StoryEditorOCM
Svijetotkriće biznismena

Hodorkovski: Ovo je tajna Putinova superjahta, nalazi se u luci članice NATO-a

Piše Vijesti SD
23. studenog 2023. - 11:58

Informacije o tajnoj jahti ruskog predsjednika Vladimira Putina objavio je ruski biznismen Mihail Hodorovski na X-u (bivšem Twitteru).

Hodorkovski je na X-u objavio da je njegova istraživačka platforma The Dossier Center otkrila da se Putinova jahta Victoria nalazi na remontu u jednoj luci u Istanbulu, prenosi N1.

Victoria je prije mjesec dana napustila crnomorski grad Soči i pristala u Tuzli u Mramornom moru, nedaleko od najvećeg turskog grada, objavio je.

“Kako je moguće da se Putinova 71-metarska jahta usidri u brodogradilištu u jednoj zemlji NATO-a?” pita se Hodorkovski, koji je prije 20-ak godina bio naftni tajkun i najbogatiji Rus, ali je ostao bez većeg dijela bogatstva jer se suprotstavljao Putinu.

Proveo je 10 godina u zatvoru, nakon čega je napustio Rusiju i s obitelji se preselio u London.

Hodorovskova platforma The Dossier Center, koja se bavi otkrivanjem kriminalnih aktivnosti osoba povezanih s Kremljem, prepoznala je Putinovu jahtu po slovu “V” na trupu. Isti ratni simbol može se vidjeti na mnogim ruskim vojnim vozilima koja sudjeluju u ratu u Ukrajini

Victoria je izgrađena u vojnom brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku, koje također gradi nuklearne podmornice za rusku mornaricu. Gradnja jahte trajala je 14 godina, a znatno je kasnila jer je Sergej Maslov, poznanik Putinova dugogodišnjeg prijatelja Genadija Timčenka, prestao financirati gradnju. Maslov je pritvoren pod optužbama za pronevjeru, a država mu je zaplijenila kuću vrijednu 100 milijuna dolara.

Timčenko je preuzeo Maslovljeve kompanije i dobio novac od drugih ruskih oligarha za dovršenje jahte, piše Hodorkovski na Twitteru, te dodaje da je Victoria danas službeno u vlasništvu Timčenka. Putin ne može biti vlasnikom ovakve luksuzne imovine, jer službeno živi od predsjedničke plaće od oko 120 tisuća dolara godišnje.

No, iako se Putinovo ime nigdje ne pojavljuje u dokumentima za Victoriju, postoji mnogo dokaza da je to doista jedno od njegovih osobnih plovila. Njegova palača vrijedna 1.4 milijarde dolara, na primjer, registrirana je na još jednog dugogodišnjeg prijatelja, Arkadija Rotenberga, piše Hodorkovski.

Malo je vjerojatno da bi itko drugi mogao naručiti jahtu od brodograditelja ruske mornarice specijaliziranog za nuklearne podmornice. Nadalje, jahta je obično usidrena u Sočiju – zajedno s ostalim Putinovim crnomorskim plovilima – te redovito posjećuje rt Idokopas u Gelendžiku, gdje se nalazi Putinova palača, često u pratnji drugih brodova za koje se zna da pripadaju Putinu.

Hodorkovski naglašava da Putinovi brodovi uvijek imaju istog agenta u svakoj luci u kojoj pristaju. Na Baltiku ovu funkciju obavlja Inflot Worldwide. U Crnom moru Victorijom upravlja Orca Group, isti agent koji je brinuo u Šeherezadi, još jednoj Putinovoj jahti, do njezine zapljene prošle godine.

Popis posade Victorije sadrži imena nekoliko mornara za koje se zna da su radili na drugim brodovima povezanim s Putinom i njegovim najužim krugom suradnika. Na primjer, prvi kapetan Victorije sada je na čelu posade jahte Universe bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva.

The Dossier Center također je pronašao Victoriju u pozadini fotografija koje je objavila ritmička gimnastičarka Natalija Belugina, bliska prijateljica navodne Putinove partnerice Aline Kabajeve, koja se često odmara na Victoriji sa svojim prijateljima i obitelji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:52