StoryEditorOCM
Svijetpropaganda?

Izraelci stravičnim pričama nastoje dokazati svijetu koliki su Hamasovci monstrumi. Neke od tih stvari su izmišljotine

12. prosinca 2023. - 17:05

Nakon što su militanti iz Hamasa 7. listopada zauzeli južne IDF-ove vojne baze koje omogućavaju opsadu Pojasa Gaze, izraelsko društvo je uronilo u dosad nezapamćeno stanje traume i, razumljivo, histerije. Sveopći osjećaj nesigurnosti ubrzo se pretvorio u nezasitnu žudnju za osvetom, pogonjen nezaustavljivom lavinom neporecivo dijaboličnih i grozomornih priča o zvjerstvima Hamasovaca.

Štoviše, čak i nakon što je Izraelska vojska uništila većinu stambenih objekata u sjevernoj Gazi i ubila 15-ak tisuća civila, samo 1,8 posto Izraelaca Židova smatra da njihova vojska upotrebljava prekomjernu silu.

Do dandanas se izraelski propagandni aparat nije umorio od emitiranja najjezivijih svjedočanstva od 7. listopada kako bi utvrdili da njihova kampanja kolektivnog kažnjavanja (što je ratni zločin) nije samo nužna s vojnog stajališta, već i moralno zdrav odgovor. Većina tih navodnih događaja dolazi od strane Yossija Landaua, voditelja operacija za regiju južnog Izraela vjerske organizacije za "identificiranje žrtava katastrofe" pod nazivom ZAKA.

Prema ZAKA-inoj web stranici, ova grupa "tijesno surađuje s izraelskim Ministarstvom vanjskih poslova, IDF-om i drugim vladinim tijelima". Njen osnivač, Yehuda Meshi Zahav, vodio je Zaku do ožujka 2021., za što je osvojio prestižnu izraelsku nagradu "za doprinos društvu", dodijeljenu od strane sadašnjeg ministra obrane Yoava Gallanta. I sve to unatoč tome što su izraelske novine bile preplavljene detaljnim izvještajima o njegovom navodnom seksualnom zlostavljanju kako muške, tako i ženske djece. Jedna žrtva rekla je da ju je Meshi Zahav upozorio: "Ako bilo kome bilo što kažeš, ZAKA kombi će te pregaziti."

Meshi Zahavljeve nepodopštine su zabilježene i u financijskim prevarama, nakon što se 2013. otkrilo da je uspješno izvukao milijune donacija organizaciji kako bi financirao svoj raskošni način života, uključujući luksuznu vilu. Istraživanje Haaretza 2022. je pokazalo i da je ZAKA povećala svoj udio u državnom financiranju lažući izraelsku vladu, napuhavši broj volontera za 2.000. Čini se da je i sam Landau bio umiješan u prijevaru, tvrdeći da njegova grupa broji 3.000 volontera (bilo ih je 1.000).

A prema najnovijoj izjavi Landaua, svakoga tko dovodi u pitanje njegovu verziju događaja od 7. listopada - "treba ubiti". Pa, pogledajmo što Landau ima za reći o tadašnjim zbivanjima.

Jednu od Landauovih priča je, tijekom saslušanja u Senatu 31. listopada o stanju u Gazi, reproducirao državni tajnik Antony Blinken, kao obrazloženje za odbijanje prekida vatre. "Dječak i djevojčica, šest i osam godina, i njihovi roditelji su za stolom za doručak. Ocu je iskopano oko pred djecom. Majčine su grudi odrezane, djevojčici amputirano stopalo, a dječaku odsječeni prsti prije nego što su pogubljeni. To je ono s čime se (izraelsko) društvo nosi", dočarao je Amerikanac.

Doduše, unatoč prisutnosti više potencijalnih svjedoka unutar dotičnog kibuca Beeri, ne postoje neovisna svjedočanstva koja bi potvrdila ove tvrdnje. A ono što dodatno dovodi u pitanje ove navode je činjenica da u Beeriju nisu zabilježene smrti braće i sestara u dobi od oko šest do osam godina. Najbliže ovom opisu su Eitan i Alin Kapshitter koji su imali pet, odnosno osam godina. No oni nisu ubijeni u kući, već u automobilu kada su se njihovi roditelji tragično greškom dovezli u unakrsnu vatru izraelskih i Hamasovih snaga.

Uostalom, ne postoji ni zapis o nijednom djetetu ubijenom na opisani način, kao ni fotografije ovako ubijene obitelji. Jedina braća i sestre bilo gdje blizu ove dobi koji su tog dana umrli u zajednici - 12-godišnji blizanci Liel Yanai Hetrzroni - prema iskazu Izraelke Yasmin Porat, koju su Hamasovi borci uzeli za taokinju, su najvjerojatnije ubijeni od IDF-ovog tenkovskog granatiranja. "Djevojka nije prestala vrištati sve te sate ... ali kada su te dvije (tenkovske) granate pogodile, prestala je vrištati. Tada je nastala tišina", prisjetila se Porat.

image
Jack Guez/Afp

Da je Izrael zasuo tenkovskim raketama svoje građane dokazuje i svjedočenje jedine preživjele iz Beerija, Hadas Dagan, čiji je supruga Adi ubijen u tom procesu: "Teroristi su počeli bježati ... Meci su počeli ulaziti u kuću iz svih smjerova. Čujem djecu (op.a. Liel I Yanaija) kako vrište: ‘Molim te, pomozite nam!‘ ... Odjednom strašan ‘bum!‘ i ne mogu micati noge ... Bilo mi je jasno da je to tenk ... i ugledam rupu u Adijevoj glavnoj arteriji. Prstom pokušam zaustaviti da teče krv. Što sam drugo mogla napraviti? Nekoliko trenutaka se micao, a onda se više nije micao ... U bazenu sam krvi ... i jednostavno ga opet zagrlim. Čujem još jedan udar izvana. I onda više ništa ne čujem. Čekam da stigne moj metak."

To se poklapa i s iskazom izraelskog pričuvnog pilota pukovnika Nofa Ereza. "Ne znamo jesu li taoci pogođeni kada su topovnjače i dronovi počeli pucati, kada su vidjeli masovni promet kroz ogradu ... Ali Hanibalova direktiva (op.a. koja nalaže da se "otmica mora zaustaviti svim sredstvima, pa i pod cijenu udara i štete izraelskim snagama") je namjerna ... Ono što smo vidjeli je bila masovna Hanibalova", objasnio je Erez. 

Zapovjednik izraelske vojske Golan Vach je, dok je s novinarima obilazio jedan od napadnutih kibuca, stao ispred uništene kuće i kazao da je u njoj Hamas ubio 15 ljudi - uključujući osam beba - pa ih onda spalio. Osim što je tog dana ubijena "samo" jedna izraelska beba (desetomjesečna Mila Cohen), ono što je dodatno čudno u ovoj priči je to što su, po Vachovim riječima, militanti ostali u spaljenoj kući i tu dočekali IDF koji ih je "napao tenkovima" jer su "trebali osvojiti čitavo naselje". Dakle, tenk je demolirao kuću u kojoj je, po ovoj priči, bilo 15 Izraelaca, za koje vojska nije mogla znati da su mrtvi.

Izraelska vozačica tenka također govori da, kada je probila ogradu kibuca, joj je vojnik kazao, pokazujući prema kućama: "Tamo su teroristi, pucaj!" "Pitala sam ga jesu li civili tamo. Rekao je: ‘Ne znam, samo pucaj!‘", prisjetila se. Ipak, ona se nije odlučila za topovski udar, već je samo prema nastambi sasula kišu metaka iz mitraljeza. Njen kolega je pak dodao da "iako je bila kompleksna situacija" su unutar zajednica "ispaljivali projektile".

Policijska istraga je također utvrdila da je vojni helikopter, koji je pucao na Hamas na festivalu Nova, "navodno pogodio i neke sudionike festivala". Piloti su također priznali da su pucali na sve automobile, ne znajući koji su Hamasovi, a koji civilni.

U skladu s tim, oslobođeni izraelski zarobljenici ispričali su Netanyahuovom ratnom kabinetu kako su ih namjerno napali izraelski helikopteri na putu prema Gazi i kako ih je izraelska vojska neprestano granatirala dok su bili tamo. "Sjedili smo u tunelima užasno smo se bojali da nas ne ubije Hamas, nego Izrael. A onda bi rekli - Hamas vas je ubio", rekao je oteti Menir Oz, po izlasku na slobodu. Rođak jednog zarobljenika je dodao da su "bili pod stalnom prijetnjom od granatiranja IDF-a". "Sjedili ste ispred nas i uvjeravali kako to ne ugrožava njihove živote", cinično je primjetio.

Valjda spomenuti i kako su izraelski mediji bili prisiljeni ukloniti intervju s Nikom Ostrogom, čovjekom koji je tvrdio da je vidio 29 svojih prijatelja koje je Hamas masakrirao na Nova Festu. Naime, on je razotkriven kao prevarant koji nikada nije prisustvovao događaju, a njegova laž je razotkrivena samo zato što ju je izmislio kako bi od države izvukao financijsku odštetu.

No, vratimo se Landau koji je također bio osobno odgovoran za "potvrđivanje" lažne priče o odrubljivanju glava 40 beba, pošto je rekao da je "vlastitim očima vidio djecu i bebe kojima su odrubljene glave". Glasnogovornik izraelske vojske prihvatio je Landauovu tvrdnju, izjavivši da je "visoki dužnosnik u izraelskoj koronarnoj službi" potvrdio priču o dekapitiranim bebama.

Zatim je CNN posvetio gotovo cijeli sat emitiranja u udarnom terminu ovom zamišljenom zločinu i to na temelju "potvrde" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Fabrikaciju je zatim pred kamerama prepričao predsjednik Joe Biden, kazavši da je dokazne materijale "osobno vidio", odbivši preporuku svog osoblja da izbaci ovo iz svog govora "jer su ta izvješća neprovjerena". Ubrzo nakon toga su i CNNBijela kuća bili prisiljeni povući ove izmišljotine. "Predsjednik je svoje komentare o navodnim zločinima temeljio na tvrdnjama Netanyahuova glasnogovornika i medijskim izvješćima iz Izraela", pojasnila je Bijela kuća.

Ali Landau se tek zagrijavao. U intervjuu od 12. listopada na kanalu i24 - kojeg financira izraelsko ministarstvo vanjskih poslova - Landau je izjavio da po ulasku u kuću u kibucu Beeri “vidimo trudnu ženu kako leži na podu, a onda je okrenemo i vidimo da je trbuh razrezan otvoren, širom otvoren. Nerođeno dijete, još uvijek povezano pupčanom vrpcom, izbodeno je nožem. Majci je pucano u glavu. Koristite svoju maštu, pokušavajući shvatiti što je bilo prvo.”

Čini se da je Landau ovo svjedočenje temeljio na glasini koju je anonimni vojni izvor proširio internetom dva dana prije. Prema ovome, navodno trudna žrtva imala je 30 godina, što je bilo dovoljno da diskreditira ovu priču, jer su jedine ženske žrtve zabilježene u ili oko Beerija bile 44-godišnja Rinat Segev Even i 22-godišnja Tair Bira; a nijedna nije bila trudna. Štoviše, među ubijenima 7. listopada nije zabilježena nijedna trudnica.

I iz kibuca Beeri su indirektno zanijekali Landauove tvrdnje, izjavljujući da "priča o trudnici koju je izvijestio ZAKA nije relevantna za Beeri", dok je izraelska policija izvijestila da nema evidenciju o incidentu. Doduše, službeni račun izraelske vojske na društvenim mrežama je tvrdio da posjeduje fotografije zločina koje nije mogao objaviti zbog zabrinutosti da bi mogli prekršiti uvjete korištenja X-a. Navodne fotografije zasad nisu, koliko je poznato, zabilježene niti na nijednom forumu.

U očajničkom pokušaju da potvrdi Landauove lažne navode, izraelski korisnik društvenih medija napravio je video koji kombinira svjedočanstvo ZAKA volontera sa snimkom meksičkog narkokartela kako muči zatvorenika do smrti. Video je ubrzo postao viralan te je čak privukao pažnju supruge izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga. Prva dama je čak napisala da "Hamasov video iz kibuca prikazuje teroriste kako muče trudnu ženu i uklanjaju joj fetus."

Bibijeva supruga Sarah Netanyahu je imala sličan gaf. Ona je, naime, poslala pismo prvoj američkoj dami Jill Biden o trudnoj taokinji koja se porodila u Gazi. Izraelski Haaretz je razotkrio to kao laž. Naime, dotična taokinja, Natwari Mulkan, puštena je u razmjeni taoca i definitivno nije bila trudna.

image
Gili Yaari/Nurphoto Via Afp

U međuvremenu, Landau je inzistirao da je “vidio 20 djece upucane, spaljene i naslagane na dvije hrpe”. Ipak - ako ćemo ići u detalje - to je bila apsolutna nemogućnost, budući da je ukupno 13 djece ubijeno 7. listopada, pri čemu ih je na jednoj lokaciji najviše pronađeno troje. A da je skoro sve što Landau kaže neistina je potvrdio i Haaretz u izvješću koje temeljito razotkriva priče o bebama s odrubljenim glavama, trudnoj ženi s izvađenom utrobom, taokinji koja rađa, djeci spaljenoj zajedno i bebi u pećnici (što je izmišljotina jedne druge izraelske grupa pod nazivom United Hatzalah).

I Landauov kolega u ZAKA-e Simcha Dizingoff je izbacio je nekoliko vlastitih krajnje sumnjivih priča. Opisujući posjet Kfar Azi 11. listopada, Dizingoff je rekao da je vidio “ženu, golu od struka prema dolje, (koja) je bila sagnuta nad krevetom i zatim upucana u potiljak. Kad ju je tim pokušao pomaknuti, iz njezine stisnute ruke iskotrljala se bojeva granata". Uzimajući u obzir da je izraelska vojska već očistila ovaj kibuc do 11. listopada, postavlja se pitanje: Kako je vojnim stručnjacima za uništavanje bombi promakla živa granata u ruci gole žene ispružene iznad kreveta? I zašto je novoosnovana "Civilna komisija za zločine Hamasa nad ženama i djecom od 7. listopada", koja svim silama traži dokaze koji bi upućivali na Hamasovo masovno silovanje, do sada propustila spomenuti ovaj šokantni incident?

Ipak, Dizingoffova mašta nastavila je bujati, dok je tvrdio da je vidio "jedno dijete, staro oko šest godina, ubijeno nožem zarivenim u njegovu lubanju". Ipak, službeni zapis o smrtima iz Kfar Aze pokazuje da nijedno dijete mlađe od 14 godina nije ubijeno u kibucu. Kao i u slučaju slikovitih bajki koje je ponudio Landau, Dizengoff nije pružio nikakvu dokumentaciju koja bi potkrijepila njegove tvrdnje; nikakve fotografije, forenzičke dokaze, pa čak ni potkrjepljujuće svjedočenje.

A koliko izraelska propaganda može ići daleko pokazuje i to što je službena stranica izraelske vlade objavila navodnu Hamasovu web stranicu, prepunu odvratnih videa s kojima se, kao, palestinski borci hvale. Također, tu je brojač "ubijenih cionista i beba", svjedočanstva militanata o "klanju židovskih svinja i kažnjavanju žena" te jasno istaknutim rasporedom Hamasovih aktivnosti. Naravno, ovo je dokazano kao "propaganda izraelske vlade" te domena čak sadrži neke viruse. 

Interesantno je i kako je prije 7. listopada većina zapadnih medija spominjala "palestinsko ministarstvo zdravstva" (64 posto) ili "ministarstvo zdravstva Gaze" (28 posto), da bi se nakon tog datuma opisi za to tijelo kao što su "pod vodstvom Hamasa", "pod kontrolom Hamasa" ili "povezani s Hamasom" popeli s dotadašnjih sedam na 31 posto. 

A došli smo i do točke u kojoj pristaše izraelskih ratnih zločina optužuju mrtve bebe da su plastične lutke. Upravo na taj način se Jerusalem Post narugao petomjesečnoj mrtvoj bebi ubijenoj u izraelskom zračnom napadu, optužujući bebine roditelje te bake i djedove da lažiraju čitavu stvar. Taj, kako su ga nazvali, "rekvizit" je, nažalost, bio ljubav njihovog života i zvao se Muhammad Hani Al-Zahar.

U svakom slučaju, izraelski simpatizeri nisu baš zadovoljni kako im u javnosti prolazi - svakako otužna - propaganda. Jedan takav vapaj je stigao od Jonathana Greenblatta, direktora "Lige protiv klevete", čija je funkcija - kako se pokazalo - usmjerena na širenje klevete protiv svakoga tko kritizira izraelski režim apartheida. Naime, na nedavnom privatnom sastanku sa skupinom istomišljenika, Greenblatt je upozorio na to da Izrael gubi propagandni rat u SAD-u.

"Želim istaknuti da imamo veliki, veliki generacijski problem. Sve ankete koje sam vidio ... sugeriraju da problem podrške Izraelu u SAD-u nije razlika između ljevice i desnice, već mladih i starih. Broj mladih koji misle da je Hamasov pokolj bio opravdan je šokantno i zastrašujuće visok, tako da, u stvari, imamo problem s TikTokom, problem s Gen Z-jem ... Naša zajednica treba uložiti ... svoju energiju u ovo brzo, jer to što smo se usmjerili na ove podjele lijevo-desno, to je pogrešna igra. Prava igra je sljedeća generacija, a Hamas i njihovi suučesnici, korisni idioti na Zapadu, postrojavaju se na načine koji su zastrašujući" objasnio je Greenblatt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:14