stdClass Object ( [id] => 1302358 [title] => Tko je HDZ-ovka na čelu Hitne koju je najviše hvalio Milanovićev ministar? Dok njezini ljudi prosvjeduju, ona šuti [alias] => tko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gdje je ovih dana Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu?

"Hitnjacima" se, nažalost, svako toliko dogodi neki nemili događaj, a od nje ni riječi. Ponavlja se to i nakon nesreće na Bundeku, kada je vozač Hitne pregazio troje mladih, zbog čega je priveden u Remetinec, pred kojim su ovog četvrtka njegovi kolege prosvjedovali. Naravno da su izrazili razočaranje što im javnu podršku nije uputila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Da je kolegi vozaču koji je u pritvoru makar ponudila psihološku pomoć kad mu već nije dala moralnu, komentirao je Danijel Šota, predsjednik Sindikata hitne medicine.

Sindikalisti, kao i predstavnici Inicijative Hitna uživo 194, u više navrata tražili su njezinu smjenu s mjesta ravnateljice HZHM-a, ali ona uopće na to ne reagira, a najčešće se ni novinarima ne odaziva.

Preživjela je sve ministre

Maja Grba-Bujević je, inače, saborska zastupnica HDZ-a i otkad je u Saboru, samo jednom je, kažu, spomenula probleme Hitne medicine i apsolutno se nije zauzela ni za što. Bitniji joj je HDZ nego Hitna, što se dade iščitati iz njezinih govora, a nije im dala podršku ni kada su prosvjedovali pred Saborom.

---

image

Jučerašnji prosvjed vozača Hitne pomoći pred zagrebačkim Remetincem. Vozači su poručili da je i ravnateljica trebala biti s njima, ali ona se o cijelom slučaju nije oglasila

Željko Puhovski/Cropix
---

Inače je specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine te hitne medicine. Primarijus je i magistrica znanosti, autorica i koautorica više stručnih knjiga, a na čelu HZHM-a je od 2009. godine. Preživjela je, dakle, na tom mjestu sve ministre i premijere od 2009. godine do danas. Iz dostupnih podataka na internetu vidi se da je prije toga bila u Službi za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Opće bolnice Karlovac te u Domu zdravlja Karlovac, u kojem je jedno vrijeme bila na čelu Stručnog vijeća te pomoćnica ravnatelja i voditeljica Službe za hitnu medicinsku pomoć. Ova 60-godišnjakinja dobitnica je i niza nagrada za stručni rad.

Inače je hvaljena za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama, a jedna od takvih bila je u doba naglog priljeva migranata, u vrijeme kada je ministar unutarnjih poslova bio Ranko Ostojić u Vladi Zorana Milanovića. Također je bila angažirana u Stožeru civilne zaštite u doba pandemije koronavirusa. Zapamćena je i po zalaganju za ženska prava. Inače je udana i majka jednog djeteta, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata.

Pisalo se i da je prije nekoliko godina naglo napustila Hrvatsku gorsku službu spašavanja, i to navodno zato što nije uspjela iz prvog pokušaja položiti jedan od potrebnih ispita. Kažu da i dalje vrlo rado planinari.

Upitate li, međutim, brojne djelatnike Hitne, o Maji Grbi-Bujević nećete čuti ništa lijepo. Ponajprije su ogorčeni što je taj dio medicinske djelatnosti bremenit problemima koji se ne rješavaju. Smatraju da je tome razlog izostanak Zakona o hitnoj mediciji s obzirom da se postojeći pravilnici različito tumače i ne obvezuju s obzirom da se ne vežu ni uz jedan zakon. Prijedlog zakona izradili su sindikati i članovi Inicijative, a ravnateljici je osobno ministar Vili Beroš to morao narediti. Upućeni će vam reći da je taj prijedlog bio više nego diletantski sastavljen.

Također, Grba-Bujević ne želi stati iza zahtjeva "hitnjaka" za vraćanjem oduzetog im prava na beneficirani radni staž jer smatra, te se i javno očitovala, da im beneficije ne trebaju.

Hebrang ih zakinuo za beneficirani staž

Stoga su o tome poslane poruke i s prosvjeda pred Remetincem. To pravo imali su do 1995., kada im je ukinuto za mandata ministra Andrije Hebranga.

– Pa ona je svojedobno predlagala da posao vozača obavljaju tehničari. Zamislite to! Prije bi vozač mogao naučiti osnovni medicinski posao, na primjer, oživljavanja pacijenta, nego tehničar vožnju, i to pod rotacijom i sirenama – govori nam Joško Jaman, bivši dugogodišnji djelatnik Hitne, danas član Inicijative Hitna uživo 194.

Kao i ostali "hitnjaci", on osuđuje ravnateljičinu šutnju nakon zadnje nesreće i sudbine kolege im vozača.

– Bio je red makar da poželi ovoj djeci s Bundeka brz oporavak, što smo svi mi učinili, ako već ne želi dati podršku vozaču. Nije se pojavila u javnosti ni nakon incidenta s prevrtanjem traktora u Istri, kada je moglo nastradati petnaestero djece – ističe Jaman.

---

image

Maja Grba-Bujević pred ambulantnim vozilom

Ronald Goršić/Cropix
---

U početku mandata ravnateljica je, kažu, nešto ipak pomaknula naprijed u službi, osnovavši mrežu županijskih zavoda, ali poslije je razvoj i opremljenost ovisio isključivo o lokalnoj zajednici.

– Mi svi želimo da Maja Grba-Bujević ode, a da na njezino mjesto dođe dr. Gordana Antić, ravnateljica istarskog Zavoda za hitnu medicinu, jer trebate vidjeti što se može kad je sposobna osoba na čelu neke ustanove. Pa Istra je za tri koplja iznad svih ostalih po opremljenosti i organizaciji rada i odnosu prema zaposlenicima – kaže Jaman.

Govori nam da je Grbu-Bujević jednom prijavio Povjerenstvu za sukob interesa. Naime, ljeti je ona zajedno sa svojim zamjenikom bila na intervencijama helikopterom u Dubrovniku pa je za jedan radni tjedan koristila noćenje i hranu iz proračuna, te je imala dvostruka primanja, što je Jaman smatrao sukobom interesa.

– Zašto baš ona i njezin zamjenik, a ne netko drugi iz službe, postavio sam tada pitanje – kaže Jaman.

– Maja Grba-Ujević sigurno ima moćnog političkog zaštitnika kada, unatoč brojnim aferama, a čini se i nezadovoljstvu ministra Beroša njezinim radom, ona uspijeva ostati na mjestu šefice – uvjeren je, te smatra kako ravnateljica ima jak ego i visoko mišljenje o sebi. Često ponavlja kako ona nije poslodavac "hitnjacima" jer Zavod služi samo za kontrolu kvalitete.

– Ona se, nažalost, pokazala potpuno nekompetentna za dužnost koju obavlja – tvrdi sindikalist Šota i kaže da zaposlenici Zavoda i Grba-Bujević već od početka njezina mandata nisu imali dobru suradnju.

Kad zagusti - nje nema

– Sva oprema išla je preko nje, umjesto da je osnovana komisija. Nemamo zakon o hitnoj medicini i stoga danas imamo kaos u službi. Kad je riječ o edukacijama djelatnika, i one idu u krivom smjeru jer neće biti međunarodno priznate. Ravnateljica konkurira našem kongresu koji se održava dugi niz godina i cijenjen je među svim kolegama, a služi nam da iz iskustva učimo, odnosno učimo sami sebe. Ona je od početka pokazivala otpor prema tom našem kongresu i organizirala je paralelni. Nije htjela prihvatiti ni naš prijedlog da se odredi nacionalni dan hitne medicine, što je tek Sabor učinio – ogorčen je Šota.

Maja Grba-Bujević sklona je, kažu njezini podređeni, pohvaliti se kada se dogodi nešto dobro premda u tome nema nikakve zasluge, a isto tako šuti kada nešto nije dobro. Neki tvrde da joj je zamjenik Damir Važanić obični potrčko bez stava, a često je, kažu, i on nedostupan premda je zadužen za sav posao dok je ona na zasjedanju Sabora.

Govori nam Jaman da je jedno vrijeme radio kao dispečer za helikoptersku službu pa mu je Grba-Bujević, na pitanje zašto se MUP-ov helikopter za područje Dubrovnika koordinira iz Splita, odgovorila kako je dubrovačka Prijavno-dojavna jedinica nesposobna, što on i danas smatra uvredljivim za kolege, ali ključno je što koordinacija letova preko Splita usporava proceduru. Upozorava kako ni ova plovila za Hitnu koja su odnedavno u funkciji nisu ono što bi trebalo biti jer nemaju posadu "hitnjaka", već te brodice prije intervencije najprije moraju po njih.

---

image

Maja Grba-Bujević zapamćena je i po zalaganju za ženska prava, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata

Željko Hajdinjak/Cropix
---

Prisjetio se i kako je poslala proglas ravnateljima zavoda zbog jednog kolaža fotografija i videa objavljenog na društvenim mrežama koja su pokazala kolege koji su bili u smjeni za Božić 2021. godine, ali nisu imali maske, a bila je epidemija koronavirusa.

– Tada je upozorila ravnatelje svih zavoda da se svi djelatnici moraju pridržavati epidemioloških mjera, a potom smo je u više navrata uhvatili da ih ni sama ne poštuje – podsjećaju iz Inicijative Hitna uživo 194.

"Ma, briga nju za sve, kao saborska zastupnica imat će lijepi godišnji", ironični su komentatori u Facebook grupi Hitna uživo 194.

Je li to baš tako s obzirom da je Maja Grba-Bujević, kako vidimo, vrlo ambiciozna osoba? A možda se ipak malo umorila.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maja Grba-Bujević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Maja Grba-Bujević 2 0 8001 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 14:01:02 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-29 17:02:41 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-06-29 17:02:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2581 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je HDZ-ovka koju je najviše hvalio Milanovićev ministar? Dok njezini ljudi prosvjeduju, od nje ni riječi... [metakey] => maja grba-bujević, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hitna pomoć, prosvjed [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/23369811.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25181161.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/24193335.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/23004270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu jo\u0161 od 2009., Grba-Bujevi\u0107 (u sredini) hvaljena je za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama<\/p>","

Ju\u010dera\u0161nji prosvjed voza\u010da Hitne pomo\u0107i pred zagreba\u010dkim Remetincem. Voza\u010di su poru\u010dili da je i ravnateljica trebala biti s njima, ali ona se o cijelom slu\u010daju nije oglasila<\/p>","

Maja Grba-Bujevi\u0107 pred ambulantnim vozilom<\/p>","

Maja Grba-Bujevi\u0107 zapam\u0107ena je i po zalaganju za \u017eenska prava, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_23369811_1920.jpg":"1920x1080","k_23369811_1280.jpg":"1280x1280","k_23369811_1024.jpg":"1024x1024","k_23369811_640.jpg":"640x640","k_23369811_480.jpg":"480x480","k_23369811_340.jpg":"340x340","k_23369811_220.jpg":"220x220","o_23369811_1280.jpg":"1280x854","o_23369811_1024.jpg":"1024x683","o_23369811_640.jpg":"640x427","o_23369811_480.jpg":"480x320","o_23369811_340.jpg":"340x227","o_23369811_220.jpg":"220x146","h_23369811_1280.jpg":"1280x854","h_23369811_1024.jpg":"1024x683","h_23369811_640.jpg":"640x427","h_23369811_480.jpg":"480x320","h_23369811_340.jpg":"340x227","h_23369811_220.jpg":"220x147","pp_23369811_1280.jpg":"1280x1628","pp_23369811_1024.jpg":"1024x1303","pp_23369811_640.jpg":"640x814","pp_23369811_480.jpg":"480x611","pp_23369811_340.jpg":"340x432","pp_23369811_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25181161_1920.jpg":"1920x1080","k_25181161_1280.jpg":"1280x1280","k_25181161_1024.jpg":"1024x1024","k_25181161_640.jpg":"640x640","k_25181161_480.jpg":"480x480","k_25181161_340.jpg":"340x340","k_25181161_220.jpg":"220x220","o_25181161_1280.jpg":"1280x853","o_25181161_1024.jpg":"1024x682","o_25181161_640.jpg":"640x426","o_25181161_480.jpg":"480x320","o_25181161_340.jpg":"340x226","o_25181161_220.jpg":"220x146","h_25181161_1280.jpg":"1280x854","h_25181161_1024.jpg":"1024x683","h_25181161_640.jpg":"640x427","h_25181161_480.jpg":"480x320","h_25181161_340.jpg":"340x227","h_25181161_220.jpg":"220x147","pp_25181161_1280.jpg":"1280x1628","pp_25181161_1024.jpg":"1024x1303","pp_25181161_640.jpg":"640x814","pp_25181161_480.jpg":"480x611","pp_25181161_340.jpg":"340x432","pp_25181161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2012","hd_24193335_1920.jpg":"1920x1080","k_24193335_1280.jpg":"1280x1280","k_24193335_1024.jpg":"1024x1024","k_24193335_640.jpg":"640x640","k_24193335_480.jpg":"480x480","k_24193335_340.jpg":"340x340","k_24193335_220.jpg":"220x220","o_24193335_1280.jpg":"1280x1341","o_24193335_1024.jpg":"1024x1073","o_24193335_640.jpg":"640x670","o_24193335_480.jpg":"480x503","o_24193335_340.jpg":"340x356","o_24193335_220.jpg":"220x230","h_24193335_1280.jpg":"1280x854","h_24193335_1024.jpg":"1024x683","h_24193335_640.jpg":"640x427","h_24193335_480.jpg":"480x320","h_24193335_340.jpg":"340x227","h_24193335_220.jpg":"220x147","pp_24193335_1280.jpg":"1280x1628","pp_24193335_1024.jpg":"1024x1303","pp_24193335_640.jpg":"640x814","pp_24193335_480.jpg":"480x611","pp_24193335_340.jpg":"340x432","pp_24193335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23004270_1920.jpg":"1920x1080","k_23004270_1280.jpg":"1280x1280","k_23004270_1024.jpg":"1024x1024","k_23004270_640.jpg":"640x640","k_23004270_480.jpg":"480x480","k_23004270_340.jpg":"340x340","k_23004270_220.jpg":"220x220","o_23004270_1280.jpg":"1280x853","o_23004270_1024.jpg":"1024x682","o_23004270_640.jpg":"640x426","o_23004270_480.jpg":"480x320","o_23004270_340.jpg":"340x226","o_23004270_220.jpg":"220x146","h_23004270_1280.jpg":"1280x854","h_23004270_1024.jpg":"1024x683","h_23004270_640.jpg":"640x427","h_23004270_480.jpg":"480x320","h_23004270_340.jpg":"340x227","h_23004270_220.jpg":"220x147","pp_23004270_1280.jpg":"1280x1628","pp_23004270_1024.jpg":"1024x1303","pp_23004270_640.jpg":"640x814","pp_23004270_480.jpg":"480x611","pp_23004270_340.jpg":"340x432","pp_23004270_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15509165 Threads: 3 Questions: 3204638307 Slow queries: 7219467 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236060810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/tko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci-1302358 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci-1302358?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243792 [name] => Maja Grba-Bujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-grba-bujevic [link] => /tag/maja-grba-bujevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721448 [name] => Hrvatski zavod za hitnu medicinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-29 16:21:26 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-zavod-za-hitnu-medicinu [link] => /tag/hrvatski-zavod-za-hitnu-medicinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283568 [name] => hitna pomoć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitna-pomoc [link] => /tag/hitna-pomoc ) [3] => stdClass Object ( [id] => 520142 [name] => prosvjed [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjed [link] => /tag/prosvjed ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maja Grba-Bujević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je HDZ-ovka na čelu Hitne koju je najviše hvalio Milanovićev ministar? Dok njezini ljudi prosvjeduju, ona šuti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23369811.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu još od 2009., Grba-Bujević (u sredini) hvaljena je za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23369811.jpg [title] =>

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu još od 2009., Grba-Bujević (u sredini) hvaljena je za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama

Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25181161.jpg [title] =>

Jučerašnji prosvjed vozača Hitne pomoći pred zagrebačkim Remetincem. Vozači su poručili da je i ravnateljica trebala biti s njima, ali ona se o cijelom slučaju nije oglasila

Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/24193335.jpg [title] =>

Maja Grba-Bujević pred ambulantnim vozilom

Ronald Goršić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/23004270.jpg [title] =>

Maja Grba-Bujević zapamćena je i po zalaganju za ženska prava, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata

Željko Hajdinjak/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gdje je ovih dana Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu?

"Hitnjacima" se, nažalost, svako toliko dogodi neki nemili događaj, a od nje ni riječi. Ponavlja se to i nakon nesreće na Bundeku, kada je vozač Hitne pregazio troje mladih, zbog čega je priveden u Remetinec, pred kojim su ovog četvrtka njegovi kolege prosvjedovali. Naravno da su izrazili razočaranje što im javnu podršku nije uputila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Da je kolegi vozaču koji je u pritvoru makar ponudila psihološku pomoć kad mu već nije dala moralnu, komentirao je Danijel Šota, predsjednik Sindikata hitne medicine.

Sindikalisti, kao i predstavnici Inicijative Hitna uživo 194, u više navrata tražili su njezinu smjenu s mjesta ravnateljice HZHM-a, ali ona uopće na to ne reagira, a najčešće se ni novinarima ne odaziva.

Preživjela je sve ministre

Maja Grba-Bujević je, inače, saborska zastupnica HDZ-a i otkad je u Saboru, samo jednom je, kažu, spomenula probleme Hitne medicine i apsolutno se nije zauzela ni za što. Bitniji joj je HDZ nego Hitna, što se dade iščitati iz njezinih govora, a nije im dala podršku ni kada su prosvjedovali pred Saborom.

---

image

Jučerašnji prosvjed vozača Hitne pomoći pred zagrebačkim Remetincem. Vozači su poručili da je i ravnateljica trebala biti s njima, ali ona se o cijelom slučaju nije oglasila

Željko Puhovski/Cropix
---

Inače je specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine te hitne medicine. Primarijus je i magistrica znanosti, autorica i koautorica više stručnih knjiga, a na čelu HZHM-a je od 2009. godine. Preživjela je, dakle, na tom mjestu sve ministre i premijere od 2009. godine do danas. Iz dostupnih podataka na internetu vidi se da je prije toga bila u Službi za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Opće bolnice Karlovac te u Domu zdravlja Karlovac, u kojem je jedno vrijeme bila na čelu Stručnog vijeća te pomoćnica ravnatelja i voditeljica Službe za hitnu medicinsku pomoć. Ova 60-godišnjakinja dobitnica je i niza nagrada za stručni rad.

Inače je hvaljena za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama, a jedna od takvih bila je u doba naglog priljeva migranata, u vrijeme kada je ministar unutarnjih poslova bio Ranko Ostojić u Vladi Zorana Milanovića. Također je bila angažirana u Stožeru civilne zaštite u doba pandemije koronavirusa. Zapamćena je i po zalaganju za ženska prava. Inače je udana i majka jednog djeteta, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata.

Pisalo se i da je prije nekoliko godina naglo napustila Hrvatsku gorsku službu spašavanja, i to navodno zato što nije uspjela iz prvog pokušaja položiti jedan od potrebnih ispita. Kažu da i dalje vrlo rado planinari.

Upitate li, međutim, brojne djelatnike Hitne, o Maji Grbi-Bujević nećete čuti ništa lijepo. Ponajprije su ogorčeni što je taj dio medicinske djelatnosti bremenit problemima koji se ne rješavaju. Smatraju da je tome razlog izostanak Zakona o hitnoj mediciji s obzirom da se postojeći pravilnici različito tumače i ne obvezuju s obzirom da se ne vežu ni uz jedan zakon. Prijedlog zakona izradili su sindikati i članovi Inicijative, a ravnateljici je osobno ministar Vili Beroš to morao narediti. Upućeni će vam reći da je taj prijedlog bio više nego diletantski sastavljen.

Također, Grba-Bujević ne želi stati iza zahtjeva "hitnjaka" za vraćanjem oduzetog im prava na beneficirani radni staž jer smatra, te se i javno očitovala, da im beneficije ne trebaju.

Hebrang ih zakinuo za beneficirani staž

Stoga su o tome poslane poruke i s prosvjeda pred Remetincem. To pravo imali su do 1995., kada im je ukinuto za mandata ministra Andrije Hebranga.

– Pa ona je svojedobno predlagala da posao vozača obavljaju tehničari. Zamislite to! Prije bi vozač mogao naučiti osnovni medicinski posao, na primjer, oživljavanja pacijenta, nego tehničar vožnju, i to pod rotacijom i sirenama – govori nam Joško Jaman, bivši dugogodišnji djelatnik Hitne, danas član Inicijative Hitna uživo 194.

Kao i ostali "hitnjaci", on osuđuje ravnateljičinu šutnju nakon zadnje nesreće i sudbine kolege im vozača.

– Bio je red makar da poželi ovoj djeci s Bundeka brz oporavak, što smo svi mi učinili, ako već ne želi dati podršku vozaču. Nije se pojavila u javnosti ni nakon incidenta s prevrtanjem traktora u Istri, kada je moglo nastradati petnaestero djece – ističe Jaman.

---

image

Maja Grba-Bujević pred ambulantnim vozilom

Ronald Goršić/Cropix
---

U početku mandata ravnateljica je, kažu, nešto ipak pomaknula naprijed u službi, osnovavši mrežu županijskih zavoda, ali poslije je razvoj i opremljenost ovisio isključivo o lokalnoj zajednici.

– Mi svi želimo da Maja Grba-Bujević ode, a da na njezino mjesto dođe dr. Gordana Antić, ravnateljica istarskog Zavoda za hitnu medicinu, jer trebate vidjeti što se može kad je sposobna osoba na čelu neke ustanove. Pa Istra je za tri koplja iznad svih ostalih po opremljenosti i organizaciji rada i odnosu prema zaposlenicima – kaže Jaman.

Govori nam da je Grbu-Bujević jednom prijavio Povjerenstvu za sukob interesa. Naime, ljeti je ona zajedno sa svojim zamjenikom bila na intervencijama helikopterom u Dubrovniku pa je za jedan radni tjedan koristila noćenje i hranu iz proračuna, te je imala dvostruka primanja, što je Jaman smatrao sukobom interesa.

– Zašto baš ona i njezin zamjenik, a ne netko drugi iz službe, postavio sam tada pitanje – kaže Jaman.

– Maja Grba-Ujević sigurno ima moćnog političkog zaštitnika kada, unatoč brojnim aferama, a čini se i nezadovoljstvu ministra Beroša njezinim radom, ona uspijeva ostati na mjestu šefice – uvjeren je, te smatra kako ravnateljica ima jak ego i visoko mišljenje o sebi. Često ponavlja kako ona nije poslodavac "hitnjacima" jer Zavod služi samo za kontrolu kvalitete.

– Ona se, nažalost, pokazala potpuno nekompetentna za dužnost koju obavlja – tvrdi sindikalist Šota i kaže da zaposlenici Zavoda i Grba-Bujević već od početka njezina mandata nisu imali dobru suradnju.

Kad zagusti - nje nema

– Sva oprema išla je preko nje, umjesto da je osnovana komisija. Nemamo zakon o hitnoj medicini i stoga danas imamo kaos u službi. Kad je riječ o edukacijama djelatnika, i one idu u krivom smjeru jer neće biti međunarodno priznate. Ravnateljica konkurira našem kongresu koji se održava dugi niz godina i cijenjen je među svim kolegama, a služi nam da iz iskustva učimo, odnosno učimo sami sebe. Ona je od početka pokazivala otpor prema tom našem kongresu i organizirala je paralelni. Nije htjela prihvatiti ni naš prijedlog da se odredi nacionalni dan hitne medicine, što je tek Sabor učinio – ogorčen je Šota.

Maja Grba-Bujević sklona je, kažu njezini podređeni, pohvaliti se kada se dogodi nešto dobro premda u tome nema nikakve zasluge, a isto tako šuti kada nešto nije dobro. Neki tvrde da joj je zamjenik Damir Važanić obični potrčko bez stava, a često je, kažu, i on nedostupan premda je zadužen za sav posao dok je ona na zasjedanju Sabora.

Govori nam Jaman da je jedno vrijeme radio kao dispečer za helikoptersku službu pa mu je Grba-Bujević, na pitanje zašto se MUP-ov helikopter za područje Dubrovnika koordinira iz Splita, odgovorila kako je dubrovačka Prijavno-dojavna jedinica nesposobna, što on i danas smatra uvredljivim za kolege, ali ključno je što koordinacija letova preko Splita usporava proceduru. Upozorava kako ni ova plovila za Hitnu koja su odnedavno u funkciji nisu ono što bi trebalo biti jer nemaju posadu "hitnjaka", već te brodice prije intervencije najprije moraju po njih.

---

image

Maja Grba-Bujević zapamćena je i po zalaganju za ženska prava, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata

Željko Hajdinjak/Cropix
---

Prisjetio se i kako je poslala proglas ravnateljima zavoda zbog jednog kolaža fotografija i videa objavljenog na društvenim mrežama koja su pokazala kolege koji su bili u smjeni za Božić 2021. godine, ali nisu imali maske, a bila je epidemija koronavirusa.

– Tada je upozorila ravnatelje svih zavoda da se svi djelatnici moraju pridržavati epidemioloških mjera, a potom smo je u više navrata uhvatili da ih ni sama ne poštuje – podsjećaju iz Inicijative Hitna uživo 194.

"Ma, briga nju za sve, kao saborska zastupnica imat će lijepi godišnji", ironični su komentatori u Facebook grupi Hitna uživo 194.

Je li to baš tako s obzirom da je Maja Grba-Bujević, kako vidimo, vrlo ambiciozna osoba? A možda se ipak malo umorila.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Željko Puhovski/Cropix Ronald Goršić/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix
Ronald Goršić/Cropix

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu još od 2009., Grba-Bujević (u sredini) hvaljena je za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijama

Željko Puhovski/Cropix

Jučerašnji prosvjed vozača Hitne pomoći pred zagrebačkim Remetincem. Vozači su poručili da je i ravnateljica trebala biti s njima, ali ona se o cijelom slučaju nije oglasila

Ronald Goršić/Cropix

Maja Grba-Bujević pred ambulantnim vozilom

Željko Hajdinjak/Cropix

Maja Grba-Bujević zapamćena je i po zalaganju za ženska prava, a bila je i dragovoljka Domovinskog rata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci-1302358 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=182e2f127871445d8ff3713a0b56c74a5ae15395 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+HDZ-ovka+na+%C4%8Delu+Hitne+koju+je+najvi%C5%A1e+hvalio+Milanovi%C4%87ev+ministar%3F+Dok+njezini+ljudi+prosvjeduju%2C+ona+%C5%A1uti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci-1302358 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-je-hdz-ovka-koju-je-najvise-hvalio-milanovicev-ministar-dok-njezini-ljudi-prosvjeduju-od-nje-ni-rijeci-1302358 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Maja Grba-Bujević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMaja Grba-Bujević

Tko je HDZ-ovka na čelu Hitne koju je najviše hvalio Milanovićev ministar? Dok njezini ljudi prosvjeduju, ona šuti

Piše Silvana Uzinić
29. lipnja 2023. - 19:02
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu još od 2009., Grba-Bujević (u sredini) hvaljena je za organizacijske sposobnosti u kriznim situacijamaRonald Goršić/Cropix

Gdje je ovih dana Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu?

"Hitnjacima" se, nažalost, svako toliko dogodi neki nemili događaj, a od nje ni riječi. Ponavlja se to i nakon nesreće na Bundeku, kada je vozač Hitne pregazio troje mladih, zbog čega je priveden u Remetinec, pred kojim su ovog četvrtka njegovi kolege prosvjedovali. Naravno da su izrazili razočaranje što im javnu podršku nije uputila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Da je kolegi vozaču koji je u pritvoru makar ponudila psihološku pomoć kad mu već nije dala moralnu, komentirao je Danijel Šota, predsjednik Sindikata hitne medicine.

Sindikalisti, kao i predstavnici Inicijative Hitna uživo 194, u više navrata tražili su njezinu smjenu s mjesta ravnateljice HZ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:17