stdClass Object ( [id] => 1333529 [title] => Makarka pobijedila Booking: uplatili su joj zaradu od sezone, a izbila im je i proviziju! Otkriva kako joj je to uspjelo [alias] => prva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Makarka S. R., koja je prva u Hrvatskoj javno progovorila o nepoštenom odnosu Booking.coma prema nekim svojim poslovnim partnerima - iznajmljivačima jer im je mjesecima zadržavao prihod od turističkog najma, uspjela je u potpunosti dobiti financijsku zadovoljštinu. Nakon pet mjeseci čekanja kompletnu zaradu od protekle sezone, a ovih dana i Bookingovu proviziju za sve rezervacije čija je isplata kasnila.

---

---

S. R. najprije cijelu sezonu od Bookinga nije vidjela ni centa od zarađenih 4323 eura zahvaljujući posredovanju popularne turističke online platforme u dovođenju gostiju u njezin apartman u Makarskoj od 22. lipnja. Mjesecima je zvala korisničku službu poput brojnih oštećenih iznajmljivača širom svijeta, jer je u pitanju globalni problem. Pisala im brojne mailove, čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala, izašla s pričom u javnost, što je potaklo i druge ovdašnje oštećene iznajmljivače na pojačanu aktivnost.

Njezinu priču pročitajte ovdje:

Što se događa s poznatom platformom? Makarka: ‘Booking.com mi nije uplatio ni centa, a apartman mi je stalno pun!‘

Svi oni zvali su i Hrvatsku udrugu obiteljskog smještaja, čija se predsjednica Barbara Marković zauzela oko rješavanja problema, dok je ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila kako je u pitanju ugovorni odnos između Bookinga i iznajmljivača, te apelirala na rješavanje problema.

Borbena Makarka S. R. nije željela odustati od svojih potraživanja čak ni kad joj je prošlog mjeseca od Bookinga konačno stigla uplata. Onih 4323 eura koje je ta samohrana majka dvoje djece mukotrpno zaradila najmom vlastitog stana opterećenog kreditom iz kojega ljeti iseljava ne bi li malo popravila kućni budžet.

- U Bookingu su se, naravno, napravili ludi i zadržali svoju proviziju na sve rezervacije, što je krajnje bezobrazno s obzirom na to koliko dugo sam čekala svoj novac i mučila se kako platiti ratu kredita. Mislim da tu proviziju, slijedom svega što se događalo, nisu zaslužili i odlučila sam inzistirati i na njezinu povratu – kaže S. R., kojoj je pošlo za rukom doći na svoje, za razliku od brojnih iznajmljivača širom svijeta (više od 3000 okupljeno ih je u Facebook grupi Booking.com is not paying its hosts), koji i dalje po pola godine i više čekaju svoje isplate.

---

image

Makarka je mjesecima zvala korisničku službu, pisala im brojne mailove, pisala je čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala...

Shutterstock
---

Među njima se i veliki hoteli poput, primjerice, nekih i u Japanu, gdje su vlasnici njih jedanaest 20. listopada, zbog neplaćenih naknada u iznosu od 36,7 milijuna jena (245.000 USD) za rezervacije od ovoga ljeta, podnijeli tužbu protiv Bookinga na Okružnom sudu u Tokiju. Vlasnici nekih hotela na Tajlandu su, iz istog razloga, u međuvremenu bankrotirali zbog izostanka novca za tekuće poslovanje, drugi su otpuštali osoblje, a u grupu se javio i vlasnik kuće u Australiji koji je bankrotirao nakon što mu je banka oduzela nekretninu zbog neplaćanja kredita.

Za sada je jedino poznato kako je reagirala vlast u Mađarskoj čije je tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja pripremilo niz prijedloga za izmjenu tamošnjih zakona, a između ostalih i onih u vezi s reguliranjem uvjeta i poslovne prakse vezane uz mehanizme rješavanja sporova i međusobne posljedice za neispravno izvršenje u slučajevima velikog broja smještaja pogođenih problemom neplaćanja tijekom ljeta. Uočivši kako je ugovorni odnos između dviju strana često neravnopravan, jer obično, u slučaju kršenja ugovora, uključuje detaljna pravila za kompenzaciju pružatelja smještaja, ali nedostaju i odredbe za moguće nedostatke na strani platforme, Mađari planiraju zakonom urediti način poslovanja online turističkih platformi u svojoj zemlji.

Sve više iznajmljivača javlja da nisu dobili lovu od Bookinga, nekima su dužni tisuće dolara. A Booking ih ignorira...

Da je nesalomljiva makarska iznajmljivačica eventualno čekala pravosuđe, tko zna kad bi vidjela svoj novac. No, činjenica je da je, dok Japanci tuže, a Mađari razmatraju promjenu zakonske regulative, Hrvatica od Bookinga iskamčila svoj novac i izbila mu proviziju! Jest da je koštalo i živaca i truda, ali je itekako veseli slatka pobjeda u ostvarivanju svojih prava u srazu s moćnom globalnom korporacijom.

- Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. Mala Hrvatica, samohrana majka... (smijeh) Ja sam se toliko borila za to, toliko sam pisala njima u Bookingu da više nemam pojma koliko sam im dopisa poslala. Valjda stotinu. I konačno sam ih zastrašila... Sve oni znaju, imaju oni informacije, samo je pitanje koliko mi oštećeni znamo. Zaprijetila sam im i odvjetnikom u Nizozemskoj i bome su mi vratili i cijelu proviziju u iznosu od 737 eura, s tim da su mi naplatili 43 eura transakcija, za svaku rezervaciju pojedinačno - kaže S. R., pa u želji da pomogne drugim oštećenima otkriva način kojim je došla i do povrata provizije.

---

image

Booking provizija

Privatni album
---

- Sve sam radila u Extranetu na oglasu svog apartmana. Ušla sam u odjeljak financija. Potrebno je izabrati izvješća o rezervacijama, pojavit će se mjeseci i rezervacije. U svakoj od njih postoji mala kućica "ospori iznos provizije". Kad se tu klikne, otvori se stavka "ospori jednu rezervaciju". Kad se to otvori, nudi se odabir razloga, a samo su četiri - "nedolazak gosta, gost se ranije odjavio, ponudili ste gostu nižu cijenu i niste naplatili puni iznos dolaz naknada". Ja sam izabrala ovo "ponudili ste gostu nižu cijenu" i dodatno pojasnila: "S obzirom da sam jako dugo čekala svoj novac i da nije zaslužena provizija s vaše strane, molila bih da mi vratite proviziju za ovu rezervaciju." I tako sam morala napraviti za svaku od rezervacija posebno - objašnjava S. R. Dodatno je, nakon potraživanja povrata provizije, napisala poruku u Bookingovu Extranetu gdje je pojasnila kako je i zašto zatražila proviziju.

Prethodno im je već bila poslala još jednu sljedećeg sadržaja: "Slobodno proslijedite svojem nadređenom ovu poruku, jer vi kao referent ne možete napraviti ništa. Tražim svoju proviziju za novac koji mi nije bio isplaćen mjesecima, angažirala sam odvjetnika u Amsterdamu i očekujte zajedničku tužbu prema Bookingu. Ovo nije prijetnja, samo traženje zadovoljštine koju sam spremna potraživati putem suda i na kojemu ću je dobiti, i ja i drugi, u daleko većem iznosu nego ga sada tražimo."

---

image

Primjer iz Extraneta

Privatni album
---

Dalje je nastavila u množini: "Među prvima sam izašla u medije i podnijela prijavu Europskoj komisiji, te angažiramo nizozemskog odvjetnika. Vi ste velika tvrtka i trebali bi prema svojim partnerima, a to smo svi mi, imati razumijevanja. Zamislite da vama određeni broj ljudi nije platio račun mjesec dana, blokirali bi im sve rezervacije. Vratite svoju ozbiljnost i profesionalnost koju ste imali s prvim korakom da povratite naše povjerenje i to na način da nam uplatite naše provizije. Ako ne cijele, barem pola. I mi ćemo biti zadovoljni, jer to nakon toliko muke i čekanja ipak zaslužujemo."

---

Odvjetnici nude pravnu pomoć

S. R. je prilikom spominjanja nizozemskog odvjetnika aludirala na poznati odvjetnički ured za naplatu potraživanja Bierens Group iz Amsterdama u kojemu se nalazi i sjedište tvrtke Booking-com. U tom su odvjetničkom društvu već upoznati s problemom naplate nekih Bookingovih iznajmljivača širom svijeta, te su ponudili pravnu pomoć oštećenima neovisno iz koje države dolaze.

Iz Bierensa su nedavno poručili kako trenutno istražuju pravne mogućnosti kolektivne tužbe svih oštećenih iznajmljivača u Nizozemskoj, čime bi se minimizirali troškovi za podnositelje zahtjeva i, kako vjeruju, povećale šanse za uspješno okončavanje spora.

U svojemu dopisu oštećenima naveli su kako još istražuju najbolju opciju, ali i kako pravni tijek djelovanja možda i neće biti potreban ako Booking.com pristane isplatiti dugove i obeštećenje izvan suda, no kako žele biti spremni u slučaju sudskog procesa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Borbena dalmatinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Borbena dalmatinka 2 0 6866 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-25 12:11:49 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-25 20:00:35 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-10-25 17:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prva je u Hrvatskoj upozorila da Booking ne plaća iznajmljivačima, a sada im je izbila i proviziju. Otkriva i kako [metakey] => booking.com, iznajmljivači, iznajmljivačica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25923546.png","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25833671.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25833672.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25923547.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/25\/25923548.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Privatni album","Shutterstock","Shutterstock","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne pu\u0161tam. ka\u017ee nam Makarka koja je dobila bitku protiv Booking.coma<\/p>","

Makarka je mjesecima\u00a0zvala korisni\u010dku slu\u017ebu, pisala im brojne mailove, pisala je \u010dak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala...<\/p>","","

Primjer iz Extraneta<\/p>","

Booking provizija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1105x741","hd_25923546_1920.png":"1920x1080","k_25923546_1280.png":"1280x1280","k_25923546_1024.png":"1024x1024","k_25923546_640.png":"640x640","k_25923546_480.png":"480x480","k_25923546_340.png":"340x340","k_25923546_220.png":"220x220","o_25923546_1280.png":"1280x858","o_25923546_1024.png":"1024x686","o_25923546_640.png":"640x429","o_25923546_480.png":"480x321","o_25923546_340.png":"340x228","o_25923546_220.png":"220x147","h_25923546_1280.png":"1280x854","h_25923546_1024.png":"1024x683","h_25923546_640.png":"640x427","h_25923546_480.png":"480x320","h_25923546_340.png":"340x227","h_25923546_220.png":"220x147","pp_25923546_1280.png":"1280x1628","pp_25923546_1024.png":"1024x1303","pp_25923546_640.png":"640x814","pp_25923546_480.png":"480x611","pp_25923546_340.png":"340x432","pp_25923546_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25833671_1920.jpg":"1920x1080","k_25833671_1280.jpg":"1280x1280","k_25833671_1024.jpg":"1024x1024","k_25833671_640.jpg":"640x640","k_25833671_480.jpg":"480x480","k_25833671_340.jpg":"340x340","k_25833671_220.jpg":"220x220","o_25833671_1280.jpg":"1280x853","o_25833671_1024.jpg":"1024x682","o_25833671_640.jpg":"640x426","o_25833671_480.jpg":"480x320","o_25833671_340.jpg":"340x226","o_25833671_220.jpg":"220x146","h_25833671_1280.jpg":"1280x854","h_25833671_1024.jpg":"1024x683","h_25833671_640.jpg":"640x427","h_25833671_480.jpg":"480x320","h_25833671_340.jpg":"340x227","h_25833671_220.jpg":"220x147","pp_25833671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833671_640.jpg":"640x814","pp_25833671_480.jpg":"480x611","pp_25833671_340.jpg":"340x432","pp_25833671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25833672_1920.jpg":"1920x1080","k_25833672_1280.jpg":"1280x1280","k_25833672_1024.jpg":"1024x1024","k_25833672_640.jpg":"640x640","k_25833672_480.jpg":"480x480","k_25833672_340.jpg":"340x340","k_25833672_220.jpg":"220x220","o_25833672_1280.jpg":"1280x854","o_25833672_1024.jpg":"1024x683","o_25833672_640.jpg":"640x427","o_25833672_480.jpg":"480x320","o_25833672_340.jpg":"340x226","o_25833672_220.jpg":"220x146","h_25833672_1280.jpg":"1280x854","h_25833672_1024.jpg":"1024x683","h_25833672_640.jpg":"640x427","h_25833672_480.jpg":"480x320","h_25833672_340.jpg":"340x227","h_25833672_220.jpg":"220x147","pp_25833672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833672_640.jpg":"640x814","pp_25833672_480.jpg":"480x611","pp_25833672_340.jpg":"340x432","pp_25833672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1445x653","hd_25923547_1920.jpg":"1920x1080","k_25923547_1280.jpg":"1280x1280","k_25923547_1024.jpg":"1024x1024","k_25923547_640.jpg":"640x640","k_25923547_480.jpg":"480x480","k_25923547_340.jpg":"340x340","k_25923547_220.jpg":"220x220","o_25923547_1280.jpg":"1280x578","o_25923547_1024.jpg":"1024x462","o_25923547_640.jpg":"640x289","o_25923547_480.jpg":"480x216","o_25923547_340.jpg":"340x153","o_25923547_220.jpg":"220x99","h_25923547_1280.jpg":"1280x854","h_25923547_1024.jpg":"1024x683","h_25923547_640.jpg":"640x427","h_25923547_480.jpg":"480x320","h_25923547_340.jpg":"340x227","h_25923547_220.jpg":"220x147","pp_25923547_1280.jpg":"1280x1628","pp_25923547_1024.jpg":"1024x1303","pp_25923547_640.jpg":"640x814","pp_25923547_480.jpg":"480x611","pp_25923547_340.jpg":"340x432","pp_25923547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1090x603","hd_25923548_1920.jpg":"1920x1080","k_25923548_1280.jpg":"1280x1280","k_25923548_1024.jpg":"1024x1024","k_25923548_640.jpg":"640x640","k_25923548_480.jpg":"480x480","k_25923548_340.jpg":"340x340","k_25923548_220.jpg":"220x220","o_25923548_1280.jpg":"1280x708","o_25923548_1024.jpg":"1024x566","o_25923548_640.jpg":"640x354","o_25923548_480.jpg":"480x265","o_25923548_340.jpg":"340x188","o_25923548_220.jpg":"220x121","h_25923548_1280.jpg":"1280x854","h_25923548_1024.jpg":"1024x683","h_25923548_640.jpg":"640x427","h_25923548_480.jpg":"480x320","h_25923548_340.jpg":"340x227","h_25923548_220.jpg":"220x147","pp_25923548_1280.jpg":"1280x1628","pp_25923548_1024.jpg":"1024x1303","pp_25923548_640.jpg":"640x814","pp_25923548_480.jpg":"480x611","pp_25923548_340.jpg":"340x432","pp_25923548_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38588601 Threads: 3 Questions: 7110564988 Slow queries: 3304493 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608685576 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/prva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako-1333529 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako-1333529?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365442 [name] => Booking.com [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => booking-com [link] => /tag/booking-com ) [1] => stdClass Object ( [id] => 491414 [name] => iznajmljivaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivaci [link] => /tag/iznajmljivaci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617003 [name] => iznajmljivačica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-06 16:51:58 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivacica [link] => /tag/iznajmljivacica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Borbena dalmatinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Makarka pobijedila Booking: uplatili su joj zaradu od sezone, a izbila im je i proviziju! Otkriva kako joj je to uspjelo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25923546.png [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Privatni album [mainImageDesc] =>

Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. kaže nam Makarka koja je dobila bitku protiv Booking.coma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25923546.png [title] =>

Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. kaže nam Makarka koja je dobila bitku protiv Booking.coma

Shutterstock, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25833671.jpg [title] =>

Makarka je mjesecima zvala korisničku službu, pisala im brojne mailove, pisala je čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala...

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25833672.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25923547.jpg [title] =>

Primjer iz Extraneta

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/25/25923548.jpg [title] =>

Booking provizija

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Makarka S. R., koja je prva u Hrvatskoj javno progovorila o nepoštenom odnosu Booking.coma prema nekim svojim poslovnim partnerima - iznajmljivačima jer im je mjesecima zadržavao prihod od turističkog najma, uspjela je u potpunosti dobiti financijsku zadovoljštinu. Nakon pet mjeseci čekanja kompletnu zaradu od protekle sezone, a ovih dana i Bookingovu proviziju za sve rezervacije čija je isplata kasnila.

---

---

S. R. najprije cijelu sezonu od Bookinga nije vidjela ni centa od zarađenih 4323 eura zahvaljujući posredovanju popularne turističke online platforme u dovođenju gostiju u njezin apartman u Makarskoj od 22. lipnja. Mjesecima je zvala korisničku službu poput brojnih oštećenih iznajmljivača širom svijeta, jer je u pitanju globalni problem. Pisala im brojne mailove, čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala, izašla s pričom u javnost, što je potaklo i druge ovdašnje oštećene iznajmljivače na pojačanu aktivnost.

Njezinu priču pročitajte ovdje:

Što se događa s poznatom platformom? Makarka: ‘Booking.com mi nije uplatio ni centa, a apartman mi je stalno pun!‘

Svi oni zvali su i Hrvatsku udrugu obiteljskog smještaja, čija se predsjednica Barbara Marković zauzela oko rješavanja problema, dok je ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila kako je u pitanju ugovorni odnos između Bookinga i iznajmljivača, te apelirala na rješavanje problema.

Borbena Makarka S. R. nije željela odustati od svojih potraživanja čak ni kad joj je prošlog mjeseca od Bookinga konačno stigla uplata. Onih 4323 eura koje je ta samohrana majka dvoje djece mukotrpno zaradila najmom vlastitog stana opterećenog kreditom iz kojega ljeti iseljava ne bi li malo popravila kućni budžet.

- U Bookingu su se, naravno, napravili ludi i zadržali svoju proviziju na sve rezervacije, što je krajnje bezobrazno s obzirom na to koliko dugo sam čekala svoj novac i mučila se kako platiti ratu kredita. Mislim da tu proviziju, slijedom svega što se događalo, nisu zaslužili i odlučila sam inzistirati i na njezinu povratu – kaže S. R., kojoj je pošlo za rukom doći na svoje, za razliku od brojnih iznajmljivača širom svijeta (više od 3000 okupljeno ih je u Facebook grupi Booking.com is not paying its hosts), koji i dalje po pola godine i više čekaju svoje isplate.

---

image

Makarka je mjesecima zvala korisničku službu, pisala im brojne mailove, pisala je čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala...

Shutterstock
---

Među njima se i veliki hoteli poput, primjerice, nekih i u Japanu, gdje su vlasnici njih jedanaest 20. listopada, zbog neplaćenih naknada u iznosu od 36,7 milijuna jena (245.000 USD) za rezervacije od ovoga ljeta, podnijeli tužbu protiv Bookinga na Okružnom sudu u Tokiju. Vlasnici nekih hotela na Tajlandu su, iz istog razloga, u međuvremenu bankrotirali zbog izostanka novca za tekuće poslovanje, drugi su otpuštali osoblje, a u grupu se javio i vlasnik kuće u Australiji koji je bankrotirao nakon što mu je banka oduzela nekretninu zbog neplaćanja kredita.

Za sada je jedino poznato kako je reagirala vlast u Mađarskoj čije je tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja pripremilo niz prijedloga za izmjenu tamošnjih zakona, a između ostalih i onih u vezi s reguliranjem uvjeta i poslovne prakse vezane uz mehanizme rješavanja sporova i međusobne posljedice za neispravno izvršenje u slučajevima velikog broja smještaja pogođenih problemom neplaćanja tijekom ljeta. Uočivši kako je ugovorni odnos između dviju strana često neravnopravan, jer obično, u slučaju kršenja ugovora, uključuje detaljna pravila za kompenzaciju pružatelja smještaja, ali nedostaju i odredbe za moguće nedostatke na strani platforme, Mađari planiraju zakonom urediti način poslovanja online turističkih platformi u svojoj zemlji.

Sve više iznajmljivača javlja da nisu dobili lovu od Bookinga, nekima su dužni tisuće dolara. A Booking ih ignorira...

Da je nesalomljiva makarska iznajmljivačica eventualno čekala pravosuđe, tko zna kad bi vidjela svoj novac. No, činjenica je da je, dok Japanci tuže, a Mađari razmatraju promjenu zakonske regulative, Hrvatica od Bookinga iskamčila svoj novac i izbila mu proviziju! Jest da je koštalo i živaca i truda, ali je itekako veseli slatka pobjeda u ostvarivanju svojih prava u srazu s moćnom globalnom korporacijom.

- Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. Mala Hrvatica, samohrana majka... (smijeh) Ja sam se toliko borila za to, toliko sam pisala njima u Bookingu da više nemam pojma koliko sam im dopisa poslala. Valjda stotinu. I konačno sam ih zastrašila... Sve oni znaju, imaju oni informacije, samo je pitanje koliko mi oštećeni znamo. Zaprijetila sam im i odvjetnikom u Nizozemskoj i bome su mi vratili i cijelu proviziju u iznosu od 737 eura, s tim da su mi naplatili 43 eura transakcija, za svaku rezervaciju pojedinačno - kaže S. R., pa u želji da pomogne drugim oštećenima otkriva način kojim je došla i do povrata provizije.

---

image

Booking provizija

Privatni album
---

- Sve sam radila u Extranetu na oglasu svog apartmana. Ušla sam u odjeljak financija. Potrebno je izabrati izvješća o rezervacijama, pojavit će se mjeseci i rezervacije. U svakoj od njih postoji mala kućica "ospori iznos provizije". Kad se tu klikne, otvori se stavka "ospori jednu rezervaciju". Kad se to otvori, nudi se odabir razloga, a samo su četiri - "nedolazak gosta, gost se ranije odjavio, ponudili ste gostu nižu cijenu i niste naplatili puni iznos dolaz naknada". Ja sam izabrala ovo "ponudili ste gostu nižu cijenu" i dodatno pojasnila: "S obzirom da sam jako dugo čekala svoj novac i da nije zaslužena provizija s vaše strane, molila bih da mi vratite proviziju za ovu rezervaciju." I tako sam morala napraviti za svaku od rezervacija posebno - objašnjava S. R. Dodatno je, nakon potraživanja povrata provizije, napisala poruku u Bookingovu Extranetu gdje je pojasnila kako je i zašto zatražila proviziju.

Prethodno im je već bila poslala još jednu sljedećeg sadržaja: "Slobodno proslijedite svojem nadređenom ovu poruku, jer vi kao referent ne možete napraviti ništa. Tražim svoju proviziju za novac koji mi nije bio isplaćen mjesecima, angažirala sam odvjetnika u Amsterdamu i očekujte zajedničku tužbu prema Bookingu. Ovo nije prijetnja, samo traženje zadovoljštine koju sam spremna potraživati putem suda i na kojemu ću je dobiti, i ja i drugi, u daleko većem iznosu nego ga sada tražimo."

---

image

Primjer iz Extraneta

Privatni album
---

Dalje je nastavila u množini: "Među prvima sam izašla u medije i podnijela prijavu Europskoj komisiji, te angažiramo nizozemskog odvjetnika. Vi ste velika tvrtka i trebali bi prema svojim partnerima, a to smo svi mi, imati razumijevanja. Zamislite da vama određeni broj ljudi nije platio račun mjesec dana, blokirali bi im sve rezervacije. Vratite svoju ozbiljnost i profesionalnost koju ste imali s prvim korakom da povratite naše povjerenje i to na način da nam uplatite naše provizije. Ako ne cijele, barem pola. I mi ćemo biti zadovoljni, jer to nakon toliko muke i čekanja ipak zaslužujemo."

---

Odvjetnici nude pravnu pomoć

S. R. je prilikom spominjanja nizozemskog odvjetnika aludirala na poznati odvjetnički ured za naplatu potraživanja Bierens Group iz Amsterdama u kojemu se nalazi i sjedište tvrtke Booking-com. U tom su odvjetničkom društvu već upoznati s problemom naplate nekih Bookingovih iznajmljivača širom svijeta, te su ponudili pravnu pomoć oštećenima neovisno iz koje države dolaze.

Iz Bierensa su nedavno poručili kako trenutno istražuju pravne mogućnosti kolektivne tužbe svih oštećenih iznajmljivača u Nizozemskoj, čime bi se minimizirali troškovi za podnositelje zahtjeva i, kako vjeruju, povećale šanse za uspješno okončavanje spora.

U svojemu dopisu oštećenima naveli su kako još istražuju najbolju opciju, ali i kako pravni tijek djelovanja možda i neće biti potreban ako Booking.com pristane isplatiti dugove i obeštećenje izvan suda, no kako žele biti spremni u slučaju sudskog procesa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Privatni album Shutterstock Shutterstock Privatni album Privatni album
Shutterstock, Privatni album

Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. kaže nam Makarka koja je dobila bitku protiv Booking.coma

Shutterstock

Makarka je mjesecima zvala korisničku službu, pisala im brojne mailove, pisala je čak i Europskoj komisiji. Pritiskala i pritiskala...

Privatni album

Primjer iz Extraneta

Privatni album

Booking provizija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako-1333529 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ccbdbb47e4a8b2cd6f28c125a391ac9a5716aac9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Makarka+pobijedila+Booking%3A+uplatili+su+joj+zaradu+od+sezone%2C+a+izbila+im+je+i+proviziju%21+Otkriva+kako+joj+je+to+uspjelo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako-1333529 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprva-je-u-hrvatskoj-upozorila-da-booking-ne-placa-iznajmljivacima-a-sada-im-je-izbila-i-proviziju-otkriva-i-kako-1333529 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Borbena dalmatinka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBorbena dalmatinka

Makarka pobijedila Booking: uplatili su joj zaradu od sezone, a izbila im je i proviziju! Otkriva kako joj je to uspjelo

Piše Mirela Goreta
25. listopada 2023. - 19:09
Ja sam zmaj, kad uhvatim, ne puštam. kaže nam Makarka koja je dobila bitku protiv Booking.comaShutterstock, Privatni album

Makarka S. R., koja je prva u Hrvatskoj javno progovorila o nepoštenom odnosu Booking.coma prema nekim svojim poslovnim partnerima - iznajmljivačima jer im je mjesecima zadržavao prihod od turističkog najma, uspjela je u potpunosti dobiti financijsku zadovoljštinu. Nakon pet mjeseci čekanja kompletnu zaradu od protekle sezone, a ovih dana i Bookingovu proviziju za sve rezervacije čija je isplata kasnila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:35