruku. Žele vladu desnog centra. Manjinci po defaultu daju podršku vladajućima. Pogledajte Aleksandra Vučića. Imao je presicu u Beogradu nakon pobjede SNS-a na parlamentarnim izborima. Iza njega je stajao Milorad Dodik, čelni čovjek Republike Srpske i Andrija Mandić, glavni čovjek prosrpske, možemo čak i reći proruske stranke u Crnoj Gori. To je loša poruka koja aludira na “srpski svet”. Tu nije bilo predstavnika srpske manjine iz Hrvatske. I to je dobro. Nama je cilj da se srpska manjina integrira u Hrvatskoj, a ne u Beogradu. To jača hrvatsku državu - poručio je Stier u intervjuu novinaru Jutarnjeg lista Goranu Peniću. Stier nema ništa protiv nekog snažnijeg iskoraka u suverenizam. Ali ni suradnje sa srpskom nacionalnom manjinom u HDZ-ovoj vladi desnog centra. Domovinski pokret uvjetovao je sudjelovanje u budućoj Vladi micanjem SDSS-a. Stier, međutim, tvrdi da je bolje da je SDSS uz Plenkovića.
Nego uz Vučića.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne bi se reklo ako se gleda samo broj glasova koje su dobili glavni akteri, jer SDP i Možemo dobili su više glasova od HDZ-a. No kad se HDZ-u pribroje sve ostale stranke desnice, ukupno je to milijun i 140 tisuća glasova. Nasuprot 761 tisuću glasova, koliko su dobile sve lijeve stranke, što govori da je ljevica u minusu gotovo 380 tisuća glasova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igra brojeva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ne bi se reklo ako se gleda samo broj glasova koje su dobili glavni akteri, jer SDP i Možemo dobili su više glasova od HDZ-a. No kad se HDZ-u pribroje sve ostale stranke desnice, ukupno je to milijun i 140 tisuća glasova. Nasuprot 761 tisuću glasova, koliko su dobile sve lijeve stranke, što govori da je ljevica u minusu gotovo 380 tisuća glasova Igra brojeva 2 0 7371 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-19 13:02:40 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 13:05:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-20 13:05:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ne bi se reklo ako se gleda samo broj glasova koje su dobili glavni akteri, jer SDP i Možemo dobili su više glasova od HDZ-a. No kad se HDZ-u pribroje sve ostale stranke desnice, ukupno je to milijun i 140 tisuća glasova. Nasuprot 761 tisuću glasova, [metadata] => robots= author= title=Ne bi se reklo na prvu, ali sve desne stranke zajedno daleko su odmakle svim lijevima; dobile su više od milijun glasova page_title=Ne bi se reklo na prvu, ali sve desne stranke zajedno daleko su odmakle svim lijevima; dobile su više od milijun glasova [metakey] => izbori 2024, davor ivo stier, Mate Mijić, Jerko Trogrlić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979790.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979801.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979799.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979838.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979837.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/19\/26979834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Jerko Trogrli\u0107: Neovisno tko u kona\u010dnici formira vladu, ona \u0107e biti nestabilnija nego \u0161to je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada.
\nTako \u0107e, tko god je formirao, biti i kod nas<\/p>","

Mate Miji\u0107: Hrvatska je stabilno i dugoro\u010dno podijeljena 60:40 u korist desnice, to\u010dnije onog dijela spektra koji se od centra pru\u017ea prema desno. Treba naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike<\/p>","

Davor Ivo Stier<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_26979790_1920.jpg":"1920x1080","k_26979790_1280.jpg":"1280x1280","k_26979790_1024.jpg":"1024x1024","k_26979790_640.jpg":"640x640","k_26979790_480.jpg":"480x480","k_26979790_340.jpg":"340x340","k_26979790_220.jpg":"220x220","o_26979790_1280.jpg":"1280x852","o_26979790_1024.jpg":"1024x681","o_26979790_640.jpg":"640x426","o_26979790_480.jpg":"480x319","o_26979790_340.jpg":"340x226","o_26979790_220.jpg":"220x146","h_26979790_1280.jpg":"1280x854","h_26979790_1024.jpg":"1024x683","h_26979790_640.jpg":"640x427","h_26979790_480.jpg":"480x320","h_26979790_340.jpg":"340x227","h_26979790_220.jpg":"220x147","pp_26979790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979790_640.jpg":"640x814","pp_26979790_480.jpg":"480x611","pp_26979790_340.jpg":"340x432","pp_26979790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979801_1920.jpg":"1920x1080","k_26979801_1280.jpg":"1280x1280","k_26979801_1024.jpg":"1024x1024","k_26979801_640.jpg":"640x640","k_26979801_480.jpg":"480x480","k_26979801_340.jpg":"340x340","k_26979801_220.jpg":"220x220","o_26979801_1280.jpg":"1280x853","o_26979801_1024.jpg":"1024x682","o_26979801_640.jpg":"640x426","o_26979801_480.jpg":"480x320","o_26979801_340.jpg":"340x226","o_26979801_220.jpg":"220x146","h_26979801_1280.jpg":"1280x854","h_26979801_1024.jpg":"1024x683","h_26979801_640.jpg":"640x427","h_26979801_480.jpg":"480x320","h_26979801_340.jpg":"340x227","h_26979801_220.jpg":"220x147","pp_26979801_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979801_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979801_640.jpg":"640x814","pp_26979801_480.jpg":"480x611","pp_26979801_340.jpg":"340x432","pp_26979801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26979799_1920.jpg":"1920x1080","k_26979799_1280.jpg":"1280x1280","k_26979799_1024.jpg":"1024x1024","k_26979799_640.jpg":"640x640","k_26979799_480.jpg":"480x480","k_26979799_340.jpg":"340x340","k_26979799_220.jpg":"220x220","o_26979799_1280.jpg":"1280x852","o_26979799_1024.jpg":"1024x681","o_26979799_640.jpg":"640x426","o_26979799_480.jpg":"480x319","o_26979799_340.jpg":"340x226","o_26979799_220.jpg":"220x146","h_26979799_1280.jpg":"1280x854","h_26979799_1024.jpg":"1024x683","h_26979799_640.jpg":"640x427","h_26979799_480.jpg":"480x320","h_26979799_340.jpg":"340x227","h_26979799_220.jpg":"220x147","pp_26979799_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979799_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979799_640.jpg":"640x814","pp_26979799_480.jpg":"480x611","pp_26979799_340.jpg":"340x432","pp_26979799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26979838_1920.jpg":"1920x1080","k_26979838_1280.jpg":"1280x1280","k_26979838_1024.jpg":"1024x1024","k_26979838_640.jpg":"640x640","k_26979838_480.jpg":"480x480","k_26979838_340.jpg":"340x340","k_26979838_220.jpg":"220x220","o_26979838_1280.jpg":"1280x853","o_26979838_1024.jpg":"1024x682","o_26979838_640.jpg":"640x426","o_26979838_480.jpg":"480x320","o_26979838_340.jpg":"340x226","o_26979838_220.jpg":"220x146","h_26979838_1280.jpg":"1280x854","h_26979838_1024.jpg":"1024x683","h_26979838_640.jpg":"640x427","h_26979838_480.jpg":"480x320","h_26979838_340.jpg":"340x227","h_26979838_220.jpg":"220x147","pp_26979838_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979838_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979838_640.jpg":"640x814","pp_26979838_480.jpg":"480x611","pp_26979838_340.jpg":"340x432","pp_26979838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_26979837_1920.jpg":"1920x1080","k_26979837_1280.jpg":"1280x1280","k_26979837_1024.jpg":"1024x1024","k_26979837_640.jpg":"640x640","k_26979837_480.jpg":"480x480","k_26979837_340.jpg":"340x340","k_26979837_220.jpg":"220x220","o_26979837_1280.jpg":"1280x864","o_26979837_1024.jpg":"1024x691","o_26979837_640.jpg":"640x432","o_26979837_480.jpg":"480x324","o_26979837_340.jpg":"340x229","o_26979837_220.jpg":"220x148","h_26979837_1280.jpg":"1280x854","h_26979837_1024.jpg":"1024x683","h_26979837_640.jpg":"640x427","h_26979837_480.jpg":"480x320","h_26979837_340.jpg":"340x227","h_26979837_220.jpg":"220x147","pp_26979837_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979837_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979837_640.jpg":"640x814","pp_26979837_480.jpg":"480x611","pp_26979837_340.jpg":"340x432","pp_26979837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26979834_1920.jpg":"1920x1080","k_26979834_1280.jpg":"1280x1280","k_26979834_1024.jpg":"1024x1024","k_26979834_640.jpg":"640x640","k_26979834_480.jpg":"480x480","k_26979834_340.jpg":"340x340","k_26979834_220.jpg":"220x220","o_26979834_1280.jpg":"1280x856","o_26979834_1024.jpg":"1024x684","o_26979834_640.jpg":"640x428","o_26979834_480.jpg":"480x321","o_26979834_340.jpg":"340x227","o_26979834_220.jpg":"220x147","h_26979834_1280.jpg":"1280x854","h_26979834_1024.jpg":"1024x683","h_26979834_640.jpg":"640x427","h_26979834_480.jpg":"480x320","h_26979834_340.jpg":"340x227","h_26979834_220.jpg":"220x147","pp_26979834_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979834_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979834_640.jpg":"640x814","pp_26979834_480.jpg":"480x611","pp_26979834_340.jpg":"340x432","pp_26979834_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14818615 Threads: 7 Questions: 3133644072 Slow queries: 6978474 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234640119 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova-1382317 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova-1382317?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747819 [name] => izbori 2024 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 09:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-2024-0 [link] => /tag/izbori-2024-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600871 [name] => davor ivo stier [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-ivo-stier [link] => /tag/davor-ivo-stier ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524891 [name] => Mate Mijić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-mijic [link] => /tag/mate-mijic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 502769 [name] => Jerko Trogrlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jerko-trogrlic [link] => /tag/jerko-trogrlic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne bi se reklo ako se gleda samo broj glasova koje su dobili glavni akteri, jer SDP i Možemo dobili su više glasova od HDZ-a. No kad se HDZ-u pribroje sve ostale stranke desnice, ukupno je to milijun i 140 tisuća glasova. Nasuprot 761 tisuću glasova, koliko su dobile sve lijeve stranke, što govori da je ljevica u minusu gotovo 380 tisuća glasova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igra brojeva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne bi se reklo na prvu, ali sve desne stranke zajedno daleko su odmakle svim lijevima; dobile su više od milijun glasova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979790.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979790.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979801.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979799.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979838.jpg [title] =>

Jerko Trogrlić: Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada.
Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas

Luka Gerlanc/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979837.jpg [title] =>

Mate Mijić: Hrvatska je stabilno i dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike

Darko Tomaš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/19/26979834.jpg [title] =>

Davor Ivo Stier

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li se Hrvatska doista nagnula udesno?

HDZ je nakon dva mandata na vlasti osvojio 109 tisuća glasova više nego prije četiri godine. U uvjetima visokog odaziva birača od 63 posto, to je popriličan uspjeh. Bez Domovinskog pokreta ni HDZ ni SDP ne mogu složiti buduću Vladu. A i jedni i drugi morat će dati velike svjetonazorske koncesije ako žele ući u brak s radikalnom desnicom. Rastao je i Most, ne samo po broju mandata, nego i po broju osvojenih glasova. Uporno inzistiranje na borbi protiv korupcije i koalicija sa Hrvatskim suverenistima očito su im se isplatili.

Je li to definitivan znak da već dva izborna ciklusa Hrvatska skreće udesno?

Ne, ako se samo gleda broj glasova koje su dobili glavni akteri. S jedne strane HDZ, s druge strane SDP i Možemo, koji su se i prije izbora izjasnili da će ići u postizbornu koaliciju. HDZ je u srijedu dobio 730 tisuća glasova. SDP sa 538 tisuća i Možemo sa 193 tisuće glasova zbrojeno imaju više od HDZ-a. Odnosno 731 tisuće glasova. Točno 1886 glasova više od HDZ-a.

Ova računica, međutim ne znači da je ljevica u Hrvatskoj jača od desnice. U jednadžbi, naime, nedostaju dvije prilično snažne desne opcije koje su na izborima dobile visokih 25 mandata. To su Domovinski pokret i Most.

Promijenjena perspektiva

Ako se dakle pogleda koliko su ukupno dobile stranke desnice, a koliko ljevice, onda se perspektiva potpuno mijenja. HDZ, DP, Most, OiP Karoline Vidović Krišto i HSP ukupno su osvojili milijun i 140 tisuća glasova. A Rijeke pravde, Možemo, Radnička fronta i Socijaldemokrati 761 tisuću glasova. Ljevica je u minusu gotovo 380 tisuća glasova. Klatno se nagnulo na suprotnu stranu.

Za Matu Mijića, konzervativnog analitičara koji je na ovim parlamentarnim izborima savjetovao nekoliko kandidata desnih opcija taj omjer nije iznenađenje.

---

image

Mate Mijić: Hrvatska je stabilno i dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike

Darko Tomaš/Cropix
---

- Hrvatska je stabilno i, rekao bih dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba i tu naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike pa je razlika u stvari manje zamjetna u svakodnevnoj politici. Išao bih toliko daleko i rekao da je biračko tijelo dominantnije desno, a javne politike uvjerljivo lijeve – ocjenjuje Mijić.

I pritom upozorava na jedan zanimljiv problem.

- Što se tiče broja birača, ruralni nam krajevi propadaju, što bi trebalo ići na ruku ljevici, ali nam i stanovništvo ubrzano stari, a stariji su ljudi, neovisno na kojoj se strani spektra osobno vide, u pravilu konzervativniji – smatra naš sugovornik.

Često se zbog tog i sličnih argumenata izvlači zaključak da je Hrvatska konzervativno društvo, no to, prema njegovim riječima, baš i ne stoji.

- Mi smo tradicionalno društvo u kojemu i desnica i veći dio ljevice poštuje tu našu kulturnu i običajnu podlogu koju progresivna ljevica gleda stubokom promijeniti i zato joj je prostor za rast ograničen – mišljenja je Mijić.

Rezervu ima i prema tezi da birači na izborima skreću na ovu ili onu stranu.

- Ne mislim da društvo od izbora do izbora skreće ni tamo ni ‘vamo. Problem je ljevice to što im je stožerna stranka mrtva, samo nitko nije objavio osmrtnicu – ističe Mijić.

Najslabija karika

Već treći izborni ciklus zaredom SDP se u tradicionalnoj podjeli na desno i lijevo pokazao najslabijom karikom. Ta je stranka godinama bila u egalu s HDZ-om. Kada je 2007. Ivica Račan preminuo, čak ih kratkotrajno osjetnije i pretekla. Posljednji trzaj imali su na izborima 2015. kada je tadašnji SDP-ov premijer Zoran Milanović – puno više plašeći birače Tomislavom Karamarkom, a puno manje zahvaljujući rezultatima vlastite Vlade - uspio mobilizirati dio tradicionalnog lijevog bazena.

No otkako je na čelo HDZ-a došao Andrej Plenković, SDP iz izbora u izbore sve više tone. Tako je 2016. HDZ dobio 36,56 posto, a SDP-ova Narodna koalicija 33,47 posto glasova. Četiri godine kasnije na korona izborima 2020. omjer je bio 37,26 prema 24,87 posto.

Ni ovoga puta u SDP-u nisu uspjeli naći recept za Plenkovića. HDZ je osvojio 34,32 posto, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde unatoč snažnom pogurancu predsjednika Republike Zorana Milanovića samo 25,14 posto glasova. Uz to, lijevo krilo su potpuno prepustili stranci Možemo, koja je dobila devet posto glasova.

- Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada. Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas – ističe politički analitičar Jerko Trogrlić. Naglašavajući pritom da će, ako je formira SDP, ta Vlada trebati biti još desnija, jer će desne stranke koje u nju uđu prema svojim biračima trebati pokazati pojačanu vjerodostojnost.

- Posljednja Plenkovićeva Vlada u ekonomskom je smislu bila ljevija nego ijedna do sada, ako se gledaju socijalne mjere, Istanbulska konvencija, odnos prema zaštiti žena, nacionalnih i seksualnih manjina. Bila je to poprilično centristička liberalna vlada. To je bila želja i za idući mandat, no nedostajalo je nekoliko mandata da se to dogodi – naglašava Trogrlić.

Skretanje udesno je, prema njegovim riječima, bilo neminovno. Samo je pitanje hoće li se ono dogoditi na ovim ili idućim izborima.

- Desnica je definitivno ojačala. Na ovim izborima 25 je mandata desnije od HDZ-a. Most i DP bili su prisutni u svih 10 izbornih jedinica. Zajedno s HDZ-om to je ukupno 86 zastupnika. To je samo po sebi znakovito. Desnica je definitivno kvalitetnije komunikacijski odradila priču i očito pred biračima imala bolju ponudu, zato i imaju takav rezultat – upozorava Trogrlić.

U toj se priči, smatra naš sugovornik, stranka Možemo strateški dobro postavila.

- Oni ne žele u vlast i to je svima jasno. Oni su čekali tri izborna ciklusa da pobijede u Zagrebu, ovo su im tek drugi izbori na nacionalnoj razini. Njima u ovom trenutku odgovara i desnija vlada, jer se oni prema njoj planiraju postaviti kao jedina alternativa – naglašava Trogrlić.

---

image

Jerko Trogrlić: Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada.
Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas

Luka Gerlanc/Cropix
---

Naredni izbori

Njegova je procjena, međutim, da s Andrejem Plenkovićem kao premijerom i u desnijoj vladi ne treba očekivati divljanje desnice u Hrvatskoj kao što je bilo u vrijeme Tomislava Karamarka.

- Imamo šansu da desna vlada ne bude poput one u Mađarskoj, nego neka za većinu građana probavljivija verzija – zaključuje Trogrlić.

A kako će ova prevaga prema desnici s parlamentarnih odraziti na one europske, pa i predsjedničke izbore koji će se održati tijekom ove godine?

- Za sljedećih dvoje izbora glavni podražaj za birače lijevo od centra može biti značajnija participacija Domovinskog pokreta u HDZ-ovoj vladi. Odvije li se taj scenarij, ljevica će imati na čemu graditi svoju mobilizaciju. Budući da je na tim izborima cijela država jedna izborna jedinica, i logistički će im biti nešto lakše – ocjenjuje Mijić.

Trogrlić pak smatra da će Milanović, ako ne uspije formirati Vladu i postati premijer, na predsjedničkim izborima imati određeni problem.

- Do sada je Milanović imao desniju retoriku od Plenkovića. Ako bi vladu sastavio HDZ, ona bi bila desnija nego do sad, i s tim će se Milanović onda morati nositi. S druge strane, stavom da želi ići s DP-om i Mostom Milanović je narušio svoj imidž na ljevici. Ako ne uspije sastaviti vladu on će postati veliki gubitnik i morati će naći izlaz iz te situacije – zaključuje Trogrlić.

---

image

Davor Ivo Stier

Damjan Tadić/Cropix
---
---

Bolje da je SDSS uz
Plenkovića, nego uz Vučića

HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier u petak je iznio prilično znakovito tumačenje onoga što se na ovim izborima dogodilo. Ako se zna da je on pripadnik desne stranačke struje, i da je bio dio ekipe koja je na unutarstranačkim izborima planirala pobijediti Plenkovića, njegove riječi su još zanimljivije.

- Birači su poslali poruku. Žele vladu desnog centra. Manjinci po defaultu daju podršku vladajućima. Pogledajte Aleksandra Vučića. Imao je presicu u Beogradu nakon pobjede SNS-a na parlamentarnim izborima. Iza njega je stajao Milorad Dodik, čelni čovjek Republike Srpske i Andrija Mandić, glavni čovjek prosrpske, možemo čak i reći proruske stranke u Crnoj Gori. To je loša poruka koja aludira na “srpski svet”. Tu nije bilo predstavnika srpske manjine iz Hrvatske. I to je dobro. Nama je cilj da se srpska manjina integrira u Hrvatskoj, a ne u Beogradu. To jača hrvatsku državu - poručio je Stier u intervjuu novinaru Jutarnjeg lista Goranu Peniću. Stier nema ništa protiv nekog snažnijeg iskoraka u suverenizam. Ali ni suradnje sa srpskom nacionalnom manjinom u HDZ-ovoj vladi desnog centra. Domovinski pokret uvjetovao je sudjelovanje u budućoj Vladi micanjem SDSS-a. Stier, međutim, tvrdi da je bolje da je SDSS uz Plenkovića.
Nego uz Vučića.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix Goran Mehkek/Cropix Boris Kovačev/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Darko Tomaš/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Luka Gerlanc/Cropix

Jerko Trogrlić: Neovisno tko u konačnici formira vladu, ona će biti nestabilnija nego što je ikada bila u dugo vremena. Trenutno su europski trendovi takvi da se ide u smjeru desnijih vlada.
Tako će, tko god je formirao, biti i kod nas

Darko Tomaš/Cropix

Mate Mijić: Hrvatska je stabilno i dugoročno podijeljena 60:40 u korist desnice, točnije onog dijela spektra koji se od centra pruža prema desno. Treba naglasiti da je dobar dio tih stranaka, a pogotovo HDZ, usvojio mnoge lijeve politike

Damjan Tadić/Cropix

Davor Ivo Stier

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova-1382317 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=df0f4adfadc1847316d3a20c2019515ee1c9523a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne+bi+se+reklo+na+prvu%2C+ali+sve+desne+stranke+zajedno+daleko+su+odmakle+svim+lijevima%3B+dobile+su+vi%C5%A1e+od+milijun+glasova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova-1382317 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fne-bi-se-reklo-na-prvu-ali-sve-desne-stranke-zajedno-daleko-su-odmakle-svim-lijevima-dobile-su-vise-od-milijun-glasova-1382317 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne bi se reklo ako se gleda samo broj glasova koje su dobili glavni akteri, jer SDP i Možemo dobili su više glasova od HDZ-a. No kad se HDZ-u pribroje sve ostale stranke desnice, ukupno je to milijun i 140 tisuća glasova. Nasuprot 761 tisuću glasova, koliko su dobile sve lijeve stranke, što govori da je ljevica u minusu gotovo 380 tisuća glasova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Igra brojeva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaIgra brojeva

Ne bi se reklo na prvu, ali sve desne stranke zajedno daleko su odmakle svim lijevima; dobile su više od milijun glasova

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. travnja 2024. - 15:05

Je li se Hrvatska doista nagnula udesno?

HDZ je nakon dva mandata na vlasti osvojio 109 tisuća glasova više nego prije četiri godine. U uvjetima visokog odaziva birača od 63 posto, to je popriličan uspjeh. Bez Domovinskog pokreta ni HDZ ni SDP ne mogu složiti buduću Vladu. A i jedni i drugi morat će dati velike svjetonazorske koncesije ako žele ući u brak s radikalnom desnicom. Rastao je i Most, ne samo po broju mandata, nego i po broju osvojenih glasova. Uporno inzistiranje na borbi protiv korupcije i koalicija sa Hrvatskim suverenistima očito su im se isplatili.

Je li to definitivan znak da već dva izborna ciklusa Hrvatska skreće udesno?

Ne, ako se samo gleda broj glasova koje su dobili glavni akteri. S jedne strane HDZ, s druge strane SDP i Možemo, koji su se i prije izbora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:27