StoryEditorOCM
Svijetnepoznati uzročnik

Nešto loše se događa, raste zabrinutost: veliki porast broja upala pluća kod djece u Kini

Piše Tanja Rudež/ JL
25. studenog 2023. - 08:31
Mreža za praćenje zaraznih bolesti ProMED objavila je u utorak da su bolnice u Pekingu i drugdje pretrpane bolesnom djecom s nedijagnosticiranom upalom plućaJade Gao/Afp

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je zatražila od Kine da podijeli detaljne informacije o naglom porastu broja respiratornih bolesti, pozivajući se na nepotvrđena medijska izvješća o nedijagnosticiranoj upali pluća kod djece.

Kako piše New York Times, u Kini već nekoliko mjeseci snažno raste broj respiratornih bolesti kod djece. U izvješćima kineskih medija opisani su dugi redovi u pedijatrijskim bolnicama, a prema liječnicima čini se da je ovogodišnji val respiratornih bolesti kod djece, koje su učestale u jesen i na zimu, teži nego prethodnih godina, piše Jutarnji list.

image

Čeka se i na stepenicama

Jade Gao/Afp

Na konferenciji za medije 13. studenoga kineske zdravstvene vlasti izvijestile su o porastu učestalosti respiratornih bolesti u Kini. Zdravstveni su dužnosnici taj rast pripisali ukidanju strogih epidemijskih mjera vezanih uz covid-19 koje je Kina ukinula tek ove godine. To znači da je u Kini sada puno više djece nego prije pandemije koja nisu bila izložena određenim virusima i bakterijama, pa stoga nemaju imunitet. Uostalom, porast broja uobičajenih respiratornih infekcija, i kod djece i kod odraslih, zabilježen je i na Zapadu kada su ukinute epidemiološke mjere.

Veliki porast broja bronhoskopija

No, neke vijesti i objave na društvenim mrežama, koje opisuju gomile djece s upalom pluća u kineskim bolnicama bez navođenja točnog uzroka bolesti, zabrinule su WHO. Kako piše New Scientist, mreža za praćenje zaraznih bolesti ProMED objavila je u utorak vijest iz Kine u kojoj se kaže da su "bolnice u Pekingu i drugdje pretrpane bolesnom djecom s nedijagnosticiranom upalom pluća". Primjerice, u jednoj dječjoj bolnici u provinciji Anhui liječnici su izveli 67 bronhoskopija u jednom danu, dok se obično napravi 10 takvih pregleda dnevno.

Državni mediji u gradu Hangzhou u istočnoj Kini, izvijestili su da su se pedijatrijski posjeti u jednoj bolničkoj ambulati utrostručili u odnosu na prošlu godinu kada su još bila na snazi ograničenja zbog covida. Oko 30 do 40 posto te djece imalo je dijagnozu upale pluća izazvane bakterijom Mycoplasma pneumoniae koja često uzrokuje infekcije dišnih puteva i pluća kod djece i adolescenata. No, mnogo je slučajeva upale pluća u djece kod kojih nije dijagnosticiran uzročnik. To je izazvalo zabrinutost zbog potencijalne nove pandemije i navelo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odmah u srijedu zatraži više informacija od Kine.

image

Prizor iz čekaonice

Jade Gao/Afp

- Nije jasno jesu li ovi slučajevi povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili s odvojenim događajima", kaže se u priopćenju WHO-a koje je objavljeno jučer. Stoga je WHO od Kine zatražio laboratorijske rezultate iz prijavljenih klastera oboljenja među djecom, kao i više detalja o trenutnom opterećenju zdravstvenih sustava. Dužnosnici WHO-a također ističu kako su u kontaktu s kliničarima i znanstvenicima putem svojih mreža u Kini.

zataškavanje kineskih zdravstvenih dužnosnika

Nažalost, iskustvo iz prošlosti upućuje da treba biti oprezan s pojavom nepoznatih respiratornih bolesti u Kini. Kada se 2003. godine u Kini pojavio SARS (Teški akutni respiratorni sindrom uzrokovan virusom SARS-CoV-1) i 2020. godine kada je izbila pandemija covida-19 (izazvana virusom SARS-CoV-2), kineski su zdravstveni dužnosnici zataškali rane slučajeve te s velikim zakašnjenjem i nepotpuno izvijestili WHO o pojavama novih bolesti.

- Definitivno postoji zabrinutost oko transparentnosti iz Kine. S obzirom na povijest onoga što se dogodilo s covidom, mislim da je WHO odlučio povećati pritisak, što je dobro, i odmah zatražiti informacije od Kine - rekla je za New York Times Raina MacIntyre, profesorica globalne biosigurnosti na australskom Sveučilištu Novi Južni Wales.

image

Kineske ambulante i bolnice pune su djece

Jade Gao/Afp

- No, pojava nedijagnosticiranih slučajeva upale pluća sama po sebi nije znak novog patogena. Simptomi slični upali pluća prilično su česti, a hoće li se njihovi uzroci dijagnosticirati, često ovisi o sustavima nadzora i testiranja u matičnim zemljama – dodala je Raina MacIntyre.

Slično misli i Paul Hunter, profesor medicine sa Sveučilišta East Anglia u Velikoj Britaniji. - Ako su ovi slučajevi u Kini uzrokovani novim patogenom, puno bi se odraslih također trebalo razboljeti, jer također nisu bili prethodno izloženi. Moj osjećaj je da to neće dovesti do hitne situacije u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja, ali ne bih u potpunosti isključio tu mogućnost dok ne dobijemo konačnu dijagnozu - rekao je Hunter u izjavi koju je objavio britanski Science Media Center, piše Jutarnji list.

image

Dječja bolnica u Pekingu

Jade Gao/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:25