StoryEditorOCM
SvijetGRAĐANI NA ULICAMA

Pobuna u ruskoj republici ne jenjava: ‘Bacili ste našu mladost u vatru, sramota!‘

Piše Višnja Gotal/JL
21. siječnja 2024. - 22:31

Pristaše ruskog zatvorenika Faila Alsinova (37) osuđenog "za poticanje nacionalne mržnje" i vrijeđanja "Rusa, Armenaca, Tatara i Kavkažana". nastavljaju prosvjedovati. Nakon masovnog izlaska na ulice nakon presude Alsinovu u srijedu, nekoliko tisuća prosvjednika, izašlo je u petak na središnji trg Ufe, glavnoga grada Baškirije, piše jutarnji.hr.

Aktivist Alsinov vodio je uspješne prosvjede 2020. za sprječavanje rudarskih operacija na brdu koje lokalno stanovništvo smatra svetim, a progovorio je i o ratu u Ukrajini, rekavši da su mladi baškirski muškarci u ruskoj vojsci "bačeni u vatru" stranog sukoba. Ruske vlasti stavile su aktivista na popis terorista i ekstremista zbog čega je, s osudom raspirivanja etničke mržnje, osuđen na četiri godine kaznene kolonije.

Alsinov, piše Poljski radio, opovrgava optužbe, za koje su njegovi pristaše rekli da je odgođena osveta za njegovu uspješnu ekološku kampanju koja je prisilila vlasti da odustanu od rudarskih planova 2020.

Desetak je prosvjednika odvedeno u pritvor, dok je na prosvjedu održanom dva dana prije ovoga u petak, policija ispalila suzavac i tukla prosvjednike palicama te, prema podacima grupe za ljudska prava OVD-Info, ukupno 17 osoba zadržala u pritvoru.

image

AFP

Anya Marchenkova/Afp

Prosvjed u Ufi, pokazuju video snimke, a objavljuje Poljski radio, bio je miran, prosvjednici su plesali i pjevali tradicionalne baškirske pjesme. Stotine su se njih probile do središnjeg trga unatoč tome što ih je policija po dolasku upozorila da riskiraju uhićenje zbog nazočnosti nedopuštenom javnom skupu. U gradu je blokiran internet, ima problema s Wi-Fi-jem, WhatsApp i Telegram rijetko su dostupni

Novinska kuća SOTA Vision objavila je snimku na kojoj se vidi kako policija kreira ljudski lanac kako bi oslobodila put autobusu koji odvozi zatočene osobe, dok su promatrači skandirali "Sramota!".

image

AFP

Anya Marchenkova/Afp

Javni prosvjedi u Rusiji vrlo su rijetki s obzirom na opasnost od uhićenja, osobito od početka rata.

Vrijeme je tim osjetljivije s obzirom na to da se predsjednik Vladimir Putin u ožujku natječe za novi šestogodišnji mandat.

Iako njegova pobjeda nije upitna, analitičari kažu da postoji pritisak na regionalnog čelnika Baškirije Radila Habirova da drži situaciju pod strogom kontrolom kako bi spriječio sramotu Kremlja tijekom izborne kampanje.

Baškirija ili Baškortostan, regija od 4,1 milijuna ljudi u planinama južnog Urala gdje se susreću Europa i Azija, jedna je od više od 80 republika i regija koje čine Rusku Federaciju.

"Vertikala moći" koju je uspostavio Putin ne tolerira masovni aktivizam, rekla je Gulnaz Sharafutdinova, profesorica na King‘s Collegeu u Londonu i stručnjakinja za ruske regije.

"Čelnici koji se pojavljuju bez kontrole Kremlja, na nekontroliran način, vide se kao prijetnja", rekla je, dodavši da bi "Moskva očekivala da će se Habirov kao regionalni čelnik nositi s tim. On tamo upravlja u ime Kremlja i za njega su ti aktivisti problem."

JHabirov je u četvrtak rekao, prenosi Poljski radio, da oni koje je nazvao ekstremistima i izdajicama pokušavaju natjerati Baškortostan da se odvoji od Rusije.

image

AFP

Anya Marchenkova/Afp

Vlasti su priopćile da bi se uhićeni prosvjednici mogli suočiti s dugim zatvorskim kaznama. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da u Baškiriji nije bilo "masovnih nereda" ili "masovnih prosvjeda", a tamošnja situacija u potpunosti je stvar lokalnih vlasti i snaga reda.

Ruslan Valiev, baškirski novinar koji sada živi u Berlinu, rekao je za Reuters TV da je samo mala manjina Baškiraca opredijeljena za odcjepljenje od Rusije.

No, rekao je da postoji duboka narodna potpora Alsinovu i zabrinutost zbog pitanja koja je on iznio, uključujući nerazmjeran broj muškaraca iz etničkih manjina koji su poslani da se bore u Ukrajini.

image

AFP

Anya Marchenkova/Afp

Neslužbene brojke koje su prikupili novinari pokazuju da je oko 1350 muškaraca iz Baškiriji ubijeno u akciji, više nego u afganistanskom ratu 1980-ih i čečenskim ratovima koji su uslijedili nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Ali lokalni muškarci, suočeni s lošim izgledima za posao i namamljeni visokim vojnim plaćama, i dalje su se prijavljivali za vojsku.

Mislim da će se nemiri nastaviti u ovom ili onom obliku, bilo da se radi o nečemu aktivnom na ulici ili tiše u kuhinjama ili dvorištima, rekao je Valiev.

"Nešto će se nastaviti događati. Ovo se pitanje ne može jednostavno gurnuti pod tepih."

Ovo nije prvi takav slučaj neposluha u Baškortostanu. Neovisni portal Meduza napominje da je u prosincu 2023. sud u glavnom gradu republike, Ufi, osudio na pet godina zatvora aktivisticu Ramilu Saitovu zato što je snimila videoporuku mobiliziranim osobama s pozivom da ne sudjeluju u ratu protiv Ukrajine, piše jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:41