StoryEditorOCM
Regijaobiteljsko stablo

Policajac uhićen u Crnoj Gori ratni je zločinac u BiH; I otac mu je osuđen zbog ratnih zločina u istom logoru

Piše vijesti sd
20. prosinca 2023. - 17:02

Službenik Uprave policije, koji je danas uhićen prema nalogu Specijalnog državnog Tužiteljstva (SDT) u Crnoj Gori je Zoran Gašović, saznaje Avaz.

Tužiteljstvo ga tereti da je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti, na teritoriju Hadžića, u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

- U tijeku je pretresanje stanova i drugih prostorija uhićenog Z.G. na više lokacija u zemlji, radi prikupljanja i drugih dokaza o kaznenom djelu - priopćio je danas državni tužitelj Vukas Radonjić, glasnogovornik Specijalnog državnog Tužiteljstva.

Gašović je, inače, sin Ratka Gašovića, koji je osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u Hadžićima. U službenim dokumentima stoji Zoran (Ratko) Gašović. Obitelj Gašović podrijetlom je iz Plužina, Republika Crna Gora. Prije agresije doselili su se u Hadžiće, gdje su živjeli i radili. Nakon reintegracije Hadžića odselili su se u Crnu Goru i nastanili u Nikšiću. Ratko je nakon rata došao u Hadžiće, kako bi završio imovinska prava i dokumente kao da je čist, a zapravo se radilo o silovatelju koji se iživljavao nad nedužnim i nemoćnim Bošnjakinjama. Tu je i uhićen.

Činio i druga kaznena djela

Zoran je krenuo očevim stopama, odmah nakon zauzimanja centra Hadžića, 12. svibnja 1992. godine, ovog krvnika će imenovati za glavnog istražitelja i upravnika hadžićkog logora "Garaža".

"Garaža" se smatra logorom smrti, a mnogi logoraši ni do danas nisu pronađeni. Ovo je prvi formirani logor na okupiranom teritoriju Hadžića. Formiran prema zapovijedi Kriznog štaba koju je proveo SJB Hadžići i koji je bio pod njihovom upravom, a egzistirat će do kolovoza 1992. godine. Osim Zorana Gaševića, logoraše su ispitivali i premlaćivali Borislav Banduka, Mirko Jokić, Miro Kecman, Mladen Kecman, Nemanja Jovičić, Mladen Tolj...

Inače, Zoran je ranije suspendiran iz policije zbog sumnje da je počinio druga kaznena djela, piše Avaz.

image

Zoran Gašović kao policajac činio je i druga kaznena djela

Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:05