stdClass Object ( [id] => 1385964 [title] => Rusi ili Amerikanci? Tko je više pridonio porazu nacizma? Odgovor na to pitanje kroz desetljeća se drastično promijenio! [alias] => rusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za koji dan Europa slavi ključni događaj iz 20. stoljeća, koji joj je omogućio prosperitet: pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. Ali proslava Dana pobjede već godinama nije kao nekoć, kad bi se 9. svibnja na svečanoj paradi u Moskvi okupili i vodeći zapadni lideri, čelnici zemalja savezničke koalicije koja je porazila Hitlera. Zadnjih godina na Crveni trg dolaze tek čelnici postsovjetskih država, a bivši saveznici iz WW2 danas se gledaju preko ukrajinskog nišana, optužujući se međusobno za nacizam.

Tog davnog proljeća 1945., kad su se sovjetski i američki vojnici pobjednički sastali na rijeci Labi, antifašistički savez činio se granitno čvrst. Izgledalo je da će ratno prijateljstvo komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada - iskovano u borbi protiv industrijskog nacističkog zla - biti trajni jamac buduće suradnje Moskve i Washingtona na dobrobit čovječanstva.

No već 1949. zapadne sile osnivaju NATO kao alat za borbu protiv SSSR-a, na što Moskva 1955. reagira osnivanjem Varšavskog pakta. Tako je započeo hladni rat, privremeno prekinut padom socijalizma u Europi i raspadom SSSR-a početkom 90-ih, da bi širenje NATO-a prema ruskim granicama – suprotno obećanjima koja je od zapadnih lidera dobio zadnji vođa SSSR-a Mihail Gorbačov - preklani dovelo do agresivnog ruskog odgovora u Ukrajini, čime smo ušli u nastavak hladnog rata, s rastućim izgledima da sukob Moskve i Washingtona ovog puta preraste u WW3, uza sve nuklearne konotacije.

Kako bi rekao Krleža: “Gospodo, to vam je naše današnje žalosno stanje fakata.”

---

image

Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, autor plana o udruživanju Francuske, Njemačke i Italije u zajednicu za ugljen i čelik

Afp
---

Prva klica razdora

Taj duboki raskol bivših antifašističkih saveznika začeo se već na dan kapitulacije nacističke Njemačke, a krivac su bile - različite vremenske zone. Naime, dokument o kapitulaciji njemačke vojske, potpisan u Berlinu 8. svibnja, uključivao je odredbu da ona stupa na snagu tog dana u 23:01, što je u Moskvi i Istočnoj Europi već bio 9. svibnja.

Otuda se veći dio poslijeratnog vremena Dan pobjede nad fašizmom u Zapadnoj Europi obilježavao 8. svibnja, dok se u većini zemalja Istočne Europe slavilo 9. svibnja. Već tu nalazimo prvu klicu razdora.

Točno pet godina nakon nacističke kapitulacije zbio se još jedan događaj koji će presudno i pozitivno utjecati na budućnost i karakter Europe, ali će s vremenom - suprotno intencijama tog događaja - poslužiti kao zapadni alat protiv Dana pobjede. Dakako, mislimo na povijesni govor francuskog šefa diplomacije Roberta Schumana, koji je tog 9. svibnja 1950. u Parizu predstavio ideju o ujedinjenoj Europi, u kojoj bi politička i gospodarska suradnja dojučerašnjih ratnih neprijatelja učinila svaki budući rat na kontinentu nezamislivim.

Schuman je predložio osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik, što se godinu potom i ostvarilo, a iz toga se porodila današnja Europska unija. Otuda je 1985. Vijeće Europske unije (koja se tada zvala Europska ekonomska zajednica) donijelo odluku da se 9. svibnja proglašava Danom Europe.

Taj novi praznik izvorno nije bio zamišljen kao protuteža Danu pobjede. Štoviše, jasno da Schuman nije slučajno svoju povijesnu deklaraciju, od 365 dana u godini, tempirao baš na onaj dan kad je pet godina ranije službeno poražen nacizam. Francuski diplomat razumio je da je Europa bez ratova moguća jedino na potpunom i trajnom uvažavanju tog datuma.

Ali u stvarnosti se dogodilo da se hlađenjem odnosa između Moskve i Zapada ova dva praznika počelo umjetno razdvajati. U zemljama Europske unije težište se svakog 9. svibnja počelo stavljati na proslavu Dana Europe - kao dana koji je označio početak stvaranja zajednice europskih zemalja - dok je u “ruskom svijetu” fokus ostao na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Tako je Stari kontinent bivao sve više raspolućen - suprotno duhu Schumanove deklaracije - što je ukrajinski rat samo pojačao. Na isti sveti dan Istok slavi jedno, Zapad drugo. Što reče jedan komentator: “Sve u svemu, tužan Dan pobjede i još tužniji Dan Europe...”

Rekosmo već, tog proljeća 1945. činilo se da će zajednička pobjeda nad nacizmom - u kojoj je SSSR golemim žrtvama dao ključnu ulogu, uz dragocjenu pomoć zapadnih saveznika - biti jamstvo buduće suradnje te da će svaki idući Dan pobjede obilježiti druženje sovjetskih i američkih vojnih veterana na godišnjoj paradi u Moskvi, kao zalog trajnog mira i zajedništva Istoka i Zapada, bez obzira na ideološke razlike.

Ali to se nije dogodilo: danas, kad su vojni veterani na obje strane svedeni na šačicu stogodišnjaka, od tog zajedništva nije ostalo ništa. Ruska agresija na Ukrajinu ga je dokrajčila.

---

image

Dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obavezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine...

Afp
---
---
image

... a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier,
koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.
Na fotografiji: Nasmiješeni Daladier pred Hitlerom na Münchenskoj konferenciji

FRANCE PRESSE VOIR/AFP
---

Anketa iz svibnja 1945.

Štoviše, kako je prošlog svibnja objavio ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov, američka vlada lani je zaprijetila svojim još živućim veteranima koji su htjeli otići na paradu u Moskvu:

“Već drugu godinu zaredom napori američke administracije prekinuli su odlazak američkih sudionika Drugoga svjetskog rata na paradu u povodu Dana pobjede. Ratni veterani su se našli pod neviđenim pritiskom. Prijetilo im se čak i oduzimanjem putovnica, pa nisu mogli odletjeti u Rusiju i sudjelovati u proslavi 78. godišnjice Velike pobjede”, objavio je lani Antonov, optuživši i američke medije za potpuno ignoriranje godišnjice pobjede nad nacizmom, kako bi se izbjeglo odavanje zasluga SSSR-u:

“Bezobrazno se pokušava krivotvoriti činjenica o Drugom svjetskom ratu, zanemaruje se presudni doprinos Crvene armije u porazu fašizma, a Sovjetski Savez se isključuje s popisa pobjednika. Istodobno se nezasluženo reklamira uloga SAD-a i Britanije”, kazao je lani Antonov.

Ove riječi ruskog ambasadora - odnosno njegovu kritiku zapadnog revizionizma - mnogi će iščitati kao rusku propagandu. Međutim, govoreći o Drugom svjetskom ratu, tezu o postupnom isključivanju uloge SSSR-a i prenaglašavanju uloge angloameričkih saveznika potvrđuju istraživanja javnog mnijenja.

Konkretno, u longitudinalnoj studiji koju je pariški institut IFOP (Francuski institut za javno mnijenje) provodio punih 70 godina, jedno te isto pitanje - “Tko je najviše doprinio porazu Njemačke 1945.?” - francuskoj je javnosti ponuđeno četiri puta: 1945., 1994., 2004. i 2015. godine. Goleme razlike u odgovorima koje nastupaju kroz vrijeme očita su potvrda onoga što je izrekao ruski ambasador: istraživanja pokazuju da se tijekom vremena minorizira uloga SSSR-a i preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima je 1945. bila jasna presudna uloga Crvene armije, dok su današnji Francuzi uvjereni da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD.

O tome je svojedobno pisao francuski internetski časopis “Les Crises” (“Krize”), u tekstu pod naslovom “Učenje neznanja”:

“Istraživanje IFOP-a u svibnju 1945., na cijelom oslobođenom teritoriju Francuske, pokazalo je da su intervjuirani bili svjesni ravnoteže snaga i uloge saveznika u ratu, unatoč cenzuri i teškoćama da se pod okupacijom pristupi pouzdanim informacijama. Dakle, vrlo jasna većina (57%) smatra da je SSSR nacija koja je najviše pridonijela njemačkom porazu, dok Sjedinjene Države i Engleska, iako su osloboditelji nacionalnog teritorija, dobivaju samo 20, odnosno 12 posto”, piše francuski časopis.

Uloga Istočnog fronta

Tako su, dakle, Francuzi mislili u svibnju 1945. godine. Netko bi možda očekivao da će - kako se u poratnim godinama budu otkrivale stvarne strahote Istočnog fronta - ta postotna razlika u korist SSSR-a još i rasti. Jer poratne statistike su pokazale da je tijekom WW2 u Europi poginulo preko 25 milijuna Sovjeta - od čega 11 milijuna vojnika - uz 370.000 britanskih i 180.000 američkih vojnika.

Ukratko, na jednog poginulog američkog vojnika dolazilo je 60 mrtvih vojnika Crvene armije. SSSR je izgubio svakog sedmoga građanina, Britanija jednog od 127, a SAD jednog od 320. Pritom su unutar SSSR-a najviše žrtava imale Bjelorusija (25 posto stanovništva), Ukrajina (16%) i Rusija (13%).

Podaci o žrtvama odgovaraju rasporedu njemačkih divizija: čak 80 posto nacističkih efektiva bilo je angažirano na Istočnom frontu. Pogledajmo podatke koje “Les Crises” donosi za 1942. godinu: od 226 svojih divizija, Hitler je njih 179 uputio na Istočni front, 38 u Zapadnu Europu i devet na izvaneuropska ratišta.
Prevedeno u postotke: Crvena armija je angažirala 79 posto Hitlerovih divizija, dok je 17 posto njemačke vojske držalo pod okupacijom ostatak Europe (preostalih četiri posto otpada na divizije angažirane izvan Europe).

Predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill već su za rata odali priznanja Crvenoj armiji. “Ruska vojska uništila je i nastavlja uništavati više ljudstva, aviona, tenkova i topova našeg zajedničkog neprijatelja nego svi ostali narodi zajedno”, rekao je Roosevelt 28. travnja 1942. u obraćanju američkoj naciji, a Churchill u poruci Staljinu od 27. rujna 1944. piše da je “upravo ruska vojska slomila njemačku vojnu mašinu”.

Za svaki slučaj, tu je i službeni izvještaj Međunarodne komisije za ratnu odštetu od Njemačke iz 1954., po kojem je “na sovjetskom frontu bilo koncentrirano četiri petine njemačkih tenkova i dvije trećine njemačkih aviona”.

---

image

Fotografija snimljena 8. svibnja 1945.: Masa Parižana koji na aveniji Champs Elysees, ispred Trijumfalne kapije, slave bezuvjetnu njemačku kapitulaciju

Pigiste/Afp
---
---
image

Pobjedničko slavlje 8. svibnja 1945. na Trafalgare Squareu u Londonu

Afp
---

Proamerička svijest

Zdravorazumski se tada činilo da bi nakon objave ovih podataka već ionako uvjerljivi anketni primat SSSR-a u odnosu na antifašističke saveznike trebao samo još porasti. Ali dogodilo se suprotno.

“Ono što je uistinu zapanjujuće jest da se ova vizija javnog mnijenja vrlo spektakularno preokrenula tijekom vremena, kao što pokazuju ankete provedene 1994., 2004. i u svibnju 2015. godine”, piše “Les Crises”.

Već 1994. rezultati su bili stubokom drukčiji nego oni iz 1945. godine: sad je u očima Francuza uvjerljivo najzaslužnija zemlja za poraz nacizma postao SAD. Dok je 1945. to mislilo samo 20 posto Francuza, sada je SAD izabralo čak 49 posto francuskih ispitanika, a postotak onih koji su izabrali SSSR pao je s 57 na 25 posto.

Drugim riječima, dok je 1945. triput više Francuza biralo SSSR u odnosu na Ameriku, 1994. je dvostruko više Francuza smatralo da za Hitlerov poraz najveće zasluge ima Amerika. Usput je i Britanija skočila s 12 na 16 posto.

Deset godina kasnije javna svijest francuskih ispitanika pokazala se još “proameričkija”: te 2004. već je 58 posto Francuza primat u pobjedi nad nacizmom dalo SAD-u, a samo 20 posto SSSR-u. Sada je već trostruko više Francuza mislilo suprotno svojim precima iz 1945. godine. Interpretacija povijesti se potpuno izokrenula: te 1945. rezultat je bio 57:20 za SSSR, a do 2004. se obrnuo u 58:20 za SAD. U šezdeset godina rodila se nova historija Drugog svjetskog rata.

Posljednje istraživanje, ono iz 2015. godine, dalo je slično rezultate kao i deset godina ranije, s tek pokojim postotkom u rusku i britansku korist. I dalje Francuzi uvjerljivo većinski misle da je za pobjedu u Drugom svjetskom ratu najzaslužniji SAD.

“Godine 1945. Francuzi koji su živjeli pod cenzurom shvatili su tko je zapravo pobijedio Njemačku, ali 70 godina kasnije u našim je glavama sasvim druga povijest!” konstatira “Les Crises”.

Fluidnost povijesne istine

Rezultate IFOP-a potvrdilo je i istraživanje koje je britanska agencija ICM provela 2015. u više europskih zemalja. Rezultati za Francusku bili su slični IFOP-ovima, čak i još proameričkiji: čak 61 posto anketiranih Francuza najveće je zasluge za poraz nacizma pripisalo SAD-u, dok su Britanija i SSSR dobili devet, odnosno osam posto glasova.

I u Njemačkoj je natpolovična većina ispitanika na pijedestal pobjednika iz WW2 stavila Ameriku (52%), dok su SSSR (17 posto) i Britanija (4%) daleko zaostali.

No fluidnost povijesne istine i utjecaj nacionalne propagande najbolje se vidi na rezultatima iz Britanije: tamošnji ispitanici kao šampiona po doprinosu savezničkoj pobjedi stavljaju - Britaniju. Čak 46 posto britanskih ispitanika misli da je njihova domovina najzaslužnija, dok ih tek manjina to misli za Ameriku (16%) i SSSR (13%).

Razmatrajući pojam povijesti, časopis “Les Crises” na ovom mjestu citira francuskog romanopisca Maximea Chattama:

“Pobjednici su oni koji pišu povijest. To je ona koja je zapisana u našim školskim knjigama, ne prava povijest kakva se dogodila, već povijest koja miluje pobjedničku stranu. Povijest je odavno prestala biti zbroj humanističkih znanosti; danas pripada samo šačici pojedinaca”, piše Chattam.

Tako smo 79 godina nakon pobjede nad fašizmom došli do blistave Orwellove distopijske misli (iz romana “1984.”), koja danas očito više nije fikcija: “Tko kontrolira sadašnjost, taj kontrolira prošlost. Tko kontrolira prošlost, taj kontrolira budućnost.”

Rukovanje s Hitlerom

Drugim riječima, poslijeratna kulturološka amerikanizacija Starog kontinenta i neki drugi faktori promijenili su europsku svijest, uključujući i samo povijesno sjećanje na Drugi svjetski rat. Naši europski preci iz 1945. začudili bi se kad bi znali kako smo izvrnuli ono čemu su oni svjedočili.

Na ovu radikalnu promjenu europske percepcije o Drugom svjetskom ratu utjecao je i negativni politički i medijski prikaz SSSR-a i potom samostalne Rusije, što traje do danas, s ukrajinskim ratom kao novim pogonskim gorivom.

Među ostalim, dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obvezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov -Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine (čak i Europski parlament u rezolucijama izjednačava Hitlera i Staljina, proglašavajući ih ravnopravnim krivcima za WW2), a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier, koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.

U europskom narativu sva se krivnja za kolaboraciju s Hitlerom i izbijanje Drugog svjetskog rata svaljuje na Staljina, odnosno na Moskvu, baš kao što se sva krivnja za izbijanje ukrajinskog rata svaljuje na Putina - kojeg danas europski mediji rado uspoređuju i s Hitlerom i sa Staljinom - a prešućuju se drugi krivci, baš kako se već 80 godina prešućuje krivnja Chamberleina i Daladiera. Povijest je šaljiva u svom ponavljanju, ali ovo je tužno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pariški institut IFOP punih 70 godina provodio je anketu s istim pitanjem: Tko je najviše pridonio porazu Njemačke 1945.? Goleme razlike u odgovorima tijekom vremena pokazuju da se minorizira uloga SSSR-a, a preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima i Europljanima je 1945. bila jasna presudna uloga SSSR-a, a današnji Europljani misle da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koja Crvena armija? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Pariški institut IFOP punih 70 godina provodio je anketu s istim pitanjem: Tko je najviše pridonio porazu Njemačke 1945.? Goleme razlike u odgovorima tijekom vremena pokazuju da se minorizira uloga SSSR-a, a preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima i Europljanima je 1945. bila jasna presudna uloga SSSR-a, a današnji Europljani misle da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD Koja Crvena armija? 2 0 14060 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 13:52:27 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-04 13:05:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-04 13:05:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pariški institut IFOP punih 70 godina provodio je anketu s istim pitanjem: Tko je najviše pridonio porazu Njemačke 1945.? Goleme razlike u odgovorima tijekom vremena pokazuju da se minorizira uloga SSSR-a, a preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Fran [metadata] => robots= author= title=Rusi ili Amerikanci? Tko je više pridonio porazu nacizma? Odgovor na to pitanje kroz desetljeća se drastično promijenio! page_title=Rusi ili Amerikanci? Tko je više pridonio porazu nacizma? Odgovor na to pitanje kroz desetljeća se drastično promijenio! [metakey] => Drugi svjetski rat, Neville Chamberlain, Edouard Daladier, dan europe, dan pobjede, crvena armija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015928.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015881.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015884.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015901.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015925.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015924.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dpa Picture-alliance Via Afp","Afp"," Afp","FRANCE PRESSE VOIR\/AFP","Pigiste\/Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Susret u Torgauu, 24. travnja 1945.: Ameri\u010dki i ruski vojnici rukuju se na ru\u0161evinama mosta preko rijeke Labe<\/p>","

Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, autor plana o udru\u017eivanju Francuske, Njema\u010dke i Italije u zajednicu za ugljen i \u010delik<\/p>","

Dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obavezno isti\u010de zloglasni sovjetsko-njema\u010dki sporazum Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine...<\/p>","

... a pre\u0161u\u0107uje zloglasni M\u00fcnchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer \u0116douard Daladier,
\nkoji su do\u0161li Hitleru na noge u M\u00fcnchen, rukovali se s njim i dali mu \u010cehoslova\u010dku.
\nNa fotografiji: Nasmije\u0161eni Daladier pred Hitlerom na M\u00fcnchenskoj konferenciji<\/p>","

Fotografija snimljena 8. svibnja 1945.: Masa Pari\u017eana koji na aveniji Champs Elysees, ispred Trijumfalne kapije, slave bezuvjetnu njema\u010dku kapitulaciju<\/p>","

Pobjedni\u010dko slavlje 8. svibnja 1945. na Trafalgare Squareu u Londonu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1482","hd_27015928_1920.jpg":"1920x1080","k_27015928_1280.jpg":"1280x1280","k_27015928_1024.jpg":"1024x1024","k_27015928_640.jpg":"640x640","k_27015928_480.jpg":"480x480","k_27015928_340.jpg":"340x340","k_27015928_220.jpg":"220x220","o_27015928_1280.jpg":"1280x988","o_27015928_1024.jpg":"1024x790","o_27015928_640.jpg":"640x494","o_27015928_480.jpg":"480x370","o_27015928_340.jpg":"340x262","o_27015928_220.jpg":"220x169","h_27015928_1280.jpg":"1280x854","h_27015928_1024.jpg":"1024x683","h_27015928_640.jpg":"640x427","h_27015928_480.jpg":"480x320","h_27015928_340.jpg":"340x227","h_27015928_220.jpg":"220x147","pp_27015928_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015928_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015928_640.jpg":"640x814","pp_27015928_480.jpg":"480x611","pp_27015928_340.jpg":"340x432","pp_27015928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1830x2500","hd_27015881_1920.jpg":"1920x1080","k_27015881_1280.jpg":"1280x1280","k_27015881_1024.jpg":"1024x1024","k_27015881_640.jpg":"640x640","k_27015881_480.jpg":"480x480","k_27015881_340.jpg":"340x340","k_27015881_220.jpg":"220x220","o_27015881_1280.jpg":"1280x1748","o_27015881_1024.jpg":"1024x1398","o_27015881_640.jpg":"640x874","o_27015881_480.jpg":"480x655","o_27015881_340.jpg":"340x464","o_27015881_220.jpg":"220x300","h_27015881_1280.jpg":"1280x854","h_27015881_1024.jpg":"1024x683","h_27015881_640.jpg":"640x427","h_27015881_480.jpg":"480x320","h_27015881_340.jpg":"340x227","h_27015881_220.jpg":"220x147","pp_27015881_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015881_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015881_640.jpg":"640x814","pp_27015881_480.jpg":"480x611","pp_27015881_340.jpg":"340x432","pp_27015881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1421","hd_27015884_1920.jpg":"1920x1080","k_27015884_1280.jpg":"1280x1280","k_27015884_1024.jpg":"1024x1024","k_27015884_640.jpg":"640x640","k_27015884_480.jpg":"480x480","k_27015884_340.jpg":"340x340","k_27015884_220.jpg":"220x220","o_27015884_1280.jpg":"1280x947","o_27015884_1024.jpg":"1024x757","o_27015884_640.jpg":"640x473","o_27015884_480.jpg":"480x355","o_27015884_340.jpg":"340x251","o_27015884_220.jpg":"220x162","h_27015884_1280.jpg":"1280x854","h_27015884_1024.jpg":"1024x683","h_27015884_640.jpg":"640x427","h_27015884_480.jpg":"480x320","h_27015884_340.jpg":"340x227","h_27015884_220.jpg":"220x147","pp_27015884_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015884_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015884_640.jpg":"640x814","pp_27015884_480.jpg":"480x611","pp_27015884_340.jpg":"340x432","pp_27015884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1448","hd_27015901_1920.jpg":"1920x1080","k_27015901_1280.jpg":"1280x1280","k_27015901_1024.jpg":"1024x1024","k_27015901_640.jpg":"640x640","k_27015901_480.jpg":"480x480","k_27015901_340.jpg":"340x340","k_27015901_220.jpg":"220x220","o_27015901_1280.jpg":"1280x965","o_27015901_1024.jpg":"1024x772","o_27015901_640.jpg":"640x482","o_27015901_480.jpg":"480x362","o_27015901_340.jpg":"340x256","o_27015901_220.jpg":"220x165","h_27015901_1280.jpg":"1280x854","h_27015901_1024.jpg":"1024x683","h_27015901_640.jpg":"640x427","h_27015901_480.jpg":"480x320","h_27015901_340.jpg":"340x227","h_27015901_220.jpg":"220x147","pp_27015901_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015901_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015901_640.jpg":"640x814","pp_27015901_480.jpg":"480x611","pp_27015901_340.jpg":"340x432","pp_27015901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1372","hd_27015925_1920.jpg":"1920x1080","k_27015925_1280.jpg":"1280x1280","k_27015925_1024.jpg":"1024x1024","k_27015925_640.jpg":"640x640","k_27015925_480.jpg":"480x480","k_27015925_340.jpg":"340x340","k_27015925_220.jpg":"220x220","o_27015925_1280.jpg":"1280x914","o_27015925_1024.jpg":"1024x731","o_27015925_640.jpg":"640x457","o_27015925_480.jpg":"480x343","o_27015925_340.jpg":"340x242","o_27015925_220.jpg":"220x157","h_27015925_1280.jpg":"1280x854","h_27015925_1024.jpg":"1024x683","h_27015925_640.jpg":"640x427","h_27015925_480.jpg":"480x320","h_27015925_340.jpg":"340x227","h_27015925_220.jpg":"220x147","pp_27015925_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015925_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015925_640.jpg":"640x814","pp_27015925_480.jpg":"480x611","pp_27015925_340.jpg":"340x432","pp_27015925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1389","hd_27015924_1920.jpg":"1920x1080","k_27015924_1280.jpg":"1280x1280","k_27015924_1024.jpg":"1024x1024","k_27015924_640.jpg":"640x640","k_27015924_480.jpg":"480x480","k_27015924_340.jpg":"340x340","k_27015924_220.jpg":"220x220","o_27015924_1280.jpg":"1280x926","o_27015924_1024.jpg":"1024x740","o_27015924_640.jpg":"640x463","o_27015924_480.jpg":"480x347","o_27015924_340.jpg":"340x245","o_27015924_220.jpg":"220x159","h_27015924_1280.jpg":"1280x854","h_27015924_1024.jpg":"1024x683","h_27015924_640.jpg":"640x427","h_27015924_480.jpg":"480x320","h_27015924_340.jpg":"340x227","h_27015924_220.jpg":"220x147","pp_27015924_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015924_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015924_640.jpg":"640x814","pp_27015924_480.jpg":"480x611","pp_27015924_340.jpg":"340x432","pp_27015924_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6115477 Threads: 88 Questions: 1106498989 Slow queries: 0 Opens: 204676 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.934 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9917497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/rusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio-1385964 [printLink] => /vijesti/politika/rusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio-1385964?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 366037 [name] => Drugi svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drugi-svjetski-rat [link] => /tag/drugi-svjetski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 757732 [name] => Neville Chamberlain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => neville-chamberlain [link] => /tag/neville-chamberlain ) [2] => stdClass Object ( [id] => 757733 [name] => Edouard Daladier [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-03 12:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => edouard-daladier [link] => /tag/edouard-daladier ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313988 [name] => dan europe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-europe [link] => /tag/dan-europe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 484408 [name] => Dan pobjede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-pobjede [link] => /tag/dan-pobjede ) [5] => stdClass Object ( [id] => 670599 [name] => crvena armija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 16:57:28 [main_article_id] => 0 [alias] => crvena-armija [link] => /tag/crvena-armija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pariški institut IFOP punih 70 godina provodio je anketu s istim pitanjem: Tko je najviše pridonio porazu Njemačke 1945.? Goleme razlike u odgovorima tijekom vremena pokazuju da se minorizira uloga SSSR-a, a preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima i Europljanima je 1945. bila jasna presudna uloga SSSR-a, a današnji Europljani misle da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koja Crvena armija? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rusi ili Amerikanci? Tko je više pridonio porazu nacizma? Odgovor na to pitanje kroz desetljeća se drastično promijenio! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015928.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dpa Picture-alliance Via Afp [mainImageDesc] =>

Susret u Torgauu, 24. travnja 1945.: Američki i ruski vojnici rukuju se na ruševinama mosta preko rijeke Labe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015928.jpg [title] =>

Susret u Torgauu, 24. travnja 1945.: Američki i ruski vojnici rukuju se na ruševinama mosta preko rijeke Labe

Dpa Picture-alliance Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015881.jpg [title] =>

Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, autor plana o udruživanju Francuske, Njemačke i Italije u zajednicu za ugljen i čelik

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015884.jpg [title] =>

Dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obavezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine...

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015901.jpg [title] =>

... a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier,
koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.
Na fotografiji: Nasmiješeni Daladier pred Hitlerom na Münchenskoj konferenciji

FRANCE PRESSE VOIR/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015925.jpg [title] =>

Fotografija snimljena 8. svibnja 1945.: Masa Parižana koji na aveniji Champs Elysees, ispred Trijumfalne kapije, slave bezuvjetnu njemačku kapitulaciju

Pigiste/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015924.jpg [title] =>

Pobjedničko slavlje 8. svibnja 1945. na Trafalgare Squareu u Londonu

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za koji dan Europa slavi ključni događaj iz 20. stoljeća, koji joj je omogućio prosperitet: pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. Ali proslava Dana pobjede već godinama nije kao nekoć, kad bi se 9. svibnja na svečanoj paradi u Moskvi okupili i vodeći zapadni lideri, čelnici zemalja savezničke koalicije koja je porazila Hitlera. Zadnjih godina na Crveni trg dolaze tek čelnici postsovjetskih država, a bivši saveznici iz WW2 danas se gledaju preko ukrajinskog nišana, optužujući se međusobno za nacizam.

Tog davnog proljeća 1945., kad su se sovjetski i američki vojnici pobjednički sastali na rijeci Labi, antifašistički savez činio se granitno čvrst. Izgledalo je da će ratno prijateljstvo komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada - iskovano u borbi protiv industrijskog nacističkog zla - biti trajni jamac buduće suradnje Moskve i Washingtona na dobrobit čovječanstva.

No već 1949. zapadne sile osnivaju NATO kao alat za borbu protiv SSSR-a, na što Moskva 1955. reagira osnivanjem Varšavskog pakta. Tako je započeo hladni rat, privremeno prekinut padom socijalizma u Europi i raspadom SSSR-a početkom 90-ih, da bi širenje NATO-a prema ruskim granicama – suprotno obećanjima koja je od zapadnih lidera dobio zadnji vođa SSSR-a Mihail Gorbačov - preklani dovelo do agresivnog ruskog odgovora u Ukrajini, čime smo ušli u nastavak hladnog rata, s rastućim izgledima da sukob Moskve i Washingtona ovog puta preraste u WW3, uza sve nuklearne konotacije.

Kako bi rekao Krleža: “Gospodo, to vam je naše današnje žalosno stanje fakata.”

---

image

Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, autor plana o udruživanju Francuske, Njemačke i Italije u zajednicu za ugljen i čelik

Afp
---

Prva klica razdora

Taj duboki raskol bivših antifašističkih saveznika začeo se već na dan kapitulacije nacističke Njemačke, a krivac su bile - različite vremenske zone. Naime, dokument o kapitulaciji njemačke vojske, potpisan u Berlinu 8. svibnja, uključivao je odredbu da ona stupa na snagu tog dana u 23:01, što je u Moskvi i Istočnoj Europi već bio 9. svibnja.

Otuda se veći dio poslijeratnog vremena Dan pobjede nad fašizmom u Zapadnoj Europi obilježavao 8. svibnja, dok se u većini zemalja Istočne Europe slavilo 9. svibnja. Već tu nalazimo prvu klicu razdora.

Točno pet godina nakon nacističke kapitulacije zbio se još jedan događaj koji će presudno i pozitivno utjecati na budućnost i karakter Europe, ali će s vremenom - suprotno intencijama tog događaja - poslužiti kao zapadni alat protiv Dana pobjede. Dakako, mislimo na povijesni govor francuskog šefa diplomacije Roberta Schumana, koji je tog 9. svibnja 1950. u Parizu predstavio ideju o ujedinjenoj Europi, u kojoj bi politička i gospodarska suradnja dojučerašnjih ratnih neprijatelja učinila svaki budući rat na kontinentu nezamislivim.

Schuman je predložio osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik, što se godinu potom i ostvarilo, a iz toga se porodila današnja Europska unija. Otuda je 1985. Vijeće Europske unije (koja se tada zvala Europska ekonomska zajednica) donijelo odluku da se 9. svibnja proglašava Danom Europe.

Taj novi praznik izvorno nije bio zamišljen kao protuteža Danu pobjede. Štoviše, jasno da Schuman nije slučajno svoju povijesnu deklaraciju, od 365 dana u godini, tempirao baš na onaj dan kad je pet godina ranije službeno poražen nacizam. Francuski diplomat razumio je da je Europa bez ratova moguća jedino na potpunom i trajnom uvažavanju tog datuma.

Ali u stvarnosti se dogodilo da se hlađenjem odnosa između Moskve i Zapada ova dva praznika počelo umjetno razdvajati. U zemljama Europske unije težište se svakog 9. svibnja počelo stavljati na proslavu Dana Europe - kao dana koji je označio početak stvaranja zajednice europskih zemalja - dok je u “ruskom svijetu” fokus ostao na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Tako je Stari kontinent bivao sve više raspolućen - suprotno duhu Schumanove deklaracije - što je ukrajinski rat samo pojačao. Na isti sveti dan Istok slavi jedno, Zapad drugo. Što reče jedan komentator: “Sve u svemu, tužan Dan pobjede i još tužniji Dan Europe...”

Rekosmo već, tog proljeća 1945. činilo se da će zajednička pobjeda nad nacizmom - u kojoj je SSSR golemim žrtvama dao ključnu ulogu, uz dragocjenu pomoć zapadnih saveznika - biti jamstvo buduće suradnje te da će svaki idući Dan pobjede obilježiti druženje sovjetskih i američkih vojnih veterana na godišnjoj paradi u Moskvi, kao zalog trajnog mira i zajedništva Istoka i Zapada, bez obzira na ideološke razlike.

Ali to se nije dogodilo: danas, kad su vojni veterani na obje strane svedeni na šačicu stogodišnjaka, od tog zajedništva nije ostalo ništa. Ruska agresija na Ukrajinu ga je dokrajčila.

---

image

Dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obavezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine...

Afp
---
---
image

... a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier,
koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.
Na fotografiji: Nasmiješeni Daladier pred Hitlerom na Münchenskoj konferenciji

FRANCE PRESSE VOIR/AFP
---

Anketa iz svibnja 1945.

Štoviše, kako je prošlog svibnja objavio ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov, američka vlada lani je zaprijetila svojim još živućim veteranima koji su htjeli otići na paradu u Moskvu:

“Već drugu godinu zaredom napori američke administracije prekinuli su odlazak američkih sudionika Drugoga svjetskog rata na paradu u povodu Dana pobjede. Ratni veterani su se našli pod neviđenim pritiskom. Prijetilo im se čak i oduzimanjem putovnica, pa nisu mogli odletjeti u Rusiju i sudjelovati u proslavi 78. godišnjice Velike pobjede”, objavio je lani Antonov, optuživši i američke medije za potpuno ignoriranje godišnjice pobjede nad nacizmom, kako bi se izbjeglo odavanje zasluga SSSR-u:

“Bezobrazno se pokušava krivotvoriti činjenica o Drugom svjetskom ratu, zanemaruje se presudni doprinos Crvene armije u porazu fašizma, a Sovjetski Savez se isključuje s popisa pobjednika. Istodobno se nezasluženo reklamira uloga SAD-a i Britanije”, kazao je lani Antonov.

Ove riječi ruskog ambasadora - odnosno njegovu kritiku zapadnog revizionizma - mnogi će iščitati kao rusku propagandu. Međutim, govoreći o Drugom svjetskom ratu, tezu o postupnom isključivanju uloge SSSR-a i prenaglašavanju uloge angloameričkih saveznika potvrđuju istraživanja javnog mnijenja.

Konkretno, u longitudinalnoj studiji koju je pariški institut IFOP (Francuski institut za javno mnijenje) provodio punih 70 godina, jedno te isto pitanje - “Tko je najviše doprinio porazu Njemačke 1945.?” - francuskoj je javnosti ponuđeno četiri puta: 1945., 1994., 2004. i 2015. godine. Goleme razlike u odgovorima koje nastupaju kroz vrijeme očita su potvrda onoga što je izrekao ruski ambasador: istraživanja pokazuju da se tijekom vremena minorizira uloga SSSR-a i preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima je 1945. bila jasna presudna uloga Crvene armije, dok su današnji Francuzi uvjereni da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD.

O tome je svojedobno pisao francuski internetski časopis “Les Crises” (“Krize”), u tekstu pod naslovom “Učenje neznanja”:

“Istraživanje IFOP-a u svibnju 1945., na cijelom oslobođenom teritoriju Francuske, pokazalo je da su intervjuirani bili svjesni ravnoteže snaga i uloge saveznika u ratu, unatoč cenzuri i teškoćama da se pod okupacijom pristupi pouzdanim informacijama. Dakle, vrlo jasna većina (57%) smatra da je SSSR nacija koja je najviše pridonijela njemačkom porazu, dok Sjedinjene Države i Engleska, iako su osloboditelji nacionalnog teritorija, dobivaju samo 20, odnosno 12 posto”, piše francuski časopis.

Uloga Istočnog fronta

Tako su, dakle, Francuzi mislili u svibnju 1945. godine. Netko bi možda očekivao da će - kako se u poratnim godinama budu otkrivale stvarne strahote Istočnog fronta - ta postotna razlika u korist SSSR-a još i rasti. Jer poratne statistike su pokazale da je tijekom WW2 u Europi poginulo preko 25 milijuna Sovjeta - od čega 11 milijuna vojnika - uz 370.000 britanskih i 180.000 američkih vojnika.

Ukratko, na jednog poginulog američkog vojnika dolazilo je 60 mrtvih vojnika Crvene armije. SSSR je izgubio svakog sedmoga građanina, Britanija jednog od 127, a SAD jednog od 320. Pritom su unutar SSSR-a najviše žrtava imale Bjelorusija (25 posto stanovništva), Ukrajina (16%) i Rusija (13%).

Podaci o žrtvama odgovaraju rasporedu njemačkih divizija: čak 80 posto nacističkih efektiva bilo je angažirano na Istočnom frontu. Pogledajmo podatke koje “Les Crises” donosi za 1942. godinu: od 226 svojih divizija, Hitler je njih 179 uputio na Istočni front, 38 u Zapadnu Europu i devet na izvaneuropska ratišta.
Prevedeno u postotke: Crvena armija je angažirala 79 posto Hitlerovih divizija, dok je 17 posto njemačke vojske držalo pod okupacijom ostatak Europe (preostalih četiri posto otpada na divizije angažirane izvan Europe).

Predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill već su za rata odali priznanja Crvenoj armiji. “Ruska vojska uništila je i nastavlja uništavati više ljudstva, aviona, tenkova i topova našeg zajedničkog neprijatelja nego svi ostali narodi zajedno”, rekao je Roosevelt 28. travnja 1942. u obraćanju američkoj naciji, a Churchill u poruci Staljinu od 27. rujna 1944. piše da je “upravo ruska vojska slomila njemačku vojnu mašinu”.

Za svaki slučaj, tu je i službeni izvještaj Međunarodne komisije za ratnu odštetu od Njemačke iz 1954., po kojem je “na sovjetskom frontu bilo koncentrirano četiri petine njemačkih tenkova i dvije trećine njemačkih aviona”.

---

image

Fotografija snimljena 8. svibnja 1945.: Masa Parižana koji na aveniji Champs Elysees, ispred Trijumfalne kapije, slave bezuvjetnu njemačku kapitulaciju

Pigiste/Afp
---
---
image

Pobjedničko slavlje 8. svibnja 1945. na Trafalgare Squareu u Londonu

Afp
---

Proamerička svijest

Zdravorazumski se tada činilo da bi nakon objave ovih podataka već ionako uvjerljivi anketni primat SSSR-a u odnosu na antifašističke saveznike trebao samo još porasti. Ali dogodilo se suprotno.

“Ono što je uistinu zapanjujuće jest da se ova vizija javnog mnijenja vrlo spektakularno preokrenula tijekom vremena, kao što pokazuju ankete provedene 1994., 2004. i u svibnju 2015. godine”, piše “Les Crises”.

Već 1994. rezultati su bili stubokom drukčiji nego oni iz 1945. godine: sad je u očima Francuza uvjerljivo najzaslužnija zemlja za poraz nacizma postao SAD. Dok je 1945. to mislilo samo 20 posto Francuza, sada je SAD izabralo čak 49 posto francuskih ispitanika, a postotak onih koji su izabrali SSSR pao je s 57 na 25 posto.

Drugim riječima, dok je 1945. triput više Francuza biralo SSSR u odnosu na Ameriku, 1994. je dvostruko više Francuza smatralo da za Hitlerov poraz najveće zasluge ima Amerika. Usput je i Britanija skočila s 12 na 16 posto.

Deset godina kasnije javna svijest francuskih ispitanika pokazala se još “proameričkija”: te 2004. već je 58 posto Francuza primat u pobjedi nad nacizmom dalo SAD-u, a samo 20 posto SSSR-u. Sada je već trostruko više Francuza mislilo suprotno svojim precima iz 1945. godine. Interpretacija povijesti se potpuno izokrenula: te 1945. rezultat je bio 57:20 za SSSR, a do 2004. se obrnuo u 58:20 za SAD. U šezdeset godina rodila se nova historija Drugog svjetskog rata.

Posljednje istraživanje, ono iz 2015. godine, dalo je slično rezultate kao i deset godina ranije, s tek pokojim postotkom u rusku i britansku korist. I dalje Francuzi uvjerljivo većinski misle da je za pobjedu u Drugom svjetskom ratu najzaslužniji SAD.

“Godine 1945. Francuzi koji su živjeli pod cenzurom shvatili su tko je zapravo pobijedio Njemačku, ali 70 godina kasnije u našim je glavama sasvim druga povijest!” konstatira “Les Crises”.

Fluidnost povijesne istine

Rezultate IFOP-a potvrdilo je i istraživanje koje je britanska agencija ICM provela 2015. u više europskih zemalja. Rezultati za Francusku bili su slični IFOP-ovima, čak i još proameričkiji: čak 61 posto anketiranih Francuza najveće je zasluge za poraz nacizma pripisalo SAD-u, dok su Britanija i SSSR dobili devet, odnosno osam posto glasova.

I u Njemačkoj je natpolovična većina ispitanika na pijedestal pobjednika iz WW2 stavila Ameriku (52%), dok su SSSR (17 posto) i Britanija (4%) daleko zaostali.

No fluidnost povijesne istine i utjecaj nacionalne propagande najbolje se vidi na rezultatima iz Britanije: tamošnji ispitanici kao šampiona po doprinosu savezničkoj pobjedi stavljaju - Britaniju. Čak 46 posto britanskih ispitanika misli da je njihova domovina najzaslužnija, dok ih tek manjina to misli za Ameriku (16%) i SSSR (13%).

Razmatrajući pojam povijesti, časopis “Les Crises” na ovom mjestu citira francuskog romanopisca Maximea Chattama:

“Pobjednici su oni koji pišu povijest. To je ona koja je zapisana u našim školskim knjigama, ne prava povijest kakva se dogodila, već povijest koja miluje pobjedničku stranu. Povijest je odavno prestala biti zbroj humanističkih znanosti; danas pripada samo šačici pojedinaca”, piše Chattam.

Tako smo 79 godina nakon pobjede nad fašizmom došli do blistave Orwellove distopijske misli (iz romana “1984.”), koja danas očito više nije fikcija: “Tko kontrolira sadašnjost, taj kontrolira prošlost. Tko kontrolira prošlost, taj kontrolira budućnost.”

Rukovanje s Hitlerom

Drugim riječima, poslijeratna kulturološka amerikanizacija Starog kontinenta i neki drugi faktori promijenili su europsku svijest, uključujući i samo povijesno sjećanje na Drugi svjetski rat. Naši europski preci iz 1945. začudili bi se kad bi znali kako smo izvrnuli ono čemu su oni svjedočili.

Na ovu radikalnu promjenu europske percepcije o Drugom svjetskom ratu utjecao je i negativni politički i medijski prikaz SSSR-a i potom samostalne Rusije, što traje do danas, s ukrajinskim ratom kao novim pogonskim gorivom.

Među ostalim, dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obvezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov -Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine (čak i Europski parlament u rezolucijama izjednačava Hitlera i Staljina, proglašavajući ih ravnopravnim krivcima za WW2), a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier, koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.

U europskom narativu sva se krivnja za kolaboraciju s Hitlerom i izbijanje Drugog svjetskog rata svaljuje na Staljina, odnosno na Moskvu, baš kao što se sva krivnja za izbijanje ukrajinskog rata svaljuje na Putina - kojeg danas europski mediji rado uspoređuju i s Hitlerom i sa Staljinom - a prešućuju se drugi krivci, baš kako se već 80 godina prešućuje krivnja Chamberleina i Daladiera. Povijest je šaljiva u svom ponavljanju, ali ovo je tužno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dpa Picture-alliance Via Afp Afp  Afp FRANCE PRESSE VOIR/AFP Pigiste/Afp Afp
Dpa Picture-alliance Via Afp

Susret u Torgauu, 24. travnja 1945.: Američki i ruski vojnici rukuju se na ruševinama mosta preko rijeke Labe

Afp

Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, autor plana o udruživanju Francuske, Njemačke i Italije u zajednicu za ugljen i čelik

Afp

Dominantni europski narativ o Drugom svjetskom ratu obavezno ističe zloglasni sovjetsko-njemački sporazum Molotov-Ribbentrop iz kolovoza 1939. godine...

FRANCE PRESSE VOIR/AFP

... a prešućuje zloglasni Münchenski sporazum koji su godinu ranije, u rujnu 1938., s Hitlerom uglavili britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Ėdouard Daladier,
koji su došli Hitleru na noge u München, rukovali se s njim i dali mu Čehoslovačku.
Na fotografiji: Nasmiješeni Daladier pred Hitlerom na Münchenskoj konferenciji

Pigiste/Afp

Fotografija snimljena 8. svibnja 1945.: Masa Parižana koji na aveniji Champs Elysees, ispred Trijumfalne kapije, slave bezuvjetnu njemačku kapitulaciju

Afp

Pobjedničko slavlje 8. svibnja 1945. na Trafalgare Squareu u Londonu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/rusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio-1385964 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd0a29f123dc6710f248c50f35b5c85c32ba38b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rusi+ili+Amerikanci%3F+Tko+je+vi%C5%A1e+pridonio+porazu+nacizma%3F+Odgovor+na+to+pitanje+kroz+desetlje%C4%87a+se+drasti%C4%8Dno+promijenio%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Frusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio-1385964 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Frusi-ili-amerikanci-tko-je-vise-pridonio-porazu-nacizma-odgovor-na-to-pitanje-kroz-desetljeca-se-drasticno-promijenio-1385964 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Pariški institut IFOP punih 70 godina provodio je anketu s istim pitanjem: Tko je najviše pridonio porazu Njemačke 1945.? Goleme razlike u odgovorima tijekom vremena pokazuju da se minorizira uloga SSSR-a, a preuveličava uloga SAD-a i Britanije. Francuzima i Europljanima je 1945. bila jasna presudna uloga SSSR-a, a današnji Europljani misle da je za slamanje nacizma najzaslužniji SAD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koja Crvena armija? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaKoja Crvena armija?

Rusi ili Amerikanci? Tko je više pridonio porazu nacizma? Odgovor na to pitanje kroz desetljeća se drastično promijenio!

Piše Damir Pilić
4. svibnja 2024. - 15:05
Susret u Torgauu, 24. travnja 1945.: Američki i ruski vojnici rukuju se na ruševinama mosta preko rijeke LabeDpa Picture-alliance Via Afp

Za koji dan Europa slavi ključni događaj iz 20. stoljeća, koji joj je omogućio prosperitet: pobjedu nad nacistima u Drugom svjetskom ratu. Ali proslava Dana pobjede već godinama nije kao nekoć, kad bi se 9. svibnja na svečanoj paradi u Moskvi okupili i vodeći zapadni lideri, čelnici zemalja savezničke koalicije koja je porazila Hitlera. Zadnjih godina na Crveni trg dolaze tek čelnici postsovjetskih država, a bivši saveznici iz WW2 danas se gledaju preko ukrajinskog nišana, optužujući se međusobno za nacizam.

Tog davnog proljeća 1945., kad su se sovjetski i američki vojnici pobjednički sastali na rijeci Labi, antifašistički savez činio se granitno čvrst. Izgledalo je da će ratno prijateljstvo komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada - iskovano u borbi protiv industri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:49