StoryEditorOCM
Svijetratna matematika

Objavljen broj poginulih ruskih vojnika u ukrajinskom ratu, riječ je o zastrašujućim brojkama; ne zaostaju ni Ukrajinci

Piše Hina
17. travnja 2024. - 16:52
U izvješću se također ističe da je više od 27.300 ruskih vojnika poginulo u drugoj godini rata, ‘ilustrirajući time ogromnu ljudsku cijenu koja je plaćena za osvojeni teritorij‘ (ilustracija)Afp

Ruska redakcija BBC-a i ruski portal Mediazona u srijedu su objavili rezultate zajedničke istrage koji pokazuju da je od početka ruske invazije na Ukrajini u veljači 2022. u tom ratu poginulo više od 50.000 ruskih vojnika.

U svojoj istrazi su se oslanjali na razne izvore informacija, poput službenih priopćenja, medijskih izvješća, informacija s društvenih mreža pa i obilazaka groblja.

Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, dok ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum,

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u srijedu je odsustvo bilo kakvih službenih izjava o ruskim vojnim gubicima opravdao "zakonom o državnim tajnama".

image

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u srijedu je odsustvo bilo kakvih službenih izjava o ruskim vojnim gubicima opravdao ‘zakonom o državnim tajnama‘

Afp

BBC Rusija i Mediazona su se u istrazi posebice usmjerili na sudbinu Rusa puštenih iz zatvora, koji su poslani na bojište uz obećanje stjecanja slobode. Oni su regrutirani i u redovnu vojsku i u plaćeničku skupinu Wagner.

U izvješću se također ističe da je više od 27.300 ruskih vojnika poginulo u drugoj godini rata, "ilustrirajući time ogromnu ljudsku cijenu koja je plaćena za osvojeni teritorij", posebice u Donjecku od početka 2023. i tijekom bitke za Bahmut u proljeće 2023. te četveromjesečnu bitku za Avdiivku prošle jeseni.

U kolovozu prošle godine list The New York Times je, pozivajući se na američke dužnosnike, ruske vojne gubitke procijenio na 120.000 ubijenih, dok je britanski ministar obrane James Heappey krajem siječnja naveo brojku od 350.000 poginulih ruskih vojnika.

Američki list je u istom tekstu broj poginulih ukrajinskih vojnika bio procijenio na 70.000, dok je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u jednom video obraćanju krajem prosinca 2022. spomenula 100.000 poginulih ukrajinskih vojnika.

Nedugo nakon objave videozapisa, Europska komisija je izrezala taj dio u kojem predsjednica spominje broj ukrajinskih žrtava uz obrazloženje da je došlo do greške.

image

Krajem veljače, Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:53