StoryEditorOCM
Svijetgen za schengen

Objavljeni podaci o dužini životnoga vijeka u Europskoj uniji, Hrvatska i tu dosta zaostaje

Piše vijesti sd
14. ožujka 2024. - 14:52

 Nove podatke o očekivanom životnom vijeku objavio je u četvrtak europski statistički ured Eurostat. Europska regija s najvećim očekivanim životnim vijekom pri rođenju bila je španjolska regija Comunidad de Madrid s 85,2 godine.

Slijede Provincia Autonoma di Trento u Italiji s 84,4 godine, Ile de France u Francuskoj s 84,1 godina, Stockholm u Švedskoj (84 godine) i Comunidad Foral de Navarra u Španjolskoj (83,9 godina).

S druge strane, među pet regija EU s najnižim očekivanim životnim vijekom pri rođenju čak četiri su bile u Bugarskoj: Severozapaden (72,3 godine), Severen tsentralen (73,2 godine), Yugoiztochen (73,7 godina), Severoiztochen (74,1 godina). Jedna je u Mađarskoj, Észak-Magyarország (74,1 godina), piše Danica.hr.

image

Jadranska Hrvatska ima očekivani životni vijek od 78,6 godina (ilustracija)

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Hrvatska je dosta ispod EU prosjeka. Slavonski kraj ima očekivani životni vijek od 76,3 godine, sjeverna Hrvatska 77 godina, Jadranska Hrvatska 78,6 godina, a Zagreb 79 godina. Sve su naše regije, dakle, ispod prosjeka Europske unije.

Istodobno je očekivani životni vijek u regiji Zapadne Slovenije, primjerice, 82,2 godine, a u Vojvodini 74,5 godine. Što istočnije i južnije – to tužnije. Tako nekako ispada.

Žene u Europskoj uniji pritom imaju 5,4 godine veći očekivani životni vijek pri rođenju od muškaraca. U Hrvatskoj je ta razlika i veća: životni vijek žena je 6,2 godine duži nego kod muškaraca.

Prema podacima Eurostata, stanovnici Madrida i okolice rođeni tijekom 2022. godine u prosjeku će živjeti osam godina duže nego Podravci i Međimurci. Zagrepčani će pak od sjevernjaka živjeti dvije godine duže.

image

Među pet EU regija s najnižim očekivanim životnim vijekom pri rođenju čak četiri su bile u Bugarskoj (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:26