StoryEditorOCM
PolitikaPRVE REAKCIJE

MOST je čak dva puta odabrao HDZ i ‘ugasio‘ Milanovića na 3 godine. Sada mu se umiljavaju... Koji im je sljedeći potez?

Piše Božidar Lončar
16. ožujka 2024. - 10:22

Zoran Milanović najavljen je kao kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na izborima 17. travnja i to od strane predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Šok, iznenađenje, bomba je odjeknula, znate sve kako to ide. 

Jedno od pitanja koje se sada postavlja jest koja je pozicija MOST-a u novom preslagivanju snaga. Saznajemo kako je to sada najveći strah HDZ-ovaca. Milanović je mnogo puta, osobito od strane HDZ-a, bio prozivan kao neslužbeni vođa oporbe i osoba koja često s MOST-om dijeli slične stavove ili izjave.

Već se možemo prisjetiti kako je MOST postupio 2016. kada je umjesto Milanovića, Božo Petrov odabrao Tomislava Karamarka i HDZ što je dovelo do formiranja Vlade na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora MOST je opet odabrao HDZ s Andrejem Plenkovićem i s vremenom samo ispao iz računice.

Nakon ovih stranačkih križaljki Zoran Milanović je odstupio s mjesta predsjednika SDP-a i u mainstream politiku se vratio kandidaturom na predsjedničkim izborima 2019.

Koja je pozicija MOST-a osam godina nakon svih ovih događaja. Na izbore idu sa Suverenistima. Poveznica MOST-a i Milanovića očito ima. Između Mire Bulja i Zorana Milanovića poveznica ima - Sinj i Glavice. Iako neki kažu kako bi se HDZ mogao pokušati približiti MOST-u baš preko gradonačelnika Sinja.

Između Plenkovića i Milanovića Bulj bira Nikolu Grmoju, kazao nam je u kratkoj izjavi.

- Potez Zorana Milanovića je legitiman. To je Sinjanin, mi smo Sinjani takvi. Neka se osjete promjene u zraku to je najbitnije. Ovo što radi HDZ je katastrofa. Mi imamo svog kandidata Grmoju, prepoznatljive saborske zastupnike i rezultate. Osjeća se promjena u zraku. MOST će biti faktor promjena u Hrvatskoj nakon demokratskih procesa - odgovorio je gradonačelnik Sinja.

image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Borut Pahor, Zoran Milanović, Miro Bulj

Duje Klarić/Cropix

Glavni je cilj vađenje institucija iz jarma, slikovito je odgovorio na pitanje mijenja li kandidiranje Milanovića koalicijski potencijal SDP-a:

- Vrijeme je da se stvari mijenjaju. Ni u Sinju se nitko nije nadao pa su promjene tu. Bio sam saborski zastupnik u mandatu Tihomira Oreškovića i dva mandata Andreja Plenkovića što će Sinjani znati dobro procijeniti. Ovako dalje ne može - oštro poručuje MOST-ovac. 

- Biste li ušli opet u Vladu i s kime bi koalirali te je li Milanović lider oporbe i blizak MOST-u? - pitamo.

- Izbori će pokazati sve i očekujemo promjene jer je vrijeme da se hobotnica koja je okupirala institucije na razini države i naše županije makne. MOST ima svoj put. Je li lider oporbe i je li blizak MOSt-u? To bi njih trebalo pitati. Plenković, Jandroković i ta njegova svita bi trebali ići na Hitnu pomoć - odgovorio je.

- Moramo opet pitati: Milanović ili Plenković? Ili ipak Grmoja? - pitamo.

- Grmoja ipak - kratko nam je uz smijeh odgovorio.

image

Zoran Milanović i Mro Bulj u Sinju

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:21