StoryEditorOCM
Regijadrinske mučenice

Skandalozno brisanje povijesti: gradnjom na temeljima samostana želi se prikriti četnički zločin

Piše Vijesti SD
4. svibnja 2023. - 10:47

Na temeljima samostana "Marijin don" na Kalovitim brdima kod Pala, koji su osnovale redovnice Družbe Kćeri ljubavi božje, grade se objekti, upozoravaju iz Župnog ureda "Sveti Dominik" u Goraždu, prenosi Klix.ba.

Ističu kako se na ovaj način želi prikriti povijest i zataškati počinjeni zločin iz Drugog svjetskog rata nad časnim sestrama koje širom svijeta poznaju kao Drinske mučenice.

Naime, početkom Drugog svjetskog rata u prosincu 1941. godine četnici Draže Mihailovića u samostanu "Marijin dom" na Palama zarobili su sestre Berchmanu Leidenix iz Austrije, Julu Ivanišević iz Hrvatske, Krizinu Bojnc i Antoniju Fabjan iz Slovenije te Hrvaticu mađarskog porijekla Mariju Bernadeta Banju, a samostan opljačkali i zapalili.

Na putu do Goražda, po velikoj hladnoći, najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana nije izdržala, a sestre Jula, Krizina, Antonija i Marija zatvorene su u tadašnju kasarnu u Goraždu, a današnju osnovnu školu. Tijekom noći četnici su provalili u njihovu prostoriju s namjerom da ih zlostavljaju, a birajući između smrti i časti, časne sestre skočile su van.

Polomljene, četnici su ih usmrtili noževima, a njihova tijela bacili u Drinu. Vatikan ih je proglasio blaženim, a slavi ih Katolička crkva u cijelom svijetu, dok katolički hodočasnici ovim povodom posjećuju Goražde kako bi na mjestu njihovog stradanja uputili molitvu.

- Ovo je sramotno prekrivanje krvavih tragova. Neviđena otimačina u 21. stoljeću. Gradnjom na mjestu gdje je bio samostan Marijin dom prikriva se povijest i želi zataškati počinjeni zločin u Drugom svjetskom ratu nad časnim sestrama koje su ubili. Malo je to bilo, sad brišu svaki trag o samostanu koji je bio upravo na ovom mjestu. Nakon rata komunističke vlasti su nacionalizirale i otele njihov posjed. Na tom mjestu su sagradili bungalove koji su posljednjih godina bili u ruševnom i devastiranom stanju. Vjerovatno je općina smišljeno prodala njihovu zemlju nekom privatniku koji sada gradi. Muka mi je od svega ovoga i žalostan sam na sve što se čini. Ne može se graditi na otetom mjestu odakle je započela krvava kalvarija nedužnih sestara. Ovo je u nebo vapijući grijeh. Ako se ovo ne zaustavi, tu ne može biti blagoslova već samo prokletstvo i nesreća u budućnosti, ističe don Josip Tadić, goraždanski župnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:48