StoryEditor
Svijetdobre vijesti

Istraživanje britanskih znanstvenika: cjepivo za covid-19 tvrtke AstraZeneca i sveučilišta Oxford ispravno prati programirane genetske upute

22. listopada 2020. - 14:28
Mario Tama/AFP

Cjepivo za covid-19 tvrtke AstraZeneca i sveučilišta Oxford ispravno prati programirane genetske upute za uspješno stvaranje snažnog imuniteta, pokazala je u četvrtak detaljna analiza neovisnih britanskih znanstvenika.

"Cjepivo čini sve što smo očekivali i to su dobre vijesti u našoj borbi protiv bolesti", rekao je David Matthews stručnjak za virologiju sa sveučilišta u Bristolu, voditelj istraživanja cjepiva.

AstraZeneca, tvrtka koja ga razvija u suradnji s istraživačima s Oxforda, smatra se predvodnikom u utrci u razvoju cjepiva protiv covida-19.

Klinička testiranja na velikom rasponu ispitanika provode se u nekoliko država diljem svijeta poput Brazila, SAD-a i Velike Britanije, a rezultati se očekuju prije kraja godine.

Cjepivo poznato pod imenima ChAdOx1 ili AZD1222, napravljeno je korištenjem virusa obične prehlade nazvanog adenovirus koji je uzet iz čimpanzi, a potom je obrisano oko 20 posto njegovih "instrukcija". To znači da je cjepivu nemoguće replicirati se ili uzrokovati bolest kod ljudi.

Fokus istraživača u Bristolu usmjeren je na procjenu koliko često i precizno cjepivo djeluje po programiranim genetskim uputama.

"Ovo je važno istraživanje jer smo uspjeli potvrditi da se genetske upute ovog cjepiva ispravno prate kad uđu u ljudsku stanicu", priopćio je Matthews.

Drugi znanstvenici još nisu recenzirali istraživanje njegovog tima, objavljenog kao pripremni tekst uoči evaluacije.

(Hina) xis ydj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 08:14