StoryEditorOCM
Hrvatskaprevaranti na djelu

Željeznica u nagradnoj igri dijeli putne karte za samo 20 kuna? Ne nasjedajte, riječ je o prevari i pokušaju pljačke

Piše vijesti sd
28. lipnja 2023. - 07:26

Prevaranti obično rade prekovremeno i smjenski, birajući najrazličitije djelatnosti i skrivajući se iza raznih identiteta i institucija. Izvježbano oko može ih prepoznati i u ovakvom oglasu:

"HZPP ovaj tjedan dijeli putne karte za samo 20 Kn! Požurite i preuzmite ih, ostalo ih je još samo 200! Odgovorite na nekoliko pitanja i uzmite svoju karticu", navodi se u oglasu (arhiviran ovdje) na Facebooku. Niže donosimo snimku zaslona, piše Faktograf.

Oglas je kreirala Facebook stranica "HZPP" koju je oznakom ‘sviđa mi se‘ označilo 13 osoba i koju prati 15 osoba. Stranica je napravljena 19. lipnja.

Budući da poveznica u oglasu vodi na stranicu koju naš antivirus prepoznaje kao phishing stranicu, obratili smo se HŽ Putničkom prijevozu radi li se uistinu o njihovoj nagradnoj igri ili prevari.

image

Lažni oglas iza kojega se krije prevara i pokušaj pljačke
 

Screenshot Facebook

Iz HŽPP-a su potvrdili da se radi o prevari o kojoj su putnici tome obaviješteni putem internetske stranice HŽPP-a. "I ovim putem molimo građane da na navedeni oglas ne šalju osobne podatke, kartične podatke i ne uplaćuju novac", dodaju iz HŽPP-a.

Prevare ovakvog tipa sve su češće, ne nasjedajte! O lažnim nagradnim igre Faktograf je pisao više puta. Internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje, piše Faktograf.

Budući da je prevaranata puno, kao i preskupih "povoljnih" ponuda, treba biti vrlo oprezan. Posebno u davanju osobnih i kartičnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:33