stdClass Object ( [id] => 1358902 [title] => Euroizbori birače baš i ne zanimaju, ali zato se mnogi političari ‘laktare‘ za fotelju eurozastupnika. Evo i zbog čega! [alias] => euroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ove godine čak ćemo tri puta na birališta. A samo za jedne pouzdano znamo datum održavanja. Naravno, riječ je o izborima za Europski parlament, koji se moraju održati između 6. i 9. lipnja, a s obzirom da posljednji dan toga mini roka pada na nedjelju, eto i datuma kada ćemo odlučiti tko će iz Hrvatske u udobne fotelje Europarlamenta.

I dok je, po zadnjim istraživanjima rejtinga stranaka, HDZ zasad favorit za parlamentarne izbore (vrijeme njihova održavanja svojevrsna je "vojna tajna" i vladajući ga taktički još drže za sebe, svjesni da će teško samostalno formirati većinu u Saboru), isto tako je i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović najveći favorit u utrci za drugi mandat na Pantovčaku. No ishod europskih izbora nemoguće je prognozirati.

Prije svega zato što aktivnosti aktualnih eurozastupnika malo tko sustavno prati. A nisu se ni oni ozbiljno potrudili da za sebe pronađu tematske "niše" po kojima bi bili prepoznatljivi hrvatskoj javnosti, pogotovo takve koje bi bile relevantne za svakodnevni život građana RH. Jer, treba i to reći, iako je to više tema integracije, opće europske teme Hrvatima su, i punih 10 godina nakon ulaska RH u EU, još uvijek daleke i poprilično apstraktne.

---

image

Ministrica Nina Obuljen Koržinek i EU povjerenica Dubravka Šuica u društvu EU zastupnika Željane Zovko, Karla Resslera i Sunčane Glavak, te državnog tajnika Tonča Glavine

Tom Dubravec/Cropix
---

Izbore za EP teško je prognozirati i zbog toga što vodeće stranke, kako doznajemo, još nisu ni blizu finaliziranja lista kandidata. O razradi kampanja da i ne govorimo. Uostalom, sjetite se, kampanje za Europski parlament i do sada su bile poprilično "mlake". Aktivnosti stranačkih središnjica još su u fazi "otvorenih priprema". Zainteresirani se još laktare ne bi li se ugurali u uži krug potencijalnih eurozastupnika. Uostalom, imaju i zašto!

A plaća je...

Plaća im je dosegnula 10.075,18 eura bruto, odnosno 7853,89 eura neto nakon odbitka poreza EU-a i doprinosa za osiguranje (podaci od 1. srpnja 2023.). Plus svatko od njih ima na raspolaganju još oko 4800 eura mjesečno za "troškove", što god to značilo. Kad navrše 63 godine, imaju pravo i na mirovinu, a ona iznosi 3,5 posto njihove plaće za svaku punu godinu obnašanja dužnosti i jednu 12-inu plaće za svaki dodatni puni mjesec, ali ukupno ne više od 70 posto...

Stranke su trenutačno više zaokupljene pripremama za parlamentarne izbore, kako ih HDZ ne bi iznenadio ako odluči raspustiti Sabor dovoljno rano da se parlamentarni izbori održe prije europskih, ili možda u isto vrijeme. Zašto bi HDZ-u moglo odgovarati da se izbori održe u istom terminu?

Time bi unaprijed anulirali čest učinak europskih izbora, o kojima u svojim analizama govore mnogi politolozi, koji primjećuju kako su ti izbori često prigoda za izražavanje nezadovoljstva glasača vladajućim politikama. Pogotovo zato što velike stranke ne uspijevaju "mobilizirati" svoju najširu glasačku bazu baš za te izbore. Statistike odaziva ne lažu – većini birača, pogotovo na jugoistoku EU-a, europski izbori jednostavno se (još) ne čine važnima. Zbog čega ih neki teoretičari i nazivaju – "drugorazrednim izborima".

---

image

Zaboravili ste na Kolakušića? Kako to?

Afp
---

Netko će kazati da su drugorazredni i zbog kandidata – ili je riječ o mladim, nedovoljno afirmiranim licima ili su u pitanju političari koji su "dali svoje" pa im je EU angažman (bio) svojevrsna nagrada (Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić, Jozo Radoš, Predrag Fred Matić...).

"Birači su voljniji izraziti svoje radikalne stavove na drugorazrednim izborima, s obzirom na to da nisu opterećeni strateškim kalkulacijama kakvima se rukovode na nacionalnim izborima. Na drugorazrednim izborima birači će stoga češće dati svoj glas manjim i radikalnijim strankama nego velikim etabliranim strankama, koje biraju kada žele utjecati na sastav vlade i politički smjer zemlje", kazat će na ovu temu politolozi Andre Krouwel i Yordan Kutiyski.

Složit ćete se da HDZ-u ne bi odgovaralo da eventualni loš rezultat ili poraz na europskim izborima dade krila u jedra oporbi, koja bi takav ishod sigurno isticala do besvijesti i, razumljivo, pokušala dodatno profitirati i na parlamentarnim izborima ako bi se oni održali nakon europskih.

Usto, mogući poraz na europskim izborima mogao bi se prometnuti u zamašnjak velikih, za politički establišment neželjenih promjena i motiv dijelu neodlučnih birača da povjeruju kako izbori ipak nisu tako "uzaludni" kao što možda misle. I pokazuju slabim odazivom na euroizbore. Prvi put smo birali "privremene" eurozastupnike 2013. (jer smo ušli u EU taman pred kraj mandata EP-a), uz odaziv 20,84 posto birača. Godinu kasnije glasalo je 25,24 posto, a 2019. zasad rekordnih 29,85 posto. Europski prosjek na zadnjim je izborima iznosio 50,66 posto...

---

image

Nekadašnja zvijezda Ivan Vilibor Sinčić. Navodno je još u EU parlamentu

Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, najveći broj građana RH nema blage veze o tome što "naši" u Europarlamentu zapravo rade, koje teme su im primarne, makar formalno, kroz članstvo u raznim odborima EP-a. Za većinu bi već i sam pokušaj nabrajanja naše "eurozastupničke reprezentacije" bio ravan znojenju pred Tarikom Filipovićem na završnom pitanju "Milijunaša"! Kažete, ne znate koliko ih je? 10, 11, 12 ili 15? Je li to vaš konačni odgovor?!

Evo naših junaka...

Pa idemo redom: HDZ-ova Željana Zovko članica je Odbora za vanjske poslove, Odbora za kulturu i obrazovanje, pa Pododbora za sigurnost i obranu, kao i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom. Da ne bi putovala samo u rodnu BiH, Zovko je i članica Izaslanstva za odnose sa SAD-om.

Njezin stranački kolega Karlo Ressler član je Odbora za proračune, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, a osim u radu Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije, stigne biti i članom Izaslanstva za odnose s Kinom. Prije nego što Šeksova posinka otpišete kao "još jednog štrebera", sjetite se da je i aktualni premijer, kao mladi eurozastupnik, bio na sličnom glasu.

Još jedan ambiciozni HDZ-ovac, Tomislav Sokol, član je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Odbora za regionalni razvoj, kao i Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske. Idealan za neko srednje teško pitanje u "Milijunašu".

HDZ-ovka Sunčana Glavak članica je Odbora za vanjske poslove, a naravno i – Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Mnoge i danas buni na koju ih ono novinarku podsjeća... "Pa da, ona je bila novinarka! A otkad se bavi politikom?"

Ladislav Ilčić (HRAST) odlučio je "izboriti" svoju nišu u Odboru za ribarstvo, a član je i Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom. Zadnja zapažena aktivnost bio je odlazak u Varšavu, na prosvjed poljskih konzervativaca, ogorčenih prvim potezima nove vlasti.

---

image

Tonino Picula je veteran EP-a, u Bruxellesu i Strasbourgu je od 2013.: član je Odbora za vanjske poslove, Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku te Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om

Tonči Plazibat/Cropix
---

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nikad nije bio manje prisutan u hrvatskoj javnosti. Blagodati eurozastupničkog života očito su otupile aktivističku oštricu i potrebu za javnim angažmanom. Član je Izaslanstva za odnose s Indijom, kao i među našim zastupnicima najpopularnijeg Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Bivši sudac s razvijenim talentom za širenje teorija zavjera Mislav Kolakušić (Nezavisni) sudjeluje u radu Odbora za proračunski nadzor te Odbora za pravna pitanja. No on je i član čak triju izaslanstava – za odnose sa SAD-om, Kanadom i Japanom.

Valter Flego (IDS) član je Odbora za industriju, istraživanje i energetiku te Odbora za promet i turizam. U svojim raspravama bavi se ekologijom i perspektivama mladih. U lipnju prošle godine na plenarnoj je sjednici sudjelovao u raspravi o vodoopskrbnoj krizi u Europi i "otkrio": "Kako pomoći vodoopskrbi? Na dva načina. Prvo, gradnjom vodenih građevina za zadržavanje vode, dakle akumulacijom i, drugo, zamjenom starih cijevi koje puštaju vodu novima... Voda nije sve, ali bez vode sve je ništa i uvijek je bilo i bit će voda, pa život." Eto, sad i to znate!

SDP-ova Romana Jerković sudjeluje u radu Odbora za industriju, istraživanje i energetiku te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Ako je niste primijetili, nije do vas.

Eurozastupnički veteran Tonino Picula (SDP) u Europarlamentu je našao ugodnu i lukrativnu zavjetrinu od domaće politike i stalnih trvenja u matičnoj mu stranci: član je Odbora za vanjske poslove, zatim Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, pa Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om.

Još jedan bivši SDP-ov ministar, Predrag Fred Matić, našao je pak inspiraciju u radu Odbora za ribarstvo, kao i Odbora za kulturu i obrazovanje te Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. Član je Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom. Nije čovjek kriv što su svi "navalili" na SAD...

Biljana Borzan (SDP), uz Piculu jedina u EP-u od 2013., primjer je zastupnice koja se svojim angažmanom u EP-u afirmirala i u ovdašnjoj javnosti. Članica je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te "hrvatskog" Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Dio je Izaslanstva za odnose s državama južne Azije. U svakom slučaju, Borzan se nije "rasula" u previše odbora i pododbora, a postala je itekako prepoznatljiva, "vidljivija" od mnogih zastupnika iz svoje stranke u Hrvatskom saboru!

‘CNN je teroristička organizacija!‘

Neki su europarlamentarci, istina, prepoznatljivi po verbalnim ispadima. Kolakušić je tako u listopadu prošle godine, u raspravi o Europskom aktu o slobodi medija, ispalio i ovo: "Za povratak normalnim ljudskim vrijednostima nužno je da se CNN, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle i slični medijski fanatici i talibani proglase terorističkim organizacijama. Tijekom takozvanih pandemija i forsiranih ratova oni proizvode enormne količine lažnih informacija i šire mržnju među ljudima i narodima koji za posljedicu imaju milijune žrtava diljem Europe i svijeta."

"Ljubav" prema novinarima potvrdio je i izjavom: "Novinari iz mainstream medija neće biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom jer niti jedna inteligencija ne može toliko lagati i izmišljati kao oni!"

---

image

Biljana Borzan je svakako jedna od najaktivnijih zastupnica uopće u Europskom parlamentu

Damjan Tadić/Cropix
---

Ovaj pravnik koji se inače predstavlja kao "najpraćeniji, najgledaniji i najčitaniji hrvatski političar" svoje političke protivnike također časti biranim riječima: "Plenković i njegova razbojnička banda dolaze po svakoga tko nije član te iste razbojničke bande"... Žestio se i na "Soroseve političke organizacije s jasnim političkim ciljevima usmjerenim na slabljenje država članica i potpuno uništenje tradicionalnih europskih vrijednosti i obitelji"...

I tako, dok desnica u Hrvatskoj očajnički traži lidera, jer to očito nisu ni Penava ni Skejo, a ni Bulj ili Grmoja, potencijalni vođa svih desnih populista i tvrdokornih desničara u Hrvata – uživa u udobnosti fotelje eurozastupnika.

I nije lud da je se odrekne.

---

Skretanje udesno i šokantna priča iz Slovačke...

Hrvati su prvi put birali svoje zastupnike u EP-u u travnju 2013. godine. No izlaznost je od početka problematična: Hrvati kao da ne vjeruju da su ti izbori dovoljno važni.

Možda je dio razloga u tome što članovi EP-a nisu podijeljeni po nacionalnom ključu, nego se grupiraju prema ideološkoj pripadnosti njihovih stranaka. Za formiranje frakcije potrebno je minimalno 25 zastupnika koji potječu iz najmanje četvrtine članica.

Inače, kad smo već kod formalnosti, izravni izbori za EP održavaju se od 1979. godine, bira se najviše 750 zastupnika, i to svakih pet godina. Prvi hrvatski izbori održani su u travnju 2013. godine, a idući već 2014. jer smo ušli u EU taman na isteku saziva tadašnjeg parlamenta. Ono što moguće dodatno obeshrabruje birače jest to što EP ne bira izvršnu vlast jer predsjednika Europske komisije i povjerenike predlažu nacionalne vlade, odnosno Europsko vijeće. A to će reći da iza Europske komisije ne stoji većina u EP-u. Upravo EK ima pravo podnositi zakonske prijedloge o kojima potom odlučuju EP i Vijeće.

U Bruxellesu se i danas prepričava katastrofa na izborima 2014. godine, kada je u Slovačkoj, koja je do tog trenutka najviše profitirala od članstva u EU-u od svih "novih" članica, zabilježen odaziv od mizernih 13 posto!

Kod nas je, usporedbe radi, tada na europske izbore izišlo 25,24 posto birača, dok su na čelu ljestvice odaziva bili Belgija i Luksemburg sa po 90 posto.

Upravo su te godine do tada prilično marginalizirane radikalne stranke započele svoj uspon, koji traje do danas: populističke protuuseljeničke i protueuropske stranke osjetno su ojačale, a tada su mnogi prvi put čuli za euroskeptični AfD, Alternative für Deutschland, stranku koja je u nezadrživom naletu. Naime, AfD je baš prije deset godina osvojio svojih prvih sedam mandata u EP-u, dok istodobno u Njemačkoj, na izborima za Bundestag, nisu osvojili nijedan!

---

---

Ovo su dosadašnji sretnici

Izbori za EP 2019.: Željana Zovko (HDZ), Karlo Ressler (HDZ), Tomislav Sokol (HDZ), Sunčana Glavak (HDZ), Ladislav Ilčić (HRAST), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Valter Flego (IDS), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Predrag Fred Matić (SDP) i Biljana Borzan (SDP)
Izbori za EP 2014.: Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (Nezavisna), Tonino Picula (SDP), Jozo Radoš (HNS), Davor Škrlec (Nezavisni), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HKS), Ivica Tolić (HDZ), Željana Zovko (HDZ)
Izbori za EP 2013.: Marino Baldini (SDP), Biljana Borzan (SDP), Sandra Petrović Jakovina (SDP), Zdravka Bušić (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Tonino Picula (SDP), Andrej Plenković (HDZ), Ivo Davor Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HSP AS), Oleg Valjalo (SDP), Nikola Vuljanić (Laburisti)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isplativa zavjetrina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => isplativa zavjetrina 2 0 10666 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 10:05:43 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-27 15:02:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-27 15:02:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Euroizbori birače baš i ne zanimaju, ali zato se mnogi političari 'laktare' za fotelju eurozastupnika. Evo i zbog čega! page_title=Euroizbori birače baš i ne zanimaju, ali zato se mnogi političari 'laktare' za fotelju eurozastupnika. Evo i zbog čega! [metakey] => Europarlament, Fotelja, Klubovi zastupnika, mandat, Euro izbori, Europski parlament [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/17577442.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/24631820.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26104991.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/21321330.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/23186280.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25057383.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/23650245.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aris Oikonomou\/Afp","Afp","Tom Dubravec\/Cropix"," Afp","Goran Mehkek\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sti\u017eu izbori, kre\u0107e kampanja<\/p>","

Ministrica Nina Obuljen Kor\u017einek i EU povjerenica Dubravka \u0160uica u dru\u0161tvu EU zastupnika\u00a0\u017deljane\u00a0Zovko, Karla Resslera i Sun\u010dane Glavak, te dr\u017eavnog tajnika Ton\u010da Glavine<\/p>","

Zaboravili ste na Kolaku\u0161i\u0107a? Kako to?<\/p>","

Nekada\u0161nja zvijezda Ivan Vilibor Sin\u010di\u0107. Navodno je jo\u0161 u EU parlamentu<\/p>","

Tonino Picula je veteran EP-a, u Bruxellesu i Strasbourgu je od 2013.: \u010dlan je Odbora za vanjske poslove, Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku te\u00a0Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i\u00a0izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om<\/p>","

Biljana Borzan je svakako jedna od najaktivnijih zastupnica uop\u0107e u Europskom parlamentu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_17577442_1920.jpg":"1920x1080","k_17577442_1280.jpg":"1280x1280","k_17577442_1024.jpg":"1024x1024","k_17577442_640.jpg":"640x640","k_17577442_480.jpg":"480x480","k_17577442_340.jpg":"340x340","k_17577442_220.jpg":"220x220","o_17577442_1280.jpg":"1280x852","o_17577442_1024.jpg":"1024x682","o_17577442_640.jpg":"640x426","o_17577442_480.jpg":"480x319","o_17577442_340.jpg":"340x226","o_17577442_220.jpg":"220x146","h_17577442_1280.jpg":"1280x854","h_17577442_1024.jpg":"1024x683","h_17577442_640.jpg":"640x427","h_17577442_480.jpg":"480x320","h_17577442_340.jpg":"340x227","h_17577442_220.jpg":"220x147","pp_17577442_1280.jpg":"1280x1628","pp_17577442_1024.jpg":"1024x1303","pp_17577442_640.jpg":"640x814","pp_17577442_480.jpg":"480x611","pp_17577442_340.jpg":"340x432","pp_17577442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24631820_1920.jpg":"1920x1080","k_24631820_1280.jpg":"1280x1280","k_24631820_1024.jpg":"1024x1024","k_24631820_640.jpg":"640x640","k_24631820_480.jpg":"480x480","k_24631820_340.jpg":"340x340","k_24631820_220.jpg":"220x220","o_24631820_1280.jpg":"1280x853","o_24631820_1024.jpg":"1024x682","o_24631820_640.jpg":"640x426","o_24631820_480.jpg":"480x320","o_24631820_340.jpg":"340x226","o_24631820_220.jpg":"220x146","h_24631820_1280.jpg":"1280x854","h_24631820_1024.jpg":"1024x683","h_24631820_640.jpg":"640x427","h_24631820_480.jpg":"480x320","h_24631820_340.jpg":"340x227","h_24631820_220.jpg":"220x147","pp_24631820_1280.jpg":"1280x1628","pp_24631820_1024.jpg":"1024x1303","pp_24631820_640.jpg":"640x814","pp_24631820_480.jpg":"480x611","pp_24631820_340.jpg":"340x432","pp_24631820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_26104991_1920.jpg":"1920x1080","k_26104991_1280.jpg":"1280x1280","k_26104991_1024.jpg":"1024x1024","k_26104991_640.jpg":"640x640","k_26104991_480.jpg":"480x480","k_26104991_340.jpg":"340x340","k_26104991_220.jpg":"220x220","o_26104991_1280.jpg":"1280x829","o_26104991_1024.jpg":"1024x663","o_26104991_640.jpg":"640x414","o_26104991_480.jpg":"480x311","o_26104991_340.jpg":"340x220","o_26104991_220.jpg":"220x142","h_26104991_1280.jpg":"1280x854","h_26104991_1024.jpg":"1024x683","h_26104991_640.jpg":"640x427","h_26104991_480.jpg":"480x320","h_26104991_340.jpg":"340x227","h_26104991_220.jpg":"220x147","pp_26104991_1280.jpg":"1280x1628","pp_26104991_1024.jpg":"1024x1303","pp_26104991_640.jpg":"640x814","pp_26104991_480.jpg":"480x611","pp_26104991_340.jpg":"340x432","pp_26104991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_21321330_1920.jpg":"1920x1080","k_21321330_1280.jpg":"1280x1280","k_21321330_1024.jpg":"1024x1024","k_21321330_640.jpg":"640x640","k_21321330_480.jpg":"480x480","k_21321330_340.jpg":"340x340","k_21321330_220.jpg":"220x220","o_21321330_1280.jpg":"1280x1920","o_21321330_1024.jpg":"1024x1536","o_21321330_640.jpg":"640x960","o_21321330_480.jpg":"480x720","o_21321330_340.jpg":"340x510","o_21321330_220.jpg":"220x330","h_21321330_1280.jpg":"1280x854","h_21321330_1024.jpg":"1024x683","h_21321330_640.jpg":"640x427","h_21321330_480.jpg":"480x320","h_21321330_340.jpg":"340x227","h_21321330_220.jpg":"220x147","pp_21321330_1280.jpg":"1280x1628","pp_21321330_1024.jpg":"1024x1303","pp_21321330_640.jpg":"640x814","pp_21321330_480.jpg":"480x611","pp_21321330_340.jpg":"340x432","pp_21321330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23186280_1920.jpg":"1920x1080","k_23186280_1280.jpg":"1280x1280","k_23186280_1024.jpg":"1024x1024","k_23186280_640.jpg":"640x640","k_23186280_480.jpg":"480x480","k_23186280_340.jpg":"340x340","k_23186280_220.jpg":"220x220","o_23186280_1280.jpg":"1280x853","o_23186280_1024.jpg":"1024x682","o_23186280_640.jpg":"640x426","o_23186280_480.jpg":"480x320","o_23186280_340.jpg":"340x226","o_23186280_220.jpg":"220x146","h_23186280_1280.jpg":"1280x854","h_23186280_1024.jpg":"1024x683","h_23186280_640.jpg":"640x427","h_23186280_480.jpg":"480x320","h_23186280_340.jpg":"340x227","h_23186280_220.jpg":"220x147","pp_23186280_1280.jpg":"1280x1628","pp_23186280_1024.jpg":"1024x1303","pp_23186280_640.jpg":"640x814","pp_23186280_480.jpg":"480x611","pp_23186280_340.jpg":"340x432","pp_23186280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25057383_1920.jpg":"1920x1080","k_25057383_1280.jpg":"1280x1280","k_25057383_1024.jpg":"1024x1024","k_25057383_640.jpg":"640x640","k_25057383_480.jpg":"480x480","k_25057383_340.jpg":"340x340","k_25057383_220.jpg":"220x220","o_25057383_1280.jpg":"1280x853","o_25057383_1024.jpg":"1024x682","o_25057383_640.jpg":"640x426","o_25057383_480.jpg":"480x320","o_25057383_340.jpg":"340x226","o_25057383_220.jpg":"220x146","h_25057383_1280.jpg":"1280x854","h_25057383_1024.jpg":"1024x683","h_25057383_640.jpg":"640x427","h_25057383_480.jpg":"480x320","h_25057383_340.jpg":"340x227","h_25057383_220.jpg":"220x147","pp_25057383_1280.jpg":"1280x1628","pp_25057383_1024.jpg":"1024x1303","pp_25057383_640.jpg":"640x814","pp_25057383_480.jpg":"480x611","pp_25057383_340.jpg":"340x432","pp_25057383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23650245_1920.jpg":"1920x1080","k_23650245_1280.jpg":"1280x1280","k_23650245_1024.jpg":"1024x1024","k_23650245_640.jpg":"640x640","k_23650245_480.jpg":"480x480","k_23650245_340.jpg":"340x340","k_23650245_220.jpg":"220x220","o_23650245_1280.jpg":"1280x843","o_23650245_1024.jpg":"1024x674","o_23650245_640.jpg":"640x421","o_23650245_480.jpg":"480x316","o_23650245_340.jpg":"340x224","o_23650245_220.jpg":"220x144","h_23650245_1280.jpg":"1280x854","h_23650245_1024.jpg":"1024x683","h_23650245_640.jpg":"640x427","h_23650245_480.jpg":"480x320","h_23650245_340.jpg":"340x227","h_23650245_220.jpg":"220x147","pp_23650245_1280.jpg":"1280x1628","pp_23650245_1024.jpg":"1024x1303","pp_23650245_640.jpg":"640x814","pp_23650245_480.jpg":"480x611","pp_23650245_340.jpg":"340x432","pp_23650245_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4669368 Threads: 2 Questions: 157077631 Slow queries: 67879 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4655691 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/euroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega-1358902 [printLink] => /vijesti/politika/euroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega-1358902?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 191973 [name] => europarlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europarlament [link] => /tag/europarlament ) [1] => stdClass Object ( [id] => 217609 [name] => fotelja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fotelja [link] => /tag/fotelja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745624 [name] => Klubovi zastupnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-27 16:03:05 [main_article_id] => 0 [alias] => klubovi-zastupnika [link] => /tag/klubovi-zastupnika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 498704 [name] => mandat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mandat [link] => /tag/mandat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745625 [name] => Euro izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-27 16:03:06 [main_article_id] => 0 [alias] => euro-izbori [link] => /tag/euro-izbori ) [5] => stdClass Object ( [id] => 456530 [name] => Europski parlament [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europski-parlament [link] => /tag/europski-parlament ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isplativa zavjetrina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Euroizbori birače baš i ne zanimaju, ali zato se mnogi političari ‘laktare‘ za fotelju eurozastupnika. Evo i zbog čega! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/17577442.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aris Oikonomou/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/17577442.jpg [title] => Aris Oikonomou/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/24631820.jpg [title] =>

Stižu izbori, kreće kampanja

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26104991.jpg [title] =>

Ministrica Nina Obuljen Koržinek i EU povjerenica Dubravka Šuica u društvu EU zastupnika Željane Zovko, Karla Resslera i Sunčane Glavak, te državnog tajnika Tonča Glavine

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/21321330.jpg [title] =>

Zaboravili ste na Kolakušića? Kako to?

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/23186280.jpg [title] =>

Nekadašnja zvijezda Ivan Vilibor Sinčić. Navodno je još u EU parlamentu

Goran Mehkek/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25057383.jpg [title] =>

Tonino Picula je veteran EP-a, u Bruxellesu i Strasbourgu je od 2013.: član je Odbora za vanjske poslove, Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku te Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om

Tonči Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/23650245.jpg [title] =>

Biljana Borzan je svakako jedna od najaktivnijih zastupnica uopće u Europskom parlamentu

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ove godine čak ćemo tri puta na birališta. A samo za jedne pouzdano znamo datum održavanja. Naravno, riječ je o izborima za Europski parlament, koji se moraju održati između 6. i 9. lipnja, a s obzirom da posljednji dan toga mini roka pada na nedjelju, eto i datuma kada ćemo odlučiti tko će iz Hrvatske u udobne fotelje Europarlamenta.

I dok je, po zadnjim istraživanjima rejtinga stranaka, HDZ zasad favorit za parlamentarne izbore (vrijeme njihova održavanja svojevrsna je "vojna tajna" i vladajući ga taktički još drže za sebe, svjesni da će teško samostalno formirati većinu u Saboru), isto tako je i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović najveći favorit u utrci za drugi mandat na Pantovčaku. No ishod europskih izbora nemoguće je prognozirati.

Prije svega zato što aktivnosti aktualnih eurozastupnika malo tko sustavno prati. A nisu se ni oni ozbiljno potrudili da za sebe pronađu tematske "niše" po kojima bi bili prepoznatljivi hrvatskoj javnosti, pogotovo takve koje bi bile relevantne za svakodnevni život građana RH. Jer, treba i to reći, iako je to više tema integracije, opće europske teme Hrvatima su, i punih 10 godina nakon ulaska RH u EU, još uvijek daleke i poprilično apstraktne.

---

image

Ministrica Nina Obuljen Koržinek i EU povjerenica Dubravka Šuica u društvu EU zastupnika Željane Zovko, Karla Resslera i Sunčane Glavak, te državnog tajnika Tonča Glavine

Tom Dubravec/Cropix
---

Izbore za EP teško je prognozirati i zbog toga što vodeće stranke, kako doznajemo, još nisu ni blizu finaliziranja lista kandidata. O razradi kampanja da i ne govorimo. Uostalom, sjetite se, kampanje za Europski parlament i do sada su bile poprilično "mlake". Aktivnosti stranačkih središnjica još su u fazi "otvorenih priprema". Zainteresirani se još laktare ne bi li se ugurali u uži krug potencijalnih eurozastupnika. Uostalom, imaju i zašto!

A plaća je...

Plaća im je dosegnula 10.075,18 eura bruto, odnosno 7853,89 eura neto nakon odbitka poreza EU-a i doprinosa za osiguranje (podaci od 1. srpnja 2023.). Plus svatko od njih ima na raspolaganju još oko 4800 eura mjesečno za "troškove", što god to značilo. Kad navrše 63 godine, imaju pravo i na mirovinu, a ona iznosi 3,5 posto njihove plaće za svaku punu godinu obnašanja dužnosti i jednu 12-inu plaće za svaki dodatni puni mjesec, ali ukupno ne više od 70 posto...

Stranke su trenutačno više zaokupljene pripremama za parlamentarne izbore, kako ih HDZ ne bi iznenadio ako odluči raspustiti Sabor dovoljno rano da se parlamentarni izbori održe prije europskih, ili možda u isto vrijeme. Zašto bi HDZ-u moglo odgovarati da se izbori održe u istom terminu?

Time bi unaprijed anulirali čest učinak europskih izbora, o kojima u svojim analizama govore mnogi politolozi, koji primjećuju kako su ti izbori često prigoda za izražavanje nezadovoljstva glasača vladajućim politikama. Pogotovo zato što velike stranke ne uspijevaju "mobilizirati" svoju najširu glasačku bazu baš za te izbore. Statistike odaziva ne lažu – većini birača, pogotovo na jugoistoku EU-a, europski izbori jednostavno se (još) ne čine važnima. Zbog čega ih neki teoretičari i nazivaju – "drugorazrednim izborima".

---

image

Zaboravili ste na Kolakušića? Kako to?

Afp
---

Netko će kazati da su drugorazredni i zbog kandidata – ili je riječ o mladim, nedovoljno afirmiranim licima ili su u pitanju političari koji su "dali svoje" pa im je EU angažman (bio) svojevrsna nagrada (Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić, Jozo Radoš, Predrag Fred Matić...).

"Birači su voljniji izraziti svoje radikalne stavove na drugorazrednim izborima, s obzirom na to da nisu opterećeni strateškim kalkulacijama kakvima se rukovode na nacionalnim izborima. Na drugorazrednim izborima birači će stoga češće dati svoj glas manjim i radikalnijim strankama nego velikim etabliranim strankama, koje biraju kada žele utjecati na sastav vlade i politički smjer zemlje", kazat će na ovu temu politolozi Andre Krouwel i Yordan Kutiyski.

Složit ćete se da HDZ-u ne bi odgovaralo da eventualni loš rezultat ili poraz na europskim izborima dade krila u jedra oporbi, koja bi takav ishod sigurno isticala do besvijesti i, razumljivo, pokušala dodatno profitirati i na parlamentarnim izborima ako bi se oni održali nakon europskih.

Usto, mogući poraz na europskim izborima mogao bi se prometnuti u zamašnjak velikih, za politički establišment neželjenih promjena i motiv dijelu neodlučnih birača da povjeruju kako izbori ipak nisu tako "uzaludni" kao što možda misle. I pokazuju slabim odazivom na euroizbore. Prvi put smo birali "privremene" eurozastupnike 2013. (jer smo ušli u EU taman pred kraj mandata EP-a), uz odaziv 20,84 posto birača. Godinu kasnije glasalo je 25,24 posto, a 2019. zasad rekordnih 29,85 posto. Europski prosjek na zadnjim je izborima iznosio 50,66 posto...

---

image

Nekadašnja zvijezda Ivan Vilibor Sinčić. Navodno je još u EU parlamentu

Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, najveći broj građana RH nema blage veze o tome što "naši" u Europarlamentu zapravo rade, koje teme su im primarne, makar formalno, kroz članstvo u raznim odborima EP-a. Za većinu bi već i sam pokušaj nabrajanja naše "eurozastupničke reprezentacije" bio ravan znojenju pred Tarikom Filipovićem na završnom pitanju "Milijunaša"! Kažete, ne znate koliko ih je? 10, 11, 12 ili 15? Je li to vaš konačni odgovor?!

Evo naših junaka...

Pa idemo redom: HDZ-ova Željana Zovko članica je Odbora za vanjske poslove, Odbora za kulturu i obrazovanje, pa Pododbora za sigurnost i obranu, kao i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom. Da ne bi putovala samo u rodnu BiH, Zovko je i članica Izaslanstva za odnose sa SAD-om.

Njezin stranački kolega Karlo Ressler član je Odbora za proračune, Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, a osim u radu Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije, stigne biti i članom Izaslanstva za odnose s Kinom. Prije nego što Šeksova posinka otpišete kao "još jednog štrebera", sjetite se da je i aktualni premijer, kao mladi eurozastupnik, bio na sličnom glasu.

Još jedan ambiciozni HDZ-ovac, Tomislav Sokol, član je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Odbora za regionalni razvoj, kao i Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske. Idealan za neko srednje teško pitanje u "Milijunašu".

HDZ-ovka Sunčana Glavak članica je Odbora za vanjske poslove, a naravno i – Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Mnoge i danas buni na koju ih ono novinarku podsjeća... "Pa da, ona je bila novinarka! A otkad se bavi politikom?"

Ladislav Ilčić (HRAST) odlučio je "izboriti" svoju nišu u Odboru za ribarstvo, a član je i Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom. Zadnja zapažena aktivnost bio je odlazak u Varšavu, na prosvjed poljskih konzervativaca, ogorčenih prvim potezima nove vlasti.

---

image

Tonino Picula je veteran EP-a, u Bruxellesu i Strasbourgu je od 2013.: član je Odbora za vanjske poslove, Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku te Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om

Tonči Plazibat/Cropix
---

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) nikad nije bio manje prisutan u hrvatskoj javnosti. Blagodati eurozastupničkog života očito su otupile aktivističku oštricu i potrebu za javnim angažmanom. Član je Izaslanstva za odnose s Indijom, kao i među našim zastupnicima najpopularnijeg Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Bivši sudac s razvijenim talentom za širenje teorija zavjera Mislav Kolakušić (Nezavisni) sudjeluje u radu Odbora za proračunski nadzor te Odbora za pravna pitanja. No on je i član čak triju izaslanstava – za odnose sa SAD-om, Kanadom i Japanom.

Valter Flego (IDS) član je Odbora za industriju, istraživanje i energetiku te Odbora za promet i turizam. U svojim raspravama bavi se ekologijom i perspektivama mladih. U lipnju prošle godine na plenarnoj je sjednici sudjelovao u raspravi o vodoopskrbnoj krizi u Europi i "otkrio": "Kako pomoći vodoopskrbi? Na dva načina. Prvo, gradnjom vodenih građevina za zadržavanje vode, dakle akumulacijom i, drugo, zamjenom starih cijevi koje puštaju vodu novima... Voda nije sve, ali bez vode sve je ništa i uvijek je bilo i bit će voda, pa život." Eto, sad i to znate!

SDP-ova Romana Jerković sudjeluje u radu Odbora za industriju, istraživanje i energetiku te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Ako je niste primijetili, nije do vas.

Eurozastupnički veteran Tonino Picula (SDP) u Europarlamentu je našao ugodnu i lukrativnu zavjetrinu od domaće politike i stalnih trvenja u matičnoj mu stranci: član je Odbora za vanjske poslove, zatim Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, pa Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om.

Još jedan bivši SDP-ov ministar, Predrag Fred Matić, našao je pak inspiraciju u radu Odbora za ribarstvo, kao i Odbora za kulturu i obrazovanje te Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. Član je Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom. Nije čovjek kriv što su svi "navalili" na SAD...

Biljana Borzan (SDP), uz Piculu jedina u EP-u od 2013., primjer je zastupnice koja se svojim angažmanom u EP-u afirmirala i u ovdašnjoj javnosti. Članica je Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te "hrvatskog" Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Dio je Izaslanstva za odnose s državama južne Azije. U svakom slučaju, Borzan se nije "rasula" u previše odbora i pododbora, a postala je itekako prepoznatljiva, "vidljivija" od mnogih zastupnika iz svoje stranke u Hrvatskom saboru!

‘CNN je teroristička organizacija!‘

Neki su europarlamentarci, istina, prepoznatljivi po verbalnim ispadima. Kolakušić je tako u listopadu prošle godine, u raspravi o Europskom aktu o slobodi medija, ispalio i ovo: "Za povratak normalnim ljudskim vrijednostima nužno je da se CNN, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle i slični medijski fanatici i talibani proglase terorističkim organizacijama. Tijekom takozvanih pandemija i forsiranih ratova oni proizvode enormne količine lažnih informacija i šire mržnju među ljudima i narodima koji za posljedicu imaju milijune žrtava diljem Europe i svijeta."

"Ljubav" prema novinarima potvrdio je i izjavom: "Novinari iz mainstream medija neće biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom jer niti jedna inteligencija ne može toliko lagati i izmišljati kao oni!"

---

image

Biljana Borzan je svakako jedna od najaktivnijih zastupnica uopće u Europskom parlamentu

Damjan Tadić/Cropix
---

Ovaj pravnik koji se inače predstavlja kao "najpraćeniji, najgledaniji i najčitaniji hrvatski političar" svoje političke protivnike također časti biranim riječima: "Plenković i njegova razbojnička banda dolaze po svakoga tko nije član te iste razbojničke bande"... Žestio se i na "Soroseve političke organizacije s jasnim političkim ciljevima usmjerenim na slabljenje država članica i potpuno uništenje tradicionalnih europskih vrijednosti i obitelji"...

I tako, dok desnica u Hrvatskoj očajnički traži lidera, jer to očito nisu ni Penava ni Skejo, a ni Bulj ili Grmoja, potencijalni vođa svih desnih populista i tvrdokornih desničara u Hrvata – uživa u udobnosti fotelje eurozastupnika.

I nije lud da je se odrekne.

---

Skretanje udesno i šokantna priča iz Slovačke...

Hrvati su prvi put birali svoje zastupnike u EP-u u travnju 2013. godine. No izlaznost je od početka problematična: Hrvati kao da ne vjeruju da su ti izbori dovoljno važni.

Možda je dio razloga u tome što članovi EP-a nisu podijeljeni po nacionalnom ključu, nego se grupiraju prema ideološkoj pripadnosti njihovih stranaka. Za formiranje frakcije potrebno je minimalno 25 zastupnika koji potječu iz najmanje četvrtine članica.

Inače, kad smo već kod formalnosti, izravni izbori za EP održavaju se od 1979. godine, bira se najviše 750 zastupnika, i to svakih pet godina. Prvi hrvatski izbori održani su u travnju 2013. godine, a idući već 2014. jer smo ušli u EU taman na isteku saziva tadašnjeg parlamenta. Ono što moguće dodatno obeshrabruje birače jest to što EP ne bira izvršnu vlast jer predsjednika Europske komisije i povjerenike predlažu nacionalne vlade, odnosno Europsko vijeće. A to će reći da iza Europske komisije ne stoji većina u EP-u. Upravo EK ima pravo podnositi zakonske prijedloge o kojima potom odlučuju EP i Vijeće.

U Bruxellesu se i danas prepričava katastrofa na izborima 2014. godine, kada je u Slovačkoj, koja je do tog trenutka najviše profitirala od članstva u EU-u od svih "novih" članica, zabilježen odaziv od mizernih 13 posto!

Kod nas je, usporedbe radi, tada na europske izbore izišlo 25,24 posto birača, dok su na čelu ljestvice odaziva bili Belgija i Luksemburg sa po 90 posto.

Upravo su te godine do tada prilično marginalizirane radikalne stranke započele svoj uspon, koji traje do danas: populističke protuuseljeničke i protueuropske stranke osjetno su ojačale, a tada su mnogi prvi put čuli za euroskeptični AfD, Alternative für Deutschland, stranku koja je u nezadrživom naletu. Naime, AfD je baš prije deset godina osvojio svojih prvih sedam mandata u EP-u, dok istodobno u Njemačkoj, na izborima za Bundestag, nisu osvojili nijedan!

---

---

Ovo su dosadašnji sretnici

Izbori za EP 2019.: Željana Zovko (HDZ), Karlo Ressler (HDZ), Tomislav Sokol (HDZ), Sunčana Glavak (HDZ), Ladislav Ilčić (HRAST), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Valter Flego (IDS), Romana Jerković (SDP), Tonino Picula (SDP), Predrag Fred Matić (SDP) i Biljana Borzan (SDP)
Izbori za EP 2014.: Biljana Borzan (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (Nezavisna), Tonino Picula (SDP), Jozo Radoš (HNS), Davor Škrlec (Nezavisni), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HKS), Ivica Tolić (HDZ), Željana Zovko (HDZ)
Izbori za EP 2013.: Marino Baldini (SDP), Biljana Borzan (SDP), Sandra Petrović Jakovina (SDP), Zdravka Bušić (HDZ), Ivana Maletić (HDZ), Tonino Picula (SDP), Andrej Plenković (HDZ), Ivo Davor Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HSP AS), Oleg Valjalo (SDP), Nikola Vuljanić (Laburisti)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aris Oikonomou/Afp Afp Tom Dubravec/Cropix  Afp Goran Mehkek/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Afp

Stižu izbori, kreće kampanja

Tom Dubravec/Cropix

Ministrica Nina Obuljen Koržinek i EU povjerenica Dubravka Šuica u društvu EU zastupnika Željane Zovko, Karla Resslera i Sunčane Glavak, te državnog tajnika Tonča Glavine

Afp

Zaboravili ste na Kolakušića? Kako to?

Goran Mehkek/Cropix

Nekadašnja zvijezda Ivan Vilibor Sinčić. Navodno je još u EU parlamentu

Tonči Plazibat/Cropix

Tonino Picula je veteran EP-a, u Bruxellesu i Strasbourgu je od 2013.: član je Odbora za vanjske poslove, Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku te Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, ali i izaslanstava za odnose s BiH, Kosovom i SAD-om

Damjan Tadić/Cropix

Biljana Borzan je svakako jedna od najaktivnijih zastupnica uopće u Europskom parlamentu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/euroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega-1358902 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bdb3b725d56e83c8df3468358bc742dff1be43f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Euroizbori+bira%C4%8De+ba%C5%A1+i+ne+zanimaju%2C+ali+zato+se+mnogi+politi%C4%8Dari+%E2%80%98laktare%E2%80%98+za+fotelju+eurozastupnika.+Evo+i+zbog+%C4%8Dega%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Feuroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega-1358902 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Feuroizbori-birace-bas-i-ne-zanimaju-ali-zato-se-mnogi-politicari-laktare-za-fotelju-eurozastupnika-evo-i-zbog-cega-1358902 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => isplativa zavjetrina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikaisplativa zavjetrina

Euroizbori birače baš i ne zanimaju, ali zato se mnogi političari ‘laktare‘ za fotelju eurozastupnika. Evo i zbog čega!

27. siječnja 2024. - 16:02

Ove godine čak ćemo tri puta na birališta. A samo za jedne pouzdano znamo datum održavanja. Naravno, riječ je o izborima za Europski parlament, koji se moraju održati između 6. i 9. lipnja, a s obzirom da posljednji dan toga mini roka pada na nedjelju, eto i datuma kada ćemo odlučiti tko će iz Hrvatske u udobne fotelje Europarlamenta.

I dok je, po zadnjim istraživanjima rejtinga stranaka, HDZ zasad favorit za parlamentarne izbore (vrijeme njihova održavanja svojevrsna je "vojna tajna" i vladajući ga taktički još drže za sebe, svjesni da će teško samostalno formirati većinu u Saboru), isto tako je i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović najveći favorit u utrci za drugi mandat na Pantovčaku. No ishod europskih izbora nemoguće je prognozirati.

Prije svega zato što ak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:30