StoryEditorOCM
Svijetobjavljena snimka

Rusi slave, nanijeli su teški udarac Ukrajincima: uspjeli su im raznijeti dva lansera moćnog Patriota!

Piše VIJESTI SD
11. ožujka 2024. - 16:40

Upornost i sreća ruskog operatera bespilotne letjelice isplatili su mu se ovaj vikend jer je uspio, izvan Pokrovska u istočnoj Ukrajini, locirati najmanje dvije moćne komponente američkog lansera Patriot. Reagirajući brže nego inače, posada ruske hipersonične rakete zemlja-zemlja Iskander nanišanila je i izravno pogodila ukrajinski konvoj. Navodno su, prema snimkama, eksplodirala dva lansera Patriot gotovo sigurno ubivši svoje posade.

Prvi je to put otkad je Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, da su Rusi uspjeli pronaći i gađati dio moćne baterije Patriot. A za Ruse, pogodak nije mogao doći u boljem trenutku. Patriot je Rusima uništio mnogo aviona i drugih letjelica, spriječivši tako rusku dominaciju u zraku. Forbes je potvrdio ukrajinske gubitke Patriota nakon analiza snimki, iako se prvotno govorilo da je riječ o protuzračnim sustavima S-300. Ranije se pojavila informacija o oštećenju jednog lansera prilikom raketiranja Kijeva, ali ona nije nikad bila vizualno potvrđena.

Nakon što su ruske izviđačke bespilotne letjelice locirale konvoj, hipersonična raketa Iskander pogodila ga je s udaljenosti od oko 100 kilometara, a na snimci se može vidjeti da su, osim lansera, stradala i vozila koja su bila u pratnji. 

Kako piše Forbes, ovo predstavlja značajan udarac za Ukrajince, jer imaju samo tri baterije Patriot, koje imaju između četiri i osam lansera, plus četiri rezervna lansera. Dvije baterije i dva rezervna lansera stigla su im iz Njemačke, SAD je donirao jednu bateriju, a Nizozemska dva lansera.

Računica stoga kaže da su Ukrajinci u ovom incidentu u najgorem slučaju izgubili 13 posto svojih lansera Patriot, a riječ je o izuzetno važnim komponentama ukrajinske protuzračne obrane, uz radare, zapovjedne stanice i sisteme za punjenje projektila.

Patrioti inače obaraju i ruske Iskandere, a razlozi zbog čega ovaj put nisu reagirali vjerojatno leži u tome što se lanseri nisu bili prebacili u stanje pripravnosti na zadanoj lokaciji. Analitičari zbog toga kritiziraju što posade ukrajinskih Patriota nisu imale vlastitu protuzračnu obranu dok su putovale, a takav zaključak izvlače iz činjenice da nisu uočeni izviđački dronovi koji su dugo bili nad njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:35