stdClass Object ( [id] => 1327281 [title] => Musliman Husejn katoličku crkvu s dobrim ljudima kraj Bugojna podigao, pomogao i Srbin: ‘Da nas ne dijele imena...‘ [alias] => musliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljudina je Husejn. Pravi Bosanac! Smajić. Krupan, dobrodušan, domaćin kakav treba svakom na putu. Miran ko ulje, vatren u nuždi, ima u Huse vazda vremena za fildžan razgovora i pladanj meze, a komu se žuri, taj neka i ne svraća.

Tu lokaciju, Crkvina su je zvali još i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okruženu vrhovima pošumljenima crnim borom i skuta prošaranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pršljanice teku - čovjek je naslijedio: prepisali mu je roditelji dočim se rodio. Jedini sin iza šest sestara! Ranih pedesetih godina onog stoljeća. Nisu je Husini puno prije ni bili kupili.

Vesela Straža! Tu je blizu nekoć gradina bila, utvrda. Mir božji, pjevaju ptice…

- I stara je crkva moja ljubav: našo sam je, iskopo i kosti naše kraljice otkrio u njoj, al ova nova crkva, koju sam s dobrim ljudima podigo, ona mi je ljubav najveća! To je crkva mira, ljubavi i poštovanja. To sam stotinu puta reko, pa i pred kardinalom Vinkom Puljićem lanjskog ljeta, kad je uzoriti crkvu Gospe od Anđela blagoslovio, na njen blagdan, drugog avgusta, kaže nam Husejn.

Ništa se nemojte čuditi, nije Bosna samo zemlja u kojoj su braća hvatala jedni druge za vratove, zemlja je to u kojoj ćete čuti i ovo:

- Sve je to za ljubav naše zemlje Bosne i Hercegovine, za jedinstvo svega naroda koji u njoj živi. Da nas ne dijele imena i da nismo plemena, da smo ljudi i da se po tom mjerimo, ko je kakav čovjek!

---

image

Temlji stare crkve na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Ovu lokaciju - ljupku prodolinu iznad Bugojna - Husejn je naslijedio, a Crkvina su je zvali još i Austrijanci

Paun Paunović/Cropix
---

‘Dimije su mene odgojile‘

I džamija je Husejnova ljubav. Eno najbliže mrvu niže, u selu Vesela, gdje je nekada u mejtef odlazio, muslimansku dječju školicu. Kaže, dimije su mene odgojile, mati Mevla i babo Huso. To da ne bude zabune.

Oženio se Vesnom, bugojanskom Hrvaticom i dobio troje djece: Elvira, Jasminku i Danijelu. Elvirov sin Noa (5), kad je tu, zvoni podne i večer. Potežući konopac na drvenom zvoniku koji su Smajići podigli pokraj stare, srednjovjekovne katoličke crkve čije je iskapanje, arheološka istraživanja i konzervaciju platio Noin dedo Husejn.

Huso i Vesna tu žive, bit će sada i 20 godina! Prije im je tu bila samo vikendica. A ubuduće i restoran, smještaj neki za goste, jezero već čeka.

Ima u Veseloj Straži trista čuda i nije lako ocijeniti jesu li bolja ona o staroj ili ova o novoj crkvi. Ta čudesa. Jer tu ima kraljeva i kraljica, osmanlijskih topovskih kugli, smrti djece izgladnjivanjem, splitskih svećenika od prije šeststo godina! A ima i kardinalskog blagoslova, njemačkog oltara s pozlatom, zavjetne i spomeničke, još potpuno nedovršene nove katoličke bogomolje pravocrtnih linija s jedne strane i zakrivljenih s druge, pa gostiju iz BiH, Bosne i Srbije, Hrvata, Srba i Bošnjaka koji se dolaze pokloniti svojoj kraljici...

Uglavnom, Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, danas ima dvije, a jednu sličnu bili su upalili još stari Austrijanci početkom prošlog stoljeća, da osvijetle Bugojno. I - zape bagerska žlica za temelje skrivene u zemlji.

- Reko, stani! Neki se počeše smijat, da kakva crkva, oklen će tu crkva, al je odma jasno bilo da nije ništa drugo nego crkva. Sedrom zidana, dimenzija 32 za 22 metra. U tza doba, jedna od najvećih u Bosni. Zato će i ova nova bit obložena sedrom...

Ne bi u tri novine stalo sve što Huso ima reći o tom čudesnom nalazu. Barem sto tisuća maraka potrošio je dosad za istraživanja. Za gradnju nove crkve ne može ni sabrati koliko! Sve dokumentirano i pod nadzorom arheološke struke. Radove vodi arheolog Stipan Dilber iz franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, te posuški arheolozi Ljubo i Kruna Oreč.

---

image

Pronađeni artefakti na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Vesna Smajić pored pronađenih kostura na lokaciji stare crkve.

Paun Paunović/Cropix
---

Pronašli 12 kostura, među njima kraljičine

Istraživanjem stare crkve pronađeno je 12 kostura. Deset pripada odraslim osobama, dok su dva dječja. Eno ih svih u posebno izrađenim drvenim kovčezima koje je Huso dao napraviti u svojoj pilani. Na njima su rađene razne analize u BiH, Hrvatskoj i SAD-u. O Husejnovu trošku!

- Rezultati iz Miamija ukazuju da smo pronašli kosti naše kraljice Jelene Grube Kotromanić. Bilo je i drugih kraljica, al su one bile samo supruge il majke kraljeva, a Jelena Gruba jedina je bila na tronu, vladala Bosnom nakon smrti muža, kralja Stjepana Dabiše 1395. godine. Izabrali je bili bosanski velikaši, govori Huso.

Kasnije su je isti velmože i svrgnuli, dovodeći 1398. na tron Stjepana Ostoju, nezakonitog sina Tvrtka I. Kotromanića, prvog bosanskog kralja. Za grob joj se službeno ne zna...

Analiza kostiju i datiranje ugljikom, veli Smajić, koji se od nalaza stare crkve zainteresirao za povijest pa sve što treba brzo i naučio, pokazali su da je žena u baršunastom plaštu protkanom zlatom i svilom, pokraj koje su bila i četiri mletačka zlatnika, umrla od osteoporoze oko 1400. godine. U 53. ili 54. godini života. Huso kaže da je dvije godine bila zatočena u crkvi u Staroj Straži, a povijesni izvori na taj lokalitet smještaju i nekadašnji franjevački samostan. U grobovima nisu pronađeni natpisi koji bi olakšali identifikaciju davnih pokojnika. Šteta.

- Dokumenti govore da je u ovoj staroj crkvi održan kapitul franjevačke vikarije 15. maja 1406. godine, župnik je bio fra Marin Splićanin, a skupu je prisustvovo i kralj Stjepan Ostoja lično, niže Husejn podatke.

Zato je pokraj konzerviranih ostataka stare crkve dao napraviti skulpturu kraljice Jelene Grube, izvedenu u sedrenoj gromadi i u prirodnoj veličini. Rad kipara Ante Braovca iz Tomislavgrada. I ploču s dijelom Jelenine povelje Dubrovčanima iz 1397. godine: "Mi, gospođa kira Jelena, po izvoljenju Božju Kraljica Srbljem, Bosne i Primorju i Zapadnim stranam i k tomu…"

- Nema dana da nema gostiju, nekad po autobus, dva, tri, a nekad pojedinci i obitelji. Dolaze Hrvati, dolaze i muslimani, ali nešto manje, a dolaze i Srbi. Obiđu, razgledaju, pomole se za svoju kraljicu Jelenu, ona je vladala dijelovima Hrvatske i Srbije. Dođu se Srbi pokloniti Jeleni i u ovu novu crkvu, ostave i milodare...

Kaže domaćin da su Veselu Stražu obilazili i u njoj kraće ili dulje boravili i ostali bosanski kraljevi, ali i njihove žene: Katarina Kosača Kotromanić, supruga kralja Stjepana Tomaša, te Jelena Branković (Mara), kćer srpskog despota Lazara Brankovića i žena Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja, kojemu je papa iz Rima bio poslao krunu, a Turci ga pogubiše 1463. godine u Jajcu, dokinuvši Bosansko Kraljevstvo. Time je Jelena Mara bila posljednja bosanska kraljica, iako djevojčica od 14 godina.

---

image

Husejin Smajić ispred skulpture kraljice Jelene

Paun Paunović/Cropix
------
image

Dio imanja Husejna Smajića na kojem je pronađena stara crkva te izgrađena nova u spomen na nju

Paun Paunovic/Cropix
------
image

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix
---

Maglovito je sve i mistično

Ima tu još jedan element, doduše, ezoteričan i kontroverzan, ali Husejnu to ništa ne smeta. Veli, možda bi DNK analiza mogla pokazati jesu li i ta dva dječja kostura, pronađena u staroj crkvi, pripadala kraljevskoj lozi Kotromanića.

Maglovito je sve i mistično, znamo, takva je Bosna oduvijek, baš je zato i volimo, pa će i naš domaćin, ljudina Husejn, sačekati da vidi što kažu DNK analize. Ekspertiza kostiju pokazala je da su djeca pronađena u Veseloj Straži umrla od gladi. Možda u sužanjstvu, od izgladnjivanja. Ali, muka s DNK analizom je što podatke valja s nečim usporediti, kanite li ih identificirati. U tom smislu, možda ne bi bio loš izbor usporediti ih s kostima iz kripte jajačkog franjevačkog samostana za koje fratri vjeruju da pripadaju Stjepanu Tomaševiću, posljednjem bosanskom kralju.

- Pronašo sam ja i topovsko đule kojim su Turci u naletu gađali ovu staru crkvu, kaže Husejn, nadajući se da bi daljnja istraživanja mogla pouzdanije reći komu sve pripadaju kosti iz srednjovjekovne crkve u Veseloj Straži.

Uh, upali smo u duboku prošlost iako je zamisao bila više lirska, nego epska: reportažno opisati neobičnu priču o Husinoj novoj crkvi. Čiju je gradnju motivirao desetak godina star Husejnov nalaz crkve iz Srednjeg vijeka i predosmanske Bosne. Zato nam nije lako levitirati između tolikih stoljeća!

A i ne događa se često u našim krajevima da jedan musliman o svom trošku izgradi katoličku crkvu! Evo, recimo da neki katolik podigne džamiju na svojoj zemlji u ime mira, poštovanja i jedinstva naroda, zar ne bi pisale novine o tomu?!       

‘Ovde se vidi da je Bosne bilo i prije Turaka‘

- Slobodno ti napiši i ovo, ima danas nekih mojih muslimana u Sarajevu koji bi gradili ko zna kakvo unitarno društvo, državu, možda sličnu onoj koja je ognjem i mačem vladala Bosnom 500 godina, skrivajući se iza plašta takozvane građanske države. A ovde se fino vidi da je Bosne bilo i prije Turaka, poručuje Husejn.

Nema u njega improvizacije: parcelu na kojoj je podignuta nova crkva darovao je bugojanskoj župi sv. Ante, projektant je arhitekt Zdenko Antunović, a sakralni objekt dobio je i građevinsku dozvolu. Pa domaćin zahvaljuje načelniku Hasanu Ajkuniću i lokalnoj zajednici, ali i župniku fra Ivanu Piliću.

---

image

Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, kad ono...

Paun Paunović/Cropix
------
image

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunović/Cropix
------
image

Restoran u sklopu imanja

Paun Paunović/Cropix
---

- Ko će više znat kolko je para i materijala u novoj crkvi, al su pomagali dobri ljudi sa svih strana. Naprimjer, jedan Srbin poslo je kamion građevinskog željeza, a Vinko Blažević, vaš Hrvat iz Dalmacije, kamen kojim ćemo pokrit crkveni pod. Drugi su opet dali opeku, treći izolaciju…

Kardinal Puljić, naprimjer, darovao je sto godina star oltar. Ima tu još posla, barem tri, četiri godine, na unutarnjem uređenju, fasadama i pročelju. Šteta, kaže, Huso, da su Austrijanci, kopavši nekoć cijevi za malu elektranu, navodno pronašli stari kalež i odnijeli ga u Austriju. Tako se barem govori. A baš bi lijepo bilo da se uza nj služi misa i u novoj crkvi.

- I moji su se muslimani slikavali s kardinalom kad je lani bio blagoslov, veli Huso, ističući stalno da ga samo dobri ljudi zanimaju i da je svaki nacionalizam otrov za društvo.

Ukratko, ne trebaju danas nikomu ni balije, ni četnici, ni ustaše.  

- Nije, bolan, bitno kako se čoek zove! Bitno je samo da je normalan, ništa mu drugo ne treba!

---

image

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Posjetitelji Veseloj Straže, Karolina Marić i Zlatko Bojanović

Paun Paunović/Cropix
---

---

‘Ne znamo što je ovdje ljepše: priroda, starine ili čitava povijesna priča‘

U obilsaku smo zatekli Zlatka Bojanovića iz Bugojna i kumu Karolinu Marić iz Rame. Oduševljeni!

- Takvo jedno bogatstvo je rijetkost i blago za ovaj naš kraj. Prelijepo je, treba zahvaliti i Husejnu, nije sve ovo bilo lako izvest, kažu Zlatko i Karolina.

Malo kasnije, eto u Veseloj Straži i Dunje Petranović Gagić iz Nizozemske, rođene u Splitu, kasnije udane u Bosnu, a s njom i Nikole Majstrovića, koji je mladost proveo u Vrgorcu, Makarskoj i Splitu, pa pet godina živio u Parizu, a još tamo od 1963. u Švedskoj. Čak 37 godina radio je kao snimatelj na švedskoj televiziji. Čuli ljudi za staru i novu crkvu, Husejna, kraljeve i kraljice, pa se došli uvjeriti i sami:

- Super je, baš nam se sviđa i ne znamo što je ovdje ljepše: priroda, starine ili čitava povijesna priča…

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDINA SMAJIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LJUDINA SMAJIĆ 2 0 10042 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-02 13:36:32 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-03 13:00:41 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-10-03 13:00:41 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Musliman Husejn katoličku crkvu s dobrim ljudima kraj Bugojna podigao, pomogao i Srbin: 'Da nas ne dijele imena...' [metakey] => Husejn Smajić, Vesela straža, Bugojno, crkva, BIH, Vesna smajić, jelena gruba kotromanić, Vinko Puljić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756669.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756668.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756589.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756692.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756702.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756695.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756693.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756687.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756685.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756686.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756684.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756696.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756701.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756703.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756697.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756683.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756682.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756678.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756676.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756673.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756665.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756614.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756612.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756607.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756599.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756597.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756595.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756592.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756569.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756571.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756568.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756574.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756577.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756579.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756581.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756583.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756585.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756680.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756674.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756664.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756591.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756590.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756606.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/02\/25756690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Husejn\u00a0i Vesna\u00a0Smaji\u0107 ispred\u00a0nove crkve na lokaciji Crkvine odnosno Vesela Stra\u017ea
\n\u00a0<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica i Vesne Smajic. na kojemu je nova crkva.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

Husejin Smaji\u0107\u00a0ispred skulpture kraljice Jelene<\/p>","

Skulptura kraljice Jelene Grube<\/p>","

Skulptura kraljice Jelene Grube<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nna fotografiji: Bista kraljice Jelene Grube.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nna fotografiji: bista kraljice Jelene Grube.
","

Temlji stare crkve na lokaciji Vesela Stra\u017ea<\/p>","

Ovu lokaciju\u00a0- ljupku prodolinu iznad Bugojna - Husejn je naslijedio, a Crkvina su je zvali jo\u0161 i Austrijanci<\/p>","

Kapelica na lokaciji Vesela Stra\u017ea<\/p>","

Temlji stare crkve na Veseloj Stra\u017ei
\n\u00a0<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nna fotografiji: Temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
","

Ovu lokaciju, Crkvina su je zvali jo\u0161 i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okru\u017eenu vrhovima po\u0161umljenima crnim borom i skuta pro\u0161aranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pr\u0161ljanice teku - \u010dovjek Husejn je naslijedio<\/p>","

Dio imanja\u00a0Husejna Smaji\u0107a na kojem je prona\u0111ena stara crkva te izgra\u0111ena nova u spomen na nju<\/p>","

Imanje Husejna Smaji\u0107a na kojem je prona\u0111ena drevna crkva<\/p>","

Kapelica na lokaciji Vesela Stra\u017ea<\/p>","

Imanje Husejna Smaji\u0107a na kojem je prona\u0111ena drevna crkva<\/p>","

Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli zapo\u010deo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, kad ono...<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: pozlaceni oltar nove crkve.
","

Pozla\u0107eni oltar nove crkve<\/p>","

Pozla\u0107eni oltar nove crkve<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nna fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA Bugojno, 280923. Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic. Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nna fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: pronadjeni artefakti na lokaciji Vesela straza.
","

Prona\u0111eni artefakti na lokaciji Vesela Stra\u017ea<\/p>","

Prona\u0111eni kosturi na lokaciji stare crkve<\/p>","

Pozla\u0107eni oltar nove crkve<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: pronadjeni kosturi na lokaciji stare crkve.
","

Vesna Smaji\u0107\u00a0pored prona\u0111enih kostura na lokaciji stare crkve.<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
","

Restoran u sklopu imanja<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nBugojno, 280923.
\nLokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
\nNa fotografiji: Vesna Smajic s posjetiteljima Dunjom Petranovic i Nikolom Majstrovicem.
","

Posjetitelji Veseloj Stra\u017ee,\u00a0Karolina Mari\u0107\u00a0i Zlatko Bojanovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1346","hd_25756669_1920.jpg":"1920x1080","k_25756669_1280.jpg":"1280x1280","k_25756669_1024.jpg":"1024x1024","k_25756669_640.jpg":"640x640","k_25756669_480.jpg":"480x480","k_25756669_340.jpg":"340x340","k_25756669_220.jpg":"220x220","o_25756669_1280.jpg":"1280x897","o_25756669_1024.jpg":"1024x717","o_25756669_640.jpg":"640x448","o_25756669_480.jpg":"480x336","o_25756669_340.jpg":"340x238","o_25756669_220.jpg":"220x154","h_25756669_1280.jpg":"1280x854","h_25756669_1024.jpg":"1024x683","h_25756669_640.jpg":"640x427","h_25756669_480.jpg":"480x320","h_25756669_340.jpg":"340x227","h_25756669_220.jpg":"220x147","pp_25756669_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756669_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756669_640.jpg":"640x814","pp_25756669_480.jpg":"480x611","pp_25756669_340.jpg":"340x432","pp_25756669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1350","hd_25756668_1920.jpg":"1920x1080","k_25756668_1280.jpg":"1280x1280","k_25756668_1024.jpg":"1024x1024","k_25756668_640.jpg":"640x640","k_25756668_480.jpg":"480x480","k_25756668_340.jpg":"340x340","k_25756668_220.jpg":"220x220","o_25756668_1280.jpg":"1280x900","o_25756668_1024.jpg":"1024x720","o_25756668_640.jpg":"640x450","o_25756668_480.jpg":"480x337","o_25756668_340.jpg":"340x239","o_25756668_220.jpg":"220x154","h_25756668_1280.jpg":"1280x854","h_25756668_1024.jpg":"1024x683","h_25756668_640.jpg":"640x427","h_25756668_480.jpg":"480x320","h_25756668_340.jpg":"340x227","h_25756668_220.jpg":"220x147","pp_25756668_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756668_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756668_640.jpg":"640x814","pp_25756668_480.jpg":"480x611","pp_25756668_340.jpg":"340x432","pp_25756668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_25756589_1920.jpg":"1920x1080","k_25756589_1280.jpg":"1280x1280","k_25756589_1024.jpg":"1024x1024","k_25756589_640.jpg":"640x640","k_25756589_480.jpg":"480x480","k_25756589_340.jpg":"340x340","k_25756589_220.jpg":"220x220","o_25756589_1280.jpg":"1280x772","o_25756589_1024.jpg":"1024x617","o_25756589_640.jpg":"640x386","o_25756589_480.jpg":"480x289","o_25756589_340.jpg":"340x205","o_25756589_220.jpg":"220x132","h_25756589_1280.jpg":"1280x854","h_25756589_1024.jpg":"1024x683","h_25756589_640.jpg":"640x427","h_25756589_480.jpg":"480x320","h_25756589_340.jpg":"340x227","h_25756589_220.jpg":"220x147","pp_25756589_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756589_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756589_640.jpg":"640x814","pp_25756589_480.jpg":"480x611","pp_25756589_340.jpg":"340x432","pp_25756589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_25756692_1920.jpg":"1920x1080","k_25756692_1280.jpg":"1280x1280","k_25756692_1024.jpg":"1024x1024","k_25756692_640.jpg":"640x640","k_25756692_480.jpg":"480x480","k_25756692_340.jpg":"340x340","k_25756692_220.jpg":"220x220","o_25756692_1280.jpg":"1280x863","o_25756692_1024.jpg":"1024x690","o_25756692_640.jpg":"640x431","o_25756692_480.jpg":"480x323","o_25756692_340.jpg":"340x229","o_25756692_220.jpg":"220x148","h_25756692_1280.jpg":"1280x854","h_25756692_1024.jpg":"1024x683","h_25756692_640.jpg":"640x427","h_25756692_480.jpg":"480x320","h_25756692_340.jpg":"340x227","h_25756692_220.jpg":"220x147","pp_25756692_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756692_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756692_640.jpg":"640x814","pp_25756692_480.jpg":"480x611","pp_25756692_340.jpg":"340x432","pp_25756692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2957","hd_25756702_1920.jpg":"1920x1080","k_25756702_1280.jpg":"1280x1280","k_25756702_1024.jpg":"1024x1024","k_25756702_640.jpg":"640x640","k_25756702_480.jpg":"480x480","k_25756702_340.jpg":"340x340","k_25756702_220.jpg":"220x220","o_25756702_1280.jpg":"1280x1971","o_25756702_1024.jpg":"1024x1577","o_25756702_640.jpg":"640x985","o_25756702_480.jpg":"480x739","o_25756702_340.jpg":"340x523","o_25756702_220.jpg":"220x338","h_25756702_1280.jpg":"1280x854","h_25756702_1024.jpg":"1024x683","h_25756702_640.jpg":"640x427","h_25756702_480.jpg":"480x320","h_25756702_340.jpg":"340x227","h_25756702_220.jpg":"220x147","pp_25756702_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756702_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756702_640.jpg":"640x814","pp_25756702_480.jpg":"480x611","pp_25756702_340.jpg":"340x432","pp_25756702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25756695_1920.jpg":"1920x1080","k_25756695_1280.jpg":"1280x1280","k_25756695_1024.jpg":"1024x1024","k_25756695_640.jpg":"640x640","k_25756695_480.jpg":"480x480","k_25756695_340.jpg":"340x340","k_25756695_220.jpg":"220x220","o_25756695_1280.jpg":"1280x854","o_25756695_1024.jpg":"1024x683","o_25756695_640.jpg":"640x427","o_25756695_480.jpg":"480x320","o_25756695_340.jpg":"340x226","o_25756695_220.jpg":"220x146","h_25756695_1280.jpg":"1280x854","h_25756695_1024.jpg":"1024x683","h_25756695_640.jpg":"640x427","h_25756695_480.jpg":"480x320","h_25756695_340.jpg":"340x227","h_25756695_220.jpg":"220x147","pp_25756695_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756695_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756695_640.jpg":"640x814","pp_25756695_480.jpg":"480x611","pp_25756695_340.jpg":"340x432","pp_25756695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1594","hd_25756693_1920.jpg":"1920x1080","k_25756693_1280.jpg":"1280x1280","k_25756693_1024.jpg":"1024x1024","k_25756693_640.jpg":"640x640","k_25756693_480.jpg":"480x480","k_25756693_340.jpg":"340x340","k_25756693_220.jpg":"220x220","o_25756693_1280.jpg":"1280x1062","o_25756693_1024.jpg":"1024x850","o_25756693_640.jpg":"640x531","o_25756693_480.jpg":"480x398","o_25756693_340.jpg":"340x282","o_25756693_220.jpg":"220x182","h_25756693_1280.jpg":"1280x854","h_25756693_1024.jpg":"1024x683","h_25756693_640.jpg":"640x427","h_25756693_480.jpg":"480x320","h_25756693_340.jpg":"340x227","h_25756693_220.jpg":"220x147","pp_25756693_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756693_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756693_640.jpg":"640x814","pp_25756693_480.jpg":"480x611","pp_25756693_340.jpg":"340x432","pp_25756693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1344","hd_25756687_1920.jpg":"1920x1080","k_25756687_1280.jpg":"1280x1280","k_25756687_1024.jpg":"1024x1024","k_25756687_640.jpg":"640x640","k_25756687_480.jpg":"480x480","k_25756687_340.jpg":"340x340","k_25756687_220.jpg":"220x220","o_25756687_1280.jpg":"1280x896","o_25756687_1024.jpg":"1024x716","o_25756687_640.jpg":"640x448","o_25756687_480.jpg":"480x336","o_25756687_340.jpg":"340x238","o_25756687_220.jpg":"220x154","h_25756687_1280.jpg":"1280x854","h_25756687_1024.jpg":"1024x683","h_25756687_640.jpg":"640x427","h_25756687_480.jpg":"480x320","h_25756687_340.jpg":"340x227","h_25756687_220.jpg":"220x147","pp_25756687_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756687_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756687_640.jpg":"640x814","pp_25756687_480.jpg":"480x611","pp_25756687_340.jpg":"340x432","pp_25756687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_25756685_1920.jpg":"1920x1080","k_25756685_1280.jpg":"1280x1280","k_25756685_1024.jpg":"1024x1024","k_25756685_640.jpg":"640x640","k_25756685_480.jpg":"480x480","k_25756685_340.jpg":"340x340","k_25756685_220.jpg":"220x220","o_25756685_1280.jpg":"1280x862","o_25756685_1024.jpg":"1024x690","o_25756685_640.jpg":"640x431","o_25756685_480.jpg":"480x323","o_25756685_340.jpg":"340x229","o_25756685_220.jpg":"220x148","h_25756685_1280.jpg":"1280x854","h_25756685_1024.jpg":"1024x683","h_25756685_640.jpg":"640x427","h_25756685_480.jpg":"480x320","h_25756685_340.jpg":"340x227","h_25756685_220.jpg":"220x147","pp_25756685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756685_640.jpg":"640x814","pp_25756685_480.jpg":"480x611","pp_25756685_340.jpg":"340x432","pp_25756685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_25756686_1920.jpg":"1920x1080","k_25756686_1280.jpg":"1280x1280","k_25756686_1024.jpg":"1024x1024","k_25756686_640.jpg":"640x640","k_25756686_480.jpg":"480x480","k_25756686_340.jpg":"340x340","k_25756686_220.jpg":"220x220","o_25756686_1280.jpg":"1280x794","o_25756686_1024.jpg":"1024x635","o_25756686_640.jpg":"640x397","o_25756686_480.jpg":"480x298","o_25756686_340.jpg":"340x211","o_25756686_220.jpg":"220x136","h_25756686_1280.jpg":"1280x854","h_25756686_1024.jpg":"1024x683","h_25756686_640.jpg":"640x427","h_25756686_480.jpg":"480x320","h_25756686_340.jpg":"340x227","h_25756686_220.jpg":"220x147","pp_25756686_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756686_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756686_640.jpg":"640x814","pp_25756686_480.jpg":"480x611","pp_25756686_340.jpg":"340x432","pp_25756686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2807","hd_25756684_1920.jpg":"1920x1080","k_25756684_1280.jpg":"1280x1280","k_25756684_1024.jpg":"1024x1024","k_25756684_640.jpg":"640x640","k_25756684_480.jpg":"480x480","k_25756684_340.jpg":"340x340","k_25756684_220.jpg":"220x220","o_25756684_1280.jpg":"1280x1871","o_25756684_1024.jpg":"1024x1497","o_25756684_640.jpg":"640x935","o_25756684_480.jpg":"480x701","o_25756684_340.jpg":"340x497","o_25756684_220.jpg":"220x321","h_25756684_1280.jpg":"1280x854","h_25756684_1024.jpg":"1024x683","h_25756684_640.jpg":"640x427","h_25756684_480.jpg":"480x320","h_25756684_340.jpg":"340x227","h_25756684_220.jpg":"220x147","pp_25756684_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756684_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756684_640.jpg":"640x814","pp_25756684_480.jpg":"480x611","pp_25756684_340.jpg":"340x432","pp_25756684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_25756696_1920.jpg":"1920x1080","k_25756696_1280.jpg":"1280x1280","k_25756696_1024.jpg":"1024x1024","k_25756696_640.jpg":"640x640","k_25756696_480.jpg":"480x480","k_25756696_340.jpg":"340x340","k_25756696_220.jpg":"220x220","o_25756696_1280.jpg":"1280x875","o_25756696_1024.jpg":"1024x700","o_25756696_640.jpg":"640x437","o_25756696_480.jpg":"480x328","o_25756696_340.jpg":"340x232","o_25756696_220.jpg":"220x150","h_25756696_1280.jpg":"1280x854","h_25756696_1024.jpg":"1024x683","h_25756696_640.jpg":"640x427","h_25756696_480.jpg":"480x320","h_25756696_340.jpg":"340x227","h_25756696_220.jpg":"220x147","pp_25756696_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756696_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756696_640.jpg":"640x814","pp_25756696_480.jpg":"480x611","pp_25756696_340.jpg":"340x432","pp_25756696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_25756701_1920.jpg":"1920x1080","k_25756701_1280.jpg":"1280x1280","k_25756701_1024.jpg":"1024x1024","k_25756701_640.jpg":"640x640","k_25756701_480.jpg":"480x480","k_25756701_340.jpg":"340x340","k_25756701_220.jpg":"220x220","o_25756701_1280.jpg":"1280x840","o_25756701_1024.jpg":"1024x672","o_25756701_640.jpg":"640x420","o_25756701_480.jpg":"480x315","o_25756701_340.jpg":"340x223","o_25756701_220.jpg":"220x144","h_25756701_1280.jpg":"1280x854","h_25756701_1024.jpg":"1024x683","h_25756701_640.jpg":"640x427","h_25756701_480.jpg":"480x320","h_25756701_340.jpg":"340x227","h_25756701_220.jpg":"220x147","pp_25756701_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756701_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756701_640.jpg":"640x814","pp_25756701_480.jpg":"480x611","pp_25756701_340.jpg":"340x432","pp_25756701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_25756703_1920.jpg":"1920x1080","k_25756703_1280.jpg":"1280x1280","k_25756703_1024.jpg":"1024x1024","k_25756703_640.jpg":"640x640","k_25756703_480.jpg":"480x480","k_25756703_340.jpg":"340x340","k_25756703_220.jpg":"220x220","o_25756703_1280.jpg":"1280x829","o_25756703_1024.jpg":"1024x663","o_25756703_640.jpg":"640x414","o_25756703_480.jpg":"480x311","o_25756703_340.jpg":"340x220","o_25756703_220.jpg":"220x142","h_25756703_1280.jpg":"1280x854","h_25756703_1024.jpg":"1024x683","h_25756703_640.jpg":"640x427","h_25756703_480.jpg":"480x320","h_25756703_340.jpg":"340x227","h_25756703_220.jpg":"220x147","pp_25756703_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756703_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756703_640.jpg":"640x814","pp_25756703_480.jpg":"480x611","pp_25756703_340.jpg":"340x432","pp_25756703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2933","hd_25756697_1920.jpg":"1920x1080","k_25756697_1280.jpg":"1280x1280","k_25756697_1024.jpg":"1024x1024","k_25756697_640.jpg":"640x640","k_25756697_480.jpg":"480x480","k_25756697_340.jpg":"340x340","k_25756697_220.jpg":"220x220","o_25756697_1280.jpg":"1280x1955","o_25756697_1024.jpg":"1024x1564","o_25756697_640.jpg":"640x977","o_25756697_480.jpg":"480x733","o_25756697_340.jpg":"340x519","o_25756697_220.jpg":"220x336","h_25756697_1280.jpg":"1280x854","h_25756697_1024.jpg":"1024x683","h_25756697_640.jpg":"640x427","h_25756697_480.jpg":"480x320","h_25756697_340.jpg":"340x227","h_25756697_220.jpg":"220x147","pp_25756697_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756697_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756697_640.jpg":"640x814","pp_25756697_480.jpg":"480x611","pp_25756697_340.jpg":"340x432","pp_25756697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_25756683_1920.jpg":"1920x1080","k_25756683_1280.jpg":"1280x1280","k_25756683_1024.jpg":"1024x1024","k_25756683_640.jpg":"640x640","k_25756683_480.jpg":"480x480","k_25756683_340.jpg":"340x340","k_25756683_220.jpg":"220x220","o_25756683_1280.jpg":"1280x881","o_25756683_1024.jpg":"1024x705","o_25756683_640.jpg":"640x440","o_25756683_480.jpg":"480x330","o_25756683_340.jpg":"340x234","o_25756683_220.jpg":"220x151","h_25756683_1280.jpg":"1280x854","h_25756683_1024.jpg":"1024x683","h_25756683_640.jpg":"640x427","h_25756683_480.jpg":"480x320","h_25756683_340.jpg":"340x227","h_25756683_220.jpg":"220x147","pp_25756683_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756683_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756683_640.jpg":"640x814","pp_25756683_480.jpg":"480x611","pp_25756683_340.jpg":"340x432","pp_25756683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3093","hd_25756682_1920.jpg":"1920x1080","k_25756682_1280.jpg":"1280x1280","k_25756682_1024.jpg":"1024x1024","k_25756682_640.jpg":"640x640","k_25756682_480.jpg":"480x480","k_25756682_340.jpg":"340x340","k_25756682_220.jpg":"220x220","o_25756682_1280.jpg":"1280x2062","o_25756682_1024.jpg":"1024x1649","o_25756682_640.jpg":"640x1031","o_25756682_480.jpg":"480x773","o_25756682_340.jpg":"340x547","o_25756682_220.jpg":"220x354","h_25756682_1280.jpg":"1280x854","h_25756682_1024.jpg":"1024x683","h_25756682_640.jpg":"640x427","h_25756682_480.jpg":"480x320","h_25756682_340.jpg":"340x227","h_25756682_220.jpg":"220x147","pp_25756682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756682_640.jpg":"640x814","pp_25756682_480.jpg":"480x611","pp_25756682_340.jpg":"340x432","pp_25756682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_25756678_1920.jpg":"1920x1080","k_25756678_1280.jpg":"1280x1280","k_25756678_1024.jpg":"1024x1024","k_25756678_640.jpg":"640x640","k_25756678_480.jpg":"480x480","k_25756678_340.jpg":"340x340","k_25756678_220.jpg":"220x220","o_25756678_1280.jpg":"1280x824","o_25756678_1024.jpg":"1024x659","o_25756678_640.jpg":"640x412","o_25756678_480.jpg":"480x309","o_25756678_340.jpg":"340x219","o_25756678_220.jpg":"220x141","h_25756678_1280.jpg":"1280x854","h_25756678_1024.jpg":"1024x683","h_25756678_640.jpg":"640x427","h_25756678_480.jpg":"480x320","h_25756678_340.jpg":"340x227","h_25756678_220.jpg":"220x147","pp_25756678_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756678_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756678_640.jpg":"640x814","pp_25756678_480.jpg":"480x611","pp_25756678_340.jpg":"340x432","pp_25756678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25756676_1920.jpg":"1920x1080","k_25756676_1280.jpg":"1280x1280","k_25756676_1024.jpg":"1024x1024","k_25756676_640.jpg":"640x640","k_25756676_480.jpg":"480x480","k_25756676_340.jpg":"340x340","k_25756676_220.jpg":"220x220","o_25756676_1280.jpg":"1280x859","o_25756676_1024.jpg":"1024x687","o_25756676_640.jpg":"640x429","o_25756676_480.jpg":"480x322","o_25756676_340.jpg":"340x228","o_25756676_220.jpg":"220x147","h_25756676_1280.jpg":"1280x854","h_25756676_1024.jpg":"1024x683","h_25756676_640.jpg":"640x427","h_25756676_480.jpg":"480x320","h_25756676_340.jpg":"340x227","h_25756676_220.jpg":"220x147","pp_25756676_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756676_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756676_640.jpg":"640x814","pp_25756676_480.jpg":"480x611","pp_25756676_340.jpg":"340x432","pp_25756676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1084","hd_25756673_1920.jpg":"1920x1080","k_25756673_1280.jpg":"1280x1280","k_25756673_1024.jpg":"1024x1024","k_25756673_640.jpg":"640x640","k_25756673_480.jpg":"480x480","k_25756673_340.jpg":"340x340","k_25756673_220.jpg":"220x220","o_25756673_1280.jpg":"1280x722","o_25756673_1024.jpg":"1024x578","o_25756673_640.jpg":"640x361","o_25756673_480.jpg":"480x271","o_25756673_340.jpg":"340x191","o_25756673_220.jpg":"220x124","h_25756673_1280.jpg":"1280x854","h_25756673_1024.jpg":"1024x683","h_25756673_640.jpg":"640x427","h_25756673_480.jpg":"480x320","h_25756673_340.jpg":"340x227","h_25756673_220.jpg":"220x147","pp_25756673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756673_640.jpg":"640x814","pp_25756673_480.jpg":"480x611","pp_25756673_340.jpg":"340x432","pp_25756673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2691","hd_25756665_1920.jpg":"1920x1080","k_25756665_1280.jpg":"1280x1280","k_25756665_1024.jpg":"1024x1024","k_25756665_640.jpg":"640x640","k_25756665_480.jpg":"480x480","k_25756665_340.jpg":"340x340","k_25756665_220.jpg":"220x220","o_25756665_1280.jpg":"1280x1794","o_25756665_1024.jpg":"1024x1435","o_25756665_640.jpg":"640x897","o_25756665_480.jpg":"480x672","o_25756665_340.jpg":"340x476","o_25756665_220.jpg":"220x308","h_25756665_1280.jpg":"1280x854","h_25756665_1024.jpg":"1024x683","h_25756665_640.jpg":"640x427","h_25756665_480.jpg":"480x320","h_25756665_340.jpg":"340x227","h_25756665_220.jpg":"220x147","pp_25756665_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756665_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756665_640.jpg":"640x814","pp_25756665_480.jpg":"480x611","pp_25756665_340.jpg":"340x432","pp_25756665_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1155","hd_25756614_1920.jpg":"1920x1080","k_25756614_1280.jpg":"1280x1280","k_25756614_1024.jpg":"1024x1024","k_25756614_640.jpg":"640x640","k_25756614_480.jpg":"480x480","k_25756614_340.jpg":"340x340","k_25756614_220.jpg":"220x220","o_25756614_1280.jpg":"1280x770","o_25756614_1024.jpg":"1024x616","o_25756614_640.jpg":"640x385","o_25756614_480.jpg":"480x288","o_25756614_340.jpg":"340x204","o_25756614_220.jpg":"220x132","h_25756614_1280.jpg":"1280x854","h_25756614_1024.jpg":"1024x683","h_25756614_640.jpg":"640x427","h_25756614_480.jpg":"480x320","h_25756614_340.jpg":"340x227","h_25756614_220.jpg":"220x147","pp_25756614_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756614_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756614_640.jpg":"640x814","pp_25756614_480.jpg":"480x611","pp_25756614_340.jpg":"340x432","pp_25756614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_25756612_1920.jpg":"1920x1080","k_25756612_1280.jpg":"1280x1280","k_25756612_1024.jpg":"1024x1024","k_25756612_640.jpg":"640x640","k_25756612_480.jpg":"480x480","k_25756612_340.jpg":"340x340","k_25756612_220.jpg":"220x220","o_25756612_1280.jpg":"1280x860","o_25756612_1024.jpg":"1024x688","o_25756612_640.jpg":"640x430","o_25756612_480.jpg":"480x322","o_25756612_340.jpg":"340x228","o_25756612_220.jpg":"220x147","h_25756612_1280.jpg":"1280x854","h_25756612_1024.jpg":"1024x683","h_25756612_640.jpg":"640x427","h_25756612_480.jpg":"480x320","h_25756612_340.jpg":"340x227","h_25756612_220.jpg":"220x147","pp_25756612_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756612_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756612_640.jpg":"640x814","pp_25756612_480.jpg":"480x611","pp_25756612_340.jpg":"340x432","pp_25756612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25756607_1920.jpg":"1920x1080","k_25756607_1280.jpg":"1280x1280","k_25756607_1024.jpg":"1024x1024","k_25756607_640.jpg":"640x640","k_25756607_480.jpg":"480x480","k_25756607_340.jpg":"340x340","k_25756607_220.jpg":"220x220","o_25756607_1280.jpg":"1280x853","o_25756607_1024.jpg":"1024x682","o_25756607_640.jpg":"640x426","o_25756607_480.jpg":"480x320","o_25756607_340.jpg":"340x226","o_25756607_220.jpg":"220x146","h_25756607_1280.jpg":"1280x854","h_25756607_1024.jpg":"1024x683","h_25756607_640.jpg":"640x427","h_25756607_480.jpg":"480x320","h_25756607_340.jpg":"340x227","h_25756607_220.jpg":"220x147","pp_25756607_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756607_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756607_640.jpg":"640x814","pp_25756607_480.jpg":"480x611","pp_25756607_340.jpg":"340x432","pp_25756607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2883","hd_25756599_1920.jpg":"1920x1080","k_25756599_1280.jpg":"1280x1280","k_25756599_1024.jpg":"1024x1024","k_25756599_640.jpg":"640x640","k_25756599_480.jpg":"480x480","k_25756599_340.jpg":"340x340","k_25756599_220.jpg":"220x220","o_25756599_1280.jpg":"1280x1922","o_25756599_1024.jpg":"1024x1537","o_25756599_640.jpg":"640x961","o_25756599_480.jpg":"480x720","o_25756599_340.jpg":"340x510","o_25756599_220.jpg":"220x330","h_25756599_1280.jpg":"1280x854","h_25756599_1024.jpg":"1024x683","h_25756599_640.jpg":"640x427","h_25756599_480.jpg":"480x320","h_25756599_340.jpg":"340x227","h_25756599_220.jpg":"220x147","pp_25756599_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756599_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756599_640.jpg":"640x814","pp_25756599_480.jpg":"480x611","pp_25756599_340.jpg":"340x432","pp_25756599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2956","hd_25756597_1920.jpg":"1920x1080","k_25756597_1280.jpg":"1280x1280","k_25756597_1024.jpg":"1024x1024","k_25756597_640.jpg":"640x640","k_25756597_480.jpg":"480x480","k_25756597_340.jpg":"340x340","k_25756597_220.jpg":"220x220","o_25756597_1280.jpg":"1280x1970","o_25756597_1024.jpg":"1024x1576","o_25756597_640.jpg":"640x985","o_25756597_480.jpg":"480x739","o_25756597_340.jpg":"340x523","o_25756597_220.jpg":"220x338","h_25756597_1280.jpg":"1280x854","h_25756597_1024.jpg":"1024x683","h_25756597_640.jpg":"640x427","h_25756597_480.jpg":"480x320","h_25756597_340.jpg":"340x227","h_25756597_220.jpg":"220x147","pp_25756597_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756597_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756597_640.jpg":"640x814","pp_25756597_480.jpg":"480x611","pp_25756597_340.jpg":"340x432","pp_25756597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_25756595_1920.jpg":"1920x1080","k_25756595_1280.jpg":"1280x1280","k_25756595_1024.jpg":"1024x1024","k_25756595_640.jpg":"640x640","k_25756595_480.jpg":"480x480","k_25756595_340.jpg":"340x340","k_25756595_220.jpg":"220x220","o_25756595_1280.jpg":"1280x905","o_25756595_1024.jpg":"1024x724","o_25756595_640.jpg":"640x452","o_25756595_480.jpg":"480x339","o_25756595_340.jpg":"340x240","o_25756595_220.jpg":"220x155","h_25756595_1280.jpg":"1280x854","h_25756595_1024.jpg":"1024x683","h_25756595_640.jpg":"640x427","h_25756595_480.jpg":"480x320","h_25756595_340.jpg":"340x227","h_25756595_220.jpg":"220x147","pp_25756595_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756595_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756595_640.jpg":"640x814","pp_25756595_480.jpg":"480x611","pp_25756595_340.jpg":"340x432","pp_25756595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25756592_1920.jpg":"1920x1080","k_25756592_1280.jpg":"1280x1280","k_25756592_1024.jpg":"1024x1024","k_25756592_640.jpg":"640x640","k_25756592_480.jpg":"480x480","k_25756592_340.jpg":"340x340","k_25756592_220.jpg":"220x220","o_25756592_1280.jpg":"1280x1920","o_25756592_1024.jpg":"1024x1536","o_25756592_640.jpg":"640x960","o_25756592_480.jpg":"480x720","o_25756592_340.jpg":"340x510","o_25756592_220.jpg":"220x330","h_25756592_1280.jpg":"1280x854","h_25756592_1024.jpg":"1024x683","h_25756592_640.jpg":"640x427","h_25756592_480.jpg":"480x320","h_25756592_340.jpg":"340x227","h_25756592_220.jpg":"220x147","pp_25756592_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756592_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756592_640.jpg":"640x814","pp_25756592_480.jpg":"480x611","pp_25756592_340.jpg":"340x432","pp_25756592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_25756569_1920.jpg":"1920x1080","k_25756569_1280.jpg":"1280x1280","k_25756569_1024.jpg":"1024x1024","k_25756569_640.jpg":"640x640","k_25756569_480.jpg":"480x480","k_25756569_340.jpg":"340x340","k_25756569_220.jpg":"220x220","o_25756569_1280.jpg":"1280x901","o_25756569_1024.jpg":"1024x721","o_25756569_640.jpg":"640x450","o_25756569_480.jpg":"480x338","o_25756569_340.jpg":"340x239","o_25756569_220.jpg":"220x154","h_25756569_1280.jpg":"1280x854","h_25756569_1024.jpg":"1024x683","h_25756569_640.jpg":"640x427","h_25756569_480.jpg":"480x320","h_25756569_340.jpg":"340x227","h_25756569_220.jpg":"220x147","pp_25756569_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756569_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756569_640.jpg":"640x814","pp_25756569_480.jpg":"480x611","pp_25756569_340.jpg":"340x432","pp_25756569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_25756571_1920.jpg":"1920x1080","k_25756571_1280.jpg":"1280x1280","k_25756571_1024.jpg":"1024x1024","k_25756571_640.jpg":"640x640","k_25756571_480.jpg":"480x480","k_25756571_340.jpg":"340x340","k_25756571_220.jpg":"220x220","o_25756571_1280.jpg":"1280x848","o_25756571_1024.jpg":"1024x678","o_25756571_640.jpg":"640x424","o_25756571_480.jpg":"480x318","o_25756571_340.jpg":"340x225","o_25756571_220.jpg":"220x145","h_25756571_1280.jpg":"1280x854","h_25756571_1024.jpg":"1024x683","h_25756571_640.jpg":"640x427","h_25756571_480.jpg":"480x320","h_25756571_340.jpg":"340x227","h_25756571_220.jpg":"220x147","pp_25756571_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756571_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756571_640.jpg":"640x814","pp_25756571_480.jpg":"480x611","pp_25756571_340.jpg":"340x432","pp_25756571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25756568_1920.jpg":"1920x1080","k_25756568_1280.jpg":"1280x1280","k_25756568_1024.jpg":"1024x1024","k_25756568_640.jpg":"640x640","k_25756568_480.jpg":"480x480","k_25756568_340.jpg":"340x340","k_25756568_220.jpg":"220x220","o_25756568_1280.jpg":"1280x874","o_25756568_1024.jpg":"1024x699","o_25756568_640.jpg":"640x437","o_25756568_480.jpg":"480x327","o_25756568_340.jpg":"340x232","o_25756568_220.jpg":"220x150","h_25756568_1280.jpg":"1280x854","h_25756568_1024.jpg":"1024x683","h_25756568_640.jpg":"640x427","h_25756568_480.jpg":"480x320","h_25756568_340.jpg":"340x227","h_25756568_220.jpg":"220x147","pp_25756568_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756568_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756568_640.jpg":"640x814","pp_25756568_480.jpg":"480x611","pp_25756568_340.jpg":"340x432","pp_25756568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1187","hd_25756574_1920.jpg":"1920x1080","k_25756574_1280.jpg":"1280x1280","k_25756574_1024.jpg":"1024x1024","k_25756574_640.jpg":"640x640","k_25756574_480.jpg":"480x480","k_25756574_340.jpg":"340x340","k_25756574_220.jpg":"220x220","o_25756574_1280.jpg":"1280x791","o_25756574_1024.jpg":"1024x633","o_25756574_640.jpg":"640x395","o_25756574_480.jpg":"480x296","o_25756574_340.jpg":"340x210","o_25756574_220.jpg":"220x136","h_25756574_1280.jpg":"1280x854","h_25756574_1024.jpg":"1024x683","h_25756574_640.jpg":"640x427","h_25756574_480.jpg":"480x320","h_25756574_340.jpg":"340x227","h_25756574_220.jpg":"220x147","pp_25756574_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756574_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756574_640.jpg":"640x814","pp_25756574_480.jpg":"480x611","pp_25756574_340.jpg":"340x432","pp_25756574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_25756577_1920.jpg":"1920x1080","k_25756577_1280.jpg":"1280x1280","k_25756577_1024.jpg":"1024x1024","k_25756577_640.jpg":"640x640","k_25756577_480.jpg":"480x480","k_25756577_340.jpg":"340x340","k_25756577_220.jpg":"220x220","o_25756577_1280.jpg":"1280x912","o_25756577_1024.jpg":"1024x730","o_25756577_640.jpg":"640x456","o_25756577_480.jpg":"480x342","o_25756577_340.jpg":"340x242","o_25756577_220.jpg":"220x156","h_25756577_1280.jpg":"1280x854","h_25756577_1024.jpg":"1024x683","h_25756577_640.jpg":"640x427","h_25756577_480.jpg":"480x320","h_25756577_340.jpg":"340x227","h_25756577_220.jpg":"220x147","pp_25756577_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756577_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756577_640.jpg":"640x814","pp_25756577_480.jpg":"480x611","pp_25756577_340.jpg":"340x432","pp_25756577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_25756579_1920.jpg":"1920x1080","k_25756579_1280.jpg":"1280x1280","k_25756579_1024.jpg":"1024x1024","k_25756579_640.jpg":"640x640","k_25756579_480.jpg":"480x480","k_25756579_340.jpg":"340x340","k_25756579_220.jpg":"220x220","o_25756579_1280.jpg":"1280x793","o_25756579_1024.jpg":"1024x634","o_25756579_640.jpg":"640x396","o_25756579_480.jpg":"480x297","o_25756579_340.jpg":"340x210","o_25756579_220.jpg":"220x136","h_25756579_1280.jpg":"1280x854","h_25756579_1024.jpg":"1024x683","h_25756579_640.jpg":"640x427","h_25756579_480.jpg":"480x320","h_25756579_340.jpg":"340x227","h_25756579_220.jpg":"220x147","pp_25756579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756579_640.jpg":"640x814","pp_25756579_480.jpg":"480x611","pp_25756579_340.jpg":"340x432","pp_25756579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1346","hd_25756581_1920.jpg":"1920x1080","k_25756581_1280.jpg":"1280x1280","k_25756581_1024.jpg":"1024x1024","k_25756581_640.jpg":"640x640","k_25756581_480.jpg":"480x480","k_25756581_340.jpg":"340x340","k_25756581_220.jpg":"220x220","o_25756581_1280.jpg":"1280x897","o_25756581_1024.jpg":"1024x717","o_25756581_640.jpg":"640x448","o_25756581_480.jpg":"480x336","o_25756581_340.jpg":"340x238","o_25756581_220.jpg":"220x154","h_25756581_1280.jpg":"1280x854","h_25756581_1024.jpg":"1024x683","h_25756581_640.jpg":"640x427","h_25756581_480.jpg":"480x320","h_25756581_340.jpg":"340x227","h_25756581_220.jpg":"220x147","pp_25756581_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756581_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756581_640.jpg":"640x814","pp_25756581_480.jpg":"480x611","pp_25756581_340.jpg":"340x432","pp_25756581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1420","hd_25756583_1920.jpg":"1920x1080","k_25756583_1280.jpg":"1280x1280","k_25756583_1024.jpg":"1024x1024","k_25756583_640.jpg":"640x640","k_25756583_480.jpg":"480x480","k_25756583_340.jpg":"340x340","k_25756583_220.jpg":"220x220","o_25756583_1280.jpg":"1280x946","o_25756583_1024.jpg":"1024x757","o_25756583_640.jpg":"640x473","o_25756583_480.jpg":"480x355","o_25756583_340.jpg":"340x251","o_25756583_220.jpg":"220x162","h_25756583_1280.jpg":"1280x854","h_25756583_1024.jpg":"1024x683","h_25756583_640.jpg":"640x427","h_25756583_480.jpg":"480x320","h_25756583_340.jpg":"340x227","h_25756583_220.jpg":"220x147","pp_25756583_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756583_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756583_640.jpg":"640x814","pp_25756583_480.jpg":"480x611","pp_25756583_340.jpg":"340x432","pp_25756583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1377","hd_25756585_1920.jpg":"1920x1080","k_25756585_1280.jpg":"1280x1280","k_25756585_1024.jpg":"1024x1024","k_25756585_640.jpg":"640x640","k_25756585_480.jpg":"480x480","k_25756585_340.jpg":"340x340","k_25756585_220.jpg":"220x220","o_25756585_1280.jpg":"1280x918","o_25756585_1024.jpg":"1024x734","o_25756585_640.jpg":"640x459","o_25756585_480.jpg":"480x344","o_25756585_340.jpg":"340x243","o_25756585_220.jpg":"220x157","h_25756585_1280.jpg":"1280x854","h_25756585_1024.jpg":"1024x683","h_25756585_640.jpg":"640x427","h_25756585_480.jpg":"480x320","h_25756585_340.jpg":"340x227","h_25756585_220.jpg":"220x147","pp_25756585_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756585_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756585_640.jpg":"640x814","pp_25756585_480.jpg":"480x611","pp_25756585_340.jpg":"340x432","pp_25756585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25756680_1920.jpg":"1920x1080","k_25756680_1280.jpg":"1280x1280","k_25756680_1024.jpg":"1024x1024","k_25756680_640.jpg":"640x640","k_25756680_480.jpg":"480x480","k_25756680_340.jpg":"340x340","k_25756680_220.jpg":"220x220","o_25756680_1280.jpg":"1280x852","o_25756680_1024.jpg":"1024x682","o_25756680_640.jpg":"640x426","o_25756680_480.jpg":"480x319","o_25756680_340.jpg":"340x226","o_25756680_220.jpg":"220x146","h_25756680_1280.jpg":"1280x854","h_25756680_1024.jpg":"1024x683","h_25756680_640.jpg":"640x427","h_25756680_480.jpg":"480x320","h_25756680_340.jpg":"340x227","h_25756680_220.jpg":"220x147","pp_25756680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756680_640.jpg":"640x814","pp_25756680_480.jpg":"480x611","pp_25756680_340.jpg":"340x432","pp_25756680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x959","hd_25756674_1920.jpg":"1920x1080","k_25756674_1280.jpg":"1280x1280","k_25756674_1024.jpg":"1024x1024","k_25756674_640.jpg":"640x640","k_25756674_480.jpg":"480x480","k_25756674_340.jpg":"340x340","k_25756674_220.jpg":"220x220","o_25756674_1280.jpg":"1280x639","o_25756674_1024.jpg":"1024x511","o_25756674_640.jpg":"640x319","o_25756674_480.jpg":"480x239","o_25756674_340.jpg":"340x169","o_25756674_220.jpg":"220x109","h_25756674_1280.jpg":"1280x854","h_25756674_1024.jpg":"1024x683","h_25756674_640.jpg":"640x427","h_25756674_480.jpg":"480x320","h_25756674_340.jpg":"340x227","h_25756674_220.jpg":"220x147","pp_25756674_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756674_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756674_640.jpg":"640x814","pp_25756674_480.jpg":"480x611","pp_25756674_340.jpg":"340x432","pp_25756674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25756664_1920.jpg":"1920x1080","k_25756664_1280.jpg":"1280x1280","k_25756664_1024.jpg":"1024x1024","k_25756664_640.jpg":"640x640","k_25756664_480.jpg":"480x480","k_25756664_340.jpg":"340x340","k_25756664_220.jpg":"220x220","o_25756664_1280.jpg":"1280x852","o_25756664_1024.jpg":"1024x682","o_25756664_640.jpg":"640x426","o_25756664_480.jpg":"480x319","o_25756664_340.jpg":"340x226","o_25756664_220.jpg":"220x146","h_25756664_1280.jpg":"1280x854","h_25756664_1024.jpg":"1024x683","h_25756664_640.jpg":"640x427","h_25756664_480.jpg":"480x320","h_25756664_340.jpg":"340x227","h_25756664_220.jpg":"220x147","pp_25756664_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756664_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756664_640.jpg":"640x814","pp_25756664_480.jpg":"480x611","pp_25756664_340.jpg":"340x432","pp_25756664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_25756591_1920.jpg":"1920x1080","k_25756591_1280.jpg":"1280x1280","k_25756591_1024.jpg":"1024x1024","k_25756591_640.jpg":"640x640","k_25756591_480.jpg":"480x480","k_25756591_340.jpg":"340x340","k_25756591_220.jpg":"220x220","o_25756591_1280.jpg":"1280x865","o_25756591_1024.jpg":"1024x692","o_25756591_640.jpg":"640x432","o_25756591_480.jpg":"480x324","o_25756591_340.jpg":"340x229","o_25756591_220.jpg":"220x148","h_25756591_1280.jpg":"1280x854","h_25756591_1024.jpg":"1024x683","h_25756591_640.jpg":"640x427","h_25756591_480.jpg":"480x320","h_25756591_340.jpg":"340x227","h_25756591_220.jpg":"220x147","pp_25756591_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756591_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756591_640.jpg":"640x814","pp_25756591_480.jpg":"480x611","pp_25756591_340.jpg":"340x432","pp_25756591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_25756590_1920.jpg":"1920x1080","k_25756590_1280.jpg":"1280x1280","k_25756590_1024.jpg":"1024x1024","k_25756590_640.jpg":"640x640","k_25756590_480.jpg":"480x480","k_25756590_340.jpg":"340x340","k_25756590_220.jpg":"220x220","o_25756590_1280.jpg":"1280x794","o_25756590_1024.jpg":"1024x635","o_25756590_640.jpg":"640x397","o_25756590_480.jpg":"480x298","o_25756590_340.jpg":"340x211","o_25756590_220.jpg":"220x136","h_25756590_1280.jpg":"1280x854","h_25756590_1024.jpg":"1024x683","h_25756590_640.jpg":"640x427","h_25756590_480.jpg":"480x320","h_25756590_340.jpg":"340x227","h_25756590_220.jpg":"220x147","pp_25756590_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756590_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756590_640.jpg":"640x814","pp_25756590_480.jpg":"480x611","pp_25756590_340.jpg":"340x432","pp_25756590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_25756606_1920.jpg":"1920x1080","k_25756606_1280.jpg":"1280x1280","k_25756606_1024.jpg":"1024x1024","k_25756606_640.jpg":"640x640","k_25756606_480.jpg":"480x480","k_25756606_340.jpg":"340x340","k_25756606_220.jpg":"220x220","o_25756606_1280.jpg":"1280x892","o_25756606_1024.jpg":"1024x714","o_25756606_640.jpg":"640x446","o_25756606_480.jpg":"480x334","o_25756606_340.jpg":"340x237","o_25756606_220.jpg":"220x153","h_25756606_1280.jpg":"1280x854","h_25756606_1024.jpg":"1024x683","h_25756606_640.jpg":"640x427","h_25756606_480.jpg":"480x320","h_25756606_340.jpg":"340x227","h_25756606_220.jpg":"220x147","pp_25756606_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756606_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756606_640.jpg":"640x814","pp_25756606_480.jpg":"480x611","pp_25756606_340.jpg":"340x432","pp_25756606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_25756690_1920.jpg":"1920x1080","k_25756690_1280.jpg":"1280x1280","k_25756690_1024.jpg":"1024x1024","k_25756690_640.jpg":"640x640","k_25756690_480.jpg":"480x480","k_25756690_340.jpg":"340x340","k_25756690_220.jpg":"220x220","o_25756690_1280.jpg":"1280x900","o_25756690_1024.jpg":"1024x720","o_25756690_640.jpg":"640x450","o_25756690_480.jpg":"480x337","o_25756690_340.jpg":"340x239","o_25756690_220.jpg":"220x154","h_25756690_1280.jpg":"1280x854","h_25756690_1024.jpg":"1024x683","h_25756690_640.jpg":"640x427","h_25756690_480.jpg":"480x320","h_25756690_340.jpg":"340x227","h_25756690_220.jpg":"220x147","pp_25756690_1280.jpg":"1280x1628","pp_25756690_1024.jpg":"1024x1303","pp_25756690_640.jpg":"640x814","pp_25756690_480.jpg":"480x611","pp_25756690_340.jpg":"340x432","pp_25756690_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7966890 Threads: 3 Questions: 1657082848 Slow queries: 4926548 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111932461 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/musliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena-1327281 [printLink] => /vijesti/regija/musliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena-1327281?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 731884 [name] => Husejn Smajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 17:24:28 [main_article_id] => 0 [alias] => husejn-smajic [link] => /tag/husejn-smajic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731885 [name] => Vesela straža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 17:24:28 [main_article_id] => 0 [alias] => vesela-straza [link] => /tag/vesela-straza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413946 [name] => bugojno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bugojno [link] => /tag/bugojno ) [3] => stdClass Object ( [id] => 315890 [name] => crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crkva [link] => /tag/crkva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [5] => stdClass Object ( [id] => 731886 [name] => Vesna smajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 17:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-smajic [link] => /tag/vesna-smajic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 731887 [name] => jelena gruba kotromanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-02 17:24:29 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-gruba-kotromanic [link] => /tag/jelena-gruba-kotromanic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 243059 [name] => Vinko Puljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-puljic [link] => /tag/vinko-puljic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDINA SMAJIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Musliman Husejn katoličku crkvu s dobrim ljudima kraj Bugojna podigao, pomogao i Srbin: ‘Da nas ne dijele imena...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756669.jpg [galleryCount] => 44 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Husejn i Vesna Smajić ispred nove crkve na lokaciji Crkvine odnosno Vesela Straža
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756669.jpg [title] =>

Husejn i Vesna Smajić ispred nove crkve na lokaciji Crkvine odnosno Vesela Straža
 

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756668.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica i Vesne Smajic. na kojemu je nova crkva.
Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756589.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756692.jpg [title] =>

Husejin Smajić ispred skulpture kraljice Jelene

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756702.jpg [title] =>

Skulptura kraljice Jelene Grube

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756695.jpg [title] =>

Skulptura kraljice Jelene Grube

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756693.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: Bista kraljice Jelene Grube.
Paun Paunovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756687.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: bista kraljice Jelene Grube.
Paun Paunovic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756685.jpg [title] =>

Temlji stare crkve na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756686.jpg [title] =>

Ovu lokaciju - ljupku prodolinu iznad Bugojna - Husejn je naslijedio, a Crkvina su je zvali još i Austrijanci

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756684.jpg [title] =>

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunovic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756696.jpg [title] =>

Temlji stare crkve na Veseloj Straži
 

Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756701.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: Temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
Paun Paunovic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756703.jpg [title] =>

Ovu lokaciju, Crkvina su je zvali još i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okruženu vrhovima pošumljenima crnim borom i skuta prošaranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pršljanice teku - čovjek Husejn je naslijedio

Paun Paunovic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756697.jpg [title] =>

Dio imanja Husejna Smajića na kojem je pronađena stara crkva te izgrađena nova u spomen na nju

Paun Paunovic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756683.jpg [title] =>

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756682.jpg [title] =>

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756678.jpg [title] =>

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756676.jpg [title] =>

Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, kad ono...

Paun Paunović/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756673.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756665.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pozlaceni oltar nove crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756614.jpg [title] =>

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunovic/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756612.jpg [title] =>

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunović/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756607.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
Paun Paunovic/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756599.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756597.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756595.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA Bugojno, 280923. Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic. Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve. Paun Paunovic/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756592.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756569.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756571.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756568.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.
Paun Paunovic/Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756574.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pronadjeni artefakti na lokaciji Vesela straza.
Paun Paunovic/Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756577.jpg [title] =>

Pronađeni artefakti na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756579.jpg [title] =>

Pronađeni kosturi na lokaciji stare crkve

Paun Paunović/Cropix ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756581.jpg [title] =>

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunović/Cropix ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756583.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pronadjeni kosturi na lokaciji stare crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756585.jpg [title] =>

Vesna Smajić pored pronađenih kostura na lokaciji stare crkve.

Paun Paunović/Cropix ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756680.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Paun Paunovic/Cropix ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756674.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756664.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.
Paun Paunovic/Cropix ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756591.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.
Paun Paunovic/Cropix ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756590.jpg [title] =>

Restoran u sklopu imanja

Paun Paunović/Cropix ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756606.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: Vesna Smajic s posjetiteljima Dunjom Petranovic i Nikolom Majstrovicem.
Paun Paunovic/Cropix ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/02/25756690.jpg [title] =>

Posjetitelji Veseloj Straže, Karolina Marić i Zlatko Bojanović

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljudina je Husejn. Pravi Bosanac! Smajić. Krupan, dobrodušan, domaćin kakav treba svakom na putu. Miran ko ulje, vatren u nuždi, ima u Huse vazda vremena za fildžan razgovora i pladanj meze, a komu se žuri, taj neka i ne svraća.

Tu lokaciju, Crkvina su je zvali još i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okruženu vrhovima pošumljenima crnim borom i skuta prošaranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pršljanice teku - čovjek je naslijedio: prepisali mu je roditelji dočim se rodio. Jedini sin iza šest sestara! Ranih pedesetih godina onog stoljeća. Nisu je Husini puno prije ni bili kupili.

Vesela Straža! Tu je blizu nekoć gradina bila, utvrda. Mir božji, pjevaju ptice…

- I stara je crkva moja ljubav: našo sam je, iskopo i kosti naše kraljice otkrio u njoj, al ova nova crkva, koju sam s dobrim ljudima podigo, ona mi je ljubav najveća! To je crkva mira, ljubavi i poštovanja. To sam stotinu puta reko, pa i pred kardinalom Vinkom Puljićem lanjskog ljeta, kad je uzoriti crkvu Gospe od Anđela blagoslovio, na njen blagdan, drugog avgusta, kaže nam Husejn.

Ništa se nemojte čuditi, nije Bosna samo zemlja u kojoj su braća hvatala jedni druge za vratove, zemlja je to u kojoj ćete čuti i ovo:

- Sve je to za ljubav naše zemlje Bosne i Hercegovine, za jedinstvo svega naroda koji u njoj živi. Da nas ne dijele imena i da nismo plemena, da smo ljudi i da se po tom mjerimo, ko je kakav čovjek!

---

image

Temlji stare crkve na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Ovu lokaciju - ljupku prodolinu iznad Bugojna - Husejn je naslijedio, a Crkvina su je zvali još i Austrijanci

Paun Paunović/Cropix
---

‘Dimije su mene odgojile‘

I džamija je Husejnova ljubav. Eno najbliže mrvu niže, u selu Vesela, gdje je nekada u mejtef odlazio, muslimansku dječju školicu. Kaže, dimije su mene odgojile, mati Mevla i babo Huso. To da ne bude zabune.

Oženio se Vesnom, bugojanskom Hrvaticom i dobio troje djece: Elvira, Jasminku i Danijelu. Elvirov sin Noa (5), kad je tu, zvoni podne i večer. Potežući konopac na drvenom zvoniku koji su Smajići podigli pokraj stare, srednjovjekovne katoličke crkve čije je iskapanje, arheološka istraživanja i konzervaciju platio Noin dedo Husejn.

Huso i Vesna tu žive, bit će sada i 20 godina! Prije im je tu bila samo vikendica. A ubuduće i restoran, smještaj neki za goste, jezero već čeka.

Ima u Veseloj Straži trista čuda i nije lako ocijeniti jesu li bolja ona o staroj ili ova o novoj crkvi. Ta čudesa. Jer tu ima kraljeva i kraljica, osmanlijskih topovskih kugli, smrti djece izgladnjivanjem, splitskih svećenika od prije šeststo godina! A ima i kardinalskog blagoslova, njemačkog oltara s pozlatom, zavjetne i spomeničke, još potpuno nedovršene nove katoličke bogomolje pravocrtnih linija s jedne strane i zakrivljenih s druge, pa gostiju iz BiH, Bosne i Srbije, Hrvata, Srba i Bošnjaka koji se dolaze pokloniti svojoj kraljici...

Uglavnom, Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, danas ima dvije, a jednu sličnu bili su upalili još stari Austrijanci početkom prošlog stoljeća, da osvijetle Bugojno. I - zape bagerska žlica za temelje skrivene u zemlji.

- Reko, stani! Neki se počeše smijat, da kakva crkva, oklen će tu crkva, al je odma jasno bilo da nije ništa drugo nego crkva. Sedrom zidana, dimenzija 32 za 22 metra. U tza doba, jedna od najvećih u Bosni. Zato će i ova nova bit obložena sedrom...

Ne bi u tri novine stalo sve što Huso ima reći o tom čudesnom nalazu. Barem sto tisuća maraka potrošio je dosad za istraživanja. Za gradnju nove crkve ne može ni sabrati koliko! Sve dokumentirano i pod nadzorom arheološke struke. Radove vodi arheolog Stipan Dilber iz franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, te posuški arheolozi Ljubo i Kruna Oreč.

---

image

Pronađeni artefakti na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Vesna Smajić pored pronađenih kostura na lokaciji stare crkve.

Paun Paunović/Cropix
---

Pronašli 12 kostura, među njima kraljičine

Istraživanjem stare crkve pronađeno je 12 kostura. Deset pripada odraslim osobama, dok su dva dječja. Eno ih svih u posebno izrađenim drvenim kovčezima koje je Huso dao napraviti u svojoj pilani. Na njima su rađene razne analize u BiH, Hrvatskoj i SAD-u. O Husejnovu trošku!

- Rezultati iz Miamija ukazuju da smo pronašli kosti naše kraljice Jelene Grube Kotromanić. Bilo je i drugih kraljica, al su one bile samo supruge il majke kraljeva, a Jelena Gruba jedina je bila na tronu, vladala Bosnom nakon smrti muža, kralja Stjepana Dabiše 1395. godine. Izabrali je bili bosanski velikaši, govori Huso.

Kasnije su je isti velmože i svrgnuli, dovodeći 1398. na tron Stjepana Ostoju, nezakonitog sina Tvrtka I. Kotromanića, prvog bosanskog kralja. Za grob joj se službeno ne zna...

Analiza kostiju i datiranje ugljikom, veli Smajić, koji se od nalaza stare crkve zainteresirao za povijest pa sve što treba brzo i naučio, pokazali su da je žena u baršunastom plaštu protkanom zlatom i svilom, pokraj koje su bila i četiri mletačka zlatnika, umrla od osteoporoze oko 1400. godine. U 53. ili 54. godini života. Huso kaže da je dvije godine bila zatočena u crkvi u Staroj Straži, a povijesni izvori na taj lokalitet smještaju i nekadašnji franjevački samostan. U grobovima nisu pronađeni natpisi koji bi olakšali identifikaciju davnih pokojnika. Šteta.

- Dokumenti govore da je u ovoj staroj crkvi održan kapitul franjevačke vikarije 15. maja 1406. godine, župnik je bio fra Marin Splićanin, a skupu je prisustvovo i kralj Stjepan Ostoja lično, niže Husejn podatke.

Zato je pokraj konzerviranih ostataka stare crkve dao napraviti skulpturu kraljice Jelene Grube, izvedenu u sedrenoj gromadi i u prirodnoj veličini. Rad kipara Ante Braovca iz Tomislavgrada. I ploču s dijelom Jelenine povelje Dubrovčanima iz 1397. godine: "Mi, gospođa kira Jelena, po izvoljenju Božju Kraljica Srbljem, Bosne i Primorju i Zapadnim stranam i k tomu…"

- Nema dana da nema gostiju, nekad po autobus, dva, tri, a nekad pojedinci i obitelji. Dolaze Hrvati, dolaze i muslimani, ali nešto manje, a dolaze i Srbi. Obiđu, razgledaju, pomole se za svoju kraljicu Jelenu, ona je vladala dijelovima Hrvatske i Srbije. Dođu se Srbi pokloniti Jeleni i u ovu novu crkvu, ostave i milodare...

Kaže domaćin da su Veselu Stražu obilazili i u njoj kraće ili dulje boravili i ostali bosanski kraljevi, ali i njihove žene: Katarina Kosača Kotromanić, supruga kralja Stjepana Tomaša, te Jelena Branković (Mara), kćer srpskog despota Lazara Brankovića i žena Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja, kojemu je papa iz Rima bio poslao krunu, a Turci ga pogubiše 1463. godine u Jajcu, dokinuvši Bosansko Kraljevstvo. Time je Jelena Mara bila posljednja bosanska kraljica, iako djevojčica od 14 godina.

---

image

Husejin Smajić ispred skulpture kraljice Jelene

Paun Paunović/Cropix
------
image

Dio imanja Husejna Smajića na kojem je pronađena stara crkva te izgrađena nova u spomen na nju

Paun Paunovic/Cropix
------
image

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix
---

Maglovito je sve i mistično

Ima tu još jedan element, doduše, ezoteričan i kontroverzan, ali Husejnu to ništa ne smeta. Veli, možda bi DNK analiza mogla pokazati jesu li i ta dva dječja kostura, pronađena u staroj crkvi, pripadala kraljevskoj lozi Kotromanića.

Maglovito je sve i mistično, znamo, takva je Bosna oduvijek, baš je zato i volimo, pa će i naš domaćin, ljudina Husejn, sačekati da vidi što kažu DNK analize. Ekspertiza kostiju pokazala je da su djeca pronađena u Veseloj Straži umrla od gladi. Možda u sužanjstvu, od izgladnjivanja. Ali, muka s DNK analizom je što podatke valja s nečim usporediti, kanite li ih identificirati. U tom smislu, možda ne bi bio loš izbor usporediti ih s kostima iz kripte jajačkog franjevačkog samostana za koje fratri vjeruju da pripadaju Stjepanu Tomaševiću, posljednjem bosanskom kralju.

- Pronašo sam ja i topovsko đule kojim su Turci u naletu gađali ovu staru crkvu, kaže Husejn, nadajući se da bi daljnja istraživanja mogla pouzdanije reći komu sve pripadaju kosti iz srednjovjekovne crkve u Veseloj Straži.

Uh, upali smo u duboku prošlost iako je zamisao bila više lirska, nego epska: reportažno opisati neobičnu priču o Husinoj novoj crkvi. Čiju je gradnju motivirao desetak godina star Husejnov nalaz crkve iz Srednjeg vijeka i predosmanske Bosne. Zato nam nije lako levitirati između tolikih stoljeća!

A i ne događa se često u našim krajevima da jedan musliman o svom trošku izgradi katoličku crkvu! Evo, recimo da neki katolik podigne džamiju na svojoj zemlji u ime mira, poštovanja i jedinstva naroda, zar ne bi pisale novine o tomu?!       

‘Ovde se vidi da je Bosne bilo i prije Turaka‘

- Slobodno ti napiši i ovo, ima danas nekih mojih muslimana u Sarajevu koji bi gradili ko zna kakvo unitarno društvo, državu, možda sličnu onoj koja je ognjem i mačem vladala Bosnom 500 godina, skrivajući se iza plašta takozvane građanske države. A ovde se fino vidi da je Bosne bilo i prije Turaka, poručuje Husejn.

Nema u njega improvizacije: parcelu na kojoj je podignuta nova crkva darovao je bugojanskoj župi sv. Ante, projektant je arhitekt Zdenko Antunović, a sakralni objekt dobio je i građevinsku dozvolu. Pa domaćin zahvaljuje načelniku Hasanu Ajkuniću i lokalnoj zajednici, ali i župniku fra Ivanu Piliću.

---

image

Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, kad ono...

Paun Paunović/Cropix
------
image

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunović/Cropix
------
image

Restoran u sklopu imanja

Paun Paunović/Cropix
---

- Ko će više znat kolko je para i materijala u novoj crkvi, al su pomagali dobri ljudi sa svih strana. Naprimjer, jedan Srbin poslo je kamion građevinskog željeza, a Vinko Blažević, vaš Hrvat iz Dalmacije, kamen kojim ćemo pokrit crkveni pod. Drugi su opet dali opeku, treći izolaciju…

Kardinal Puljić, naprimjer, darovao je sto godina star oltar. Ima tu još posla, barem tri, četiri godine, na unutarnjem uređenju, fasadama i pročelju. Šteta, kaže, Huso, da su Austrijanci, kopavši nekoć cijevi za malu elektranu, navodno pronašli stari kalež i odnijeli ga u Austriju. Tako se barem govori. A baš bi lijepo bilo da se uza nj služi misa i u novoj crkvi.

- I moji su se muslimani slikavali s kardinalom kad je lani bio blagoslov, veli Huso, ističući stalno da ga samo dobri ljudi zanimaju i da je svaki nacionalizam otrov za društvo.

Ukratko, ne trebaju danas nikomu ni balije, ni četnici, ni ustaše.  

- Nije, bolan, bitno kako se čoek zove! Bitno je samo da je normalan, ništa mu drugo ne treba!

---

image

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix
------
image

Posjetitelji Veseloj Straže, Karolina Marić i Zlatko Bojanović

Paun Paunović/Cropix
---

---

‘Ne znamo što je ovdje ljepše: priroda, starine ili čitava povijesna priča‘

U obilsaku smo zatekli Zlatka Bojanovića iz Bugojna i kumu Karolinu Marić iz Rame. Oduševljeni!

- Takvo jedno bogatstvo je rijetkost i blago za ovaj naš kraj. Prelijepo je, treba zahvaliti i Husejnu, nije sve ovo bilo lako izvest, kažu Zlatko i Karolina.

Malo kasnije, eto u Veseloj Straži i Dunje Petranović Gagić iz Nizozemske, rođene u Splitu, kasnije udane u Bosnu, a s njom i Nikole Majstrovića, koji je mladost proveo u Vrgorcu, Makarskoj i Splitu, pa pet godina živio u Parizu, a još tamo od 1963. u Švedskoj. Čak 37 godina radio je kao snimatelj na švedskoj televiziji. Čuli ljudi za staru i novu crkvu, Husejna, kraljeve i kraljice, pa se došli uvjeriti i sami:

- Super je, baš nam se sviđa i ne znamo što je ovdje ljepše: priroda, starine ili čitava povijesna priča…

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Husejn i Vesna Smajić ispred nove crkve na lokaciji Crkvine odnosno Vesela Straža
 

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica i Vesne Smajic. na kojemu je nova crkva.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunović/Cropix

Husejin Smajić ispred skulpture kraljice Jelene

Paun Paunović/Cropix

Skulptura kraljice Jelene Grube

Paun Paunović/Cropix

Skulptura kraljice Jelene Grube

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: Bista kraljice Jelene Grube.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: bista kraljice Jelene Grube.

Paun Paunović/Cropix

Temlji stare crkve na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix

Ovu lokaciju - ljupku prodolinu iznad Bugojna - Husejn je naslijedio, a Crkvina su je zvali još i Austrijanci

Paun Paunovic/Cropix

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix

Temlji stare crkve na Veseloj Straži
 

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: Temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.

Paun Paunovic/Cropix

Ovu lokaciju, Crkvina su je zvali još i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okruženu vrhovima pošumljenima crnim borom i skuta prošaranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pršljanice teku - čovjek Husejn je naslijedio

Paun Paunovic/Cropix

Dio imanja Husejna Smajića na kojem je pronađena stara crkva te izgrađena nova u spomen na nju

Paun Paunović/Cropix

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix

Kapelica na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix

Imanje Husejna Smajića na kojem je pronađena drevna crkva

Paun Paunović/Cropix

Husejn je prije nepunih desetak godina na svojoj parceli započeo kopati akumulacijsko jezero. Trebalo mu za malu elektranu, kad ono...

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pozlaceni oltar nove crkve.

Paun Paunovic/Cropix

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunović/Cropix

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA Bugojno, 280923. Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic. Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
na fotografiji: temlji stare crkve na lokaciji Vesela straza.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pronadjeni artefakti na lokaciji Vesela straza.

Paun Paunović/Cropix

Pronađeni artefakti na lokaciji Vesela Straža

Paun Paunović/Cropix

Pronađeni kosturi na lokaciji stare crkve

Paun Paunović/Cropix

Pozlaćeni oltar nove crkve

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: pronadjeni kosturi na lokaciji stare crkve.

Paun Paunović/Cropix

Vesna Smajić pored pronađenih kostura na lokaciji stare crkve.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: lokacija Vesela straza te imanje Husejna Smajica na cijem imanju je pronadjena crkva te nova crkva koja je izgradjena u spomen na staru.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: unutrasnjost nove crkve.

Paun Paunović/Cropix

Restoran u sklopu imanja

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Bugojno, 280923.
Lokacija Vesela straza u okolici Bugojna gdje su otkriveni temelji stare krscanske crkve te je u spomen na nju izgradjena nova te ju je posveti nadbiskup Zelimir Puljic.
Na fotografiji: Vesna Smajic s posjetiteljima Dunjom Petranovic i Nikolom Majstrovicem.

Paun Paunović/Cropix

Posjetitelji Veseloj Straže, Karolina Marić i Zlatko Bojanović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/musliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena-1327281 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=59c64aa723ad87d612878494a059735093300f36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Musliman+Husejn+katoli%C4%8Dku+crkvu+s+dobrim+ljudima+kraj+Bugojna+podigao%2C+pomogao+i+Srbin%3A+%E2%80%98Da+nas+ne+dijele+imena...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fmusliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena-1327281 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fmusliman-husejn-katolicku-crkvu-s-dobrim-ljudima-kraj-bugojna-podigao-pomogao-i-srbin-da-nas-ne-dijele-imena-1327281 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LJUDINA SMAJIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaLJUDINA SMAJIĆ

Musliman Husejn katoličku crkvu s dobrim ljudima kraj Bugojna podigao, pomogao i Srbin: ‘Da nas ne dijele imena...‘

Piše Damir Tolj
3. listopada 2023. - 15:00

Ljudina je Husejn. Pravi Bosanac! Smajić. Krupan, dobrodušan, domaćin kakav treba svakom na putu. Miran ko ulje, vatren u nuždi, ima u Huse vazda vremena za fildžan razgovora i pladanj meze, a komu se žuri, taj neka i ne svraća.

Tu lokaciju, Crkvina su je zvali još i Austrijanci - ljupku prodolinu iznad Bugojna, okruženu vrhovima pošumljenima crnim borom i skuta prošaranih jasenovinom, rubom koje bistre vode Pršljanice teku - čovjek je naslijedio: prepisali mu je roditelji dočim se rodio. Jedini sin iza šest sestara! Ranih pedesetih godina onog stoljeća. Nisu je Husini puno prije ni bili kupili.

Vesela Straža! Tu je blizu nekoć gradina bila, utvrda. Mir božji, pjevaju ptice…

- I stara je crkva moja ljubav: našo sam je, iskopo i kosti naše kraljice otkrio u njoj, al ova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:52