StoryEditorOCM
Hrvatskauništili im bajku

U gradu ‘prijatelju djece‘ policijom rastjerali djecu sa sanjkališta; Gradonačelnik: ‘Bilo je nekih prijava!‘

Piše Iva Pahlić/JL
18. siječnja 2024. - 21:37

Obitelj Stojanović dobro je poznata svim Dugoselcima po adventskoj kućici za koju mještani kažu da ima najbolje kuhano vino i kobasice. Ove godine odlučili su razveseliti mališane tako što su u centar grada postavili sanjkalište. Unatoč oduševljenju djece i velikoj posjećenosti, idila nije potrajala jer im je na vrata došla - policija.

Snježna bajka, kako su je Stojanovići nazvali, trebala je početi još tijekom adventa no vrijeme nije bilo pogodno za sanjkanje. Čim se ukazala prilika, napravili su umjetno brdo od šljunka, prekrili ga tepisima i snježnim topom zatrpali snijegom.

- Ideja za sanjkalište došla je tako što brojna djeca nisu nikad u životu vidjela snijeg jer ga već godinama nije napadalo dovoljno, rekla je za Jutarnji list Adrijana Stojanović.

Peteročlana obitelj ravnomjerno je podijelila obaveze oko realizacije ideje. Dok se Adrijana bavi marketingom i društvenim mrežama, brat i sestra zaduženi su za kućicu, tata za izradu sanjkališta, mama za dekoriranje.

Oduševljenje konačnim proizvodom, sanjkalištem koje je bilo besplatno za sve posjetitelje, nisu krila ni djeca ni roditelji. U petak je počela zabava na umjetnom snijegu, dok su subotu Stojanovići odlučili počastiti goste besplatnim kuhanim vinom za odrasle i hotdogovima za djecu. Tu večer na njihovu je adresu došla policija zbog buke koju je proizveo snježni top.

- Stroj za proizvodnju snijega mora raditi od 22 do 24 sata kako bi se mogla pripremiti staza za sanjkanje. Čak ne mora raditi ni svaki dan jer se umjetni snijeg, koji je nabijen na podlogu, sporije otapa nego što bi se otapao prirodan snijeg, objašnjava Adrijana.

Nakon što su na društvenim mrežama objavili kako će nedjelja biti zadnji radni dan sanjkališta u Dugom Selu, krenuli su se javljati građani s porukama podrške i nezadovoljni načinom na koji je riješena situacija. Sanjkalište je bilo otvoreno samo dva sata dnevno, od 15 do 17 sati i bila su potrebna još dva sata navečer da bi staza bila postojana.

- Podrška Stojanovićima koji stalno i neumorno pokušavaju oživjeti naš grad Dugo Selo! Velika šteta što se sav taj trud ne vidi i uvažava!, glasio je jedan od komentara.

U pitanje su komentatori na mrežama doveli i status koji Dugo Selo ima kao "prijatelj djece" kad unatoč dobrim namjerama djeca ne mogu barem kratko uživati u snijegu.

- Sramota, umjesto da su nam srca puna i da se veselimo zbog djece... da je ne znam kakva buka, to je par dana dok vrijeme dopušta, a klincima puno znači, napisala je građanka.

Kako nam je objasnila Adrijana, policiju su pozvali građani koji stanuju u blizini i kojima je smetala buka. Na dan zatvaranja Snježne bajke na trgu se pojavilo više od 700 ljudi kako bi ipak djeci omogućili uživanje u snijegu. Stojanovići nisu odustali nego su pronašli novu lokaciju za sanjkalište nekoliko kilometara dalje - u Rugvici.

- U Rugvici su nas dočekali raširenih ruku, dok smo u Dugom Selu očito bili nepoželjni. Osim dolaska policije, imali smo i komunalnih problema, pa nam je tako vodu dopremala vatrogasna jedinica Sesvete. Grad i gradonačelnik nisu pokazali zainteresiranost, imam osjećaj da su sabotirali projekt, kaže Adrijana.

Nenada Panian, gradonačelnik Dugog Sela, tvrdi za Jutarnji list kako ništa nije niti zabranio niti ukinuo.

- Susjed je u svom dvorištu napravio sanjkalište nakon čega su komunalci dobili prijave za pad na ledu i građani su se žalili na buku. Grad s tim nema nikakve veze, a nemam ni ja - nek‘ se djeca sanjkaju, rekao je Panian.

U subotu Snježna bajka počinje s radom na Trgu dr. Franje Tuđmana u Rugvici, a vijest je na Facebooku podijelio i načelnik Općine Mato Čičak. Sanjkalište će se otvoriti u 15 sati, djeca i roditelji moći će se besplatno okrijepiti kuhanim vinom, čajem, kobasicama i fritulama. U nedjelju će ponuda biti jednaka uz prihvatljive cijene. Sanjkanje će se nastaviti i u idućem tjednu ako to budu dozvoljavali vremenski uvjeti.

- Kod nas je dobrodošlo sve vezano uz djecu i dobrobit zajednice, kako naše tako i onih okolnih mjesta, pogotovo u ovakvom slučaju gdje je atrakcija besplatna, rekao je Čičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:33