StoryEditorOCM
Politikaveliki skup

Andrej Plenković: ‘Reći ću samo jednu stvar o ovom presedanu...‘; Predstavljen i novi HDZ-ov slogan za izbore

Piše vijesti sd
17. ožujka 2024. - 13:57
Andrej Plenković: Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do OmišaGoran Mehkek/Cropix

Na 20. izvještajnom saboru HDZ-a govorio je i predsjednik stranke Andrej Plenković kojega su okupljeni izaslanici dočekali gromoglasnim pljeskom.

Posebna zahvala obitelji Tuđman što je i danas s nama i time baštinimo nasljeđe dr. Franje Tuđmana na čijim zaslugama i danas živi i HDZ i Hrvatska, rekao je na Plenković početku i posebno pozdravio i prethodnika Tomislava Karamarka, piše Jutarnji list.

- Njegovim dolaskom pokazujemo jedinstvo i snagu, pokazujemo da su vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva utkane u program i političku platformu HDZ-a. Bila je izuzetna čast upravljati Hrvatskom u brojnim krizama s kojima smo bili suočeni.

Ulazimo u još jedan izborni ciklus, koji započinje 17. travnja na izborima za Sabor. Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji je u tradiciji hrvatske kulture. Mi ćemo na izboru u srijedu, sigurno će poslodavci to znati cijeniti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne birače diljem svijeta. Na hrvatskoj političkoj sceni dogodio se još jedan važan trenutak, ne znam je li to netko od analitičara primijetio. Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku. Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, niti je Milanović predsjednik Republike. To je sve što ću reći ovom presedanu. Nama nisu problem politički konkurenti.

Postignuća s dozom sarkazma

U Hrvatskoj je izgleda katastrofa jer smo izgradili Pelješki most, jer smo na vrijeme izgradili LNG terminal na Krku, jer gradimo cestu koja će povezati Varaždin, Ivanec, Lepoglavu i Krapinu. Sigurno je katastrofa jer ćemo izgraditi autocestu od Ploča do Dubrovnika. Riješit ćemo prometni čep od Solina do Omiša. U Hrvatskoj je katastrofa jer smo u vrijeme kriza spasili radna mjesta kada je propadao Agrokor, spasili smo 60.000 radnih mjesta. Kompanija se vraća na osnove bez troška za državu. U vremenu covida-19 spriječili smo zdravstvene ugroze hrvatskih ljudi, omogućili da kalibriranim mjerama gospodarstvo ostane funkcionalno. Nakon dva potresa iznašli smo 2,5 milijarde bespovratnih sredstava za obnovu škola, vrtića, crkvi, stambenih zgrada... Digli smo kreditni rejting Hrvatske na investicijski. Posebno smo se trudili da na međunarodnom planu budemo katastrofalni, nabrajao je Plenković postignuća njegove Vlade s dozom sarkazma.

image

Plenković je posebno zahvalio obitelji dr. Franje Tuđmana ‘na čijim zaslugama i danas živi i HDZ i Hrvatska‘

Goran Mehkek/Cropix

Oporba nema nijednog argumenta kada je u pitanju gospodarstvo i funkcioniranje institucija, mi nemamo slabe točke. Govore o HDZ-u jednu te istu tezu. Osam godina slušam što nam opozicija nudi, ima li ideja koje su pametne dobro, opasne. Čujem jednu te istu tezu, da smo korumpirani izdajnici. Jandroković je dobro primijetio da je osjetio tu mržnju. Kad nemate nikakvu ideju, kad ste godinama u oporbi, kad vidite da Vlada sve izazove, sve probleme rješava ozbiljno, odgovorno, brzo učinkovito, da baš nitko u velikoj krizi ne ostane sam. To znači da smo vodili računa o socijalnoj koheziji, a to je zadaća Vlade. Nitko drugi osim nas nije brinuo o svim tim aspektima. Dobro je da Hrvatska čuje koliko toga smo učinili kroz izmjene zakona za najpotrebitije, primjerice invalide. U takvom kontekstu ići na novi demokratski test pred hrvatske građane, nama predstavlja zadovoljstvo. Želimo pokazati smjer kako da se naša zemlja razvija u budućnost. HDZ ima to povjerenje, Kruno je krasno primijetio da je ovakvo ozračje u Lisinskom prisutno u svim krajevima Hrvatske.

Predstavljanje slogana

Milanovićeva vlada bila je najgora u povijesti Hrvatske. Mislili smo da nećemo puno o tome, rekao je Plenković pa brojkama u plaćama, radnim mjestima i BDP-u iznio usporedbe HDZ-ove i SDP-ove vlade i uputio poruku građanima.

Dobro promislite hoćete li ići na staro ili loše ili dati povjerenje odgovornoj i pouzdanoj vladi koja će nastaviti raditi za Hrvatsku, rekao je.

Mi smo sve ovo vrijeme vodili politiku da obećamo nešto malo skromnije i realnije pa ih nadiđemo. Zato smo promišljajući program, odlučili reći da ćemo kroz iduće četiri godine dosegnuti najmanje 80 posto razvijenosti unutar EU-a jer što idemo više, to dosizanje ne ide toliko brzo. Hrvatsku ćemo prvi put dovesti na investicijski kreditni rejting, ali onaj koji počinje slovom A. Prosječnu neto plaću ćemo dovesti na 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću 1.250 eura mjesečno. Osigurat ćemo baš svakom hrvatskom djetetu mjesto u vrtićima diljem Hrvatske. U fokusu nam je i hrvatska obitelj. Za svako rođeno dijete, majke će dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica će se smanjiti za godinu dana po djetetu. Učinit će o sve da mirovine narastu za dodatnih 25 posto. Udvostručit ćemo kapacitet LNG-a terminala na Krku. Hrvatska će postati regionalno čvorište, koje će opskrbu plinom osiguravati u BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji i Bavarskoj, poručio je.

image

Na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan ‘Za sve izazove‘

Goran Mehkek/Cropix

Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije interese zastupaju, odabir čine još lakšim. Idemo zajedno u pobjedu, za još jedan mandat, zagrmio je uz veliki pljesak premijer Plenković.

Nakon što je pozvao HDZ-ovce i birače da krenu po novu pobjedu, na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan "Za sve izazove", piše Jutarnji list.

image

‘Idemo zajedno u pobjedu, za još jedan mandat‘

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 05:27