StoryEditorOCM
Regijane bježe od masona

Vitezovi templari aktivni su u Srbiji, njihovi članovi su visoki državni službenici, svećenici, časnici i liječnici

Piše vijesti sd
2. svibnja 2023. - 17:35
‘Naš rad nije ništa manje tajan i javan od bilo koje slične nevladine organizacije ili političke stranke. Usuđujemo se reći da smo puno transparentniji od njih, poručili su srpski templari (ilustracija)Filippo Monteforte/AFP

Vitezovi templari doimaju se kao egzotična pojava, međutim oni i dalje djeluju. Među ostalim, i u Srbiji.

Pod nazivom Veliki priorat Srbije - Vitezovi templari Srbije, djeluju kao autonomni konstitutivni član Templarskog reda, međunarodne templarske organizacije - Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH).

Na svojoj web stranici osmith.rs navode da je današnji Red hrama osnovan u Francuskoj 1705. godine, službeno je rekonstruiran 1804. godine, a priznat kao viteški red od strane svog pokrovitelja Napoleona Bonapartea 1805. godine. To priznanje kasnije je potvrdio i car Napoleon III., piše Nova.rs.

OSMTH ne tvrdi da je izravni potomak ili nasljednik srednjovjekovnog Reda koji je utemeljio Ig de Peyen 1118. i raspustio papa Klement V. 1312., već je samo inspiriran njime.

"Suprotno uvriježenom mišljenju, Red nije masonska organizacija, ali se ne distancira od kontakata s masonima."

Ističu i kako se Templari humanitarnim radom temeljenim na projektima zalažu za doprinos kršćanskoj zajednici u kojoj djeluju. Nasljedujući stoljetnu kulturu viteštva utemeljenu na kršćanskoj tradiciji u svakodnevnim odnosima među ljudima, templari doprinose kršćanskom etosu, duhovnosti i viteškim vrijednostima. Templari sudjeluju u prikupljanju humanitarne pomoć u Srbiji i inozemstvu; rade na poštivanju ljudskih prava i različitosti te na promicanju međuvjerskog dijaloga.

članstvo je isključivo kršćansko

"Srpski templari uglavnom su uspješni profesionalci: visoki državni službenici, članovi diplomatskog zbora, visoki svećenici, časnici, liječnici, inženjeri, profesori, znanstvenici, kulturni stvaratelji i humanitarni radnici. Naš red ne doživljavamo kao tajnu organizaciju jer je uredno registriran i u Srbiji i u inozemstvu. Naš rad nije ništa manje tajan i javan od bilo koje slične organizacije, nevladine ili političke stranke. Usuđujemo se reći da smo puno transparentniji od njih, budući da svoje djelovanje predstavljamo našoj javnosti kako putem službene stranice Reda, tako i putem medijskih konferencija i izdavačke djelatnosti. Nacionalno smo i vjerski odgovorna organizacija te nam je kao takvoj jako stalo da svoj rad približimo široj javnosti", navode oni na svojim stranicama.

No, također napominju da se članom Viteškog reda templara može postati samo na preporuku jednog od članova reda, kao i da se u organizaciju OSMTH ne može učlaniti pripadnik druge vjere.

image

‘Srpski templari uglavnom su uspješni profesionalci: visoki državni službenici, članovi diplomatskog zbora, visoki svećenici, časnici, liječnici, inženjeri, profesori, znanstvenici, kulturni stvaratelji i humanitarni radnici‘ (ilustracija)

Filippo Monteforte/AFP

"Redovno članstvo OSMTH je isključivo kršćansko, ali je svaki čovjek dobre volje dobrodošao kao prijatelj i kao suradnik ili počasni član iz nekršćanskih vjerskih zajednica. Red se širi za dobrobit cijelog čovječanstva. "

Kažu i da Red od svojih članova, dama i vitezova templara, osim pripadnosti kršćanskoj vjeri, zahtijeva i građansko ponašanje, ako je to u skladu s kršćanskim vrijednostima i ljudskim pravima.

"Oruđe modernih templara nije mač nego riječ. Templar će svoje mišljenje zastupati izgovorenom, pisanom i iskrenom riječju.", kažu srpski templari, piše Nova.rs.

Pozivi na građansko, civilizirano ponašanje i ophođenje, te rješavanje nesporazuma verbalnim, a ne oružanim putem može se samo pozdraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:09