stdClass Object ( [id] => 1387349 [title] => Američka vojnoobavještajna analitičarka objašnjava: Evo zašto Putin neće napasti nijednu NATO članicu [alias] => americka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Glavna mantra ratnih huškača na Zapadu glasi da Putin nakon Ukrajine sigurno kreće dalje u osvajački pohod Europom, pa ga je onda bolje vojno zaustaviti u Ukrajini. Dugo nam se servira da Kremlj neće prezati ni od napada na članice NATO-a i da je jedina dilema hoće li prvo napasti Poljsku, baltičke zemlje ili nekog trećeg.

Iako ova teorija – koju intenzivno promiču i Washington i europski centri – pati od ozbiljnih deluzija, brojni zapadni dužnosnici je papagajski ponavljaju, uvjeravajući građane da je opasnost od Rusije bezgranična i neopisiva, sve kako bi ih uvjerili u smislenost nastavka vojnog i financijskog pomaganja Ukrajine, te kako bi ih pripremili da u dogledno vrijeme prihvate i druge „preventivne mjere” za zaštitu od baćuške, od slanja europskih trupa u Ukrajinu do prelaska Europe na ratnu ekonomiju.

U tim okolnostima javljaju se i glasovi razuma koji razgolićuju cara iz Washingtona, odnosno koji upozoravaju da je priča o ruskom napadu na NATO velika opsjena koju Washington širi zbog svojih geopolitičkih interesa u odnosu na Rusiju. Ti glasovi zasad su u manjini, ali o njihovoj snazi ovisi hoćemo li zaista zaglaviti u velikom ratu koji nitko ne može dobiti, ali svi mogu izgubiti.

U takve glasove spada i američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah Koffler, bivša djelatnica Obrambene obavještajne agencije (DIA), koja prikuplja obavještajne podatke o vojnim aktivnostima širom svijeta i analizira ih za potrebe oružanih snaga SAD-a. Koffler je i ekspertica za Putina, te je autorica knjige „Putinov igrokaz” („Putin‘s Playbook”) iz 2021. godine.

Njezin autorski tekst, objavljen ovog tjedna u američkom Newsweeku, već u naslovu šalje jasnu poruku: „Ne vjerujte ratnoj mašineriji Washingtona: Putin neće napasti članicu NATO-a”.

Racionalni diktator

„Primarni razlog za nastavak dotoka milijardi dolara u gotovini i oružju u Ukrajinu za ono što očito postaje još jedan Afganistan je taj što će, ako to ne učinimo, Putin marširati Europom, napadajući zemlje NATO-a kao što su Poljska ili Baltik. U tom slučaju SAD bi morao rasporediti oružane snage da se bore protiv Rusa i obrane Europljane. Ovo su teme koje su političari u Washingtonu i njihovi kolege komentatori u medijima koristili kako bi uvjerili američki narod da se nastavi odvajati od svog teško zarađenog novca”, piše Koffler u uvodu eseja.

I potom postavlja pitanje: „Ali je li to istina?”

U ostatku teksta autorica dokazuje da su takve teze američkih političara i komentatora, blago rečeno, nespojive sa stvarnim stanjem na terenu.

„Dokazi pokazuju da ovo opravdanje za iscrpljivanje američke riznice i arsenala oružja predstavlja nedostatak razumijevanja Putinovog načina razmišljanja i ruske sigurnosne strategije – i nesposobnost našeg aparata za nacionalnu sigurnost. U najgorem slučaju, to je laž koja se američkom narodu daje iz nekog drugog razloga”, ističe američka analitičarka.

Navodeći razloge zbog kojih je „malo vjerojatno da će Putin napasti državu NATO-a”, Koffler ističe da Zapad ima pogrešnu sliku o ruskom vođi, zbog čega je i zapadna strategija protiv Putina osuđena na propast.

---

image

‘Nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi‘, tvrdi Rebekah Koffler

AFP
---

„Mnogi na Zapadu vide Putina kao bezobzirnog diktatora s imperijalnim ambicijama. Kao netko tko je proveo svoju obavještajnu karijeru proučavajući i analizirajući Putinovo razmišljanje i rusku ratnu doktrinu i sigurnosnu strategiju, ovdje sam da vam kažem da je Putin tipičan ruski diktator, ali je potpuno racionalan”, konstatira Koffler.

‘Putin nikad nije tajio ciljeve‘

Nasuprot takvim zapadnim viđenjima ruskog predsjednika, gdje se ruska agresija na Ukrajinu tumači Putinovim imperijalizmom i željom za obnovom Ruskog Carstva ili SSSR-a, američka ekspertica za Putina tu agresiju tumači kroz prizmu real-politike.

„Putin je napao Ukrajinu kako bi proveo svoju verziju Monroeove doktrine, spriječio Ukrajinu da se pridruži NATO-u i obnovio stratešku tampon zonu na koju se Rusija stoljećima oslanjala za svoju sigurnost. Nijedan razuman vojni zapovjednik ne bi dopustio protivničkom savezu da se smjesti duž više od 1000 milja njegove granice”, naglašava Koffler.

Ovdje valja reći da su na ruski otpor širenju NATO-a prema istoku godinama prije rata upozoravali i mnogi drugi američki dužnosnici, poput današnjeg direktora CIA-e Williama Burnsa, koji je od 2005. do 2008. bio ambasador SAD-a u Moskvi. Nakon što je 2007. izvijestio svoju vladu da širenje NATO-a „kod Rusa izaziva strah od okruživanja sa svih strana”, Burns u ožujku 2008. u Washington šalje depešu u kojoj kaže da je protivljenje proširenju NATO-a na istok, naročito u Ukrajinu i Gruziju, jedno od „malobrojnih sigurnosnih pitanja o kojem postoji gotovo potpuni konsenzus ruskih političara, stručnjaka i zainteresirane javnosti”.

U tom je telegramu Burns prije više od 15 godina jasno ukazao da mogući ulazak Ukrajine u NATO predstavlja „crvenu liniju” za sve slojeve ruskog društva. Dakako, aktualni šef CIA-e danas više ne spominje taj svoj telegram iz 2008., ali zato stavove izrečene u njemu – koje su dijelili i drugi američki ambasadori u Moskvi – danas ističe Rebekah Koffler:

„Putin nikada nije tajio koji su njegovi ciljevi za Ukrajinu, kao ni za druge bivše sovjetske države, poput Bjelorusije, Moldavije i Gruzije. U svakom javnom govoru ili službenoj pisanoj izjavi ruski moćnik jasno je rekao da su postsovjetske nacije, uključujući Ukrajinu, zabranjene za zapadni utjecaj; njihovo primanje u NATO bilo bi prelaženje ruske crvene linije”, piše američka ekspertica.

Ratne igre s neugodnim završetkom

Kako bi osnažila svoje argumente da Putin neće napasti NATO, Koffler u nastavku teksta evocira detalje iz svojih godina aktivne

obavještajne službe, kada je po prirodi posla bila u doticaju s osjetljivim obavještajnim podacima o Putinu:

„Kao bivša časnica DIA-e i jedan od tri najbolja analitičara za rusku doktrinu i strategiju koji su radili s CIA-inom nacionalnom tajnom službom, imala sam pristup najosjetljivijim obavještajnim podacima (...). Nije bilo obavještajnih podataka koji bi otkrivali ili sugerirali da je Putin imao planove za Europu izvan postsovjetskih država”, piše Koffler, otkrivajući obavještajni detalj koji bi trebao zabrinuti sve građane svijeta.

Naime, kako kaže, unutar američke obavještajne zajednice „proveli smo više ratnih igara koje simuliraju rat Rusija – SAD/NATO, i u svim scenarijima lokalni sukob između Rusije i njenog postsovjetskog susjeda eskalirao je u rat sa SAD-om i NATO-om”. Nasuprot tome, „nijedan scenarij nije uključivao napad Rusije na zemlju NATO-a izvan svoje strateške tampon zone”.

Ukratko: nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi.

„Zapravo”, kaže Koffler, „nijedna od godišnjih procjena prijetnji Obavještajne zajednice koje na neklasificiranoj razini objavljuje Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, uključujući onu za 2024., ne uključuje analizu koja sugerira da bi Putin izvršio invaziju na članicu NATO-a. Da takva analiza postoji, budite sigurni da bi odmah bila deklasificirana. Zar moćnici ne bi htjeli da se američki narod složi s nastavkom financiranja još jednog vječnog rata?”, piše analitičarka.

---

image

‘Invazija na zemlju NATO-a nije dio Putinova programa‘, ističe Rebekah Koffler

AFP
---

U prilog tome navodi da su američke agencije zadnjih godina „rutinski deklasificirale čak i vrlo osjetljive obavještajne podatke ako to služi političkoj klasi”.

‘Neka Washington smisli pametniji izgovor!‘

Stvar je zapravo još bizarnija. Kako ističe Koffler, ne samo što unutar američke obavještajne zajednice ne postoji obavještajni izvještaj koji bi podržao teoriju o ruskom napadu na članicu NATO-a, već naprotiv, postoji „nekoliko američkih obavještajnih procjena” koje tu teoriju izričito opovrgavaju:

„Tvrdnje da bi Putin želio rat s NATO-om nedvosmisleno se osporava sljedećom izjavom iz Godišnje procjene prijetnje za 2024. od strane obavještajne zajednice, da ‘Rusija gotovo sigurno ne želi izravan vojni sukob sa snagama SAD-a i NATO-a i nastavit će asimetričnu aktivnost ispod razine koja se računa kao prag vojnog sukoba na globalnoj razini‘”, piše Koffler.

Američka obavještajna analitičarka naglašava da su za Putinove planove o obnovi ruskog strateškog sigurnosnog perimetra čelnici SAD-a i NATO-a „znali još 2013., a možda i ranije”:

„Kao bivša visoka dužnosnica u američkoj obavještajnoj zajednici, osobno sam tim za nacionalnu sigurnost Bijele kuće predsjednika Obame više puta informirala o Putinovim planovima i ruskoj ratnoj strategiji. Također sam izvijestila bezbrojne vrhovne američke vojne zapovjednike i dužnosnike Pentagona, kao i NATO ministre i vojne čelnike, uključujući i samo nekoliko mjeseci prije Putinove invazije na Krim 2014. godine”, piše Koffler.

Potom navodi da je s tim njenim nalazima i izvještajima još prije deset godina bio upoznat i sadašnji predsjednik SAD-a Joe Biden:

„Kao tadašnji potpredsjednik, glavna osoba za ukrajinsku politiku i arhitekt neuspješne strategije ‘resetiranja‘ Rusije, Joe Biden je morao biti upoznat s tim brifinzima”, tvrdi američka analitičarka.

U finalu eseja Koffler sumira svoje poznavanje ruskog predsjednika i američkih političkih elita:

„Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan. Invazija na zemlju NATO-a nije dio njegovog programa. Ako su washingtonske elite jako uporne u tome da nastave financirati još jedan vječni rat, osiromašujući obične Amerikance dok inflacija bjesni u našoj domovini, trebale bi izabrati pametniji izgovor”, zaključuje Koffler.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što je istina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => što je istina? 2 0 9396 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 08:19:42 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-09 15:20:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-09 15:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Američka vojnoobavještajna analitičarka objašnjava: Evo zašto Putin neće napasti nijednu NATO članicu page_title=Američka vojnoobavještajna analitičarka objašnjava: Evo zašto Putin neće napasti nijednu NATO članicu [metakey] => SAD, vladimir putin, rat u Ukrajini , rusija, Ukrajina, Rebekah Koffler [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046347.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046284.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046273.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Putin je o\u010dito tipi\u010dni ruski diktator i lo\u0161 tip. Ali on nije suicidalan\u2018, tvrdi\u00a0ameri\u010dka vojnoobavje\u0161tajna analiti\u010darka Rebekah Koffler<\/p>","

\u2018Nijedan obavje\u0161tajni dokument ni nalaz ne potvr\u0111uje imperijalne namjere Rusije prema Europi\u2018,\u00a0tvrdi\u00a0Rebekah Koffler<\/p>","

\u2018Invazija na zemlju NATO-a nije dio Putinova\u00a0programa\u2018,\u00a0isti\u010de Rebekah Koffler<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_27046347_1920.jpg":"1920x1080","k_27046347_1280.jpg":"1280x1280","k_27046347_1024.jpg":"1024x1024","k_27046347_640.jpg":"640x640","k_27046347_480.jpg":"480x480","k_27046347_340.jpg":"340x340","k_27046347_220.jpg":"220x220","o_27046347_1280.jpg":"1280x854","o_27046347_1024.jpg":"1024x683","o_27046347_640.jpg":"640x427","o_27046347_480.jpg":"480x320","o_27046347_340.jpg":"340x226","o_27046347_220.jpg":"220x146","h_27046347_1280.jpg":"1280x854","h_27046347_1024.jpg":"1024x683","h_27046347_640.jpg":"640x427","h_27046347_480.jpg":"480x320","h_27046347_340.jpg":"340x227","h_27046347_220.jpg":"220x147","pp_27046347_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046347_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046347_640.jpg":"640x814","pp_27046347_480.jpg":"480x611","pp_27046347_340.jpg":"340x432","pp_27046347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27046284_1920.jpg":"1920x1080","k_27046284_1280.jpg":"1280x1280","k_27046284_1024.jpg":"1024x1024","k_27046284_640.jpg":"640x640","k_27046284_480.jpg":"480x480","k_27046284_340.jpg":"340x340","k_27046284_220.jpg":"220x220","o_27046284_1280.jpg":"1280x852","o_27046284_1024.jpg":"1024x682","o_27046284_640.jpg":"640x426","o_27046284_480.jpg":"480x319","o_27046284_340.jpg":"340x226","o_27046284_220.jpg":"220x146","h_27046284_1280.jpg":"1280x854","h_27046284_1024.jpg":"1024x683","h_27046284_640.jpg":"640x427","h_27046284_480.jpg":"480x320","h_27046284_340.jpg":"340x227","h_27046284_220.jpg":"220x147","pp_27046284_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046284_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046284_640.jpg":"640x814","pp_27046284_480.jpg":"480x611","pp_27046284_340.jpg":"340x432","pp_27046284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_27046273_1920.jpg":"1920x1080","k_27046273_1280.jpg":"1280x1280","k_27046273_1024.jpg":"1024x1024","k_27046273_640.jpg":"640x640","k_27046273_480.jpg":"480x480","k_27046273_340.jpg":"340x340","k_27046273_220.jpg":"220x220","o_27046273_1280.jpg":"1280x852","o_27046273_1024.jpg":"1024x682","o_27046273_640.jpg":"640x426","o_27046273_480.jpg":"480x319","o_27046273_340.jpg":"340x226","o_27046273_220.jpg":"220x146","h_27046273_1280.jpg":"1280x854","h_27046273_1024.jpg":"1024x683","h_27046273_640.jpg":"640x427","h_27046273_480.jpg":"480x320","h_27046273_340.jpg":"340x227","h_27046273_220.jpg":"220x147","pp_27046273_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046273_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046273_640.jpg":"640x814","pp_27046273_480.jpg":"480x611","pp_27046273_340.jpg":"340x432","pp_27046273_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6114115 Threads: 87 Questions: 1105974471 Slow queries: 0 Opens: 204586 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.888 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9907476 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/americka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu-1387349 [printLink] => /vijesti/svijet/americka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu-1387349?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 758515 [name] => Rebekah Koffler [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-09 17:21:03 [main_article_id] => 0 [alias] => rebekah-koffler [link] => /tag/rebekah-koffler ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što je istina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Američka vojnoobavještajna analitičarka objašnjava: Evo zašto Putin neće napasti nijednu NATO članicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046347.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

‘Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan‘, tvrdi američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah Koffler

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046347.jpg [title] =>

‘Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan‘, tvrdi američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah Koffler

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046284.jpg [title] =>

‘Nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi‘, tvrdi Rebekah Koffler

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046273.jpg [title] =>

‘Invazija na zemlju NATO-a nije dio Putinova programa‘, ističe Rebekah Koffler

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Glavna mantra ratnih huškača na Zapadu glasi da Putin nakon Ukrajine sigurno kreće dalje u osvajački pohod Europom, pa ga je onda bolje vojno zaustaviti u Ukrajini. Dugo nam se servira da Kremlj neće prezati ni od napada na članice NATO-a i da je jedina dilema hoće li prvo napasti Poljsku, baltičke zemlje ili nekog trećeg.

Iako ova teorija – koju intenzivno promiču i Washington i europski centri – pati od ozbiljnih deluzija, brojni zapadni dužnosnici je papagajski ponavljaju, uvjeravajući građane da je opasnost od Rusije bezgranična i neopisiva, sve kako bi ih uvjerili u smislenost nastavka vojnog i financijskog pomaganja Ukrajine, te kako bi ih pripremili da u dogledno vrijeme prihvate i druge „preventivne mjere” za zaštitu od baćuške, od slanja europskih trupa u Ukrajinu do prelaska Europe na ratnu ekonomiju.

U tim okolnostima javljaju se i glasovi razuma koji razgolićuju cara iz Washingtona, odnosno koji upozoravaju da je priča o ruskom napadu na NATO velika opsjena koju Washington širi zbog svojih geopolitičkih interesa u odnosu na Rusiju. Ti glasovi zasad su u manjini, ali o njihovoj snazi ovisi hoćemo li zaista zaglaviti u velikom ratu koji nitko ne može dobiti, ali svi mogu izgubiti.

U takve glasove spada i američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah Koffler, bivša djelatnica Obrambene obavještajne agencije (DIA), koja prikuplja obavještajne podatke o vojnim aktivnostima širom svijeta i analizira ih za potrebe oružanih snaga SAD-a. Koffler je i ekspertica za Putina, te je autorica knjige „Putinov igrokaz” („Putin‘s Playbook”) iz 2021. godine.

Njezin autorski tekst, objavljen ovog tjedna u američkom Newsweeku, već u naslovu šalje jasnu poruku: „Ne vjerujte ratnoj mašineriji Washingtona: Putin neće napasti članicu NATO-a”.

Racionalni diktator

„Primarni razlog za nastavak dotoka milijardi dolara u gotovini i oružju u Ukrajinu za ono što očito postaje još jedan Afganistan je taj što će, ako to ne učinimo, Putin marširati Europom, napadajući zemlje NATO-a kao što su Poljska ili Baltik. U tom slučaju SAD bi morao rasporediti oružane snage da se bore protiv Rusa i obrane Europljane. Ovo su teme koje su političari u Washingtonu i njihovi kolege komentatori u medijima koristili kako bi uvjerili američki narod da se nastavi odvajati od svog teško zarađenog novca”, piše Koffler u uvodu eseja.

I potom postavlja pitanje: „Ali je li to istina?”

U ostatku teksta autorica dokazuje da su takve teze američkih političara i komentatora, blago rečeno, nespojive sa stvarnim stanjem na terenu.

„Dokazi pokazuju da ovo opravdanje za iscrpljivanje američke riznice i arsenala oružja predstavlja nedostatak razumijevanja Putinovog načina razmišljanja i ruske sigurnosne strategije – i nesposobnost našeg aparata za nacionalnu sigurnost. U najgorem slučaju, to je laž koja se američkom narodu daje iz nekog drugog razloga”, ističe američka analitičarka.

Navodeći razloge zbog kojih je „malo vjerojatno da će Putin napasti državu NATO-a”, Koffler ističe da Zapad ima pogrešnu sliku o ruskom vođi, zbog čega je i zapadna strategija protiv Putina osuđena na propast.

---

image

‘Nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi‘, tvrdi Rebekah Koffler

AFP
---

„Mnogi na Zapadu vide Putina kao bezobzirnog diktatora s imperijalnim ambicijama. Kao netko tko je proveo svoju obavještajnu karijeru proučavajući i analizirajući Putinovo razmišljanje i rusku ratnu doktrinu i sigurnosnu strategiju, ovdje sam da vam kažem da je Putin tipičan ruski diktator, ali je potpuno racionalan”, konstatira Koffler.

‘Putin nikad nije tajio ciljeve‘

Nasuprot takvim zapadnim viđenjima ruskog predsjednika, gdje se ruska agresija na Ukrajinu tumači Putinovim imperijalizmom i željom za obnovom Ruskog Carstva ili SSSR-a, američka ekspertica za Putina tu agresiju tumači kroz prizmu real-politike.

„Putin je napao Ukrajinu kako bi proveo svoju verziju Monroeove doktrine, spriječio Ukrajinu da se pridruži NATO-u i obnovio stratešku tampon zonu na koju se Rusija stoljećima oslanjala za svoju sigurnost. Nijedan razuman vojni zapovjednik ne bi dopustio protivničkom savezu da se smjesti duž više od 1000 milja njegove granice”, naglašava Koffler.

Ovdje valja reći da su na ruski otpor širenju NATO-a prema istoku godinama prije rata upozoravali i mnogi drugi američki dužnosnici, poput današnjeg direktora CIA-e Williama Burnsa, koji je od 2005. do 2008. bio ambasador SAD-a u Moskvi. Nakon što je 2007. izvijestio svoju vladu da širenje NATO-a „kod Rusa izaziva strah od okruživanja sa svih strana”, Burns u ožujku 2008. u Washington šalje depešu u kojoj kaže da je protivljenje proširenju NATO-a na istok, naročito u Ukrajinu i Gruziju, jedno od „malobrojnih sigurnosnih pitanja o kojem postoji gotovo potpuni konsenzus ruskih političara, stručnjaka i zainteresirane javnosti”.

U tom je telegramu Burns prije više od 15 godina jasno ukazao da mogući ulazak Ukrajine u NATO predstavlja „crvenu liniju” za sve slojeve ruskog društva. Dakako, aktualni šef CIA-e danas više ne spominje taj svoj telegram iz 2008., ali zato stavove izrečene u njemu – koje su dijelili i drugi američki ambasadori u Moskvi – danas ističe Rebekah Koffler:

„Putin nikada nije tajio koji su njegovi ciljevi za Ukrajinu, kao ni za druge bivše sovjetske države, poput Bjelorusije, Moldavije i Gruzije. U svakom javnom govoru ili službenoj pisanoj izjavi ruski moćnik jasno je rekao da su postsovjetske nacije, uključujući Ukrajinu, zabranjene za zapadni utjecaj; njihovo primanje u NATO bilo bi prelaženje ruske crvene linije”, piše američka ekspertica.

Ratne igre s neugodnim završetkom

Kako bi osnažila svoje argumente da Putin neće napasti NATO, Koffler u nastavku teksta evocira detalje iz svojih godina aktivne

obavještajne službe, kada je po prirodi posla bila u doticaju s osjetljivim obavještajnim podacima o Putinu:

„Kao bivša časnica DIA-e i jedan od tri najbolja analitičara za rusku doktrinu i strategiju koji su radili s CIA-inom nacionalnom tajnom službom, imala sam pristup najosjetljivijim obavještajnim podacima (...). Nije bilo obavještajnih podataka koji bi otkrivali ili sugerirali da je Putin imao planove za Europu izvan postsovjetskih država”, piše Koffler, otkrivajući obavještajni detalj koji bi trebao zabrinuti sve građane svijeta.

Naime, kako kaže, unutar američke obavještajne zajednice „proveli smo više ratnih igara koje simuliraju rat Rusija – SAD/NATO, i u svim scenarijima lokalni sukob između Rusije i njenog postsovjetskog susjeda eskalirao je u rat sa SAD-om i NATO-om”. Nasuprot tome, „nijedan scenarij nije uključivao napad Rusije na zemlju NATO-a izvan svoje strateške tampon zone”.

Ukratko: nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi.

„Zapravo”, kaže Koffler, „nijedna od godišnjih procjena prijetnji Obavještajne zajednice koje na neklasificiranoj razini objavljuje Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, uključujući onu za 2024., ne uključuje analizu koja sugerira da bi Putin izvršio invaziju na članicu NATO-a. Da takva analiza postoji, budite sigurni da bi odmah bila deklasificirana. Zar moćnici ne bi htjeli da se američki narod složi s nastavkom financiranja još jednog vječnog rata?”, piše analitičarka.

---

image

‘Invazija na zemlju NATO-a nije dio Putinova programa‘, ističe Rebekah Koffler

AFP
---

U prilog tome navodi da su američke agencije zadnjih godina „rutinski deklasificirale čak i vrlo osjetljive obavještajne podatke ako to služi političkoj klasi”.

‘Neka Washington smisli pametniji izgovor!‘

Stvar je zapravo još bizarnija. Kako ističe Koffler, ne samo što unutar američke obavještajne zajednice ne postoji obavještajni izvještaj koji bi podržao teoriju o ruskom napadu na članicu NATO-a, već naprotiv, postoji „nekoliko američkih obavještajnih procjena” koje tu teoriju izričito opovrgavaju:

„Tvrdnje da bi Putin želio rat s NATO-om nedvosmisleno se osporava sljedećom izjavom iz Godišnje procjene prijetnje za 2024. od strane obavještajne zajednice, da ‘Rusija gotovo sigurno ne želi izravan vojni sukob sa snagama SAD-a i NATO-a i nastavit će asimetričnu aktivnost ispod razine koja se računa kao prag vojnog sukoba na globalnoj razini‘”, piše Koffler.

Američka obavještajna analitičarka naglašava da su za Putinove planove o obnovi ruskog strateškog sigurnosnog perimetra čelnici SAD-a i NATO-a „znali još 2013., a možda i ranije”:

„Kao bivša visoka dužnosnica u američkoj obavještajnoj zajednici, osobno sam tim za nacionalnu sigurnost Bijele kuće predsjednika Obame više puta informirala o Putinovim planovima i ruskoj ratnoj strategiji. Također sam izvijestila bezbrojne vrhovne američke vojne zapovjednike i dužnosnike Pentagona, kao i NATO ministre i vojne čelnike, uključujući i samo nekoliko mjeseci prije Putinove invazije na Krim 2014. godine”, piše Koffler.

Potom navodi da je s tim njenim nalazima i izvještajima još prije deset godina bio upoznat i sadašnji predsjednik SAD-a Joe Biden:

„Kao tadašnji potpredsjednik, glavna osoba za ukrajinsku politiku i arhitekt neuspješne strategije ‘resetiranja‘ Rusije, Joe Biden je morao biti upoznat s tim brifinzima”, tvrdi američka analitičarka.

U finalu eseja Koffler sumira svoje poznavanje ruskog predsjednika i američkih političkih elita:

„Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan. Invazija na zemlju NATO-a nije dio njegovog programa. Ako su washingtonske elite jako uporne u tome da nastave financirati još jedan vječni rat, osiromašujući obične Amerikance dok inflacija bjesni u našoj domovini, trebale bi izabrati pametniji izgovor”, zaključuje Koffler.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP

‘Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan‘, tvrdi američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah Koffler

AFP

‘Nijedan obavještajni dokument ni nalaz ne potvrđuje imperijalne namjere Rusije prema Europi‘, tvrdi Rebekah Koffler

AFP

‘Invazija na zemlju NATO-a nije dio Putinova programa‘, ističe Rebekah Koffler

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/americka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu-1387349 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77795ea531a85e5781373f2d6d7010415b54526b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ameri%C4%8Dka+vojnoobavje%C5%A1tajna+analiti%C4%8Darka+obja%C5%A1njava%3A+Evo+za%C5%A1to+Putin+ne%C4%87e+napasti+nijednu+NATO+%C4%8Dlanicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Famericka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu-1387349 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Famericka-vojnoobavjestajna-analiticarka-objasnjava-evo-zasto-putin-nece-napasti-nijednu-nato-clanicu-1387349 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što je istina? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetšto je istina?

Američka vojnoobavještajna analitičarka objašnjava: Evo zašto Putin neće napasti nijednu NATO članicu

Piše Damir Pilić
9. svibnja 2024. - 17:20
‘Putin je očito tipični ruski diktator i loš tip. Ali on nije suicidalan‘, tvrdi američka vojnoobavještajna analitičarka Rebekah KofflerAFP

Glavna mantra ratnih huškača na Zapadu glasi da Putin nakon Ukrajine sigurno kreće dalje u osvajački pohod Europom, pa ga je onda bolje vojno zaustaviti u Ukrajini. Dugo nam se servira da Kremlj neće prezati ni od napada na članice NATO-a i da je jedina dilema hoće li prvo napasti Poljsku, baltičke zemlje ili nekog trećeg.

Iako ova teorija – koju intenzivno promiču i Washington i europski centri – pati od ozbiljnih deluzija, brojni zapadni dužnosnici je papagajski ponavljaju, uvjeravajući građane da je opasnost od Rusije bezgranična i neopisiva, sve kako bi ih uvjerili u smislenost nastavka vojnog i financijskog pomaganja Ukrajine, te kako bi ih pripremili da u dogledno vrijeme prihvate i druge „preventivne mjere” za zaštitu od baćuške, od slanja europskih trupa u Ukrajinu do pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:26