StoryEditorOCM
HrvatskaPOD NALETOM VJETRA

Srušila se ogromna građevinska skela u centru Zagreba, radnici kroz prozore bježali u zgradu

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
9. veljače 2024. - 13:25

Vjetar koji već satima neumorno puše metropolom uzrokovao je pad skele u centru grada. Naime, u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, kod kućnog broja 30, velika građevinska skela dužine 20-ak metara srušila se na vozila.

Inicijalna dojava u 12.55 sati dežurnim službama bila je da se pod skelom možda nalazi i jedna osoba. Kasnije je došla informacija da ozlijeđenih, srećom, nema, piše Jutarnji list.

Inače, riječ je o skeli postavljenoj na zgradi u kojoj su se do početka radova na obnovi, koji traju od prošlog svibnja, odrađivali upravni poslovi policije. Točnije, u toj su zgradi građani podnosili zahtjeve za osobne iskaznice i putovnice.

- Bilo je prestrašno kad su skela i sav taj metal počeli krckati i strovaljivati se. Policija je odmah bila tu te su govorili prolaznicima da se maknu i da ne prolaze jer je vjetar i dalje puhao, a skela se njihala i urušavala kao da je od pijeska. Jedan muškarac je upitao nekoliko radnika koji su trčali preko ulice ima li koga ispod. Jedan od njih mu je rekao da nije siguran jer je jedan njegov kolega stajao do tog auta kad je počelo padati - kaže za Jutarnji list jedan zaposlenik obližnje radnje.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Iz PU zagrebačke izvijestili su da je došlo do pada skele i da je prema posljednjim informacijama jedno vozilo oštećeno.

Čim se stvore svi uvjeti za očevid, na mjesto će stići i inspektor zaštite na radu kako bi se utvrdilo je li skela bila postavljena po propisima i postoji li ičija kaznena odgovornost.

A pred zagrebačkim vatrogascima i dalje je vrlo izazovan posao. Vjetar sve više i više divlja, a skelu moraju, dio po dio, odvojiti i skinuti jer ista još predstavlja veliku opasnost za sve u blizini. Tim dijelom Petrinjske, u smjeru sjevera, promet je u potpunosti obustavljen te se vozi okolnim ulicama.

Inače, riječ je o zgradi nazvanoj po ugarskom plemiću Halper staroj više od 120 godina, koja je nakon razornog zagrebačkog potresa krenula u cjelovitu konstrukcijsko-energetsku obnovu. Radovi bi trebali trajati 22 mjeseca, a ujedno će se izvesti svi konzervatorski i restauratorski radovi jer je zgrada zaštićeno kulturno dobro.

Kontaktirali smo tvrtku čiji su radnici na gradilištu bili u direktnoj opasnosti. Rekli su nam da pošaljemo upit na koji će odgovoriti - kad dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Na mjestu pada skele nalazi se i prvi čovjek zagrebačkih vatrogasaca, Siniša Jembrih. Napomenuo je kako će sanacija trajati još neko vrijeme pa zato moli građane da zaobilaze Petrinjsku.

- Molimo građane da izbjegnu ovu ulicu zbog uklanjanja nestabilnih dijelova objekta koje će se u Petrinjskoj odvijati tijekom poslijepodneva. Dovest ćemo vozilo s kranom koje će na siguran način ukloniti skelu. Štetu će zbrajati policija nakon što vatrogasci osiguraju teren.

Pala su tri kata skele u duljini od oko 20 metara, a s obzirom na to da je polako padala, nekolicina radnika koji su se ondje nalazili uspjeli su kroz prozore ući u zgradu u kojoj u tom trenutku nije bilo drugih osoba - rekao je šef JVP Zagreb.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:57