StoryEditorOCM
SvijetORGANIZIRANO LAGANJE

Napokon poznato gdje je bilo tijelo Alekseja Navaljnog; čuvaju ga dva policajca, obdukcija još nije napravljena

Piše VIJESTI SD
18. veljače 2024. - 16:07

Novaja Gazeta Europe saznala je da se tijelo Alekseja Navaljnog nalazi u mrtvačnici Okružne kliničke bolnice Salehard. Do sada još nije obavljena obdukcija, rekli su izvori ruskih nezavisnih novina.

Nakon Navaljnijeve iznenadne smrti u petak, njegovo tijelo prvo je odvezeno u grad Labitnangi, 36 kilometara udaljen od kaznene kolonije u kojoj je umro u selu Harp u autonomnom okrugu Jamalo-Nenec na krajnjem sjeveru Rusije.

Međutim, izvori kažu da je tijelo kasnije u petak prebačeno u Okružnu kliničku bolnicu u glavnom gradu regije Salehardu.

- Obično se tijela ljudi koji umru u zatvoru odvoze ravno u Zavod za sudsku medicinu u Glazkovljevoj ulici, ali u ovom slučaju su iz nekog razloga odvezena u kliničku bolnicu, rekao je bolničar u ambulanti Saleharda, piše Jutarnji list.

- Odvezli su ga u mrtvačnicu, a onda ispred vrata postavili dva policajca. Mogli su postaviti i znak s natpisom ‘ovdje se događa nešto misteriozno!’ Naravno, svi su željeli znati što se dogodilo, kakva je to tajnovitost i pokušavaju li sakriti nešto ozbiljno, dodao je.

Ubrzo se pokazalo da je isporučeno tijelo pripadalo Alekseju Navaljnom i da njegova smrt ‘nije bila kriminalne prirode‘, izraz koji se koristi za označavanje da nije u pitanju vatreno oružje. Zatim se proširila vijest da je bolničkim patolozima zabranjeno obavljanje obdukcije, dodao je izvor.

- U ovom trenutku mišljenja postaju podijeljena, rekao je bolničar. Neki su govorili da je iz Moskve stigla naredba da se čeka dolazak stručnjaka iz prijestolnice, dok su drugi govorili da su sami bolnički liječnici odbili obaviti obdukciju. Slučaj je politički i nije jasno kako će završiti. A ako obavite autopsiju i dobijete izravnu naredbu da promijenite rezultat, ne možete to izbjeći. A također možete postati krivac. Ali ako nije bilo obdukcije, nema se koga pitati, kazao je.

- Kao iskusan bolničar, mogu reći da su ozljede koje su opisali oni koji su ih vidjeli izgledale kao posljedica grčeva. Ako se osoba grči i drugi je pokušavaju držati, ali su grčevi vrlo jaki, tada se pojavljuju modrice. Rekli su i da ima modricu na prsima — onu koja dolazi od neizravne masaže srca.

- Dakle, pokušali su ga reanimirati i vjerojatno je umro od zastoja srca, ali nitko ne govori ništa o tome zašto je imao srčani zastoj, zaključio je bolničar za Novaju Gazetu Europe, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:00